Από το Σκαμνό στο φαράγγι του Ασωπού II

FtS58

Υπό Γεωργίου Πούλιου, Δικηγόρου Αθηνών,
μέλους του Φυσιολατρικού & ορειβατικού Συλλόγου Ηλιούπολης

Για τέταρτη χρονιά, με τον ορειβατικό Σύλλογο Ηλιούπολης (23 ορειβάτες) αξιώθηκα, αγαπητέ αναγνώστη, μαζί με άλλους εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες) ορειβάτες να διασχίσω το φαράγγι του Ασωπού.
Η συμμετοχή μου αυτή και το πέρασμα του φαραγγιού ήταν ένα προσκήνυμα, στη Μάνα φύση, στο δημιουργό αυτού του καταπληκτικού φαραγγιού και μια εκδήλωση ευγνωμοσύνης, στους ταπεινούς και καλόκαρδους, ευγενικούς και πρόθυμους, φιλότιμους και πιστούς στις παραδόσεις (στα ιερά και όσια) λίγους κατοίκους του χωριού Σκαμνός.

asopos16
Ο Σκαμνός δεν έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους. Έχει όμως πολλά ξενητεμένα παιδιά που δεν τον ξεχνούν.
Τα λίγα μόνιμα παιδιά του, οι λίγοι κάτοικοι του Σκαμνού, με την ηθική και υλική συμπαράσταση όλων των άλλων αδελφών, φροντίζουν τη γενέθλια γη κι΄ έτσι το χωριό αυτό είναι πρότυπο, προς μίμηση. Σπίτια καλοσυντηρημένα, με ωραίους κήπους και αυλές. Παντού πράσινο. Βρύσες που δροσίζουν ντόπιους και επισκέπτες. Το πέτρινο σχολείο έχει γίνει πολιτιστικό κέντρο, χάρις στη φροντίδα του εκεί Συλλόγου, του δραστήριου Συμβουλίου, με τον ακούραστο Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Γέμελο και με τη συμπαράσταση της εκλεκτής της καρδιάς του Κούλας.
Αγαπητέ αναγνώστη, πρέπει να ξέρεις ότι η μαγεία της περιπέτειας αποζημιώνεται και η αποζημίωση είναι πλουσιοπάροχη.
Την παραμονή (09.09.2000) της 5ης Ετήσιας Πανελλήνιας συνάντησης, μέλη των Συμβουλίων των διοργανωτών Συλλόγων (Ορειβατικού Λαμίας και Πολιτιστικού Σκαμνού), με την παρουσία του Δημάρχου Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτη Σπαθούλα (παρούσα και όλη η οικογένειά του) υποδεχόντουσαν τους κατά κύματα καταφθάνοντες ορειβάτες, με πούλμαν και ιδιωτικά αυτοκίνητα.
Η βραδιά πέρασε πάρα πολύ ωραία. Μετά τις προσφωνήσεις και την ανταλλαγή των αναμνηστικών, εμφανίστηκε το χορευτικό της Νέας Μαγνησίας αποτελούμενο από νεαρά λιγερόκορμα άτομα (πολύ παρήγορο), με το δάσκαλό τους καθηγητή σωματικής αγωγής κ. Αθανάσιο Πύργο, το οποίο χόρεψε Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς του ευρύτερου Ελληνισμού. Η εκδήλωση τέλειωσε τα μεσάνυχτα, με φαγοπότι πλούσιο (φασολάδα, ψητά λουκάνικα, σπανακόπητες), και κρασί κατ΄ευθείαν από το βαρέλι.
Την Κυριακή (10.09.2000) ώρα περίπου 09:00, όλοι με μαγιώ, κάτω από βροχή, δυστυχώς ολίγων λεπτών, ξεκινήσαμε για τη διάσχιση του φαραγγιού. Δημιουργήσαμε μία ατέλειωτη φάλαγγα και πρέπει να επισημάνω, ότι το 30% ήταν νεαρά παιδιά (σχολιαρούδια).
Ο μικρότερος περιπατητής ήταν ο Γιαννάκης ΔΗΜΕΝΑΣ, 8 ετών από τη Δάφνη Αττικής, συνοδευόμενος από τους γονείς του, τους οποίους συγχαίρω. Η μεγαλυτέρα κυρία ήταν (μάλλον) η κα Πόπη Τσαμπάζογλου, 68 ετών του Ορειβατικού Ηλιουπόλεως. Δεν μπόρεσα να μάθω τον μεγαλύτερο άνδρα (ίσως εγώ).
Φίλε αναγνώστη, ότι και να σου περιγράψω θα είναι κατώτερο της πραγματικότητας, όσο και αν σου φαίνεται παράξενο. Γίνεσαι τόσο φιλικός με το φαράγγι, με τα δροσερά νερά, που κάποια στιγμή προτιμάς να περπατάς μέσα στα νερά και όχι πάνω στις κροκάλες. Θέλεις και κάτι ακόμη; Αυτή τη φορά χρειάσθηκε τρεις φορές να κολυμπήσουμε, γιατί τα νερά ήταν βαθιά, άπατα. Ε! αυτές οι τρεις φορές ήταν και οι πιο ωραίες στιγμές. Πως να σου περιγράψω τη στιγμή που κατεβαίνω τη σκάλα και από πάνω μου ένας καταρράκτης κυριολεκτικά με λούζει, διασκεδάζοντας οι άλλοι που με βλέπουν και το ίδιο κάνω κι εγώ βλέποντας τους άλλους. Είναι ανεπανάληπτο το θέαμα. Όλοι βρεγμένοι. Όλοι γελαστοί. Κανένας κακομούτσουνος. Όλοι ενθουσιασμένοι και πάνω απ όλα υπερήφανοι για το κατόρθωμά μας.
Στα δύσκολα σημεία οι διοργανωτές είχαν δέσει γερά σχοινιά, για να πιανόμαστε και στα απότομα σημεία (βαθουλώματα), σκάλες για να κατεβαίνουμε. Την ώρα που κατεβαίναμε τις σκάλες, μας έπλεναν καταράκτες δροσερών νερών, που από το νερομασάζ τα πλαδαρά κορμιά, ανανεωθήκανε (αυτό μου δήλωσε νεαρά κυρία προκεχωρημένης ηλικίας, αλλά που το έλεγε η καρδούλα της).
Μέσα στο φράγγι μας συνόδευε το άγρυπνο μάτι του Πρόεδρου του Ορειβατικού Λαμίας κ. Δημητρίου Σταματόπουλου, συνοδευόμενος από την κορούλατου, ως και ανδρών του Συνδέσμου Καταδρομέων και Χιονοδρόμων Λαμίας.
Η διαδρομή ίσως για μερικούς να είναι κουραστική. Βέβαιο είναι ότι είναι πολύ γοητευτική. Οι απότομοι βράχοι και η κοίτη με τα τρεχούμενα νερά του ποταμού συνεπαίρνουν τον οδοιπόρο και τον οδηγούν σε μία οπτική εικόνα απαράμιλου κάλους.
Η οργάνωση και η εν γένει προετοιμασία ήταν άψογη. Το δείπνο πολύ πλούσιο.
Χορηγοί αυτής της εκδήλωσης ήταν η Νομαρχία Φθιώτιδος, ο Δήμος Γοργοποτάμου, η βιοτεχνία ετοίμων φαγητών Chipitta, τα εμφιαλωμένα νερά Ιόλη και πρώτοι απ΄όλους ο Ορειβατικός Λαμίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού. Συγχαρητήρια σε όλους!
Επιθυμία μου είναι να γράψω όλα τα ονόματα των συντελεστών της πολύ πετυχημένης αυτής εκδήλωσης. Δεν τα γνωρίζω. Ας μου επιτραπεί να γράψω αυτά που θυμάμαι.
Θα γράψω τα ονόματα των πρωτεργατών του μεγάλου αυτού γεγονότος, μέσα από το οποίο προβάλλεται, όχι μόνον ανά το πανελλήνιο, αλλά και διεθνώς η ασύγκριτη φυσική ομορφιά του φαραγγιού του Ασωπού. Αυτοί είναι οι κκ Δημήτριος Σταματόπουλος, ο Κώστας Γέμελος και η γυναίκα του Κούλα, ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος και η γυναίκα του Αγαθή, ο Γιώργος Αποστολόπουλος, Διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Η Φωνή των Σκαμνιωτών.
Τελειώνοντας επιθυμώ να κάνω τέσσερις επισημάνσεις:

1η Τη γέφυρα του Ασωπού τη βρήκα χειρότερη. Πρέπει να γίνει κάποια επέμβαση.
2η Μέσα στο ποτάμι είδα πολλές πρασινάδες. Γιατί;
3η Μήπως πρέπει όσοι διασχίζουν το φαράγγι να φοράνε κράνος; Εγώ του χρόνου θα φορέσω.
4η Μήπως πρέπει να βραβεύεται ο μικρότερος, ως και ο μεγαλύτερος πεζοπόρος; ( οι νέες ταυτότητες θα γράφουν την ηλικία;)

Εκλεκτοί φίλοι της Λαμίας και του Σκαμνού και φέτος μας αιχμαλωτίσατε.
Εγώ προσωπικά σας ευχαριστώ για τις εγκάρδιες εκδηλώσεις προς το πρόσωπό μου, ιδιαίτερα την Κούλα και τον Κώστα Γέμελο για τη φιλοξενία τους.
Καλή αντάμωση του χρόνου.
Με πολύ αγάπη, Γιώργος Πούλιος, Αθήνα 17.09.2000

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *