FtS53 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Γηροκομείο στη Βασιλική Στυλίδας
Αργύρης Πετρής: Πρωταθλητής στην ανθρωπιά

Στις 5 Μαρτίου 2000 θα ζήσει μία μεγάλη μέρα η ευρύτερη περιοχή μας καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Φθιώτιδος κ. Νικόλαος αφού ιερουργήσει στον μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Στυλίδος, θα καταθέσει ευθύς μετά το θεμέλιο λίθο του Γηροκομείου Στυλίδος υπό τον τίτλο «Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος, Ιδρυμα Πετρή, Στέγη γερόντων».
Για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες, έχουμε να σημειώσουμε ότι ο οικισμός Βασιλική που βρίσκεται ανάμεσα στην Αγία Μαρίνα και τη Στυλίδα απαρτίζεται από μέλη της ευρύτερης οικογένειας Πετρή. Μερικοί από το περιβάλλον αυτό ξεχώρισαν για το ψυχικό των μεγαλείο και τις κοινωνικές των ευαισθησίες έτσι ώστε να απολαμβάνουν μεγάλης εκτίμησης από την ευρύτερη κοινωνία της περιοχής. Η εξέχουσα φυσιογνωμία είναι ο κ. Αργύρης Πετρής που πρωτοστατεί σε δράση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Η στενή φιλία της Κυρίας Σταυρούλας Πετρή-Χριστοφιλοπούλου με την Σκαμνιώτισσα Μαρία Αποστολοπούλου-Ρωμέση αποτέλεσε τη γέφυρα μιας παραπέρα φιλίας της διαπρεπούς οικογένειας με το Σκαμνό. Δεν πάει καιρός που η Κυρία Σταυρούλα Πετρή επισκέφθηκε τη φίλη της στο Σκαμνό και με έντονο ενδιαφέρον έσπευσε να προσκυνήσει στο εκκλησάκι της Παναγίας, το Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος, δέηση του ζεύγους Κώστα και Ροδοθέας Τζιβάρα και προσφορά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς στην ευρύτερη περιοχή.
Ο υπογραφόμενος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει αυτοπροσώπως μαζί με τη ζεστή φιλοξενεία των στον πανέμορφο οικισμό της Βασιλικής, τον Αργύρη Πετρή με μέλη του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος, την σπουδαία αυτή προσωπικότητα της περιοχής μας που είναι ο πρωτεργάτης αυτής εδώ της μεγάλης πρωτοβουλίας. Ανθρωπος με σπάνια επιστημονική και κοινωνική κατάρτιση, ψυχικά χαρίσματα και γνήσια χριστιανική αγάπη για τον συνάνθρωπό του, συνέστησε το 1996 το «Ιδρυμα Πετρή» με σκοπό την υποστήριξη αγαθοεργών πρωτοβουλιών στην περιοχή.
Στην γραφική και παραθαλάσσια θέση Βασιλική και σε οικόπεδο 12 στρεμμάτων που επίσης αποτελεί δωρεά του Αργύρη Πετρή τα πάντα είναι έτοιμα για την ανέγερση του κτιρίου που θα καλύψει ευθύς αμέσως ένα σύνολο από 1.200 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένης επιφάνειας του συγκροτήματος.
Καλός δέκτης των μηνυμάτων της εποχής μας ο Αργύρης Πετρής βλέπει ότι το πρόβλημα υποστήριξης των συνανθρώπων μας στην πλέον δύσκολη γεροντική ηλικία, οξύνεται όλο και περισσότερο. Η κοινωνικοοικονομική εξέλιξη έχει εξοβελήσει στις μέρες μας την πατριαρχική μορφή οικογένειας όπου οι γονείς μαζί με τους παππούδες, τα αδέλφια με τις οικογένειές τους και τα εγγόνια σε ενιαίο σύνολο αλληλοβοηθούνται, αλληλοϋποστηρίζονται και μοιράζονται τα δύσκολα και τα ευχάριστα της ζωής. Ολοι μας είμαστε μάρτυρες δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίζουν μερικοί συνάνθρωποί μας στην τρίτη λεγόμενη –και δυσκολότερη- ηλικία του βίου τους.
Στο υπό ανέγερση Γηροκομείο θα γίνονται δεκτοί άποροι γέροντες. Οι εγκαταστάσεις του κτηρίου θα είναι απολύτως σύγχρονες με προδιαγραφές που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μα το σπουδαιότερο είναι η αληθινή αγάπη και φροντίδα που θα δοθεί σ΄αυτούς που τη χρειάζονται και για διάφορες αιτίες και αντιξοότητες της ζωής, τους έλλειψαν κι αυτό δεν μπαίνει έυκολα σε προδιαγραφές και διαβαθμίσεις, παρά μόνο η λέξη Αργύρης Πετρής τα συνοψίζει όλα μαζί.
Στο πενταμελές Διοικητικο Συμβούλιο του Ιδρύματος προεδρεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόλαος που με αγάπη και άμεσο προσωπικό ενδιαφέρον ευλογεί και παρακολουθεί την πορεία του έργου.
Τα κοινά ανθρώπινα αισθήματα για το κορυφαίο αυτό γεγονός, αποδίδει με τους στοίχους του ο συντοπίτης μας κ. Αντωνίου και που για καλή μας τύχη έπεσαν στα χέρια μας:

Συγχαρητήρια Ακροστιχίδα

Α ργύρη, φίλε αγαπητέ,
Ρ ίγος χαράς μου δίνεις
Γ ερόντων φίλε, βοηθέ,
Υ ψηλόν έργο στήνεις
Ρ αίνω τη στράτα σου, αδελφέ,
Η γέτη καλωσύνης.

Π άνω στην Πέτρα της ζωής
Ε κτισες τη ζωή σου
Τ α άνω πάντα να θωρεί
Ρ υθμίζεις την ψυχή σου,
Η μέρα-νύχτα αγωνιστής.

Δ ώρο Χριστιανικής πνοής
Ω ραίο η προσφορά σου
Ρ οδόσταμο αγνής ψυχής
Η ταν τα κίνητρά σου
Τ ων απομάχων της ζωής
Η Στέγη η δωρεά σου.

Χ ριστού ευλογία στην ψυχή,
Α δέλφι, εύχομαι κι εγώ
Ι δεολόγε αγωνιστή,
Ρ οδόφυλλα λευκά σκορπώ
Ε πάνω σου με θαυμασμό!

Λαμία, Ι. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΥΓ: Ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση απευθύνεται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας σε εκπροσώπους της Σκαμνιώτικης Κοινωνίας (τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού κ. Κώστα Γέμελο και το Διευθυντή Σύνταξης της ΦτΣ κ. Γ. Αποστολόπουλο να παραστούν στα εγκαίνια της μεγάλης αυτής εκδήλωσης ανθρωπιάς και κοινωνικής ευαισθησίας)

Διάκο μ’, τι σου΄μελλε να πάθεις!

Ο φίλος Αστυνόμος, κοντοχωριανός κ. Καλαφατάκης, κορυφαίο στέλεχος της Τουριστικής Αστυνομίας της χώρας μας, δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο του. Πάσχει και προβληματίζεται με τα κακώς κείμενα. Καθώς πλησιάζει η μεγάλη εθνική μας Γιορτή για Ελληνική Παλιγενεσία, μοιράζεται μαζί μας τη μελαγχολία και προβληματισμό του, αφού στο σήμερα που όλα αλλάζουν και σχεδόν σε τίποτα δεν μοιάζουμε με το χθες, υπάρχουν και απαράδεκτα λάθη και παραλήψεις.
Ο ευαίσθητος αξιωματικός σημειώνει ότι αδικείται ο μεγάλος ήρωας, το σύμβολο του τόπου μας, που δοξάστηκε μα και δόξασε την Αλαμάνα. Σε αλλοτινές εποχές τιμήθηκε ο ήρωας με τον ανδριάντα που στήθηκε στην ομώνυμη πλατεία της Λαμίας, το ψηφιδωτό στην Εθνική οδό και την προτομή στο χώρο της Αλαμάνας δίπλα στο γεφύρι που διάβηκε αιματόβρεκτος.
Αυτά βεβαίως, άλλοτε! Σήμερα δυστυχώς ο μεν ανδριάντας στη Λαμία κάνει … τον τερματοφύλακα, στον εθνικό δρόμο μάδησαν οι ψηφίδες και γέμησε μούσκλια το κορμί του ήρωα και στη γέφυρα της Αλαμάνας έμεινε ολομόναχος και εγκαταλελημένος μέσα στ΄αγριόχορτα συντροφιά με …κυψέλες και σμήνη μελισσών που αποκλείουν την προσπέλαση ακόμη και στους πλέον συνειδητοποιημένους και τολμηρούς επισκέπτες.
Ευχαριστούμε τον κ. Καλαφατάκη και τον συγχαίρουμε για την ευαισθησία του. Παρακαλούμε από τη θέση αυτή τα άξια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του πολιτιστικού μας Συλλόγου να μην αφήσουν αυτή την υπόθεση να ξεχασθεί, ούτε να περιμένουν να πάρει την πρωτοβουλία κάποιος άλλος, γιατί κάτι τέτοιο δεν φάνηκε μέχρι σήμερα. Εδώ δεν χωρεί αναβολή, ούτε η επικίνδυνη αντίληψη: «άφησέ το, υπάρχουν τόσοι άλλοι να ενδιαφερθούν!». Σύμμαχο έχουμε το Δήμο Γοργοποτάμου και αν χρειασθεί το Δήμο Λαμίας ή τον Νομάρχη. Να συνδυάσουμε ενδεχομένως αυτή την παρέμβαση με την πρόταση του Συλλόγου μας για τη διοργάνωση ετήσιου δρόμου μνήμης και τιμής στη διαδρομή Θερμοπύλες, Αλαμάνα, Γοργοπόταμος.

Ο Πατήρ Μάξιμος

Στις 6 Δεκεμβρίου ΄99, εορτή του Αγίου Νικολάου κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας άγει τα ονομαστήριά του, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, με τη συμμετοχή πλήθους ιερέων και πιστών τέλεσε ο Σεβασμιώτατος πανηγυρικά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας χειροτόνησε πρεσβύτερο τον ιεροδιάκονο π. Μάξιμο Νικολόπουλο, αδελφό της ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος.
Μεγάλη όσο και χαρμόσυνη είδηση και για μας τους Σκαμνιώτες μιας και το πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας του χωριού μας είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος και πολλές φορές είχαμε την καλή τύχη να παρακολουθήσουμε ιερουργούντα τον π. Μάξιμο στον οποίο εκφράζουμε και από τη θέση αυτή τη μεγάλη μας χαρά. Αξιος!

Παλαιοχώρι κατά κτηνοτρόφων Σκαμνού και Ελευθεροχωρίου

Από την ωραία εφημερίδα «Παλαιοχώρι Δωριέων» που ευγενικά μας στέλνουν οι φίλοι συντοπίτες μας βλέπουμε και συμμεριζόμαστε πλήρως την ευαισθησία των κατοίκων για την αναδάσωση της καταστραμένης δασικής έκτασης από την προ ετών φοβερή πυρκαγιά στις δυτικές πλαγιές του Καλλιδρόμου που έφθασε μέχρι τη θέση Τσατάλι και τη Λίμνη της Νευρόπολης.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που πήραν μεγάλη έκταση απευθυνόμενες προς το Δήμο Αμφικλείας, το Δασαρχείο Λαμίας, τη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Γεωργίας και την W.W.F. (σημαντική οργάνωση με διεθνείς διασυνδέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος) και απασχόλησαν την τοπική τηλεόραση, την 21.11.1999 ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου εντόπισαν κτηνοτρόφους με κοπάδια από βοοειδή και γίδια να επιδίδονται σε παράνομη και συστηματική καταστροφή στο καμμένο δάσος όπου με πολλούς κόπους οι συντοπίτες του Παλαιοχωρίου επιδόθηκαν τα τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια αναδάσωσης φυτεύοντας χιλιάδες νέα δενδρίλια ελάτης, όπως ακριβώς συνέβει και με αυτά που είχαν φυτέψει και καταστράφηκαν στην προηγούμενη περιόδο.
Από το ίδιο κείμενο αντλούμε την πληροφορία ότι η ευρεία δημοσιότητα κινητοποίησε επί τέλους τις αρχές και υπάλληλοι τιου Δασονομείου Αμφικλείας με την βοήθεια του Συλλόγου Παλαιοχωρίου συνέλαβαν επ΄αυτοφώρω τους παρανομούντες βοσκούς, ενώ ακολούθησαν μηνύσεις.
Όση συμπάθεια και αγάπη αν έχουμε στους συγχωριανούς μας και τους λοιπούς συντοπίτες κτηνοτρόφους, δεν μπορούμε παρά να συνταχθούμε με τους φίλους του Παλαιοχωρίου τους οποίους, ξεπερνώντας τις ανούσιες και χαμερπείς τοπικιστικές αντιλήψεις, αισθανόμαστε την ανάγκη να τους συγχαρούμε για την αγάπη και την προστασία που δείχνουν για το περιβάλλον. Τις ίδιες ακριβώς ευαισθησίες έχει και η συντριπτική πλειοψηφία των Σκαμνιωτών που δουλεύει σκληρά και υποβάλλεται σε σημαντικές δαπάνες μέσω του ταμείου του Πολιτιστικού των Συλλόγου για την αύξηση του πρασίνου και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση αυτή η θεμιτή και κοινωνικά αποδεκτή προσπάθεια να αποδεικνύεται κάθε φορά ένα σισύφειο άλγος. Το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας, δηλ. και στους κτηνοτρόφους και στις οικογένειές τους, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μερικοί από αυτούς πριονίζουν χωρίς περίσκεψη και αίσθηση κοινωνικής ευθύνης το κλαδί της ζωής και της αναπνοής όπου στέκονται κι αυτοί μαζί μας.

ΥΓ.: Ενώ προχωρεί αυτό εδώ το φύλλο προς το τυπογραφείο πληροφορούμαστε έκπληκτοι ότι ο Δασάρχης Φθιώτιδος κ. Πέτρος Ράπτης, που αγαπά όλως ιδιαιτέρως το όμορφο χωριό μας συνεργάζεται με το Σύλλογό μας και υποστηρίζει την προσπάθεια προστασίας του πράσινου και του περιβάλλοντος. Χαιρόμαστε γι αυτό και ενθαρρυνόμαστε, αλλά ταυτόχρονα πληροφορούμαστε –και δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε, αν η πληροφορία δεν προέρχονταν από σοβαρή πηγή- ότι «άγνωστοι» εκρίζωσαν δένδρα στην παιδική χαρά και στον νέο δρόμο νότια του χωριού! Πληροφορία που μας πλημμυρίζει με απογοήτευση και πίκρα για μία απαράδεκτη εγκληματική ενέργεια ανθρώπων με μικρά ψυχικά αποθέματα αν όχι διαταραχές που ξεφεύγουν από τη δικαιοδοσία του όποιου Συλλόγου, Δασάρχη ή ακόμη και δικαστικού λειτουργού!

Αυξάνονται και πληθύνονται οι Σκαμνιώτες!

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η Σκαμνιώτισσα Τίτσα Αστρακά- Ασημακοπούλου, Καθηγήτρια της Φιλολογίας στο Λύκειο Κλειτορίας Καλαβρύτων έγινε μητέρα ενός υγι’εστατου αγοριού (11.01.2000) προσθέτοντας ένα νέο αφοσιωμένο μέλος στο δυναμικό του Συλλόγου Σκαμνιωτών και του χωριού μας. Συγχαίρουμε τους γονείς και τους φίλους Ελένη και Γιώργο Αστρακά που γίνονται για πρώτη φορά γιαγιά και παππούς.

Ελληνική προσευχή

Δώσε μας, ω Βασιλέα Ζευ
ό,τι είναι καλό, άσχετα αν εμείς
προσευχηθούμε γι΄ αυτό ή όχι
και διώξε από μάς το κακό
ακόμη κι αν εμείς τύχει
να το επιθυμήσουμε με προσευχή.

Γενναίες χειρονομίες υπέρ του Συλλόγου Σκαμνιωτών

Κάθε φορά που ο φιλότιμος ταμίας μας κ. Γιώργος Μιχ. Αστρακάς μας στέλνει τη λίστα με τις οικονομικές συνδρομές με ικανοποίηση όταν το άθροισμα διογκώνεται, μοιραζόμαστε μαζί του την ίδια χαρά και ευαρέσκεια, αφού έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι ενισχύονται οι κοινωνικού χαρακτήρα δραστηριότητες του Συλλόγου, ταυτόχρονα όμως διαπιστώνουμε πόσο υστερούν αυτές οι χειρονομίες μπροστά σε άλλες «συνδρομές» που περικλύουν ανθρώπινο μεγαλείο και μας θυμίζουν αυτό που οι αρχαίοι πρόγομοί μας δίδαξαν: Πάνω και πέρα από κάθε χρηματική αξία ο άνθρωπος είναι το σπουδαιότερο και υπέρτερο μέτρο.

Εντελώς ενδεικτικά στη μεγάλη αυτή λίστα χειρονομιών, με τον κίνδυνο να παρεξηγηθούμε από τους τόσους πολλούς που από ανθρώπινη αδυναμία μπορεί να παραλείψουμε, θέλουμε να σφύξουμε με αγάπη και μεγάλη εκτίμηση το χέρι των

• Τάκη και Ελένης Γκόλφη που πρόσφεραν στο Σύλλογο καφετιέρα, ποτήρια, πιάτα, τασάκια, φλυτζάνια αξίας πολλών δεκάδων χιλιάδων δρχ

• Ερασμίας Αποστολοπούλου, της συζύγου του κορυφαίου Σκαμνιώτη Μεταξά, που πρόσφερε στο Σύλλογο δύο υπέροχα υφαντά τραπεζομάντηλα

• της Δρόσως Τσίτσα – Αποστολοπούλου που πρόσφερε από τον παλαιό της αργαλειό εξαρτήματα θύμησης, διδαχής και νοσταλγίας για να εμπλουτισθεί η σχετική συλλογή του πολιτιστικού μας κέντρου

Αποκριές, Καθαρά Δευτέρα στο Σκαμνό

Το τέλος του Φλεβάρη βρήκε το Σκαμνό με 30 εκατοστά χιόνι που ταλαιπώρησε τις πρόϊμες αμυγδαλιές που είχαν ήδη ανθίσει. Η άνοιξη όμως πλησιάζει μεζί με τις Αποκριές και τη Σαρακοστή που οι Σκαμνιώτες, πάντα μέσα από τό Σύλλογό τους, ετοιμάζονται να γιορτάσουν με αλλεπάλληλες γιορτές και εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μασκαράδες (Σάββατο 11.03.2000), συνεστιάσεις, Κούλουμα (Καθαρή Δευτέρα 13.03.2000) και όλα αυτά που σταμπάρουν το Σκαμνό και τα γνήσια έθιμά του με τον πέον χαρακτηριστικό τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *