FtS47 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Τοπικό Συμβούλιο Σκαμνού – Οίτης

Με την αυτοπρόσωπη παρουσία του Δημάρχου μας Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτη Σπαθούλα συνήλθε στην πρώτη του συνεδρίαση το νεοεκλεγέν τοπικό συμβούλιο Σκαμνού – Οίτης, την Παρασκευή 12.02.1999. Από τους πέντε Συμβούλους παρέστησαν μόνον τρεις: Ο κ. Γεώργιος Σούλιας (Οίτη, Συνδυασμού ΠΑΣΟΚ), ο κ. Πολύκαρπος Αστρακάς (Σκαμνός, Συνδυασμού ΠΑΣΟΚ) και ο κ. Οδυσσέας Κοτσιμπός (Οίτη, Συνδυασμού ΝΔ). Απουσίαζε λόγω προβλημάτων υγείας ο κ. Μένιος Ευσταθίου (Οίτη, του Ανεξάρτητου Συνδυασμού). Ομοίως απουσίαζε ο κ. Παν. Παναγίτσας (Οίτη, Συνδυασμού ΠΑΣΟΚ) που κατέλαβε την επίδικη θέση που έχει αχθεί στο Εφετείο Λαμίας προκειμένου να κριθεί αν θα καταληφθεί από τον κ. Γ. Αποστολόπουλο (Σκαμνός, του Ανεξάρτητου Συνδυασμού).

Δυστυχώς δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση για το τί συζητήθηκε. Αντ’ αυτού έχουμε πληροφορίες που μας προκαλούν μελαγχολία και βασανιστικά ερωτηματικά. Καθώς οι συνεδριάσεις των τοπικών Συμβουλίων είναι ανοιχτές στο κοινό, πήγε να παρασταθεί ως ακροατής, ως είχε δικαίωμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σκαμνού κ. Κώστας Γέμελος, αλλά προβλήθηκαν αντιρρήσεις από τον συγχωριανό μας κ. Πολύκαρπο Αστρακά και τον κ. Γεώργιο Σούλια που επέμειναν να γίνει η συνεδρίαση “κεκλεισμένων των θυρών”. Ο τρίτος παρευρισκόμενος Σύμβουλος κ. Οδυσσέας Κοτσιμπός κληθείς να τοποθετηθεί, υιοθέτησε τη γραμμή του Πόντιου Πιλάτου και περιορίσθηκε να αναφέρει, ότι “ήδη αποτελεί μειοψηφία μεταξύ των τριών παρόντων συμβούλων και προσχωρεί στην άποψη των εκπροσώπων του άλλου συνδυασμού”.

Αμήχανος ο Δήμαρχος παρακολούθησε αυτό το επεισόδιο και μάλλον κατελήφθη εξ απήνης και δεν πήρε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθεί αυτή η χονδροειδής απρέπεια κι έτσι υποχρεώθηκε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού να εξέλθει της αιθούσης όπου συνεδρίασε του τοπικό συμβούλιο. Η απρέπεια αυτή δικαιολογήθηκε με το ότι ο Πρόεδρος Κώστας Γέμελος, δεν είναι ψηφοφόρος του Σκαμνού.

Είμαστε εμβρόντητοι και βαθιά απογοητευμένοι από τέτοιες συμπεριφορές στις οποίες μάλιστα εμπλέκεται προφανώς και πρωτοστατεί και ο συγχωριανός μας εκπρόσωπος. Μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε αν εδώ πρόκειται για άγνοια περί του τι προβλέπει ο Νόμος ή απλά περί μιας μικρόψυχης και στενόκαρδης αντίληψης που δεν χωρεί σε αιρετούς εκπροσώπους που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα κοινά.

Εάν αληθεύει η ρήση ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε έχουμε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Τοπικού μας Συμβουλίου πρέπει να ανησυχούμε. Να ανησυχούμε για το ότι διαφαίνεται όχι μόνον έλλειψη βελτίωσης στην λειτουργία του πρωτοβάθμιου οργάνου της τοπικής μας αυτοδιοίκησης, αλλά πολύ πιθανόν και επιδείνωση. Και βέβαια σημειώνεται ότι ακόμη και στο προηγούμενο σχήμα της Κοινότητας Οίτης και όταν μπορούσαμε να πληροφορηθούμε -γιατί οι προσκλήσεις ήταν συνήθως αιφνιδιαστικές- είχαμε τη δυνατότητα να παρασταθούμε στις συνεδριάσεις του κοινοτικού μας συμβουλίου. Προσωπική μαρτυρία από τους κκ Γ. Αποστολόπουλο και Κώστα Ε/Μ Τζιβάρα που παρέστησαν σε συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, όχι μόνον ως ακροατές, που είναι αναφαίρετο δικαίωμά των, αλλά τους δόθηκε και η ευχέρεια να μεταφέρουν μηνύματα για τα προβλήματα ύδρευσης του Σκαμνού, που ελήφθησαν υπόψη. Κανείς δεν ρώτησε που ψηφίζουν οι συγχωριανοί.

Ίσως και να μην χρειάζεται να γίνει κανείς νομομαθής για να αντιληφθεί τί είναι σωστό και τί είναι λάθος στην προκείμενη περίπτωση. Ας κοιτάξουν οι συνδημότες μας τριγύρω και μέσα από την καθημερινή ζωή και θα δουν αμέσως ότι ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη κοινωνία, προσεγγίζονται με ανοιχτό τρόπο και ανοιχτές συνεδριάσεις, δηλ. προσπελάσιμες από το κοινό. Στο φώς, στο προσκήνιο, με διαφάνεια, με δημοσιότητα. Όχι στο σκοτάδι, όχι στο παρασκήνιο. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι προσωπική υπόθεση κάποιου ή κάποιων, μιας παρέας που με κλειστές τις πόρτες “χειρίζεται” τα ζητήματα των χωριών και των Δήμων μας. Να δουν ότι και η νομοθετική εξουσία, το Κοινοβούλιο, συνεδριάζει και κάθε πολίτης μπορεί να παρευρεθεί και να παρακολουθήσει όσες συνεδριάσεις θέλει. Να δουν πώς λειτουργεί η δικαστική εξουσία, πως απονέμεται η δικαιοσύνη στις αίθουσες των δικαστηρίων όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να παρευρεθεί και να παρακολουθήσει. Και όχι μόνον επιτρέπεται η είσοδος, αλλά διευκολύνεται κιόλας. Διευκολύνεται με επαρκή προαναγγελία και δημοσιότητα των συνεδριάσεων, με την κατάλληλη χωροταξική διευθέτηση κττ.

Και αν αυτά τα δεδομένα δεν έτυχε να πέσουν στην αντίληψη των συγχωριανών μας, να τους καλέσουμε να θυμηθούν από τα εγχειρίδια του δημοτικού σχολείου Σκαμνού και Οίτης, εκείνο τον Περικλή των Αθηναίων που δίδαξε δημοκρατία όχι μόνον τους Έλληνες αλλά και όλους τους λαούς της γης και μέσα από τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας προέκυψε ο χρυσούς αιώνας των Αθηναίων, το αποκορύφωμα της προόδου. Να θυμηθούμε την Πνύκα, όπου όλοι οι Αθηναίοι συσκέπτονταν και εξέφραζαν γνώμη για τα κοινά.

Προτρέπουμε από τη θέση αυτή όχι μόνον τους Σκαμνιώτες, αλλά και όλους τους συνδημότες μας στο Δήμο Γοργοποτάμου, πολλοί από τους οποίους μας τιμούν με την αγάπη τους και μας καλούν να τους στέλνουμε την εφημερίδα μας, να προσέρχονται μαζικά στις συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων. Μια γερμανική ρήση λέει: Vetrauen ist gut, Kontrolle ist noch besser! Καλή είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στους αιρετούς μας άρχοντες, αλλά ο έλεγχος είναι ακόμη καλύτερος! Εάν διαπιστωθούν πρόσθετες αντιρρήσεις να μην διστάξουν να προσφύγουν στις προϊστάμενες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, στο Δήμαρχο, τον Νομάρχη κ. Τριαντάφυλλο Μπέλλο, το Περιφερειάρχη κ. Πολυχρόνη Πολυχρονίου ή και στο Δικαστήριο ακόμη προσβάλλοντες τις παράνομες συμπεριφορές και αυθαιρεσίες των όποιων αρχόντων τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να επιβληθεί η νομιμότητα και το αυτονόητο για το συμφέρον του τόπου μας και την εξύψωση των ηθών.

Το οδυνηρό αυτό περιστατικό δεν τιμά αυτούς που το προκάλεσαν μα ούτε και τις τοπικές μας κοινωνίες. Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού έχει περιβληθεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και αψεγάδιαστες εκλογές με την καθολική εκτίμηση και εμπιστοσύνη των Σκαμνιωτών. Γι αυτό και η απρέπεια που καταγράφουμε, προσβάλλει και αποτελεί ύβρη σε βάρος ολόκληρου του Σκαμνού και της ευρύτερης κοινωνίας του Δήμου μας και μας κάνει να θλιβόμαστε και να ντρεπόμαστε. Να θυμίσουμε ότι μεταξύ εκατό περίπου ψηφισάντων, ο Κώστας Γέμελος έλαβε, αν ενθυμούμαστε καλά, 97 ψήφους, σαν επιβράβευση για την μεγάλη προσφορά του στο χωριό μας που παρά τα μίζερα αυτά φαινόμενα αγνωμοσύνης από μερικούς ελαχιστότατους συγχωριανούς συνεχίζει με ιώβεια υπομονή να δουλεύει για το χωριό μας.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας και το Διοικητικό μας Συμβούλιο, έφεραν πρόταση στην περασμένη Συνέλευση των μελών μας, το μήνα Αύγουστο, από υπερβολική δημοκρατική ευαισθησία και μόνον, που τους τιμά όλους, να επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία δύο χρόνια πριν τη λήξη της νόμιμης και καταστατικής τετραετούς περιόδου ευθύνης και να εκφράσουν οι Σκαμνιώτες την ενδεχόμενη νεώτερη και διαφορετική προτίμησή τους. Ομόφωνα η κατάμεστη αίθουσα του σχολείου μας απέκρουσε αυτή την πρόταση που ούτε σαν σκέψη δεν θέλησε να ακούσει και χωρίς έστω μία μοναδική αντίθετη φωνή, κάλεσε το Διοικητικό μας Συμβούλιο και τον Πρόεδρό του να συνεχίσουν το έργο τους με την ίδια όρεξη και πάθος τόσο στον εξωραϊστικό, όσο και στον εκπολιτιστικό τομέα.

Στο δεύτερο σκέλος, το εκπολιτιστικό, εμείς θα προσθέταμε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και με τη γνωστή ιεραποστολική προσήλωση και την ελληνοχριστιανική διδαχή που χαρακτηρίζει τα άξια στελέχη του Συλλόγου μας, ώστε να περιορισθούν φαινόμενα οπισθοδρόμησης και παρακμής.

Οικογένεια Δημητρίου Μπράνη

Μία δική μας, ρουμελιώτικη ρήση λέει, ότι “το μήλο πέφτει πάντα κάτω από τη μηλιά” και επαληθεύεται στο πρόσωπο του Γιάννη Δ. Μπράνη, γιου του διακεκριμένου επιστήμονα και αρθρογράφου μας κ. Δημητρίου Μπράνη, που έλαβε το πτυχίο του Μηχανολόγου – Μηχανικού και ήδη εργάζεται στο ΕΚΘΕ (=Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών). Ο Γιάννης κάνει επίσης, ευθύς μετά τη λήψη του πτυχίου του, μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Ναυπηγικής του ΤΕΙ Αθηνών.

Στο φίλο Γιάννη και στην οικογένειά του εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας και κάθε παραπέρα ανάδειξη και ευδοκίμηση στην προσπάθειά του, καλή υγεία, αδιάλειπτη χαρά και ευτυχία! Ο,τι το υψηλό και το ευγενές!

Και δεν είναι μόνον αυτό! Και άλλα ευχάριστα συντελέσθηκαν πρόσφατα στην οικογένεια του κ. Δημητρίου Μπράνη, καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου ’98 αρραβωνιάσθηκε η κόρη του Αλεξάνδρα Δ. Μπράνη τον κ. Γεώργιο Ξεφτεράκη. Η μεγάλη γιορτή έγινε στο σπίτι του κ. Δ. Μπράνη στη Λαμία μέσα σε στενό οικογενειακό περιβάλλον που έφθασε τα 90 άτομα προσκεκλημένων!

Οι δύο νέοι φαίνεται ότι ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς στην κοινή πορεία ζωής μιας και οι επαγγελματικές τους δραστηριότητες είναι συναφείς! Η Αλεξάνδρα είναι υπεύθυνη συντονισμού ύλης των περιοδικών: “Είναι”, “κουζίνα” και “ποιότητα ζωής” των Γενικών εκδόσεων Γεωργίου Ι. Δραγούμη, ενώ ο κ. Γ. Ξεφτεράκης είναι παραγωγός διαφήμισης των περιοδικών: Leader -sed moda staff- και F.D. ιδιοκτησίας Algie Poreen.

Την ωραία γιορτή και τη διαδικασία τέλεσης των αρραβώνων άνοιξε ο κ. Δ. Μπράνης απευθυνόμενος στους δύο νέους με λόγια μεστά νοήματος και βαρυσήμαντα, απαύγασμα σοφίας και διδαχής μέσα από την ίδια τη ζωή και τα ελληνοχριστιανικά ήθη και πολιτισμό μας.

Να προσθέσουμε κι εμείς τις καλύτερες των ευχών μας για τους δύο νέους μας!

Τιμητική διάκριση Σκαμνιώτη

Πληροφορούμαστε ότι ο κ. Νικόλαος Ι. Ζαλαώρας εξελέγη κοινοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού με το Συνδυασμού του Δημάρχου Στέφανου Χρήστου ΠΑΣΟΚ. Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας και τις καλύτερες ευχές μας στον φίλο Νίκο για καλή επιτυχία στο έργο του.

Φυτά για την πλατεία μας

Ο Σκαμνιώτης Δασολόγος Μάκης Αποστολόπουλος τίμησε την υπόσχεσή του και διέθεσε έξι υπέροχα φυτά για την πλατεία του χωριού που, όπως πάντα, με προθυμία βοήθησε να παραληφθούν και μεταφερθούν στο χωριό προς φύτευση ο Τάκης Τζιβάρας. Πρόκειται για έξι αναπτυγμένα σε ύψος περίπου ενός μέτρου φυτά, ένα ζευγάρι κέδρα Λιβάνου, δύο πεύκα κουκουναριές, αλλά τα σπανιότερα και ομορφότερα (ιδιαιτέρως ακριβά, αν μπορέσει κανείς να τα βρει) δύο σπάνιου είδους γκρί βελονοφόρα / ελατοειδή που το σωστό όνομά τους μας διαφεύγει.

Τιμούμε, συγχαίρουμε και ευγνωμονούμε αυτούς τους Σκαμνιώτες.

Εορταστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο δίμηνο διάστημα που πέρασε οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου: Η κοπή της πίτας στις 24.01.1999 μέσα σε ωραία γιορταστική ατμόσφαιρα και κλίμα συναδέλφωσης των Σκαμνιωτών στην αίθουσα του σχολείου. Δυσμενείς οι καιρικές συνθήκες, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους Σκαμνιώτες να συγκεντρωθούν και να γιορτάσουν όλοι μαζί. Ο νέος Δημοτικός μας Σύμβουλος κ. Αχιλλέας Τζουβάρας με την κα Τζουβάρα, από την έδρα του Δήμου Γοργοποτάμου στο Μοσχοχώρι, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, αποδεικνύοντας ότι σέβονται και αγαπούν τη γενέτειρά των, το Σκαμνό.

Σειρά εκδηλώσεων ακολούθησε στο τριήμερο των Απόκρεω και της Καθαράς Δευτέρας. Το καινούργιο στοιχείο που προέκυψε μέσα από μία αυτόβουλη πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής, ήταν η βραδινή γιορτή της Αποκριάς το Σάββατο στην αίθουσα του Συλλόγου στο σχολείο. Οι Σκαμνιώτες μετέφεραν τα τροφοεφόδιά τους εκεί, έστησαν υπαίθριες ψησταριές, συνέφαγαν στη συνέχεια, ήπιαν, χόρεψαν μέχρι αργά τις πρωινές ώρες, όπως ταιριάζει στην περίσταση. Ανήμερα την Κυριακή μετά το σούρουπο μασκαράδες έκαναν την εμφάνισή τους και σκόρπισαν κέφι σε όλο το χωριό επισκεπτόμενοι τα σπίτια.

Η καθαρή Δευτέρα στο Σκαμνό, μία από τις καθιερωμένες πλέον γιορτές του Συλλόγου μας σημείωσε κατά γενική ομολογία την μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη προηγούμενη χρονιά. Το κυριότερο στοιχείο ήταν η εντυπωσιακή πολυκοσμία και η καλή διάθεση. Πολλοί φίλοι και συγγενείς των Σκαμνιωτών από τη γύρω περιοχή που χαίρονται να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας που υπερεκτιμούν. Μεγάλη η ποικιλία των νηστίσιμων από το Σύλλογο, υπέροχο το κρασί και η λαγάνα που προσφέρθηκε, πολλά τα νηστίσιμα που προσκόμισαν οι Σκαμνιώτισσες στα μεγάλο κοινό τραπέζι, νοστιμότατη η φασολάδα, που πρόσφερε, όπως κάθε χρόνο, ο κ. Τάκης Ζαλαώρας και με περισσή τέχνη μαγείρεψε κι αυτή τη φορά η κα Χαρίκλεια Παπαναγιώτου. Κι από τη θέση αυτή ευχόμαστε στους αρωγούς της προσπάθειας τις ευχαριστίες μας συνδεμένες με την εγκάρδια ευχή να έχουν πάντα, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, την ευλογία του Πανάγαθου με καλή υγεία και ευτυχία.

Και του χρόνου!

Προσκύνημα Σκαμνιωτών στη Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδας

Μια που το πανέμορφο εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό μας τυχαίνει να λογίζεται σαν Μετόχι της Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδας, είναι φυσικό, ολόκληρος ο Σκαμνός να δέχεται τις πατρικές ευλογίες του Γέροντα, του Καθηγούμενου της Μονής Πανοσιολογιότατου Πατρός Ιγνατίου. Σάββατο 20.02.1999 απόγευμα και το συγκρότημα της Μονής, το σημαντικό αυτό πνευματικό εργαστήρι πάνω στις πλαγιές του όρους Όθρυς, πάνω από τη Στυλίδα, φαντάζει εντυπωσιακό και πανέμορφο καθώς το πλησιάζουμε με τις τελευταίες αχτίδες πριν τη Δύση του Ήλιου. Ένας περίτεχνος συνδυασμός του παλαιού Ναού με τις συμπληρωματικές εγκαταστάσεις που τον περιβάλλουν σε ένα ωραίο αρχιτεκτονικό σύνολο που έλκει τον πιστό. Η καλαίσθητες κατασκευές, οι χωροταξικές διευθετήσεις, το περιεχόμενο, η διακόσμηση, η εικονογράφηση, τα ιερά σκεύη σε άμιλλα με το πνευματικό επίπεδο των Μοναχών που τραβούν σαν το μαγνήτη μεγάλο αριθμό πιστών από την ευρύτερη περιοχή. Φανερή η αγάπη και η αυθόρμητη χαρά στην υποδοχή των Σκαμνιωτών του πληρώματος της Μονής υπό τον Πατέρα Ιγνάτιο.

Σημαδιακή η μέρα καθώς ακολουθεί σε λίγο μετά το χτύπημα του τάλαντου και στη συνέχεια της μελωδικής συστοιχίας από τις καμπάνες ο εσπερινός για την Κυριακή της Συγγνώμης που έπεται. Τον Εσπερινό για να χαιρετίσουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή που αρχίζει σε λίγο. Της απαραίτητης συγγνώμης για να ξεκινήσουμε τη μεγάλη πνευματική άσκηση της νηστείας. “Εάν αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, αφήσει και υμίν ο Πατήρ υμών ο Ουράνιος” (Ματθ. 6,14) μας εξηγούν, ενώ με ωραίο ύμνο χαιρετίζεται η Μεγάλη Σαρακοστή:

“Ανέτειλε το έαρ της νηστείας, και το άνθος της μετανοίας, αγνίσωμεν ουν εαυτούς αδελφοί, από παντός μολυσμού, τω φωτοδότη ψάλλοντες, είπωμεν. Δόξα σοι, μόνε Φιλάνθρωπε”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *