FtS50 – Αλληλογραφία

Συγχαρητήρια στον Μπράλο!

Από την Εφημερίδα « Ο Μπράλος» που οι φίλοι συντοπίτες τιμητικά και αδιάλειπτα μας στέλνουν, βλέπουμε και επισημαίνουμε σαν κορυφαία, αξιέπαινη πρωτοβουλία των να βαφτίσουν 5 αδελφάκια από την Αλβανία Χριστιανόπουλα μόλις το τελευταίο διάστημα στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης στο Σταθμό του Μπράλου με ανάδοχους κοινωνικά ευαίσθητες κυρίες του τοπικού Συλλόγου. Το μυστήριο τελέσθηκε από τρείς διακεκριμένους Ιερείς της περιοχής μας: τον Πατέρα Παναγιώτη (Μαργιολάτα), τον Πατέρα Χαράλαμπο (από τα Καστέλλια που τέλεσε και στο Σκαμνό παλαιώτερα ανάλογο Μυστήριο) και τον Πατέρα Σπυρίδωνα (Μπράλο).

«βροτολοιγός»

Ρωτηθήκαμε για τη σημασία του όρου που χρησιμοποίησε ο διαπρεπής αρθρογράφος μας κ. Δημήτρης Μπράνης σε προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ με την παρατήρηση ότι δεν περιλαμβάνεται στο λεξικό Μπαμπινιώτη. Πρόκειται για όρο της αρχαίας ελληνικής που το υπόψη λεξικό «της νέας Ελληνικής» γλώσσας είναι φυσικό να μην τον περιλαμβάνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν οφείλουμε εγκώμια σε όσους εξ ημών ανατρέχουν στο θησαυρό της γλώσσας μας, τον χρησιμοποιούν και τον προβάλλουν σαν συστατικό του ελληνικού μεγαλείου.

Βροτός (ουσιαστικό ή και επίθετο)= θνητός άνθρωπος, άνθρωπος
λοιγός (ουσιαστικό, αρσενικό)= καταστροφή, βλάβη, όλεθρος, θάνατος

Συνεπώς «βροτολοιγός πόλεμος», θα λέγαμε είναι ο φοβερός πόλεμος που προκαλεί τον όλεθρο στο ανθρώπινο στοιχείο.

Τα τόπια μας στο χώρο και το χρόνο

Ευχαριστούμε το Γιώργο Τσίσα που μας έδωσε το μεγάλο προνόμιο να πάρουμε μία πρόγευση από το εκπληκτικό του βιβλίο που σε λίγο θα δει το φως της δημοσιότητας. Με μοναδικά στοιχεία και απίθανες, θα λέγαμε, πηγές από την Ελλάδα αλλά και την αλλοδαπή, ο Γιώργος συνθέτει ένα ντοκουμέντο με πολλαπλή αξία και σημασία. Συγχαίρουμε το Γιώργο και περιμένουμε με όρεξη το βιβλίο « Ο Μπράλος στο χώρο και το χρόνο».

Η ύλη της ΦτΣ

Είμαστε ευτυχείς για τα αξιόλογα κείμενα τακτικών και μη συνεργατών μας που έχουμε ήδη στα χέρια μας. Ο όγκος της ύλης που σχετίζεται με την τρέχουσα σκαμνιώτικη επικαιρότητα δεν μας επιτρέπει να προβάλλουμε όσα θέματα κρίνουμε πράγματι πολύ σημαντικά. Ζητούμε τη συγνώμην και την κατανόηση των καλών φίλων μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *