Η σήραγγα του Μπράλλου

FtS46

Από τον εξαιρετικό φίλο του Σκαμνού και διακεκριμένο επιστήμονα, λειτουργό της Δικαιοσύνης, μπραλλιώτη Δικηγόρο κ. Γεώργιο Αλμπούρα, λάβαμε το παρακάτω Φαξ:

Αγαπητέ Γιώργο,

ανοίγοντας την πράγματι ωραία εφημερίδα σας (την οποία επέτρεψε μου να αισθάνομαι και λίγο δική μου) το μάτι μου τράβηξε πρώτα η είδηση “Πυρκαγιά στο Σκαμνό” που ευτυχώς όπως διάβασα δεν πήρε μεγαλύτερη έκταση. Αντιγράφω κατά λέξη την πρώτη παράγραφο της είδησης για να γίνει κατανοητό το στη συνέχεια “παράπονό” μου ως Μπραλλιώτη: “Στις 12.09.98 και ώρα 15:30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Σκαμνό και πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή στο σημείο πριν την είσοδο της μεγάλης σήραγγας που φθάνει στον Μπράλλο”. Θέλω να πιστεύω ότι από παραδρομή η διατύπωση σχετικά με τον προσδιορισμό της σήραγγας δεν είναι ακριβής. Η σήραγγα για την οποία γίνεται λόγος δεν είναι αυτή “που φθάνει στον Μπράλλο”. Είναι η σήραγγα του Μπράλλου όπως (θα θυμάσαι) τη μάθαμε και στη Γεωγραφία. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει διαθέσιμος χώρος στην εφημερίδα για τη δημοσίευση του παραπόνου μου, μου αρκεί όμως ότι το λέω σε σένα που σίγουρα με καταλαβαίνεις. Με την ευκαιρία (και για να μην γκρινιάζω μόνο) εκφράζω τις ευχαριστίες μου για τη χαρά που μου δίνεις, στέλνοντάς μου τη ΦτΣ, να διαβάζω ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με το Σκαμνό με πρώτα και καλύτερα (κατά τη γνώμη μου στο συγκεκριμένο φύλλο) αυτά για το φαράγγι του Ασωπού. Μάλιστα το σχετικό με το “σιδηροδρομικό μονοπάτι του Ασωπού” ερέθισε τις εκδρομικές μου ανησυχίες, σε βαθμό που θα παρακαλούσα το συντάκτη του σχετικού άρθρου, αν μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες. Αν μάλιστα είναι αυτός που νομίζω θα τις έχω και “δια ζώσης”.

Με φιλικούς και πατριωτικούς χαιρετισμούς

Γιώργος Αλμπούρας
Πειραιάς 02.12.1998

Σύνταξη:
Ασφαλώς και η κριτική είναι καλοδεχούμενη, ιδίως αν προέρχεται από φίλους μας συντοπίτες των οποίων η αγάπη και οι καλές προθέσεις για το Σκαμνό και τους ανθρώπους του, είναι δεδομένες, όπως στην περίπτωση του Γιώργου που μας τιμά με τη φιλία του. Ζητάμε συγνώμη αν χωρίς να το θέλουμε, εμφανισθήκαμε να σφετεριζόμαστε την βόρεια είσοδο του τούνελ. Δεν είχαμε κακές προθέσεις. Απλά στην περιοχή αυτή υπάρχουν κτήματα που υπέστησαν ζημιές και ανήκουν καθ ολοκληρίαν στους Σκαμνιώτες. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η σήραγγα είναι γνωστή ανά το πανελλήνιο, σαν “σήραγγα του Μπράλλου” και δεν το αμφισβητούμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μπράλλος που απαρτίζεται από τρεις οικισμούς είναι ένα μεγαλύτερο χωριό σε σύγκριση με το μικρό χωριουδάκι του Σκαμνού που δεν το αναφέρουν καν οι περισσότεροι χάρτες. Έτσι λοιπόν, και για τον ίδιο λόγο, οι αναφορές στο οδικό δίκτυο της περιοχής μας γίνονται με επίκεντρο τον Μπράλλο. Μιλούν για τις “στροφές του Μπράλλου”, αν και εδώ περιλαμβάνεται και ολόκληρο το οδικό τμήμα του Σκαμνού.

Ακόμη να πούμε εδώ, ότι πάνω από τις μισές σκαμνιώτικες οικογένειες έχουν τις ρίζες τους και στον Μπράλλο, αφού οι Σκαμνιώτες ανέκαθεν έδειχναν μαγεμένοι και προχώρησαν σε πολλούς γάμους με πανέμορφες νύφες από τον Μπράλλο. Μπραλλιώτισσες των οποίων η αξιοσύνη και οι ικανότητες στο νοικοκυριό, χωρίς να παραβλέπεται και η προίκα που ίσχυσε παλιότερα, ήταν παροιμιώδεις και περιζήτητες για τους κάπως άπορους Σκαμνιώτες. Γόνος ενός τέτοιου γάμου είναι για παράδειγμα και ο υπογραφόμενος με τις ρίζες του στην μπραλλιώτικη οικογένεια Σκούρα. Για τους ίδιους λόγους διατηρούν οι Σκαμνιώτες αξιόλογη κτηματική περιουσία σε όλες τις περιοχές του Μπράλλου, δηλ. στο νότιο στόμιο της σήραγγας, ενώ δεν συμβαίνει το αντίθετο με το βόρειο στόμιο της σήραγγας, όπου υπάρχουν αποκλειστικά και μόνον σκαμνιώτικα κτήματα.

Το πράγματι ενδιαφέρον κείμενο για το “σιδηροδρομικό μονοπάτι” του Ασωπού από το 1900, το λάβαμε από το στέλεχος του Συλλόγου μας, μισο-μπραλλιώτης κι αυτός, κ. Ευθύμιο Τζιβάρα που μας εξηγεί ότι με τη σειρά του το έλαβε από τον ακούραστο πρόεδρό μας κ. Κώστα Γέμελο. Το γεγονός ότι αυτό το κείμενο προέρχεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο των Σιδηροδρομικών δείχνει την αδιαμφισβήτητη και υπερτοπική αξία του φαραγγιού. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα ζητήσουμε και τη συνδρομή κι άλλων παραγόντων για να αναδείξουμε τις απίστευτες ομορφιές του φαραγγιού του Ασωπού με τις οποίες προικίσθηκε η περιοχή μας από τη φύση και βεβαίως ο Σκαμνός που αποτελεί τη φυσική είσοδο στο φαράγγι ξεκινώντας από τα υποστυλώματα της Γέφυρας της Παπαδιάς.

Αλλά θα ήταν σοβαρή παράληψή μας αν δεν αναφέραμε και μερικές ακόμη σκέψεις του διακεκριμένου συντοπίτη μας κ. Γιώργου Αλμπούρα που μας μετέφερε τηλεφωνικά. Τις δίνουμε συνοπτικά:

• πολύ συγκινήθηκε με το ανοσιούργημα που διαπιστώθηκε στου Γρανισιώτη με την κοπή του ιερού, υπεραιωνόβιου δένδρου και την καταστροφή του γραφικού συμπλέγματος με τη βρυσούλα
• η θέση, το πλάτωμα που δημιουργήθηκε στην στροφή του νέου δρόμου, πάνω από το Σκαμνό με κατεύθυνση προς τον Μπράλλο, εκεί κοντά που ήταν παλαιά το λατομείο και οι Σκαμνιώτες ονομάζουν “Μετερίζια”,- ονομασία που προέρχεται από τους αγώνες και τα μέτρα περιφρούρησης των Σκαμνιωτών σε παλαιότερες περιόδους-, προσφέρεται για αξιοποίηση και ανάδειξη, όπως ακριβώς μελετούν και επιδιώκουν οι Σκαμνιώτες για το πλάτωμα στον κόμβο Αγίου Αθανασίου. Ιδέα πολύ σωστή που θα μπορούσε υλοποιούμενη να αποτελέσει ένα είδος αντιστάθμισμα στην βάναυση κακοποίηση του τοπίου με τις τεράστιες ποσότητες μπαζών που έπεσαν στην περιοχή του Σκαμνού και βεβαίως στο συγκεκριμένο σημείο με τη διάνοιξη του νέου εθνικού δρόμου Θερμοπύλες-Δελφοί, κάνοντας το άλλοτε γραφικό αυτό δυτικό πρανές του Καλλιδρόμου να μοιάζει κακοποιημένο, αντιαισθητικό, ξεκοιλιασμένο.
ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *