Ο Ολυμπιακός Ύμνος

FtS55

υπό Γεωργίου Πούλιου
Δικηγόρου Αθηνών

Η επιλογή της Αθήνας, για τη διεξαγωγή των πρώτων σύγχρονων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων (1896) έγινε αφορμή η δημιουργία του Ολυμπιακού Ύμνου.
Μεταξύ των πολλών υποψηφίων επελέγησαν ο ποιητής και δημοσιογράφος, Κωστής Παλαμάς, από το Μεσολόγγι και γεννημένος στην Πάτρα και ο Επτανήσιος (μάλλον από την Κέρκυρα) μουσικός, Σπυρίδων Σαμαράς. (Ελευθ. Σκιαδάς: 100 χρόνια Νεώτερη Ελληνική Ολυμπιακή Ιστορία).
Ο Κωστής Παλαμάς στην επιλογή αυτή ανταποκρίθηκε με πολύ έμπνευση, χωρίς να υστερήσει και ο μελωδός Σπυρίδων Σαμαράς (Γεώργ. Λεωτσάκος – Σπυρίδων Σαμαράς).
Ο Κ. Παλαμάς έγραψε τους πιο κάτω στοίχους τους οποίους μελοποίησε ο Σ. Σαμαράς.

Αρχαίον Πνεύμα Αθάνατον, αγνέ πατέρα
του ωραίου του μεγάλου και του αληθινού
κατέβα, φανερώσου, κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ ουρανού.

Στο δρόμο και στο πάλαιμα και στο λιθάρι
στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
και με τ΄αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι΄άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου
σαν τρέχει λευκοπόρφυρος μέγας ναός
και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής Σου
Αρχαίον Πνεύμα Αθάνατο κάθε λαός.

Ο Ολυμπιακός ύμνος ακούστηκε για πρώτη φορά το 1896, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, από τους 200 μουσικούς και χορωδούς που είχαν πάρει θέση στο κέντρο του Σταδίου. Συμμετείχαν οι μουσικές ορχήστρες του Στρατού και του Ναυτικού (Αεροπορία ακόμη δεν είχαμε) οι φιλαρμονικές της Πρωτεύουσας και των επαρχιών και πλήθος χορωδιών. Την εκτέλεση διηύθυνε ο ίδιος ο Σαμαράς. Όλο αυτό το σύνολο ήταν πολύ καλά συντονισμένο και πολύ επιβλητικό. Οι θεατές συγκινήθηκαν και ζήτησαν να επαναληφθεί.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) το 1957 προκήρυξε διαγωνισμό για τη μελοποίηση του Ολυμπιακού Ύμνου. Τον Μάιο του 1958, το Συνέδριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έγινε στο Τόκιο, όπου κατά την επίσημη έναρξη ακούστηκε ο Ολυμπιακός Ύμνος Παλαμά – Σαμαρά, από τη μεγάλη ορχήστρα του Τόκιο.
Οι παρευρισκόμενοι ενθουσιάστηκαν και οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν ήταν άριστες.
Στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αποφασίσθηκα οριστικά και καθιερώθηκε, ως επίσημος Ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων η δημιουργία των Παλαμά – Σαμαρά. (Κλεάνθης Παλαιολόγος: Ιστορία της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων 1895-1985).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *