Ο Εγκέλαδος

FtS51

Δεν χρειάσθηκαν παρά λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κάπου δεκατρία, λένε οι σεισμολόγοι, για να ολοκληρώσει το καταστρεπτικό του έργο ο Εγκέλαδος στην Αθήνα, στις 07.09.1999, ώρα 14:56.

Χρειάσθηκε το ταρακούνημα των στοιχείων της φύσεως για να προκαλέσουν παραπέρα δονήσεις στην καρδιά, το νου και την ψυχή μας. Αισθήματα φόβου και αδυναμίας κυριαρχούν. Απόδειξη της πλήρους ματαιότητας πολλών από τις επιδιώξεις μας. Ο Εγκέλαδος μας έκανε να σκεφθούμε πόσο στ αλήθεια αδύναμοι είμαστε, πόσο επιρρεπείς είμαστε απέναντι στο φυσικό φαινόμενο του σεισμού. Να προσγειωθούμε σε ταπεινότερα επίπεδα καθώς αποδεικνύεται, ότι δεν χρειάζονται παρά λίγα μόνον δευτερόλεπτα για να αφαιρέσουν ζωές, να μας στερήσουν από κοντά μας αγαπημένα μας πρόσωπα, να σπείρουν απροσμέτρητη δυστυχία. Να ανατρέψουν και εξαλείψουν στόχους και κόπους μιάς ζωής με φοβερές υλικές καταστροφές, να καταστρέψουν μνημειώδη και σπάνια έργα πολιτισμού.

Τι κι αν οι Σκαμνιώτες δεν θρηνήσαμε θύματα του σεισμού; Η τραγωδία βρέθηκε δίπλα μας. Επληξε άλλες οικογένειες, συνανθρώπους μας, σπέροντας το θάνατο και τη συμφορά!

Εκτός από αυτά, ταυτόχρονα φάνηκε, ότι στο μεγάλο και απρόβλεπτο κίνδυνο δεν βρίσκονται όλοι οι θνητοί το ίδιο ακριβώς εκτεθειμένοι. Αφρονες χειρισμοί και κατασκευαστικές προχειρότητες αποδείχτηκαν παγίδες θανάτου και ολέθρου. Μέσα σε ένα συνονθύλευμα εγκληματικής συμπεριφοράς των αρμόδιων πολεοδομικών αρχών που χορηγούν ύποπτες οικοδομικές άδειες, που δεν παρέχουν τα εχέγγεια για επαρκή αντισεισμική συμπεριφορά, ανεύθυνων συμπολιτών μας που χωρίς αρκετή περίσκεψη υποβαθμίζουν συνειδητά την ποιότητα και ασφάλεια των κτιριοδομών που στεγάζουν την ίδια τους την οικογένεια, εγκληματίες κατασκευαστές που δόλεια νοθεύουν την ποιότητα και επάρκεια των οικοδομικών υλικών πορρωμένοι από την κερδοσκοπία, η υπόλογη ανεπάρκεια της κρατικής παρέμβασης για θεσμοθέτηση ικανοποιητικών μέτρων πρόληψης και ελέγχου της ποιότητας των κατασκευών, η διαιώνιση του προβλήματος με ευθύνη των πολιτικών, οι προσπάθειες αποποίησης ή μετάθεσης των ευθυνών, οι αποκαληφθείσες αδυναμίες και ανεπάρκειες των υποδομών και των διαφόρων οργανισμών τη στιγμή ακριβώς που έπρεπε να δικαιώσουν την ύπαρξή των, οι θεατρινισμοί μερικών αμετανόητων παραγόντων στο βωμό της ψηφοθηρίας και τόσα άλλα παρόμοια συνθέτουν το παζλ της απογοήτευσης και της πλήρους απαξίας.

Οι Τούρκοι ηγέτες απέδωσαν την ευθύνη για αντίστοιχη πρόσφατη τραγωδία στη χώρα τους, στον Αλλάχ. Μήπως ένα μέρος της ευθύνης, έστω για τον περιορισμό της καταστροφής, θα πρέπει να επιμερισθεί και σε μερικούς θνητούς; Σε τι βοηθάει η παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα που όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα κάνει τίποτα, αφού απολύτως τόποτα δεν έγινε και σε όλες τις προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *