FtS46 – Αλληλογραφία

Δρ Δημήτριος Καραμπερόπουλος,
η πληρέστερη έρευνα και τεκμηρίωση για το Ρήγα Βελεστινλή

Καλή τύχη μας επέτρεψε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Καραμπερόπουλο, διακεκριμένο γιατρό, Υφηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με παραπέρα ειδίκευση στην Ιστορία της Ιατρικής που ασχολήθηκε ωστόσο επιτυχώς με πολύ συστηματικό τρόπο και με την ιστορική καταγραφή και τεκμηρίωση της δράσης του Ρήγα Βελεστινλή. Αρκετά βιβλία του κ. Καραμπερόπουλου φωτίζουν το κεφάλαιο του Ρήγα. Κάθε προσπάθεια τιμής και μνήμης προς τον Ρήγα την παρακολουθεί με ενδιαφέρον ο διακεκριμένος επιστήμονας και δεν παρέλειψε να μας ζητήσει και τη δική μας ταπεινή συνδρομή μέσα από τη ΦτΣ.

Αξιότιμε Κύριε Καραμπερόπουλε,

είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς για τη γνωριμία μας στη διάλεξη του κοινού μας φίλου κ. Γεωργίου Πούλιου για τον Ρήγα τον Βελεστινλή.

Έχετε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την σπουδαία σας εργασία και τη βιβλιογραφία σας γύρω από το κορυφαίο εθνικό ζήτημα του Ρήγα.

Ευχαρίστως σας στέλνουμε ένα φύλλο της τοπικής μας εφημερίδας, με αριθμό 42 Μάρτιος – Απρίλιος 1998, που έχει εκατοντάδες παραλήπτες στην Ελλάδα και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, που στη σελίδα 6 φιλοξενεί σχετικό με το Ρήγα άρθρο του φίλου μας Γιώργου.

Με εξαιρετική τιμή και φιλικούς χαιρετισμούς

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΣΚΑΜΝΙΩΤΩΝ

Η σήραγγα του Μπράλλου

Από τον εξαιρετικό φίλο του Σκαμνού και διακεκριμένο επιστήμονα, λειτουργό της Δικαιοσύνης, μπραλλιώτη Δικηγόρο κ. Γεώργιο Αλμπούρα, λάβαμε το παρακάτω Φαξ:

Αγαπητέ Γιώργο,

ανοίγοντας την πράγματι ωραία εφημερίδα σας (την οποία επέτρεψε μου να αισθάνομαι και λίγο δική μου) το μάτι μου τράβηξε πρώτα η είδηση “Πυρκαγιά στο Σκαμνό” που ευτυχώς όπως διάβασα δεν πήρε μεγαλύτερη έκταση. Αντιγράφω κατά λέξη την πρώτη παράγραφο της είδησης για να γίνει κατανοητό το στη συνέχεια “παράπονό” μου ως Μπραλλιώτη: “Στις 12.09.98 και ώρα 15:30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Σκαμνό και πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή στο σημείο πριν την είσοδο της μεγάλης σήραγγας που φθάνει στον Μπράλλο”. Θέλω να πιστεύω ότι από παραδρομή η διατύπωση σχετικά με τον προσδιορισμό της σήραγγας δεν είναι ακριβής. Η σήραγγα για την οποία γίνεται λόγος δεν είναι αυτή “που φθάνει στον Μπράλλο”. Είναι η σήραγγα του Μπράλλου όπως (θα θυμάσαι) τη μάθαμε και στη Γεωγραφία. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει διαθέσιμος χώρος στην εφημερίδα για τη δημοσίευση του παραπόνου μου, μου αρκεί όμως ότι το λέω σε σένα που σίγουρα με καταλαβαίνεις. Με την ευκαιρία (και για να μην γκρινιάζω μόνο) εκφράζω τις ευχαριστίες μου για τη χαρά που μου δίνεις, στέλνοντάς μου τη ΦτΣ, να διαβάζω ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με το Σκαμνό με πρώτα και καλύτερα (κατά τη γνώμη μου στο συγκεκριμένο φύλλο) αυτά για το φαράγγι του Ασωπού. Μάλιστα το σχετικό με το “σιδηροδρομικό μονοπάτι του Ασωπού” ερέθισε τις εκδρομικές μου ανησυχίες, σε βαθμό που θα παρακαλούσα το συντάκτη του σχετικού άρθρου, αν μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες. Αν μάλιστα είναι αυτός που νομίζω θα τις έχω και “δια ζώσης”.

Με φιλικούς και πατριωτικούς χαιρετισμούς

Γιώργος Αλμπούρας
Πειραιάς 02.12.1998

Σύνταξη:
Ασφαλώς και η κριτική είναι καλοδεχούμενη, ιδίως αν προέρχεται από φίλους μας συντοπίτες των οποίων η αγάπη και οι καλές προθέσεις για το Σκαμνό και τους ανθρώπους του, είναι δεδομένες, όπως στην περίπτωση του Γιώργου που μας τιμά με τη φιλία του. Ζητάμε συγνώμη αν χωρίς να το θέλουμε, εμφανισθήκαμε να σφετεριζόμαστε την βόρεια είσοδο του τούνελ. Δεν είχαμε κακές προθέσεις. Απλά στην περιοχή αυτή υπάρχουν κτήματα που υπέστησαν ζημιές και ανήκουν καθ ολοκληρίαν στους Σκαμνιώτες. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η σήραγγα είναι γνωστή ανά το πανελλήνιο, σαν “σήραγγα του Μπράλλου” και δεν το αμφισβητούμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μπράλλος που απαρτίζεται από τρεις οικισμούς είναι ένα μεγαλύτερο χωριό σε σύγκριση με το μικρό χωριουδάκι του Σκαμνού που δεν το αναφέρουν καν οι περισσότεροι χάρτες. Ετσι λοιπόν, και για τον ίδιο λόγο, οι αναφορές στο οδικό δίκτυο της περιοχής μας γίνονται με επίκεντρο τον Μπράλλο. Μιλούν για τις “στροφές του Μπράλλου”, αν και εδώ περιλαμβάνεται και ολόκληρο το οδικό τμήμα του Σκαμνού.

Ακόμη να πούμε εδώ, ότι πάνω από τις μισές σκαμνιώτικες οικογένειες έχουν τις ρίζες τους και στον Μπράλλο, αφού οι Σκαμνιώτες ανέκαθεν έδειχναν μαγεμένοι και προχώρησαν σε πολλούς γάμους με πανέμορφες νύφες από τον Μπράλλο. Μπραλλιώτισσες των οποίων η αξιοσύνη και οι ικανότητες στο νοικοκυριό, χωρίς να παραβλέπεται και η προίκα που ίσχυσε παλιότερα, ήταν παροιμιώδεις και περιζήτητες για τους κάπως άπορους Σκαμνιώτες. Γόνος ενός τέτοιου γάμου είναι για παράδειγμα και ο υπογραφόμενος με τις ρίζες του στην μπραλλιώτικη οικογένεια Σκούρα. Για τους ίδιους λόγους διατηρούν οι Σκαμνιώτες αξιόλογη κτηματική περιουσία σε όλες τις περιοχές του Μπράλλου, δηλ. στο νότιο στόμιο της σήραγγας, ενώ δεν συμβαίνει το αντίθετο με το βόρειο στόμιο της σήραγγας, όπου υπάρχουν αποκλειστικά και μόνον σκαμνιώτικα κτήματα.

Το πράγματι ενδιαφέρον κείμενο για το “σιδηροδρομικό μονοπάτι” του Ασωπού από το 1900, το λάβαμε από το στέλεχος του Συλλόγου μας, μισο-μπραλλιώτης κι αυτός, κ. Ευθύμιο Τζιβάρα που μας εξηγεί ότι με τη σειρά του το έλαβε από τον ακούραστο πρόεδρό μας κ. Κώστα Γέμελο. Το γεγονός ότι αυτό το κείμενο προέρχεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο των Σιδηροδρομικών δείχνει την αδιαμφισβήτητη και υπερτοπική αξία του φαραγγιού. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα ζητήσουμε και τη συνδρομή κι άλλων παραγόντων για να αναδείξουμε τις απίστευτες ομορφιές του φαραγγιού του Ασωπού με τις οποίες προικίσθηκε η περιοχή μας από τη φύση και βεβαίως ο Σκαμνός που αποτελεί τη φυσική είσοδο στο φαράγγι ξεκινώντας από τα υποστυλώματα της Γέφυρας της Παπαδιάς.

Αλλά θα ήταν σοβαρή παράληψή μας αν δεν αναφέραμε και μερικές ακόμη σκέψεις του διακεκριμένου συντοπίτη μας κ. Γιώργου Αλμπούρα που μας μετέφερε τηλεφωνικά. Τις δίνουμε συνοπτικά:

• πολύ συγκινήθηκε με το ανοσιούργημα που διαπιστώθηκε στου Γρανισιώτη με την κοπή του ιερού, υπεραιωνόβιου δένδρου και την καταστροφή του γραφικού συμπλέγματος με τη βρυσούλα
• η θέση, το πλάτωμα που δημιουργήθηκε στην στροφή του νέου δρόμου, πάνω από το Σκαμνό με κατεύθυνση προς τον Μπράλλο, εκεί κοντά που ήταν παλαιά το λατομείο και οι Σκαμνιώτες ονομάζουν “Μετερίζια”,- ονομασία που προέρχεται από τους αγώνες και τα μέτρα περιφρούρησης των Σκαμνιωτών σε παλαιότερες περιόδους-, προσφέρεται για αξιοποίηση και ανάδειξη, όπως ακριβώς μελετούν και επιδιώκουν οι Σκαμνιώτες για το πλάτωμα στον κόμβο Αγίου Αθανασίου. Ιδέα πολύ σωστή που θα μπορούσε υλοποιούμενη να αποτελέσει ένα είδος αντιστάθμισμα στην βάναυση κακοποίηση του τοπίου με τις τεράστιες ποσότητες μπαζών που έπεσαν στην περιοχή του Σκαμνού και βεβαίως στο συγκεκριμένο σημείο με τη διάνοιξη του νέου εθνικού δρόμου Θερμοπύλες-Δελφοί, κάνοντας το άλλοτε γραφικό αυτό δυτικό πρανές του Καλλιδρόμου να μοιάζει κακοποιημένο, αντιαισθητικό, ξεκοιλιασμένο.
ΓΝΑ

Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης

Συνδεμένοι με ισχυρούς δεσμούς φιλίας μέσα από τις επισκέψεις των φίλων μας φυσιολατρών της Ηλιούπολης στο φαράγγι του Ασωπού, δεχθήκαμε τιμητική πρόσκληση να παραστούμε στα τρίτα γενέθλια του φιλικού μας Συλλόγου τον περασμένο Οκτώβριο στον Προφήτη Ηλία του Υμηττού. Ταυτόχρονες υποχρεώσεις δεν μας επέτρεψαν να παρευρεθούμε και το φέρουμε βαρέως, διότι γνωρίζουμε τα φιλικά αισθήματα των άξιων στελεχών, του φίλου Προέδρου κ. Γ. Μητρόπουλου και του Γενικού Γραμματέα κ. Σ. Ρωμανά, καθώς και όλων των λοιπών μελών. Ευχόμαστε στον ΦΟΣ Ηλιούπολης να τα εκατοστίσει και να συνεχίσει το έργο του κοντά στη φύση με αγάπη και προστασία για το περιβάλλον. Δεν μπορούμε με την ίδια αυτή ευκαιρία να μην επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις φοβερές καταστροφές του χιλιοτραγουδισμένου Υμηττού που συντελέσθηκαν το φετινό καλοκαίρι, απειλώντας και κατοικίες στις παρυφές της Ηλιούπολης, από αδίστακτους εγκληματίες δράστες.

Τα λαογραφικά του Αθ. Διάκου

Η αδελφότητα του Αθ. Διάκου Παρνασσίδας παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα και το εκτιμούμε ιδιαίτερα επειδή είναι συντοπίτες μας. Προσέξαμε ιδιαίτερα τη δραστηριότητα στο λαογραφικό κεφάλαιο όπου έχουν να επιδείξουν έργο αξιόλογο. Λάβαμε το φύλλο Νο 67 Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 1998 της έκδοσης ” Ο ΔΙΑΚΟΣ” και ευχαριστούμε θερμώς.

Με την ευαισθησία που πρέπει να δείχνει ο πολιτιστικός Σύλλογός μας σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ενισχύσαμε συμβολικά την αδελφότητα Αθ. Διάκου με το ποσό των 10.000 δρχ.

Επιστημονική εταιρία μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα

Λάβαμε για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους τις ευχές από την παραπάνω επιστημονική εταιρία της οποίας Πρόεδρος είναι ο Δρ Δημήτριος Καραμπερόπουλος και της οποίας ο σκοπός και το έργο που επιτελεί είναι προδήλως σημαντικό για το έθνος μας. Ευχαριστούμε και ανταποδίδουμε τις ευχές μας υπέρ των μελών της εταιρίας αυτής.

Βουλευτής Φθιώτιδος Δημήτριος Αλαμπάνος

Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους δεχθήκαμε τις φιλόφρονες ευχές του Βουλευτή μας κ. Δημήτρη Αλαμπάνου του οποίου το ήθος και η δραστηριότητα είναι γνωστή όχι μόνον στο Νομό Φθιώτιδος που τον τιμά με την ψήφο του, αλλά και στο Πανελλήνιο. Ευχαριστούμε και ανταποδίδουμε τις ευχές για υγεία και ευτυχία του διακεκριμένου Βουλευτή και πλήρη επιτυχία στο έργο του.

Οι απόδημοι Σκαμνιώτες

Με συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά παίρνουμε τις ευχές της οικογένειας Γιάννη Λιόλιου (γαμπρός της Ασημίνας Ζαλαώρα) από το Karlsfeld της Γερμανίας. Ευχαριστούμε θερμά το Γιάννη και ευχόμαστε στον ίδιο και την αξιαγάπητη οικογένειά του “κάθε καλό”!

Με την ίδια ευκαιρία στέλνουμε τις ευχές και την αγάπη μας σε όλους τους απόδημους Σκαμνιώτες και λοιπούς συντοπίτες μας απανταχού της Γης. Τους θέλουμε και τους ευχόμαστε νά ‘ναι πάντα καλά, να προοδεύουν και νά ‘ναι υπερήφανοι για τη μεγάλη καταγωγή τους, όπως ταιριάζει στους Έλληνες, πάντα με γνώμονα τις αρχές που μας δίδαξαν οι αρχαίοι και νεώτεροι πρόγονοί μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *