Το χρυσό Ιωβηλαίο

FtS53

υπό Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος
κ.κ. Νικολάου

Χρυσό Ιωβηλαίο εγκαινιάζει η αγία μας Εκκλησία με την αισία είσοδό μας στην τρίτη χιλιετία και καλεί όλους μας συναγαλλόμενοι μαζί της να δοξάσουμε τον Δωρεοδότη Θεό και να τιμήσουμε «έργοις και λόγοις» τη μεγάλη επέτειο. Οντως πολυσήμαντη η συγκυρία αυτή, η οποία θα πρέπει να μας βάλλει σε σκέψεις και προβληματισμούς περί της θέσεώς μας και των ενεργειών μας εν γένει στη μεγάλη αυτή πρόκληση. Τα Γενέθλια της Εκκλησίας πανηγυρίζουμε. Την συμπλήρωσιν 2000 χρόνων ζωής της στον κόσμο τιμούμε.
Εχουμε άραγε όλοι εμείς επίγνωση της ουσίας και του ρόλου της μέσα στον κόσμο; Γνωρίζουμε καλά αυτήν που τιμούμε και επαινούμε; Δυνάμεθα να ειπούμε ότι οι εγκωμιαστικοί λόγοι και οι εορτές του Ιωβηλαίου είναι απόδειξις του «ημείς πιστεύουμεν διό και λαλούμεν»; (Β’ Κορ. 4.13).
Επέρασαν 2000 χρόνια από την ημέραν που «Φως εκ φωτός έλαμψε τω κόσμω Χριστός ο επιφανής Θεός». Επέρασαν αιώνες, πολιτισμοί, γεγονότα, ιδεολογίες, άνθρωποι. Η Εκκλησία μας στη ροή των αιώνων προσεπάθησε να βοηθήσει τον άνθρωπον να γνωρίσει τον Θεόν και την δύναμιν της αναστάσεώς Του. Ως ζώσα παρουσία της ζωής του Χριστού θα συνεχίσει και εις τον μέλλοντα αιώνα να εξαγγέλει την ζωήν της Χάριτος και να καλεί τους ανθρώπους στη ζωή του Χριστού. Δεν θα αλλάξει τίποτε στην τρίτη χιλιετία εάν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Δεν θα έλθει ως δια μαγείας η ειρήνη, δεν θα επικρατήσει η αγάπη, δεν θα λάμψει η αλήθεια, εάν εμείς ως πρόσωπα και ως κοινωνία δεν αναζητήσουμε την καινούργια ζωή που είναι πολύ παλιά, 2000 ετών, και αυτή είναι η ζωή του Χριστού. Τότε «εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν» (Ρωμ. 6.4.). Τότε θα έλθει «το τέλειον» (Α΄Κορ. 13.11). Τότε ο Θεός της ειρήνης θα μας χαρίσει «την ειρήνην διά παντός εν παντί τρόπω» (Β΄Θεσ. 3.16.).
Ετσι ας υποδεχθούμε την τρίτη χιλιετία. Ημπορεί οι ισχυροί της γης να επιθυμούν την επικράτησιν της δυνάμεώς τους στην οικουμένη, ημπορεί οι πλούσιοι να οργανώνονται για περισσότερη αποδοτικότητα των πλουτοπαραγωγικών τους πόρων, ημπορεί οι σκοτεινές δυνάμεις να υφαίνουν τον ιστό της παγκοσμιοποιήσεως και της νέας εποχής, ημπορεί οι επιστήμονες και οι μελετητές να διαβλέπουν μεγάλες ιδεολογικές και κοσμοπολίτικες ανακατατάξεις, εμείς όμως όσοι πιστεύουμε στον υπέρ ημών Σαρκωθέντα Θεόν ατάραχοι και εδραίοι εις την πίστην μας ας εισέλθουμε στο νέο αιώνα χειραγωγούμενοι υπό της Μητρός μας αγίας Εκκλησίας εις τα δαιδαλώδη μονοπάτια τα οποία η αφροσύνη του κόσμου εχάραξε, έχοντες εις την καρδιά μας την πίστιν ότι «επεφάνη η Χάρις η σωτήριος πάσιν ανθρώποις» (Τιτ. 2.11.) και ότι αυτή η Χάρις θα φωταγωγήσει τη ζωήν μας στην πραγματική πρόοδο και ευτυχίαν.
Εύχομαι να είναι ευλογημένον και πανευφρόσυνον το νέον έτος 2000. Προσεύχομαι η νέα χιλιετία να είναι χιλιετία ειρήνης, αγάπης και αγιασμού. Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων και Κύριος των κυριευόντων Θεός, «ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος», ο διακρατών τα σύμπαντα εν τη χειρί Αυτού, να μας χαρίζει «πάν δώρημα τέλειον» και την φώτησιν «να εργαζώμεθα το αγαθόν προς πάντας» (Γαλ. 6.10) ώστε η νέα χιλιετία ως συνέχεια της Βασιλείας του Θεού, να αποβεί «οδός καλλίστη» προς την μετά του Θεού κοινωνίαν και ομοίωσιν.
+ Ο Φθιώτιδος Νικόλαος

***
Το εμπνευσμένο αυτό κείμενο αντλούμε από την διμηνιαία εκδοση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή» που ευγενικά μας έστειλε μαζί με τις ευλογίες του ο Μητροπολίτης μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *