Οι φίλοι του Σιδηρόδρομου για τον Ασωπό

FtS45

Ο αγαπητός μας Ευθύμιος Δ. Τζιβάρας μας ενημερώνει για την πρωτοβουλία / θέση του Συλλόγου των φίλων Σιδηροδρόμου Ελλάδος που τονίζει την αναγκαιότητα αξιοποίησης του φαραγγιού του Ασωπού.

asopos-monopati-sidirodromikon

Ο δραστήριος Σύλλογος των Σιδηροδρομικών με έγγραφό του προς το Υπουργείο Γεωργίας / Διεύθυνση εθνικών δρυμών επιχειρεί να ευαισθητοπιήσει τους αρμοδίους και δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία που συλλέγει μέσα από τις δραστηριότητές του στις οποίες περιλαμβάνονται και εκδρομές σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που διασχίζει το σιδηροδρομικό μας δίκτυο.

Κατά τις εξορμήσεις αυτές μέλη του Συλλόγου των Σιδηροδρομικών έχουν “ανακαλύψει” το σιδηροδρομικό μονοπάτι του Ασωπού που ευρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Οίτη και Καλλίδρομο, στην ομώνυμη κοιλάδα που εκτείνεται κάτω από τη Γέφυρα της Παπαδιάς.

Το μονοπάτι τα μέλη του πανελλήνιου αυτού συλλόγου, ονόμασαν “σιδηροδρομικό”, επειδή κατασκευάστηκε περί το 1900, όταν στην περιοχή αυτή γινόντουσαν τα έργα κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής από την γαλλική εταιρία Batignolles που είχε κατασκευάσει και τον πύργο του Αίφελ στο Παρίσι. Η κατασκευή του μονοπατιού έγινε για την μετακίνηση των εργατών και των υλικών για τη διάνοιξη των συράγγων σ αυτή την εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, συνδέοντας την κοιλάδα του Ασωπού με την πεδιάδα της Λαμίας.

Η μορφολογία του το καθιστά μοναδικό σε όλη την Ελλάδα -συνεχίζει το έγγραφό του ο Σύλλογος των Φίλων Σιδηροδρόμων- αλλά και από τα σπανιώτερα σε όλη την Ευρώπη, αφού περιλαμβάνει στη διαδρομή του και δύο τούνελ, λαξευμένα στους απόκρημνους βράχους του φαραγγιού που στο βάθος του κυλάει ο Ασωπός ποταμός.

Το φαράγγι αυτό που είναι και το φυσικό όριο ανάμεσα στην Οίτη και το Καλλίδρομο, αποκαλείται το πέρασμα του Εφιάλτη, αφού από εδώ οδήγησε ο περιώνυμος προδότης στα νώτα των παρατεταγμένων στις Θερμοπύλες Ελλήνων, τους Πέρσες. Πολύ κοντά δε στο μονοπάτι ευρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Τραχίνης όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια ο μυθικός ήρωας Ηρακλής. Το μήκος του μονοπατιού είναι περί τα τρία χιλιόμετρα και το πλάτος του από δύο έως τέσσερα μέτρα. Στα απόκρυμνα σημεία του, έχουν κατασκευασθεί τοιχεία αντιστήριξης με περίτεχνες λιθοδομές.

Η θέα από όλα τα σημεία του είναι μοναδική, είτε προς την κοιλάδα του Ασωπού και το Κάστρο της Ωριάς, είτε προς το φαράγγι και το απέναντι Καλλίδρομο, είτε προς τον κάμπο της Λαμίας και τον Μαλιακό Κόλπο.

Λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που παρουσιάζει η περιοχή, την επισκέπτονται πολλοί πεζοπόροι, αλλά και ορειβατικοί σύλλογοι, οι οποίοι μη γνωρίζοντας την ύπαρξη του μονοπατιού ή θέλοντας να δώσουν στο εγχείρημά τους και το στοιχείο της περιπέτειας διασχίζουν την περιοχή από την κοίτη του Ασωπού, βιώνοντας και γνωρίζοντας ένα άλλο επίσης εκπληκτικό και ανεπανάληπτο μεγαλείο της φύσης.

Ο Σύλλογος των Φίλων του Σιδηροδρόμου απευθύνει την επιστολή αυτή, ευελπιστώντας ότι οι αρμόδιοι θα μπορέσουν να προβούν στην αξιοποίηση του μονοπατιού καθιστώντας το χώρο αναψυχής, όπου θα μπορούν οι εκδρομείς να απολαμβάνουν αυτό το υπέροχο κομμάτι της ελληνικής φύσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *