Βατικανό

FtS60

Η επίσκεψη του Πάπα στη χώρα μας και οι απορρέοντες πονοκέφαλοι για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η αιτία που φέρνει το ζήτημα στην επικαιρότητα. Ο διεθνής τύπος ασχολείται με το εντεινόμενο πρόβλημα σεξουαλικής κακομεταχείρισης του γυναικείου πληθυσμού των μοναχών από τους άρρενες μοναχούς και λοιπούς αξιωματούχους της Καθολικής Εκκλησίας. Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Το νέο στοιχείο που ξαφνικά αποκαλύφθηκε (βλ. το έγκυρο γερμανικό περιοδικό der Spiegel 13/2001 Seite 140-141, επίσης το γερμανικό περιοδικό Focus 13/2001 Seite 308) είναι ότι η παλιά αυτή ιστορία παρέμενε σαν επτασφράγιστο μυστικό με τη διαβάθμιση «αυστηρά εμπιστευτικό» στο αρχείο του Βατικανού που δεν έκανε απολύτως τίποτα για να προστατέψει τις άτυχες και ανυποστήρικτες μοναχές που εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους.

Το αμερικανικό περιοδικό «National Catholic Reporter” δημοσίευσε πρόσφατα μέσω του διαδικτύου εσωτερικά εκκλησιαστικά ντοκουμέντα και άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου! Αποκαλύπτεται ένας απίστευτος πουριτανισμός και υποκρισία. «Το πρόβλημα είναι γνωστό» φέρεται να δηλώνει ο εκπρόσωπος του Βατικανού Navarro-Valls, για να συμπληρώσει: «περιορίζεται σε μία μόνον γεωγραφική περιοχή».

Με την αποστροφή αυτή o παράγων της Καθολικής Εκκλησίας επιχειρεί να περιορίσει κάπως τις κακές εντυπώσεις και παραπέμπει στη μαύρη Αφρική όπου πράγματι οι εκεί καθολικοί μοναχοί και λοιποί ιερείς έχουν μία δική τους θεωρία για την αγαμία, εκλαμβάνοντας ότι δεν επιτρέπεται μεν ο γάμος, αλλά δεν αποκλείεται η έντονη ετεροφυλική σεξουαλική δραστηριότητα. Καθώς μάλιστα η εξάπλωση του AIDS έχει προκαλέσει πολλά κρούσματα και προβλήματα στο χώρο των κληρικών της καθολικής εκκλησίας, φαίνεται ότι όλοι στράφηκαν με πρωτοφανή σεξουαλική αγριάδα κατά των γυναικών μοναχών, πολλές από τις οποίες βιάζονται και υφίστανται βάναυση κακομεταχείριση, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούν πουθενά να διαμαρτυρηθούν, να βρουν το δίκιο τους και το μόνο που τους απομένει είναι οι ακατάπαυστες προσευχές. Οι δυστυχείς μοναχές μένουν έγκυες και εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Υποβάλλονται σε έκτρωση και παίρνουν δυσμενή μετάθεση. Οι περισσότερες από αυτές, ιδίως σε χώρες της Αφρικής, καταλήγουν δεύτερες ή τρίτες σύζυγοι σε ξένες οικογένειες. Αντίθετα οι θύτες δεν έχουν ουδεμία συνέπεια, ή έστω να μετατεθούν κάπου αλλού για να αλλάξουν παρτενέρ.

Η αλήθεια εδώ είναι ότι ήδη από το 1994 η Maura O’Donohue, συντονίστρια του προγράμματος κατά του AIDS, κατέγραψε τέτοια περιστατικά σε 23 χώρες ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η Ιταλία, η Ιρλανδία και οι ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *