Ετήσια εκδρομή

FtS50

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η φετεινή εκδρομή του Σκαμνού κατά γενική ομολογία.Κάθε φέτος και καλύτερα, ομολόγησαν οι συγχωριανοί, ενώ ο Πρόεδρος Κώστας Γέμελος, δήλωσε ενθαρρυμένος να προχωρήσει στο μέλλον σε μεγαλύτερα προγράμματα 2 ή 3 ημερών. Είχαμε ρεκόρ συμμετοχής καθώς στην εκδρομή έλαβαν μέρος 57 Σκαμνιώτες με καλή συμμετοχή όλων των ηλικιών. Μετρήσαμε 17 παιδιά που με την ζωηράδα τους έδοσαν τον ευχάριστο τόνο στην εκδήλωση από το ξεκίνημα ώρα 07:30 μπροστά από το Ιατρείο του χωριού μέχρι την επιστροφή, σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 20:30 στο ίδιο σημείο.

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιέλαβε σαν πρώτο στόχο τους Δελφούς και στη συνέχεια την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, το Δίστομο, την Παραλία Ασπρα Σπίτια, τη Λειβαδιά.

Οι συγχωριανοί πλούτισαν τις εμπειρίες και γνώσεις τους μα περισσότερο απ όλα φαίνεται ότι βίωσαν στιγμές ανθρώπινης επικοινωνίας, καθώς βρέθηκε σ αυτό το ετήσιο ραντεβού ο καθένας δίπλα στον άλλον να μιλήσει για κάθε τι προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό, ανθρώπινο. Τα ευχάριστα που κυκλοφορούν στην μικρή μας κοινωνία τα δέχονται όλοι οι συγχωριανοί σαν δικό τους χαρμόσινο μήνυμα, τα δύσκολα προβλήματα που είναι κι αυτά μέρος της ζωής, τα μοιράζονται όλοι μεταξύ τους, έτσι που να φαντάζουν λιγώτερο δύσκολα και να ανακουφίζουν τους πάσχοντες.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για γνώση, πληροφόρηση, παραπέρα ενημέρωση όλων των συμμετεχόντων. Και βέβαια οι Σκαμνιώτες είναι καλά ενημερωμένοι για τους Δελφούς τον ομφαλό της Γης, λίγο πιο πέρα από τη γενέτειρά μας. Σύντομη ενημέρωση ανατέθηκε στον Γιώργο Αποστολόπουλο, που χρίσθηκε «αρχηγός» της εκδρομής. Εντυπωσιάζουν όμως οι συζητήσεις και ο γόνιμος προβληματισμός που απορρέει από την επίσκεψη στο Μουσείο και τους λοιπούς χώρους των Δελφών που για πολλούς αιώνες δέσποζε και σηματοδοτούσε την αδιαμφισβήτητη ισχύ του Ελληνικού στοιχείου σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν έλειψαν οι προεκτάσεις γύρω από πολλά ζητήματα που δείχνουν ένα προχωρημένο επίπεδο ωριμότητας.

Οι αναφορές στα αδέρφια από το το Αργος που κοσμούν το Μουσείο, τον Κλέοβη και Βίτονα που σαν είδαν ότι τα βόδια της οικογένειας δεν ήταν διαθέσιμα στην ώρα τους, δεν δίστασαν και χωρίς καμία καθυστέρηση έσπευσαν αυτά να τραβίξουν την άμαξα οδηγώντας τη μάνα ιέρεια στο ναό για να ιερουργήσει. Το Δία που αφήρεσε τη ζωή των παιδιών στο αποκορύφωμα της δόξας για να διαιωνίσει το ψυχικό μεγαλείο των αδελφών. Συμβολισμοί των διαχρονικών αξιών που δίδαξαν οι Ελληνες: Του σεβασμού προς τους γονείς και ακόμη τα ψήγματα της αντίληψης περί της αιωνίας μνήμης και την μετά θάνατον ζωή που ήρθε πολύ αργότερα ο Χριστιανισμός να διακυρήξει.

Σχολιάσθηκε η τεχνοτροπία στους πολύτιμους θησαυρούς, αφιαιρώματα και τα εκθέματα σε διαχρονικό επίπεδο. Δεν έλειψε και η ψύχραιμη θεώρηση των υπερβολών επί βυζαντινής Αυτοκρατορίας όταν οι Χριστιανοί μετά από τις φοβερές διώξεις που υπέστησαν επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, υπερέβαλαν σε ακραίες συμπεριφορές, δεχόμενοι ή και παρακινώντας καταστροφές των ανυπέρβλητων μνημείων του Ελληνισμού στο όνομα πάταξης της ειδωλολατρείας.

Η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά συγκίνησε τους ευλαβείς Σκαμνιώτες που άκουσαν τον ειδικό ξεναγό με βαθειά προσήλωση να αναλύει επί μακρόν προς χάριν του πολυμελούς γκρουπ την ιστορία της Μονής, τη μεγάλη δράση του Οσίου που αναγνωρίσθηκε από το Βυζάντιο. Δεν παρέληψε να εξηγήσει τεχνικά στοιχεία του σπουδαίου μνημείου που είναι το αρχαιότερο μοναστήρι χριστιανών στη χώρα μας και αποτελεί αντικείμενο μελέτης και ερεύνης τόσο από Ελληνες, όσο και πολλούς αλλοδαπούς.

Το μπάνιο στην παραλία, το φαγητό και η μεσημεριανή διασκέδαση σε όμορφους χώρους ικανοποίησε τους Σκαμνιώτες. Η επίσκεψη στη Λειβαδιά σύμφωνα με το πρόγραμμα που πρόβλεπε το γύρο του Παρνασσού, άρεσε πολύ καθώς στις πηγές με τα τεράστια πλατάνια, το άφθονο νερό υπό συνθήκες αυξημένης ζέστης, δροσίσθηκαν οι εκδρομείς.

Το οικονομικό μέρος έρχεται σε δεύτερη μοίρα για το Σύλλογο που συγκεντρώνεται κατ αρχήν στην παροχή μιάς καλής ευκαιρίας στους συγχωριανούς να ξεδώσουν, αλλά με τη βοήθεια μιας κλήρωσης ωραίων δώρων πορσελάνης από τις δραστήριες πρωταγωνίστριες της διοργάνωσης Σούλα Φετφατζή και Κούλα Γέμελου καλύφθηκε το οικονομικό άνοιγμα. Στις τυχερές της κλήρωσης η κα Φανή Τζιβάρα που έσπευσε να ανταποδώσει προσφέροντας καφέ και αναψυκτικό στους συγχωριανούς της.

Στα ευχάριστα καταγράφεται η καθ οδόν γιορτή γεννεθλίων της χαριτωμένης Μάγδας (κόρη του Τάκη Τζιβάρα) που της τραγούδησαν και της ευχήθηκαν με ζωηράδα και ενθουσιασμό, όλοι οι συμμετέχοντες. Ο καλός φίλος από τη Γραβιά, στέλεχος του Δημοτικού Συμβουλίου του γειτονικού μας Δήμου κ. Θανάσης Ντούλας με την κα Ντούλα έδωσαν μεγάλη χαρά με τη συμμετοχή τους και ιδίως με το ανεξάντλητο κέφι που σκόρπησε ο Θανάσης με τα ανέκδοτά του. Εχουμε ακόμη να σημειώσουμε τη συμμετοχή της κας Κατερίνας Βαρβιτσιώτη, πρώτης εξαδέλφης της Μαρίας Ρωμέση–Αποστολοπούλου, κορυφαίου στελέχους στο Σώμα Ελληνίδων Οδηγών που λόγω της δραστηριότητάς της δια βίου σε έργα που έχουν να κάνουν με την κοινωνία και τον συνάνθρωπο, εντυπωσιάσθηκε από το βίωμα της εκδρομής και της συμπεριφοράς των Σκαμνιωτών που έχει, σύμφωνα με τα λόγια της, σημάδια προηγμένης κοινωνίας.

Λόγια εγκάρδια, λόγια ευαρέσκειας εξέφρασε λίγο πριν την άφιξη από το μικρόφωνο του πούλμαν ο Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος για την συμμετοχή, την κοινωνική ευαισθησία και την φιλαλληλία που καλλιεργείται από τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο συστείνοντας σε όλους τους Σκαμνιώτες να διαφυλλάξουν όλοι μαζί ως κόρη οφθαλμού και να ενισχύσουν το έργο του Συλλόγου με μία φωνή και μία καρδιά. Ομοίως ο κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, ο μεγαλύτερος στην ηλικία, μα το ίδιο πρώτος σε κέφι και ζωηράδα έκανε με τη σειρά του παραινέσεις αξιοπρόσεκτες, εγκωμιάζοντας το Σύλλογο και το σύνολο της Σκαμνιώτικης κοινωνίας για το σταθερό προσανατολισμό της στην πρόοδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *