FtS57 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Βράβευση του Σκαμνιώτη Γιώργου Δ. Τζιβάρα

Ζήσαμε τις μεγάλες στιγμές των Ολυμπιακών αγώνων του Σίδνεϋ και με το δίκιο μας αισθανόμαστε υπερήφανοι για την πλούσια συγκομιδή μεταλίων που φέρνουν τη μικρή Ελλάδα μόλις στη 15η θέση των μεγάλων δυνάμεων του αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα ευτυχή αυτά αποτελέσματα δεν είναι τυχαία. Αποτελούν προϊόν μακράς και συστηματικής προσπάθειας των αθλητών, αλλά και του συνόλου των παραγόντων και υποστηρικτών. Με ιδιαίτερα χαρά πληροφορούμαστε τη βράβευση του συγχωριανού μας κ. Γεωργίου Δ. Τζιβάρα, κορυφαίου παράγοντα στο χώρο της ασφαλιστικής βιομηχανίας της χώρας μας, εκπροσώπου του οίκου Interlife, που συνέδραμε ως χορηγός στην προετοιμασία και τις δραστηριότητες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Η εικόνα που παρουσίασαν οι Έλληνες ποδηλάτες στο Σίδνεϋ ήταν πάρα πολύ καλή και θέλουμε και μεις με τη σειρά μας να συγχαρούμε τον σεμνό συγχωριανό μας που μας απέκρυψε το γεγονός, αλλά το δίκτυο της ΦτΣ μπόρεσε να πληροφορηθεί τα της βράβευσης, πριν την αποστολή στην Αυστραλία, κατά την οποία εξέχοντες αθλητές και χορηγοί, όπως ο αγαπητός συγχωριανός μας και η εταιρία του, βραβεύθηκαν εκ μέρους της αθλητικής / ολυμπιακής οικογένειας σε μία ωραία τελετή που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής παρουσία κορυφαίων παραγόντων, όπως του κ. Νικολάου, μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του κ. Φούρα, πρώην Υφυπουργού Αθλητισμού, της κας Παναγοπούλου, Πρέσβειρας του f. Play (“ευ αγωνίζεσθε»), του κ. Τζήμα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, βουλευτών και πολλών άλλων προσωπικοτήτων από το χώρο του αθλητισμού, πολιτισμού και της πολιτικής.

Δρ. Λουκάς Γ. Αστρακάς

Ο συγχωριανός μας αγαπητός Λουκάς Αστρακάς, ο γιος του Γιώργου που μας κάνει υπερήφανους σαν σπουδαίος επιστήμονας του κλάδου της Φυσικής, ήδη διακεκριμένος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ένα από τα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, επανήλθε στην Ελλάδα, πλην όμως για λίγο. Ο σκοπός ήταν και πάλι ευχάριστος:

Στις 16.09.2000 νυμφεύθηκε την ελληνίδα εκλεκτή της καρδιάς του κα Μαρία Σκοπελίτη. Το μυστήριο του γάμου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) στο Ίλιον Παλατιανής της ευρύτερης περιοχής τηςπρωτευούσης.

Στο Λουκά, αυτό το άξιο παιδί του Σκαμνού και στην νέα Σκαμνιώτισσα, την Μαρία, ευχόμαστε εγκαρδίως ευτυχία στον κοινό δρόμο που επέλεξαν να πορευθούν στη ζωή τους, καλή υγεία και άξιους απογόνους, όπως είναι και οι ίδιοι.

Παλαιοχώρι: Στα ίχνη της Μεγάλης Ελλάδας

Συγχαίρουμε τον αξιόλογο Σύλλογο Παλαιοχωρίου για την καλή δουλειά που κάνει στον γειτονικό μας οικισμό. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ο δημιουργικός αυτός Σύλλογος πραγματοποίησε εβδομαδιαία εκδρομή στα ελληνόφωνα χωριά της Νότιας Ιταλίας στην περιοχή Καλαβρίας, την Μεγάλη Ελλάδα, όπως ονομαζόταν, το μήνα Οκτώβριο.

Είμαστε σίγουροι για την πλήρη ικανοποίηση και τα πλούσια βιώματα των κοντοχωριανών για τα οποία αξίζει πράγματι κάθε οικονομική θυσία.

11 Νοεμβρίου 2000: Δέηση στο Εκκλησάκι της Παναγίας στο Σκαμνό

Μεγάλη η λαχτάρα του Σκαμνού με τη καταστρεπτική πυρκαγιά που επέφερε ολοκληρωτική καταστροφή στο σπίτι της οικογένειας Κωνσταντίνου Ντάου, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη ήταν και η τύχη, μέσα σ΄ αυτή την ατυχία, μιας και η Μεγαλόχαρη έσωσε το υπέροχο παλληκάρι τον Χαράλαμπο, που ξέγνοιαστος κοιμόταν μέσα στο σπίτι την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και οι καπνοί της ανησύχησαν τους γείτονες με πρώτο τον υποδειγματικό συγχωριανό μας κ. Κωνσταντίνο Τζιβάρα, που βρέθηκε εκείνη την ώρα έξω από το εκκλησάκι.

Οι υλικές ζημίες αναπληρώνονται, οι ανθρώπινες απώλειες δεν αποκαθιστώνται, μας λέει η σχετική ρήση και η ευσεβής οικογένεια συμμετέχει και προσφέρει μαζί με την οικογένεια Κωνσταντίνου Γέμελου τους άρτους για τη σχετική δέηση και την αρτοκλασία που θα συνοδεύσει τη Θεία Λειτουργία που θα γίνει στο πανέμορφο εκκλησάκι του Σκαμνού το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2000.

Ο πανοσιολογιότατος, Πατήρ Ιγνάτιος, που έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος, μεταβαίνοντας προσφάτως για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδος στην παρακείμενη Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου, ταλαιπωρείται από διπλό κάταγμα που υπέστη στο χέρι του και όλοι μας προσευχόμαστε να μπορέσει να αποθεραπευτεί μέχρι τότε και να έρθει κοντά μας με την ευκαιρία αυτή, να του ευχηθούμε «περαστικά» και να χοροστατήσει στην προγραμματισμένη αυτή δέηση του Σκαμνού.

Οίτη … κατά Σκαμνού!

Περίεργα και μάλλον απίστευτα πράγματα συμβαίνουν πολλές φορές και μάλιστα με τρόπο που δυσκολευόμαστε να τα πιστέψουμε, αλλά, να που μπορεί να βγαίνουν αληθινά!

Σε πλήρη απαρτία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γοργοποτάμου, Τετάρτη 26 Ιουλίου 2000 και ώρα 20:30 στο δημοτικό κατάστημα στην έδρα του Δήμου, στο Μοσχοχώρι, με μεγάλη συμμετοχή (παρόντες 20 επί συνόλου 22 μελών). Μία ήσυχη ημέρα συνεδρίασης, θα έλεγε ο τοπικός ειδησιογράφος, καθώς το πνεύμα της συναίνεσης επικρατεί και όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης εξαντλούνται με ομόφωνες αποφάσεις. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το θέμα «ενίσχυση του πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού για την πραγματοποίηση της ετήσιας εκδήλωσης με την πανελλήνια συγκέντρωση ορειβατών και το πέρασμα του φαραγγιού του Ασωπού». Εδώ εγκίνεται η εισήγηση, αλλά κατά πλειοψηφίαν. Μειοψηφούν οι κκ Ανδρέας Παπανδρέου και Γεώργιος Σούλιας, αμφότεροι από την Οίτη.

Κανόνες υπευθυνότητας επιβάλλουν «διασταύρωση των στοιχείων» αν είναι να γίνονται επώνυμες αναφορές και αυτό ακριβώς κάναμε επικοινωνόντας με τον ίδιο το Δήμαρχο, ο οποίος με το γνωστό ήθος που τον διακρίνει, προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι «οι επιφυλλάξεις των υπόψη κυρίων εστιάστηκαν μόνον στο ζήτημα της διαχείρισης, καθώς επέμειναν οι όποιοι πόροι να καλυφθούν απ΄ευθείας από το Δήμο και όχι από τα στελέχη του Σκαμνιώτικου Συλλόγου».

Με τη σειρά μας που απέναντι στην Οίτη δεν βλέπουμε απλά έναν από τους 14 οικισμούς που απαρτίζουν τον σημερινό Δήμο Γοργοποτάμου, αλλά τους συντοπίτες της ίδιας μέχρι πρό τινος κοινότητας που είμαστε γραμμένοι δίπλα – δίπλα στα ίδια δημοτολόγια, με την ταυτότητά μας να γράφει «γεννηθείς στο Σκαμνο, εγγεγραμμένος στα Μητρώα αρρένων της Κοινότητας Οίτης», έχοντας μεταξύ των δύο αυτών οικισμών πολλαπλές σχέσεις υπέροχης φιλίας και συγγένειες εξ αίματος, μετέχοντας εκατέρωθεν και συχνά σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν έχουμε καμία διάθεση να τραυματίσουμε αυτή την ωραία σχέση που ενισχύεται ακόμη περισσότερο καθώς βλέπουμε να εξελίσσεται πολύ καλά το εκπολιτιστικό έργο του Συλλόγου Οίτης κάτω από την ευθύνη ανθρώπων που γνωρίζουμε ότι μπορούν πράγματι να κομίσουν νέα ήθη, θα θέλαμε οι συγκεκριμένοι κύριοι να εξηγήσουν τη στάση τους στους δικούς τους συγχωριανούς, στους δικούς τους συγγενείς και φίλους. Αν εκείνοι πεισθούν για την ορθότητα της ενέργειάς των, εμείς θα καλέσουμε αμέσως τους κυρίους αυτούς να μας δώσουν μαθήματα ήθους και χρηστής διαχείρισης των πόρων του πολιτιστικού μας Συλλόγου. Των πόρων που εμείς οι Σκαμνιώτες τους βλέπουμε με σεβασμό, ίδιον με αυτόν που δείχνουμε στο λάδι της Εκκλησίας.

Για όλους τους Σκαμνιώτες η χρήση του πολιτιστικού κέντρου!

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού μας Συλλόγου μας έρχεται μία ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνεται το αυτονόητο: Ότι το πολιτιστικό κέντρο που διαμορφώθηκε με δαπάνες του Συλλόγου, «σε κάθε περίπτωση παραχωρείται με προθυμία για την εξυπηρέτηση των συγχωριανών, χωρίς όρους και ανταλλάγματα, χωρίς συναλλαγές. Το ίδιο ασφαλώς θα κάνει και στο μέλλον, όποτε χρειασθεί με απόλυτο σεβασμό στην αρχή της ίσης μεταχείρισης».

Από την ίδια ανακοίνωση μπορούμε να αντιληφθούμε και το λόγο που προκάλεσε αυτή τη γνωστοποίηση μιας και γίνεται λόγος για «γκρίζες φημολογίες που τελευταίως αιωρούνται στο χωριό και χαρακτηρίζουν αυτούς που τις κατασκευάζουν, τις διαδίδουν ή τις ανέχονται. Κυρίως δε δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς τις οικογένειες που έκαναν χρήση του χώρου και των εγκαταστάσεων με διάφορες αφορμές..».

Στο κείμενο αναγράφονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως βαπτίσεις, μνημόσυνα, κηδείες ή απλές γιορτές και δεξιώσεις φίλων, που δεν τις καταγράφουμε εδώ.

Εμείς με τη σειρά μας θα συστείσουμε στους φίλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας να μην στέκονται σε τέτοια περιστατικά και να τα προσπερνούν χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Όταν γίνονται τέτοια σχόλια και μάλιστα μέσα από τις στήλες της ΦτΣ που δίνει πολύ πλατύτερη δημοσιότητα, πολύ φοβούμαστε ότι θολώνουμε την εξαιρετική εικόνα που πράγματι έχει ο Σκαμνός. Είναι άδικο λοιπόν να υποβαθμίζουμε το μεγαλείο της Σκαμνιώτικης κοινωνίας προς χάριν κάποιων μικροεξαιρέσεων, μερικών ελάχιστων δύστροπων ή αιρετικών συγχωριανών, που στο κάτω – κάτω επιβεβαιώνουν τον κανόνα της προόδου και του ψυχικού μεγαλείου που ακολουθεί ο πολιτιστικός μας Σύλλογος με όλα τα μέλη του. Οι επικρίσεις ενάντια στους όποιους δυστροπούντες θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη δυσφορία, σε αμηχανία και κατά κάποιο τρόπο να τους γκετοποιήσει. Ο πολιτιστικός Σύλλογος, όμως, στέκεται δίπλα σε κάθε συγχωριανό με την ίδια ανοιχτή καρδιά και ανεξάρτητα από την κοινωνική του προσφορά. Μέσα από αυτή την «κοινωνία» μπορεί να επιστρέψουν οι ελάχιστοι «άσωτοι», να γευθούν το μεγαλείο της συμμετοχής σε έργα κοινωνικά, σε έργα προσφοράς και ανιδιοτέλειας και να ξεπεράσουν ακόμη και τους καλύτερους πρωταγωνιστές!

Μήπως όμως αυτή δεν είναι και η μέγιστη καταξίωση του όποιου Πολιτιστικού Συλλόγου;

Γηροκομείο στην περιοχή μας

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς πληροφορούμενοι ότι άρχισε η ανέγερση του Γηροκομείου με την πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Πετρή – Στέγη γερόντων» στην πανέμορφη παραλία της Βασιλικής Στυλίδας υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος που διέθεσε ήδη το πρώτο ποσό των 30 εκ. δραχμών. «Με τη βοήθεια του Θεού, θα έχουμε ετοιμάσει τον οικοδομικό σκελετό μέχρι το μήνα Μάρτη 2001», μας πληροφορεί ο κ. Αργύρης Πετρής, ο πρωτεργάτης για την σύσταση του κοινωφελούς ιδρύματος και μπροστάρης στην ανθρωπιά και πρότυπο ηθικού ανδρός για όλη την περιοχή μας. Ο εργολάβος ήδη έχει εγκατασταθεί και οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς.

Μεγάλη η ανταπόκριση των συντοπιτών μας, μας πληροφορεί ο κ. Πετρής και μεγάλη η ανθρώπινη συγκίνηση όλων μας, καθώς βλέπουμε προμηθευτές οικοδομικών υλικών να κάνουν γενναίες χειρονομίες προκειμένου να βοηθήσουν και να σταθούν δίπλα στους ευεργέτες της περιοχής μας και στην Ιερά Μητρόπολη.

Θέλουμε κι εμείς να προσθέσουμε τα ταπεινά μας μπράβο και συγχαρητήρια στους κοινωνικά ευαίσθητους συντοπίτες μας και επιχειρηματίες, προσευχόμενοι να είναι καλά στην υγεία τους και να ευημερούν προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο και τον συνάνθρωπο.

Κανείς μας δεν είναι σε θέση να προβλέψει το μέλλον του, «κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον». Κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι στον καθένα μας το λεγόμενο στάδιο της 3ης ηλικίας. Ούτε, ασφαλώς, αν ο Μεγαλοδύναμος, θα μας αξιώσει καν να διαβούμε αυτό το σκαλί και να φθάσουμε μέχρις εκεί. Ακόμη δεν γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες θα αξιωθούμε να φθάσουμε εκεί, ακόμη και όσοι από μας, έχουμε -κατά το κοινώς λεγόμενο- τον τρόπο μας, σήμερα, να τα φέρνουμε βόλτα. Το σίγουρο είναι, ότι η τρίτη ηλικία γίνεται πολύ δύσκολη, γίνεται Γολγοθάς για ανθρώπους που δύσκολες περιστάσεις τους έφεραν σε σκηρές οικονομικές συνθήκες ή και –πολύ χειρότερα- δεν τους έτυχε ένας ζεστός οικογενειακός περίγυρος με αλτρουϊσμό και ανθρωπιά. Μία ματιά τριγύρω μας, μας πείθει γι΄ αυτό πολύ εύκολα.

Ανεξάρτητα αν αυτή η ανάγκη τύχει σε μας ή στο διπλανό μας, ακόμη – ακόμη και σ’ έναν μοναδικό Σκαμνιώτη ή Σκαμνιώτισσα, πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να σταθούμε και να στρέψουμε την προσοχή μας σ΄αυτή τη μεγαλειώδη προσπάθεια, το μεγάλο εγχείρημα που δικοί μας άνθρωποι και συντοπίτες ξεκίνησαν εδώ και λίγο καιρό και να κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που η Σκαμνιώτικη συνείδηση μας υπαγορεύει. Στο μικρό αυτό χωριό που δεν έχει τα γόνιμα χωράφια και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά διακρίνεται σε ψυχικό πλούτο και μεγαλείο, ας είμαστε κι εμείς ανάμεσα στους αρωγούς αυτής της ωραίας προσπάθειας.

Ψυχική αγαλλίαση μας διακατέχει σαν πληροφορούμαστε ότι ένας απέραντος ενθουσιασμός διαπερνά όλη την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, όταν πληροφορούμαστε ότι ιερείς, πολιτιστικοί Σύλλογοι, μεμονωμένα άτομα, έχουν πάρει αυτή την υπόθεση στα σοβαρά και κάνουν ότι περνά από το χέρι τους να συνδράμουν στην αποπεράτωση αυτού του έργου που θα μας τιμήσει σαν κοινωνία, όλους μας. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο, όπως είναι και οι προδιαγραφές, ώστε η «Στέγη Γερόντων» να είναι ένας χώρος άνετης και ανθρώπινης διαβίωσης, μακριά από άλλα πρότυπα και παραδείγματα προς αποφυγήν που κατά καιρούς προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι προδιαγραφές ανταποκρίνονται στις νόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν σχετίζονται με προχειρότητες και υποβάθμιση της ποιότητας και επιπέδου σε στάνταρντς.

Δίπλα σ΄ αυτή την κινητοποίηση και όλες οι βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια, η Νομαρχία, οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Φθιώτιδας. Στα πλαίσια αυτά με απόφαση του Νομάρχη Φθιώτιδας συγκροτείται επιτροπή εράνου που αποτελείται από 25 προσωπικότητας του Νομού μας. Σ΄αυτή την επιτροπή περιλαμβάνεται και ο Σκαμνιώτης Γιώργος Αποστολόπουλος που είναι πρόθυμος να δώσει παραπέρα πληροφορίες σε κάθε ευαισθητοποιημένο Σκαμνιώτη ή συντοπίτη της ευρύτερης περιοχής Φθιώτιδας. Ήδη διατίθενται κουπόνια εράνου των 5.000 δρχ ή των 10.0000 δρχ το καθένα που είναι και φορολογικά εκπιπτόμενα, δεδομένου του κοινωνικού και φιλανθρωπικού σκοπού της οικονομικής προσφοράς.

Θα είναι τιμή για το Σκαμνό, προς τον οποίο με εκτίμηση προσβλέπουν πολλοί στην ευρύτερη περιοχή μας, να μην απουσιάσουμε από το κάλεσμα αυτό. Το οφείλουμε ακόμη και σε έναν μοναδικό συγχωριανό μας, τον οποιονδήποτε συγχωριανό και συνάνθρωπό μας, που ενδέχεται να δεχθεί σε λίγο την υποστήριξη του ιδρύματος αυτού. Το ίδιο θα είναι συνάμα μία τέτοια συνδρομή, ένα μνημόσυνο τιμής στη μνήμη των γονιών και των δικών μας ανθρώπων που δεν είναι πια κοντά μας και που ασφαλώς έτσι θα ήθελαν να πορευόμαστε στο δρόμο της ζωής μας, τέτοιες σημαίες να κρατάμε.

Στην κηδεία του Γιάννη Γκόλφη

Πολύς ο κόσμος, βαρύ το κλίμα για τον άδικο, πρόωρο και αιφνίδιο χαμό του εξαίρετου συγχωριανού μας. Στην οικογένεια του εκλιπόντος το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εκφράζει τη συμπόνια των μελών ολόκληρου του χωριού, ενώ έστειλε στεφάνι αποτείοντας την πρέπουσα τιμή. Αντί στεφάνου οι οικογένειες Κώστα Γέμελου, Δημήτρη Στεργίου, Δημήτρη Ευστράτογλου και Γιώργου Αποστολόπουλου καταθέτουν περαιτέρω το ποσό των 10.000 δρχ ο καθ΄ ένας στο ταμείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη.

Δυσμενώς σχολιάσθηκε η στάση του ιερέα που μπροστά στη σωρό του εκλιπόντος κατά τη διάρκεια της επικήδειας τελετής, επιδόθηκε ατυχώς σε αταίριαστες με την περίσταση ομιλίες και αναφορές που δεν είχαν ουδεμία σχέση με την περίσταση, δεν συμβάδιζαν με την ιερότητα της στιγμής και το συγκεκριμένο κλίμα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των στενών συγγενών της οικογένειας, αλλά και των λοιπών παρευρισκομένων.

Βασίλης Χ. Αποστολόπουλος: Όλα πήγαν καλά!

Με μεγάλη χαρά και ανακούφιση πληροφορήθηκαν οι Σκαμνιώτες την καλή έκβαση της κατάστασης υγείας του Βασίλη που τελικά υποβλήθηκε σε επιτυχή εγχείριση και όλα δείχνουν ότι γρήγορα θα μπορέσει να επανέλθει στις αγαπημένες του ασχολίες, τη συναναστροφή με τους συγχωριανούς, τη φροντίδα των φυτών στα παρτέρια που τη χρειάζονται. Ήταν μία περίπλοκη ιατρική υπόθεση που τελικά πήρε την καλύτερή της πορεία και μας κάνει όλους ευτυχείς, καθώς ο Βασίλης συγκαταλέγεται στην ομάδα των πολύ ευαισθητοποιημένων συγχωριανών για την πορεία και στήριξη του Συλλόγου.

Σε σχέση με την περιπέτεια της υγείας του Βασίλη, πληροφορούμαστε ακόμη ότι ο φοιτητής της Νομικής Ηλίας Γιαννακλοπουλος, έδωσε αίμα που ήταν απαραίτητο για τον συγχωριανό μας και θέλουμε να εξάρουμε αυτή την πράξη που τη θεωρούμε κορυφαίο παράδειγμα κοινωνικής αγωγής στο οποίο προφανώς αντικατοπτρίζεται το ήθος της οικογένειας του νέου επιστήμονα.

Για όσους γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες, η ενέργεια του Ηλία, δεν ήταν απροσδόκητη, αφού στο δεύτερο χωριό του πατέρα του, το Λιτόσελο, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος με τη συγκρότηση τράπεζας αίματος. Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο ίδιος Σύλλογος Λιτοσελιωτών έδωσε σε προηγούμενη νοσηλεία του Κώστα Ε/Ζ Τζιβάρα αίμα, δείχνοντας σε όλους μας το επίπεδο της υψηλοφροσύνης και ανθρωπιάς των συντοπιτών μας από τη γενέτειρα του καθηγητή Δημήτρη Γιαννακόπουλου, που προχωράει γρήγορα με δραστικές παρεμβάσεις στην κοινωνία του οικισμού των που μετεξελίσσεται σε πρότυπο ημιορεινού οικισμού.

Το ηθικό δίδαγμα που μας δίνεται, είναι να σπεύσουμε να ιδρύσουμε και για το Σκαμνό μία τράπεζα αίματος. Η ευκαιρία μπορεί να βρεθεί ταυτόχρονα με μία ευρεία συνάντηση των Σκαμνιωτών, οπόταν θα μπορούσε να κληθεί μία κινητή μονάδα αιμοληψίας.

Κι΄ άλλα Σκαμνιωτόπουλα στο Πανεπιστήμιο

Με μεγάλη χαρά μαθαίνουμε και συγχαίρουμε εγκάρδια τα παιδιά και τις οικογένειές των που είχαν επιτυχία και εισήλθαν στο Πανεπιστήμιο στις φετινές εξετάσεις.

Δεν έχουμε όλα τα στοιχεία και παρακαλούμε να μας δοθούν, γιατί τα παιδιά δικαιούνται αυτό το δημόσιο μπράβο. Ωστόσο μαθαίνουμε ότι η Μαργαρίτα Δοσούλα, εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να σπουδάσει πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες, προοριζόμενη για το διπλωματικό σώμα, που είμαστε σίγουροι ότι θα διαπρέψει, ο γιος του Χρήσου Καλπουζάνη, μιας επίσης ιδιαίτερα αγαπητής οικογένειας, εισάγεται στη Σχολή Ικάρων, ο Τάσος Μαγνήσαλης, γιος της Νότας Κ. Τζιβάρα, αρχίζει σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Μ. Βρετανία, ενώ δεν μπορέσαμε να μάθουμε για την Σοφία, την εγγονή του αείμνηστου Νίκου Σ. Τζιβάρα, που μάθαμε ότι είχε επίσης επιτυχία, σε ποιο σχολείο εισάγεται.

Ο πελαργός φέρνει ένα αγοράκι στο Σκαμνό!

Οι ιδιαίτερα αγαπητοί μας, ο Ηλίας και η Έλντα από την Αλβανία που κατοικούν στο Σκαμνό και απολαμβάνουν της γενικής εκτίμησης από τη Σκαμνιώτικη κοινωνία χάρις στο απαράμιλλο ήθος των, έγιναν γονείς καθώς η Έλντα έφερε στις 16 Οκτωβρίου στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι. Μεγάλη και δικαιολογημένη η χαρά του νέου ζευγαριού στο οποίο δίνουμε τις εγκάρδιες ευχές μας να τους ζήσει το μωρό. Να είναι γερό και τυχερό!

Οι σχέσεις μας με άλλους Συλλόγους

Γιορτή βράβευσης των αριστούχων μαθητών διοργάνωσε ο Σύλλογος Λιτόσελου σε συνδυασμό με αιμοδοσία. Στην ωραία εκδήλωση προσεκλήθη και ο Σύλλογός μας που εκπροσωπήθηκε από την κα Κούλα και Κώστα Γέμελο.

Τριήμερο εκδηλώσεων διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μαγνησίας υπό τον τίτλο «Ιωνικά 2000». Εκ μέρους του Σκαμνού παρέστησαν η κα Κούλα και Κώστας Γέμελος μαζί με την κα Έφη και Δημήτρη Γιαννακόπουλο που μιλούν για εξαιρετική επιτυχία, πλήθος κόσμου, αλλά και συγκίνηση για ανθρώπους που έφυγαν από τον τόπο τους υπό τραγικές συνθήκες και πατρίδες που χάθηκαν. Οι οικοδεσπότες πρόσφεραν στους εκπροσώπους του Σκαμνού ένα εξαιρετικό λεύκωμα με μνήμες των προσφύγουν και οι Σκαμνιώτες εισέφεραν σαν οικονομική συνδρομή το ποσό των 20.000 δρχ στο Σύλλογο της Νέας Μαγνησίας.

Μας άφησε ο Νίκος Β. Τζιβάρας

Στις 15.10.2000 απεβίωσε ο Νικόλαος Τζιβάρας σε ηλικία 80 ετών. Η κηδεία του τελέσθηκε στο Σκαμνό. Ο εκλιπών συγχωριανός είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών: Του Βασίλη που είναι παντρεμένος και ζει με την οικογένειά του στην Ηράκλεια, των δίδυμων Στάθη, του ιερέα του χωριού, του Μάκη και της Γεωργίας που είναι παντρεμένη με τον Στάθη Παπαβασιλείου στο Ελευθεροχώρι, όπου ζει με την οικογένειά της. Είναι η οικογένεια που παραδοσιακά δραστηριοποιείται με επίκεντρο την κτηνοτροφία.

Στους οικείους του εκλιπόντος εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *