Υπό νομική προστασία οι μη καπνίζοντες

ΦτΣ60

Ο νομοθέτης προβλέπει τις εξής μεταβολές στους κανονισμούς εργασίας:

«Ο εργοδότης οφείλει να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι μη καπνιστές απασχολούμενοι να προστατεύονται αποτελεσματικά από την νικοτίνη που εκπέμπεται από τους καπνιστές».

Μία παραπέρα ρύθμιση στο νομοθέτημα που προωθείται, ανατρέχει στα μέτρα προστασίας των μη καπνιστών σε χώρους εργασίας με κυκλοφορία κοινού. Εκεί εξειδικεύονται τα μέτρα τόσο για το απασχολούμενο προσωπικό, όσο και για το κοινό ανάλογα με τη φύση της επαγγελματικής δραστηριότητας και το είδος της απασχόλησης, όπως για παράδειγμα ένας σερβιτόρος σε χώρο καπνιζόντων ή μη.

Αυτά βεβαίως είναι τα νέα μέτρα που με μεγάλη στήριξη 184 βουλευτών υποστηρίζονται και οδεύουν προς ψήφιση, αλλά όλα αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία. Ας μην ταραχθούν λοιπόν οι Έλληνες καπνιστές, βουλευτές και απλοί πολίτες, μιας και η χώρα μας κατέχει τα σκήπτρα –που δεν μας κολακεύουν- σε αριθμό καπνιστών με μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες και τα παιδιά νεαρής ηλικίας.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί για τον τόπο μας πόσα ακόμη θύματα από την καταραμένη αρρώστια καρκίνου του πνεύμονα, του φάρυγγα κττ θα πρέπει να θρηνήσουμε για να ευαισθητοποιηθούμε.

Ο πολιτιστικός μας Σύλλογος που έχει κάνει πολλές τομές σε πάμπολλα ζητήματα με σπάνια κοινωνική ευαισθησία, όπως για παράδειγμα η προωθούμενη δημιουργία τράπεζας αίματος κατά την υπόδειξη του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, μήπως θα έπρεπε να λάβει μερικές πρωτοβουλίες; Για παράδειγμα:

• να υπενθυμίσει στις νέες κοπέλες και γυναίκες που τεκνοποιούν, ότι με την νικοτίνη επιβαρύνουν την υγεία του παιδιού που θα φέρουν στον κόσμο. Το κάπνισμα ή η υπερβολή στο αλκοόλ δεν μας προσθέτει τίποτα, μόνον μας βλάπτει, μας μειώνει ή και μας εξαθλιώνει!

• γονείς και συγγενείς που συγκατοικούν με παιδιά, δεν θα πρέπει να καπνίζουν μέσα σε κλειστούς χώρους που συνυπάρχουν με τους νέους μας βλαστούς

• να ευαισθητοποιηθούν οι οικογένειες με καπνιστές και να δοθεί το μήνυμα της κορυφαίας ένδειξης αγάπης, στοργής και ενδιαφέροντος προς τον συγγενή και τον συνάνθρωπο, έτσι ώστε η αναγκαία λήψη της δόσης σε νικοτίνη, να γίνεται έστω σε χώρο που δεν ενοχλεί τα άλλα μέλη με φροντίδα των ίδιων των καπνιστών.

• αίθουσες που φιλοξενούν πολύ κόσμο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τμήματα για καπνιστές και μη καπνιστές, δείχνοντας την κοινωνική τους ευαισθησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *