4ο Πέρασμα Ασωπού 18/19.09.1999

FtS50

Πλησιάζει η κορυφαία εκδήλωση για το Σκαμνό και την ευρύτερη περιοχή μας καθώς στις 18.09.1999 θα πραγματοποιηθεί η Πανελλήνια συγκέντρωση στο Σκαμνό των ορειβατών / φυσιολατρών απ όλα τα μέρη της χώρας. Οι προετοιμασίες των συνδιοργανωτών συλλόγων , του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού και του Ορειβατικού Λαμίας έχουν ήδη αρχίσει, ενώ με όλως ιδιαίτερη σημασία είναι αυτή τη φορά η θετική παρέμβαση του νεοσύστατου Καποδιστριακού Δήμου Γοργοποτάμου, επίλεκτο τμήμα του οποίου αποτελεί πλέον ο Σκαμνός, υπό τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σπαθούλα και ολόκληρο το μηχανισμό του Δήμου που συνίσταται σε εξοπλισμό και κάλυψη δαπανών. Σε αλλλεπάλληλες συσκέψεις στελεχών των τριών φορέων συζητήθηκαν όλα τα σημεία που θα συντελέσουν στην μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της εκδήλωσης που περιλαμβάνει την υποδοχή το Σάββατο και διευκόλυνση των κατασκηνωτών στο Σκαμνό όπου θα προσφερθούν δωρεάν φασολάδα, κρασί και τσίπουρο, (τσάϊ για το πρωϊ), ενώ σε τιμές περίπου κόστους θα προσφέρουν οι Σκαμνιώτες άλλα τροφοεφόδια, λουκάνικα, ποτά, αναψυκτικά. Το ξεκίνημα της πορείας θα γίνει το πρωϊ της Κυριακής 19.09.1999 περί ώρα 09:00.

asopos24

Καλούμε όλους τους φίλους να πάρουν μέρος στην ευχάριστη αυτή περιπέτεια μέσα από το πανέμορφο υδάτινο μονοπάτι, κερδίζοντας απίστευτη ψυχική αγαλλίαση και αξέχαστες εμπειρίες. Τα εφόδια είναι γνωστά: Κατασκηνωτικό υλικό, μαγιό, δεύτερη στεγνή φορεσιά μέσα σε σακίδιο.

Οι Σκαμνιώτες σαν αξιοπρεπείς και καλόκαρδοι οικοδεσπότες καλούνται να δείξουν το καλύτερο πρόσωπο της φιλοξενίας μας, όπως εμείς την γνωρίζουμε. Ο ίδιος ο Δήμαρχος μαζί με πολπληθή ομάδα συνδημοτών μας θα πάρει μέρος στην βραδυνή γιορτή υποδοχής των ορειβατών στο Σκαμνό και την επομένη επίσης θα λάβει μέρος στο πέρασμα του φαραγγιού.

Θεωρόντας το υποχρέωσή μας ενημερώσαμε το Δήμαρχο, υπό την αιγίδα του οποίου πλέον θα τελείται η μεγάλη αυτή εκδήλωση και πάντα με την ευθύνη των δύο συνδιοργανωτών Συλλόγων, δίνοντας βασικά στοιχεία, σκέψεις και πληροφορίες, που επειδή ενδιαφέρουν όλους τους αναγνώστες της ΦτΣ, τα δίνουμε σε μερικά αποσπάσματα αμέσως παρακάτω, από το αρχικό υπόμνημά μας, του οποίου ακολούθησαν και άλλα συμπληρωματικά, εκτός από την προσωπική συμμετοχή μας (Κώστας Γέμελος, Τρύφωνας Φετφατζής, Κούλα Γέμελου, Γιώργος Αποστολόπουλος) σε σχετικές συνεδριάσεις:

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

θερμές ευχαριστίες για τη φιλική συζήτηση που είχαμε προ ημερών στο γραφείο σας όπου μεταξύ άλλων θεμάτων προσεγγίσαμε εν συντομία και το παραπάνω ζήτημα του Φαραγγιού του Ασωπού.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να σας συγχαρούμε για το ενδιαφέρον και την καλή διάθεση συνεργασίας που εκδηλώσατε για την υπόθεση αυτή που δεν αφορά μόνον το Σκαμνό που αποτελεί την φυσική πύλη του φαραγγιού, αλλά έχει πράγματι υπερτοπική αξία και σημασία η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί σε όλη της την έκταση. Εν όψει της συνάντησης που σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε με τους μέχρι τώρα συνδιοργανωτές, τον Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνιωτών και τον Ορειβατικό Σύλλογο Λαμίας και όντας στη διάθεσή σας για συμμετοχή και του υπογράφοντος, εφ όσον το κρίνετε χρήσιμο, σημειώνουμε μερικές σκέψεις και ιδέες που ενδεχομένως να είναι χρήσιμες.

Το φυσικό κάλλος του Φαραγγιού του Ασωπού είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, τόσο στην Ελλάδα, όσο –φυσικά- και στο εξωτερικό. Χωρίς καμμία διάθεση υπερβολής και επειδή όχι μόνον εγώ αλλά και πολλοί ακόμη συντοπίτες μας, κυρίως από τον Ορειβατικό Λαμίας έχουν περάσει τα ήδη γνωστά φαράγγια στη χώρα μας, όπως αυτό της Σαμαριάς και του Βίκου, έχουμε να διαβεβαιώσουμε ότι το Φαράγγι του Ασωπού έχει αξεπέραστη ομορφιά. Τα στοιχεία που συνθέτουν αυτή την ομορφιά είναι το μεγάλο βάθος και το στένωμα για μεγάλη απόσταση, καθώς βεβαίως και το γεγονός ότι ο φυσιολάτρης καλείται να περάσει σε πολλά σημεία –μέτριας δυσκολίας- μέσα από το νερό που την περίοδο του Σεπτεμβρίου που διοργανώνουμε την Πανελλήνια συγκέντρωση στο Σκαμνό και ακολούθως το πέρασμα την επομένη, η στάθμη σε δύο τρία βαθύτερα σημεία δεν υπερβαίνει τα 1,2 μέτρα. Για έναν σιγανό ρυθμό διάβασης, που ταιριάζει στην περίπτωση, η διαδρομή από το Σκαμνό – Γεφυρα Παπαδιάς – Ντούνο (δηλ. στην έξοδο Γέφυρα Ηράκλειας) κυμαίνεται μεταξύ 4-5 ωρών.

Εχοντας ανταλλάξει πληροφορίες και απόψεις και με άλλους φυσιολατρικούς Συλλόγους ολόκληρης της χώρας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη ημερομηνία για την Πανελλήνια συγκέντρωση στο Σκαμνό και το πέρασμα του Φαραγγιού, είναι το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Φέτος πρόκειται να πραγματοπιηθεί η 4η Πανελλήνια συγκέντρωση και διάβαση του φαραγγιού. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη που στην αρχή είχαμε επιλέξει, δημιουργούσε πρόβλημα σε πολλούς φυσιολατρικούς Συλλόγους του Λεκανοπεδίου Αττικής που πραγματοποιούν την ίδια ημερομηνία από παλαιά άλλες εκληλώσεις στην Πάρνηθα, ενώ η επιθυμία τους για συμμετοχή στον Ασωπό μεγαλώνει όλο και περισσότερο καθώς διαδίδονται οι εντυπώσεις και τα βιώματα των συμμετεχόντων.

Η συνεργασία που αναπτύξαμε οι δύο συλλογικοί φορείς μέχρι τώρα υπήρξε πολύ καλή, αλλά αυτό δεν συμμένει ότι δεν υπάρχουν σημεία που πρέπει να δούμε με εποικοδομητική διάθεση. Εκ προοιμίου οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί σαν ευκαιρία για κάποια οκονομική εκμετάλλευση. Ευχής έργον θα είναι να εξασφαλισθούν πόροι ώστε όλη η υποστήριξη να γίνεται ει δυνατόν στο σύνολό της δωρεάν. Το όφελος θα πρέπει να το δούμε μέσα από την τεράστια προβολή της περιοχής μας που θα πρέπει εκτός από το φυσικό κάλλος, να συνοδεύεται και από την θετική ανθρώπινη εικόνα της περιοχής μας με το στοιχείο της αγνής φιλοξενίας. Μην ξεχνάμε ότι σ αυτό το άξονα στηρίζεται ολόκληρη η υγιής αντίληψη για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της χώρας και την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού. Ο δραστήριος πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού έχει όλα τα εχέγγεια, την εμπειρία, τη διάθεση και τους πόρους για να προσφέρει σ αυτό το ζήτημα, όπως το έκανε μέχρι σήμερα κι ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Εγκαταστάσεις υγιεινής. Δεν είναι δυνατόν να συγκεντρώνονται εκατοντάδες ορειβάτες σήμερα -και αύριο σίγουρα χιλιάδες- και να μην υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις υγιεινής και μάλιστα να αντιπροσωπεύουν σωστά τον τοπικό πολιτισμό μας. Ο Σύλλογος Σκαμνιωτών αμέσως προχώρησε πέρυσι και κατασκεύασε ένα σωστό τέτοιο κτίριο από λιθοδομή δίπλα στο κεντρικό σημείο συγκέντρωσης του οικισμού του Σκαμνού (Σχολείο, Ελατα, Πολιτιστικό Κέντρο), όπου έχει πλέον καθιαιρωθεί η πραγματοποίηση μίας πανελλήνιας συνδιασκέδασης με πρωτοφανές μεγαλείο που δεν μπορεί παρά να προσεχθεί, να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί απ όλους τους παράγοντες της περιοχής μας μιας και μιλάμε για πολιτιστικό γεγονός μείζονος και σαφώς υπερτοπικής σημασίας. Για τον ίδιο λόγο και μόλις τελευταία εγκαινιάσθηκε από σας το ριζικά ανακαινισμένο κτίριο του πολιτιστικού μας κέντρου, ώστε να βοηθήσει ως χώρος εκθεσης φωτογραφικού υλικού ή προβολής φιλμ του φαραγγιού, της περιοχής κλπ. Βρύσες με παροχή πόσιμου νερού έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία, Αγιο Αθανάσιο, Πολιτιστικό Κέντρο, Ιατρείο, Ενοριακό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο βορειοανατολικό άκρο του οικισμού (Βρύση Βασιλόπουλου), στο αθλητικό κέντρο – παιδική χαρά και βέβαια σο χώρο της Τρανής Βρύσης.

Ο Σύλλογος Σκαμνού αντιλήφθηκε ότι στην φυσιολατρική αυτή δραστηριότητα πέρνουν μέρος διάφορης ηλικίας άνθρωποι που το κοινό στοιχείο που τους ενώνει είναι η αγάπη προς το φυσικό περιβάλλον. Παιδιά ηλικίας 10-12 ετών μέχρι και 70-75 ετών φυσιολάτρες, με κάποια βέβαια εξοικείωση σε τέτοιες επιχειρήσεις, αποτελούν την γκάμα των συμμετεχόντων. Αυτοί που επαναλαμβάνουν το πέρασμα είναι πάρα πολλοί που κατά κάποιο τρόπο «δένονται» με το εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγι του Ασωπού. Η διανυκτέρευση σε σκηνές είναι το κύριο στοιχείο που προσθέτει καλές εμπειρίες, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναζητούνται κάποια καταλύμματα. Οι Σκαμνιώτες έχουν σχεδόν στο σύνολό τους ευαισθητοποιθεί από το Σύλλογό τους και δείχνουν το καλύτερο πρόσωπο φιλοξενίας στους επισκέπτες. Το σύνολο των σπιτιών είναι υπερπλήρες από φιλοξενούμενους επισκέπτες που χρειάζονται κάποια περισσότερη άνεση από αυτήν της σκηνής. Η ανάγκη αυτή γίνεται εντονώτερη όταν ο καιρός είναι βροχερός. Την εμπειρία αυτή είχαμε, επί παραδείγματι πέρυσι, οπόταν πολλοί ορειβάτες αναζητούσαν ακόμη και κάποιο υπόστεγο ώστε να μην είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στη βροχή.

Από την εμπειρία αυτή προκύπτει η ανάγκη για άμεση προώθηση κατασκευής καλαίσθητων στεγάστρων στο γήπεδο εισόδου στο χωριό, Αγίου Αθανασίου. Ο Σύλλογος έχει μελέτες και ολοκληρωμένα σχέδια, στα οποία είχε περιληφθεί και κάλυψη της δαπάνης από το Σύλλογο Σκαμνού σε συνδυασμό με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Εταιρίας «Παρνασσός Οίτη ΑΕ», που ωστόσο δεν έτυχε της τυπικής έγκρισης της προϋφιστάμενης του Δήμου, Κοινότητας Οίτης με ανόητες αιτιολογίες. Τίποτα όμως δεν χάθηκε, είμαστε σίγουροι ότι θα τακτοποιηθεί το ζήτημα ακόμη και με συνολική κάλυψη της δαπάνης από το Σύλλογο, αν δεν βρεθούν άλλοι πόροι.

Τα σημεία συγκέντρωσης και κατασκήνωσης είναι: Το συγκρότημα στο κέντρο του χωριού Σχολείο / Πολιτιστικό κέντρο / Εκκλησία / Πλατεία / συστάδες από έλατα. Σ αυτό το χώρο οι συνδιοργανωτές πραγματοποιούν και υποστηρίζουν την κεντρική συγκέντρωση των ορειβατών, όπου την παραμονή γίνεται η γενική συνάντηση, δίνονται πληροφορίες και οδηγίες, προσφέρονται πρόχειρα φαγητά, όπως πχ φασολάδα, σουβλάκια, λουκάνικα, πήτες και άλλες τοπικές γεύσεις. Ποτά, τσίπουρο, κρασί, αναψυκτικά. Τσάι για όλους το πρωϊ με βουτήματα, αρτοποιήματα της περιοχής. Θα πρέπει να ενισχύσουμε το πρωϊνό με φρέσκα τοπικά αυγά και ντόπια μαρμελάδα.

Στον ίδιο χώρο γίνεται το καλοσόρισμα από τους διοργανωτές και δύο λόγια από τους αρχηγούς των επί μέρους συλόγων όλης της χώρας. Ακολουθεί μουσική, χορός με εναλλαγές για όλες τις προτιμήσεις, κρητικά, ηπειρώτικα, ποντιακά, ρουμελιώτικα. Εκ των ενόντων συγκροτείται ένα μουσικό φεστιβάλ, όπου οι επί μέρους συντροφιές παίζουν τη δική τους μουσική με τα όργανά τους και τραγουδούν προς χάριν των υπολοίπων. Εδώ χρειάζεται συντονισμός και κατανομή του χρόνου ώστε να αναδεικνύεται η ποικιλία της μουσικής συνεισφοράς. Προς την κατεύθυνση αυτή χρειάζεται υποστήριξη ώστε να εξασφαλισθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην συμμετοχή και το ιδανικό μείγμα. Στην ευθύνη των διοργανωτών είναι ίσως κάποια ουσιαστικότερη συμμετοχή όχι μόνον στο διαιτολογικό, αλλά και στο μουσικό πρόγραμμα. Πέρυσι έκανε καλή εντύπωση η συμμετοχή του κ. Μεγαλιού, Δικηγόρου / καλλιτέχνη από τη Λαμία με τα τραγούδια και τις φυσαρμόνικες. Το ίδιο βέβαια οι κρητικοί από τα Χανιά με τις μαντινάδες, άλλοι με τις κιθάρες, ο ηπειρώτης με το κλαρίνο, άλλος ορειβάτης με τη φλογέρα. Δουλειά δική μας είναι να διανθίσουμε αυτή την εκδήλωση και με άλλα στοιχεία που θα εμπλούτιζαν τα βιώματα των επισκεπτών και θα βελτίωναν ακόμη περισσότερο την εικόνα του τόπου μας. Τέτοιες ιδέες δεν έχουν τελειωμό. Να δείξουμε επί παραδείγματι σε μία έκθεση την τοπική λαϊκή τέχνη, τα κεντήματα, τα ξυλόγλυπτα. Να δείξουμε τα τοπικά μας εδέσματα και τις γεύσεις, τις πήτες, τα τυριά, τη μαρμελάδα.

Αλλα σημεία συγκέντρωσης και κατασκήνωσης είναι στο πλάτωμα του Αγίου Αθανασίου που έχει κατάλληλα διαμορφωθεί, στο χώρο του Αθλητικού Κέντρου / παιδικής χαράς, στον ελεύθερο χώρο / οικόπεδο Στρατηγού Τζιβάρα (στελέχη του ΕΟΣ) και Γκόλφη (Γούπατο), στην Τρανή Βρύση. Σ αυτά τα σημεία όσοι από τους ορειβάτες δεν θέλουν να πάρουν μέρος στις κεντρικές εκδηλώσεις / γιορτή, μπορούν να κάνουν πικ νικ ή να ψήσουν μόνοι τους κάτι εφ όσον το επιθυμούν. Από την πείρα μας προκύπτουν και οι δύο εκδοχές δηλ. επισκέπτες (το πλείστον) που επιθυμεί τη συμμετοχή στη μεγάλη κοινή γιορτή, αλλά υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να παραμείνουν στην άκρη του χωριού. Οι ορειβάτες δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Για το λόγο αυτό επιδιώκουμε να παρέχουμε κάποια ελάχιστα τροφοεφόδια δωρεάν και κάποια άλλα σε πολύ χαμηλή τιμή που μόλις καλύπτουν το κόστος. Στόχος μας πρέπει να είναι να διευρυνθούν τα δωρεάν παρεχόμενα εφόδια. Η συμμετοχή των Σκαμνιωτών για όλη αυτή την εξυπηρέτηση είναι αποφασιστικής σημασίας.

Ο εξοπλισμός του Συλλόγου Σκαμνιωτών είναι πολύτιμος, όπως για παράδειγμα η στερεοφωνική εγκατάσταση. Χρειάζεται όμως να συμπληρωθεί και με μία μικροφωνική εγκατάσταση αφού οι ομιλητές δεν ακούγονται επαρκώς, ιδίως όταν γίνεται η ενημέρωση και δίνονται οδηγίες για την περιοχή και το πέρασμα του φαραγγιού.

Στους στόχους μας πρέπει να είναι η κινητοποίηση και νοικοκυρεμένη / συντονισμένη συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς. Τη στρατιωτική διοίκηση, την αστυνομία, την ΤΕΔΚΕ, τη Νομαρχία, την Περιφέρεια, την Εκκλησία, τους Προσκόπους, τις Υπηρεσίες Υγείας. Η συνεισφορά τους θα πρέπει να είναι με βάση μία καταλογοποίηση στο χώρο των υποδομών, του εξοπλισμού, των τροφοεφοδίων, την ψυχαγωγία, την ασφάλεια, στην προσέλευση, τη διαμονή και τη διέλευση του Φαραγγιού, την επαναπροώθηση από την Ηράκλεια στο Σκαμνό με λεωφορεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *