Τάκης Ζαλαώρας

FtS60

Στη μνήμη του Τάκη Ζαλαώρα

Στη οφειλόμενη έκφραση ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης προχώρησε με κάθε επισημότητα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σκαμνού προς την οικογένεια του Τάκη Ζαλαώρα. Από το σχετικό έγγραφο που στάλθηκε στην οικογένεια αντιγράφουμε:

takisyalaoras

Αγαπητή μας Μαρία,
αγαπητή μας Γιούλη,
αγαπητέ μας Νίκο,

είναι πολύ νωπός ακόμα ο πόνος από τη μεγάλη απώλεια του αξέχαστού μας Τάκη, που για σας αποτελεί ιδιαίτερα σκληρό χτύπημα.

Συμμεριζόμαστε τον πόνο σας σ΄ ολόκληρο το χωριό και μ΄ αυτό εδώ το μήνυμα θα θέλαμε εξ ονόματος ολόκληρου του χωριού να σας μεταφέρουμε μετά από ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας την έκφραση των ειλικρινών μας συλλυπητηρίων και ακόμη περισσότερο τις θερμές ευχαριστίες μας για την χειρονομία σας να επιτρέψετε και να εξουσιοδοτήσετε το Σύλλογό μας να χρησιμοποιήσει ένα μικρό χώρο γύρω από το ιστορικό πλατάνι του Σκαμνού που ανήκει στην ιδιοκτησία σας, για ένα μικρό καθιστικό ώστε αυτό να προσφέρεται για λίγη ανάπαυση σε νέους και γέρους, σε ντόπιους και διερχόμενους και να μακαρίζουν τον Τάκη, έναν από τους καλύτερους συγχωριανούς μας που ανέδειξε μία οικογένεια αντάξια του δικού του ηθικού αναστήματος, με εφάμιλλα αισθήματα αγάπης για το Σκαμνό.

Δεν θέλουμε να παραλείψουμε εδώ να σημειώσουμε ότι σε κατάλληλη καλαίσθητη επιγραφή θα γίνει ειδική αναφορά στο πανέμορφο αυτό χώρο μνήμης και τιμής, ενώ δηλώνουμε ότι ο ίδιος αυτός χώρος θα είναι και πάλι στη διάθεση της οικογένειας ως αναπόσπαστο μέρος της ιδιοκτησίας σας εφ όσον εν ευθέτω χρόνω αυτό ήθελε κριθεί απαραίτητο για οιαδήποτε κατασκευή ή άσκηση του οποιουδήποτε δικαιώματος που απορρέει από την αδιαμφισβήτητη ιδιοκτησία σας.

Με την έκφραση των καλυτέρων αισθημάτων βαθύτατης τιμής στη μνήμη του αξέχαστου Τάκη και ευγνωμοσύνης προς την οικογένειά σας, διατελούμε φιλικά..

***

Ο πλάτανος Ζαλαώρα

FtS60

Ένα υπέροχο καθιστικό στήθηκε μπροστά και δίπλα από τον ιστορικό τεράστιο πλάτανο του Ζαλαώρα. Πλούσιο χώμα τριγύρω για την ενίσχυση του δέντρου μικρότερα φυτά και χοντροί ξύλινοι καθιστικοί πάγκοι. Μία ακόμη παρέμβαση του Συλλόγου που έγινε κατορθωτή χάρις στη συναινετική χειρονομία των της οικογένειας του εκλιπόντος προσφάτως αξέχαστου Τάκη Ζαλαώρα. Πρωτοβουλία που εισφέρει θετικά στην αισθητική αναβάθμιση του οικισμού, υποδεικνύει τρόπους δράσης φιλικούς προς το περιβάλλον και κυρίως ορίζει διαδικασίες και μεθόδους με παιδευτικό χαρακτήρα και προσανατολισμούς προς μία κοινωνία με περισσότερο οξυγόνο για τους πνεύμονες, περισσότερο φως για τη ψυχή και την καρδιά μας.

Ευχάριστα εντυπωσιάστηκαν με την νέα εικόνα οι πολυάριθμοι επισκέπτες του Πάσχα, ενώ δεν έλειψαν και δύο άλλοι συγχωριανοί που εντυπωσιάστηκαν μεν, αλλά δεν πίστεψαν ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς αντάλλαγμα!

Ειδική συγχαρητήρια επιστολή με ευχαριστίες απέστειλε ο Σύλλογος στην οικογένεια του Τάκη Ζαλαώρα.- (βλέπε Αλληλογραφία).

***

Τάκης (Παναγιώτης) Ζαλαώρας

FtS59

Περαστικά στο Τάκη γράψαμε στο προηγούμενό μας φύλλο της ΦτΣ, αλλά η μοίρα ήταν σκληρή και έκοψε το νήμα της ζωής στον τελευταίο από τους άνδρες αδέρφια αυτής της κορυφαίας οικογένειας, στις αρχές Ιανουαρίου.

Νοσηλευόταν ήδη από το Δεκέμβριο ο Τάκης (82), αλλά καθώς φαίνεται, η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν αναστρέψιμη. Έτσι ο αγαπημένος μας Τάκης μας άφησε σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γαλήνης από καρδιακή ανεπάρκεια. Με χιόνι 30 εκατοστών και πολύ μεγάλη συμμετοχή συγγενών, φίλων της οικογένειας και ολόκληρης της Σκαμνιώτικης κοινωνίας έγινε η κηδεία στο Σκαμνό, ενώ ειδικό μηχάνημα της Νομαρχίας χρειάσθηκε να ανοίξει το δρόμο μέχρι το Κοιμητήριο.

Από τους πλέον «πετυχημένους» Σκαμνιώτες ο Τάκης Ζαλαώρας, αδελφός του αείμνηστου Ιδρυτή του Πολιτιστικού μας Συλλόγου Γιάννη και του αείμνηστου, επίσης αδελφού του Αλέκου Ζαλαώρα, διετέλεσε και ο ίδιος για ένα διάστημα Πρόεδρος του Συλλόγου μας. Άνθρωπος ήπιων τόνων σε ολόκληρη τη ζωή του ο Τάκης διακρίθηκε για τη σεμνότητα, την πραότητά του και τη σύνεση. Είχε παντού μόνον φίλους. Δημιούργησε την ομώνυμη βιομηχανία επεξεργασίας και συσκευασίας ρυζιού και ανέδειξε με τη σύντροφο της ζωής του δύο υπέροχα παιδιά, το Νίκο και τη Γιούλη που με τη σειρά τους έχουν δύο άριστες οικογένειες που αγαπούν και νοιάζονται για το Σκαμνό και τους ανθρώπους του.

Το ενδιαφέρον του Τάκη για το χωριό του και τους συγχωριανούς του, ήταν κάτι το αυτονόητο και ποτέ δεν έπαψε να εισφέρει και να συντρέχει κάθε Σκαμνιώτικη προσπάθεια. Είτε αυτή ανάγοντας στα κοινά, είτε σε μεμονωμένες ανάγκες των συγχωριανών. Το ίδιο στο ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον, στη Λαμία όπου είχε τη μόνιμη κατοικία του και την έδρα των επιχειρήσεών του. Απτή απόδειξη περί αυτού παρέχει η κοσμοπλημμύρα που κατέκλυσε το Σκαμνό, τόσο στην κηδεία του καλού μας συγχωριανού, όσο και στο μνημόσυνο των 40, όπου η αίθουσα του πολιτιστικού μας κέντρου κατακλύσθηκε ασφυκτικά, τόσο στο ισόγειο τμήμα της, όσο και στο μεσοπάτωμα.

Μεγάλη η απώλεια για το Σκαμνό και αυτό που μπορούμε να σημειώσουμε για παρηγοριά, είναι η συνέχεια που δίνουν τα υπέροχα παιδιά του Τάκη που έχουν τον ίδιο ψυχισμό και νοιάζονται για το χωριό. Ιδιαίτερα καλή εντύπωση προκάλεσε η χειρονομία των παιδιών να επιτρέψουν στον πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού να διαμορφώσει έναν χώρο με καθιστικούς πάγκους κάτω από το μεγάλο, ιστορικό πλατάνι, ιδιοκτησία της οικογένειας, ώστε να συνέρχονται και αναπαύονται οι συγχωριανοί μακαρίζοντας τον υπέροχο Τάκη Ζαλαώρα στην αιωνιότητα. Η κίνηση αυτή, αποτελεί αναμφίβολα το καλλίτερο μνημόσυνο των παιδιών για τον άξιο πατέρα τους και έχουμε την πεποίθηση ότι και η Διοίκηση του Συλλόγου θα βρει τρόπο να γίνει στο χώρο αυτό μία καλαίσθητη παρέμβαση με ειδική αναφορά τιμής και μνήμης για τον διακεκριμένο Σκαμνιώτη που αποχαιρετήσαμε, όπως του άξιζε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια εισέφερε στη μνήμη του εκλιπόντος στον Πολιτιστικό Σύλλογο το ποσό των 100.000 δρχ , ενώ ποσό 50.000 δρχ εισέφερε στην Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στη σύντροφο της ζωής του Τάκη, Μαρία, στα υπέροχα παιδιά του και τις οικογένειες τους, του Νίκου και της Γιούλης, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *