Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καταπιάνεται με το Σκαμνό

FtS45

Βλέποντας ότι οι ενστάσεις μας για το ζήτημα του Ξενώνα του Σκαμνού έτυχαν καλής υποδοχής από τις ανεξάρτητες και άγνωστες, σ εμάς τουλάχιστον, επιτροπές τόσο σε πρώτο βαθμό, όσο και στον 2ο βαθμό που προσφύγαμε, αλλ’ ωστόσο οι ιθύνοντες της εταιρίας ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ-ΟΙΤΗ ΑΕ, που τους γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά εμείς οι Σκαμνιώτες με ονόματα και διευθύνσεις, αγνοούν τις παροτρύνσεις των αρμοδίων κρατικών παραγόντων και χειρίζονται το ζήτημα κατανομής των κοινοτικών πόρων του προγράμματος Leader II με κριτήρια που μόνον εκείνοι ξέρουν σε τι είδους αρχές υπακούουν, δεν είχαμε παρά να αποταθούμε στον Πρωθυπουργό της χώρας. Το πράξαμε πρωτίστως από καθήκον που έχουμε σαν Ελληνες πολίτες που αγαπάμε και νοιαζόμαστε γι αυτόν εδώ τον τόπο και την προοπτική του κι όχι γιατί δεν πήραμε ένα κομμάτι από μία πήττα που σαφώς προορίζεται και για μας.

Εχουμε στα χέρια μας το έγγραφο που έστειλε με ημερομηνία 30.09.1998 και αριθμό πρωτοκόλλου Κ 4008 το Γραφείο του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς τον Υπουργό Γεωργίας κ. Στέφανο Τζουμάκα και το οποίο κοινοποιείται σ εμάς, στην “Σκαμνός Αγροτουριστική ΑΕ”. Με το έγγραφο αυτό καλείται ο Υπουργός Γεωργίας να εξετάσει το θέμα που θέτουν οι Σκαμνιώτες και να ενημερώσει τόσο τους ενδιαφερόμενους, όσο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για το αποτέλεσμα της έρευνας.

Το κείμενο του από 07.09.1998 υπομνήματος προς τον Πρωθυπουργό έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

για λογαριασμό ενός μικρού ορεινού, πλην πανέμορφου οικισμού στη Ρούμελη, του Σκαμνού, στο 15ο Χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θερμοπύλες – Δελφοί, κάνουμε χρήση του συνταγματικού μας δικαιώματος να απευθυνόμαστε στις αρχές, ακόμη και στον Πρωθυπουργό της χώρας, πιστεύοντας ότι δεν θα συμβάλλουμε στην κατασπατάληση του πολύτιμου χρόνου σας, αλλά θα σας δώσουμε ερέθισμα να επισημάνετε, όπως κι εμείς με την οδυνηρή μας εμπειρία, στάσεις και συμπεριφορές της κρατικής μηχανής που δεν μας πάνε μπροστά αλλ’ αντιστρατεύονται την μεγάλη σας προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της χώρας και των ηθών της κοινωνίας μας.

Πιστέψαμε, Κύριε Πρωθυπουργέ, ότι οι κοινοτικοί πόροι που διατίθενται με ευθύνη του Υπουργείου Γεωργίας, μέσα από το πρόγραμμα Leader II και που διαχειρίζεται μία αναπτυξιακή εταιρία της περιοχής μας με την επωνυμία “ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ-ΟΙΤΗ ΑΕ” εδρεύουσα στην Αμφίκλεια, θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τον δικό μας οικισμό να αναπτύξει μία υποδειγματική πρωτοβουλία ανάπλασης και αναζωογόνησης της “φθίνουσας” περιοχής μας. Πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας διαμορφώνοντας τον φάκελο μας με το σχετικό επενδυτικό σχέδιο / αίτημα και να κριθούμε με ίσους και αντικειμενικούς όρους με άλλους συνυποψήφιους επενδυτές. Πιστέψαμε αφελώς, όπως η συνέχεια κατέδειξε, στο ήθος και την εντιμότητα των στελεχών της υπόψη αναπτυξιακής εταιρίας, που ως φαίνεται, βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να ικανοποιήσουν ανομολόγητες επιδιώξεις.

Λυπούμαστε, έχοντας, Κύριε Πρωθυπουργέ, να σας αναφέρουμε, ότι οι τυχεροί αιτούντες είχαν προσδιορισθεί πριν καν ανακοινωθούν στην περιοχή μας τα υπόψη αναπτυξιακά προγράμματα. Ο φάκελος και το αίτημά μας απορρίφθηκε αβασάνιστα, χωρίς καν να βάλλει στον κόπο τους αρμόδιους να πείσουν για την απόρριψη. Διαδικασίες έφεσης σε νομαρχιακό επίπεδο κατά πρώτον και σε περιφερειακό επίπεδο κατά δεύτερον, που αναγνωρίζουν ως ισχυρές και βάσιμες τις ενστάσεις μας και υποδεικνύουν στην ανπτυξιακή εταιρία την υποχρέωση επαναξιολόγησής μας, αγνοούνται προκλητικά, προσθέτοντας στην συντελούμενη αδικία και την αίσθηση του εμπαιγμού.

Ο Υπουργός Γεωργίας κατά την θερινή σας επίσκεψη στη Λαμία, έλαβε φάκελο για να τον εξετάσει, αλλά στη συνέχεια φαίνεται ότι κάπου ο φάκελος χάθηκε. Μάταια προσπαθήσαμε να τον ανεύρουμε. Επισκεφτήκαμε τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υπουργείο Γεωργίας, Αχαρνών 2, στην Αθήνα και είδαμε ότι γνώριζαν το θέμα μας και εκφράσθηκαν εγκωμιαστικά, αλλά μας εξήγησαν ότι οι θέσεις των επιτροπών ενστάσεων, δεν δεσμεύουν τους τοπικούς παράγοντες που διαχειρίζονται τους κοινοτικούς πόρους! Τότε διερωτάται κανείς, τί νόημα έχουν οι έπαινοι των επιτροπών ενστάσεων και η επισήμανση της αδικίας.

Η πίκρα μας μεγαλώνει από τη στιγμή που και άλλο κορυφαίο στέλεχος, της πολιτικής ηγεσίας, όπως λέγεται, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας, ονόματι Σουμάλας, γνώριζε μεν πολύ καλά την υπόθεση, αλλά δεν θέλησε ν’ ακούσει και να ξαναζυγίσει τα παράπονά μας, ούτε καν να εξετάσει τη θέση των συνπαρευρισκομένων στελεχών του Υπουργείου, που είχαν ήδη διαμορφωμένη θετική για μας άποψη.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, η εμπειρία που έχουμε δεν μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι πόροι που διατίθενται μέσα από αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αξιοποιούνται σωστά. Η παντελής έλλειψη διαφάνειας και η ουσιαστική απόρριψη των προβλεπομένων κριτηρίων αξιολόγησης, από κομματικά στελέχη που επαίρονται ότι ευρίσκονται στο πλευρό σας, δεν νομίζουμε ότι προσφέρουν σ εσάς και στον τόπο μας, ό, τι καλύτερο!

Ευελπιστώντας και προσβλέποντας με εμπιστοσύνη στις δικές σας ενέργειες, διατελούμε

με εξαιρετική τιμή
ΣΚΑΜΝΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ (υπό ίδρυση)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *