FtS48 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Το πνευματικό κέντρο Σκαμνού

Το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Σκαμνού που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σαν εντευκτήριο του Συλλόγου και φιλοξενεί τόσες και τόσες εκδηλώσεις, είναι μεν πολύ καλό σαν οικοδομικός σκελετός με την απαράμιλλη λιθοδομή του, αλλά χρειάσθηκε να γίνουν από το Σύλλογο αρκετές επεμβάσεις στο παρελθόν στην σκεπή του και στην εσωτερική του οροφή, που ήδη και πάλι παρουσιάζει προβλήματα. Ο Σύλλογος προχώρησε με γενναίες εισφορές συγχωριανών μας στην κατασκευή και διαμόρφωση του συμπληρωματικού και όμορου χώρου του Κυλικείου που στη συνέχεια γενναόδωρη προσφορά της οικογένειας Κώστα Γκόλφη. Το υπαίθριο κιόσκι με κεραμοσκεπή και βραδυνό φωτισμό, εδώ και χρόνια στη διάθεση των συγχωριανών, διαδέχθηκε μόλις πέρυσι ένα θαυμάσιο κτίριο με ίδια λιθοδομή -όπως το κεντρικό κτίριο- με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις υγιεινής.

Στη μεγάλη συγκέντρωση της Αγάπης, το απόγευμα του Πάσχα, ο Πρόεδρος κ. Κώστας Γέμελος, μετά από την κεντρική, σημαντική ομιλία για το Πάσχα, του διακεκριμένου συγχωριανού Θεολόγου κ. Γεωργίου Λ. Αστρακά, απευθύνθηκε στους συγχωριανούς που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του σχολείου και ζήτησε τη γνώμη τους για την προτεραιότητα στην υλοποίηση των έργων και αναγκών που μαζί επίσης οι συγχωριανοί σε προηγούμενη συνάντησή των, τον περασμένο Δεκέμβριο προσδιόρισαν και καταλογοποίησαν, όπως ανακοινώθηκαν μέσα από τις στήλες της ΦτΣ.

Ομόφωνα οι συγχωριανοί – μέλη του Συλλόγου ενέκριναν να γίνουν πρόσθετες βελτιώσεις στο κτίριο του σχολείου ώστε να γίνει περισσότερο λειτουργικό και αντιπροσωπευτικό. Εδώ περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός τζακιού, η αποκάλυψη σε επιλεγμένες πλευρές της λιθοδομής με απομάκρυνση του σοβά, η απομάκρυνση της οροφής από πλαστικό και η ανάδειξη των ξύλινων δοκαριών με βερνίκι, η δημιουργία συνδετικής πόρτας μεταξύ της κεντρικής αιθούσης και του κυλικείου, η κατασκευή σε ένα μέρος της αιθούσης ενός καλαίσθητου υπερώου από διαλεχτό ξύλο με εσωτερική ξύλινη σκάλα και κιγκλιδώματα. Η όλη παρέμβαση θα συνοδευτεί και από νέα καλύτερη ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Η δαπάνη είναι μεγάλη, αλλά αξίζει πράγματι, αφού το χωριό μας στερείται ενός οποιουδήποτε χώρου για συγκεντρώσεις.

Με εφόδιο το πνεύμα!

Η δύναμη του τόπου μας, του Ελληνισμού στο σύνολό του, συμφωνούν άπαντες, ότι στηρίζεται στην πρώτη ύλη που διαθέτουμε: το πνεύμα! Χάρις σ αυτό μεγαλούργησε ο Ελληνισμός δια μέσου των αιώνων κι εδώ ακριβώς καλείται και πάλι να στηριχθεί για να τα καταφέρει και πάλι στις δύσκολες περιόδους και επαχθείς συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Κάθε φορά που αυτή η ρήση επαληθεύεται, είναι φυσικό να μας διακατέχει δικαιολογημένη υπηρηφάνεια και ενθουσιαμός. Τα ανθρώπινα αυτά αισθήματα επιτείνονται αν τα βήματα της πνευματικής προόδου σημειώνονται από το Σκαμνό και τα παιδιά του.

Για τον υπογράφοντα δεν ήταν έκπληξη οι διαπιστούμενες επιδόσεις, γιατί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω, κάπως καλύτερα, τον νέο Σκαμνιώτη επιστήμονα της Φυσικής, αγαπητό Λουκά Γ. Αστρακά. Ο ορθοφροσύνη, το ήθος, το ξάστερο μυαλό του Λουκά προοιωνίσθηκαν από νωρίς τα επόμενα βήματά του. Μόλις πρόσφατα, στις 5 Μαρτίου 1999 ο Λουκάς απέκτησε τον ακαδημαϊκό τίτλο του Διδάκτορα (PhD) των φυσικών επιστημών από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ύστερα από μία πενταετή επιτυχή έρευνα που πραγματοποίησε μεταπτυχιακά ο νέος λαμπρός επιστήμονας, ως διδακτορική διατριβή, στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας των Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας του Λουκά έγιναν γνωστά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσα από σχετικές δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιας κυκλοφορίας.

Παραπέρα συνέπεια αυτών των δημοσιεύσεων ήταν να δεχθεί ο Λουκάς πολλές και σοβαρές προτάσεις να εργασθεί σε ερευνητικά κέντρα τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται και κορυφαία κέντρα έρευνας των ΗΠΑ, όπως το Κέντρο Ερευνας του Τέξας, το Πανεπιστήμιο Τζων Χόπκινς της Βαλτιμόρης, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, καθώς και στη Μινεάπολη της Μινεσσότας. Τελικά ο Σκαμνιώτης επιστήμονας επέλεξε την παγκοσμίου φήμης Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου πλέον θα συνεχίσει τις έρευνές του με αντικείμενο τη μέθοδο απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI).

Να συγχαρούμε από καρδιάς τος αγαπητό μας Λουκά. Μας κάνει όλους υπηρήφανους και δίνει σε όλα τα νέα παιδιά του Σκαμνού, μαζί και με όλους όσους Σκαμνιώτες διακρίνονται στις επιστημονικές και επαγγελματικές επιδόσεις των απτό παράδειγμα για μίμηση. Ταυτόχρονα του ευχόμαστε μία καλή συνέχιση της σταδιοδρομίας του για το καλό της δικής μας, αλλά και της παγκόσμιας κοινωνίας.

Οι νέοι του Σκαμνού δίνουν τον τόνο και τη δική τους θετική προοπτική

Αισθανόμαστε τυχεροί που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις ημέρες του Πάσχα, μία ενδιαφέρουσα συνάντηση του Βασίλη Ευστράτογλου, που εκπροσωπούσε όλους τους νέους του Σκαμνού με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού μας Συλλόγου κ. Κώστα Γέμελο. Παρόντες και αρκετοί άλλοι Σκαμνιώτες γονείς και φίλοι του Συλλόγου, παρακολούθησαν τη συζήτηση και αρκετοί από αυτούς εισέφεραν τη γνώμη τους.

Τα λόγια του Βασίλη ήταν καλοζυγισμένα και έδειχναν σύνεση και αγάπη για το Σκαμνό. Τα νέα παιδιά, τα άνθη του χωριού μας, που αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας μας, αυτή καθ εαυτή τη ζωή, τη συνέχεια και την προοπτική του οικισμού, τονίζουν τα ειδικά μέτρα που έχουν να πάρουν οι γονείς από μόνοι τους ή οι συγκροτημένες συλλογικές ενώσεις, όπως είναι ο Σύλλογος, η ΟΤΑ κλπ, ώστε τα παιδιά να έλκονται ακόμη περισσότερο να περάσουν τον καιρό τους στο χωριό συμπαρασύροντας, -σε πολλές περιπτώσεις- και τους γονείς των.

Λογικές οι προτάσεις, όσο και αναγκαία τα όσα ζητούν τα παιδιά. Ενδεχομένως κάπως μεγάλη η δαπάνη για το μικρό χωριό μας και τους πενιχρούς πόρους του, αλλά αν κοιτάξουμε προς τα πίσω θα δούμε ότι πολλά πράγματα έχουμε επιτύχει, αλλάζοντας την εικόνα του χωριού κι έτσι μπορούμε τουλάχιστον να καταγράψουμε τις θέσεις των παιδιών που θα τις συνοψίζαμε στα εξής:

• Βιβλιοθήκη στο πνευματικό κέντρο. Ναι! Αλλά και σύγχρονα μέσα, όπως εξοπλισμός με κομπιούτερς, σύνδεση Internet, η γνώση και η διασκέδαση μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία. Η Καθηγήτρια του Γεωργικού Πανεπιστημίου Αθηνών κα Σοφία Ευστράτογλου-Τοδούλου παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ιδέες που εκφράζονται από τα παιδιά και συμβουλεύει να ζητηθεί αρωγή σε μία τέτοια προσπάθεια από αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Ο καλός φίλος του Σκαμνού και του Συλλόγου μας, έμπειρο στέλεχος της τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοτικός Σύμβουλος Γραβιάς κ. Αθανάσιος Ντούλας, ενθαρύνει να προχωρίσουμε σ αυτές τις πρωτοβουλίες και υπόσχεται φιλική υποστήριξη και συμβουλές.

• Οι νέοι προτείνουν ακόμη και κανόνες διαπαιδαγώγισης και προστασίας της νεολαίας, όπως για παράδειγμα τα ωράρια λειτουργίας του πνευματικού κέντρου, η διασφάλιση της καλής διαχείρισης, συντήρησης και προστασίας της περιουσίας. Η συμπεριφορά των νέων, όπως η φροντίδα για τα μικρότερα παιδιά από τα μεγαλύτερα. Η καθολική συμμετοχή των παιδιών χωρίς αποκλεισμούς. Οχι αλκοολικά ποτά ή κάπνισμα από μία συγκεκριμένη ηλικία και κάτω. Απαγόρευση καπνίσματος στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου. Για το σκοπό αυτό ιδρύεται Σύλλογος των νέων του Σκαμνού με δικά του όργανα. Εκπρόσωπος του Συλλόγου των νέων συμμετέχει συστηματικά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και αποτελεί τον αμφίδρομο σύνδεσμο μεταφέροντας θέσεις και απόψεις.

• Αθλητισμός και εγκαταστάσεις: Γήπεδο Μπάσκετ χρειάζεται περίφραξη με υψηλά δοκάρια 4-5 μέτρα με σίτα ή δίχτυα / κοτετσόσιρμο για να μην χάνεται η μπάλα στην πλαγιά. Φωτισμός για το βράδυ ώστε να αθλούνται τα παιδιά ακόμη και τις βραδυνές ώρες. Κατανομή του ωραρίου ώστε να μπορούν να παίζουν και τα μικρά παιδιά και να μην απωθούνται από τα μεγαλύτερα. Εναλλακτική χρήση του γηπέδου και για μίνι ποδόσφαιρο αφού αγοραστούν δύο κολπόστ με δίχτυα. Το ίδιο εναλλακτική χρήση της πίστας για βόλλεϋ. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να αναζητηθεί ένας συμπληρωματικός χώρος για μία πρόσθετη πίστα. Ενδεχομένως προσφερθεί μικρή έκταση από φίλο συγχωριανό στην πίσω πλευρά του Αγίου Αθανασίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *