Παραδοσιακός οικισμός ο Σκαμνός

FtS42

Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της Πανσκαμνιωτικής συγκέντρωσης της 22.03.1998 δεν έδωσαν μόνο κατευθύνσεις και θέσεις στο ζήτημα της πλατείας του Σκαμνού, αλλά μπορεί να υποστηριχθεί ότι δίνουν ταυτόχρονα προσανατολισμούς με πολύ μεγαλύτερη αξία και σημασία για τις οικιστικές προοπτικές και την αρχιτεκτινική αισθητική του Σκαμνού.

Κατηγορηματικά και με καθολική υπερψήφιση, οι Σκαμνιώτες αποφάσισαν:

Το χωριό υιοθετεί το μοτίβο του παραδοσιακού οικισμού. Αυτή είναι η σκόπιμη επιλογή και πρόταση του Σκαμνού για τον δικό του οικισμό. Αυτός είναι ο μπούσουλας για κάθε παρέμβαση. Με το στυλ αυτό καλούνται να ευθυγραμμίζονται σε κάθε πρωτοβουλία των όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ο Σύλλογος, η Κοινότητα, η Εκκλησιαστική επιτροπή, οι συγχωριανοί. Τα στοιχεία που διαμορφώνουν αυτό το παραδοσιακό στυλ, είναι η πέτρα, το κεραμίδι, το ξύλο, ο λευκός σουβάς. Το μύνημα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κοινοτικά, δημόσια και παρόμοια έργα και αποτελεί ταυτόχρονα φιλική υπόδειξη προς κάθε έναν συγχωριανό.

Οι καιρικές συνθήκες δεν συνέβαλαν θετικά στην μεγάλη συγκέντρωση των Σκαμνιωτών, αφού την Κυριακή 22.03.98 ο Σκαμνός βρέθηκε ξαφνικά σκεπασμένος με χιόνι και παγωνιά που δυσκόλευε τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Είναι ωστόσο ιδιαίτερα εντυπωσιακό και συγκινητικό αυτό που είδαν και βίωσαν οι συγχωριανοί με το που ξαφνικά πλήθος αυτοκινήτων κατέφθασαν, Σκαμνιώτες προσήλθαν και κατέκλεισαν την αίθουσα του Σχολείου, όπου έγινε η Συνέλευση.

Το θέμα της Συνέλευσης, ανακοινώθηκε ήδη στο προηγούμενο Φύλλο της ΦτΣ και ήταν το στυλ και η βελτιστοποίηση της εκμετάλλευσης των πόρων για την μικρή πλατεία του Σκαμνού. Στον Διευθυντή σύνταξης της ΦτΣ έγινε η ιδιαίτερη τιμή να προεδρεύσει της Συνέλευσης, ενώ καθήκοντα Γραμματέως ασκήθηκαν με επιτυχία από τον κ. Γιάννη Ευστράτογλου.

Η συζήτηση έγινε σε πολιτισμένο επίπεδο, οι ομιλητές ανέπτυξαν τις θέσεις των με άνεση χρόνου και στην πορεία της συζήτησης, μπόρεσε η “Σκαμνιώτικη οικογένεια” να ενημερωθεί ουσιαστικά για το θέμα της ημερήσιας διάταξης και όλα τα σχετιζόμενα μ αυτό συναφή ζητήματα, σχηματίζοντας αυθεντική άποψη.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, καίτοι αποδεδειγμένα και εμπρόθεσμα κληθείς στη συνέλευση των κατοίκων του ενός από τους δύο οικισμούς που συγκροτούν την κοινότητα Οίτης, δεν παρέστει, προκαλώντας απορία στους συγχωριανούς. Παρέστησαν ωστόσο οι τρεις εκπρόσωποί μας, κοινοτικοί σύμβουλοι Σκαμνιώτες, που έλαβαν το λόγο πολλές φορές.

Η εντύπωση που δημιουργήθηκε από την όλη διαδικασία, ήταν ότι ενώ οι Σκαμνιώτες που μίλησαν, στο σύνολό τους έδειξαν ταυτόσημες απόψεις για την ανάγκη συντονισμού της κοινότητας με το χωριό και το Σύλλογό του που το εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο, οι εκπρόσωποι της κοινότητας εξέφραζαν προσωπικές και διαφορετικές μεταξύ των απόψεις και θέσεις, γεγονός που μαρτυρεί την παντελή έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού και ορθολογικής λειτουργίας του Κοινοτικού Συμβουλίου, ως ενιαίου οργάνου που χειρίζεται θέματα ιδιαίτερης σημασίας.

Οι ομιλητές κκ. Δημήτρης Ευστράτογλου, Απόστολος Δοσούλας, Ευθύμιος Τζιβάρας, Ευθύμιος Ι. Αποστολόπουλος, Ιωάννης Ζαλαώρας, Γιώργος Μακαρώνης, Απόστολος Χ. Αποστολόπουλος, Γεώργιος Μ. Αστρακάς, Κωνσταντίνος Γέμελος κ.ά. ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικοί. Η διαπίστωση, συνοπτικά, είναι ότι αγνοήθηκαν υποδείξεις του Συλλόγου για την κατασκευή των τοιχείων της πλατείας με λιθοδομή και επίστρωση του δαπέδου με σχέδιο από πλάκες Πηλίου ή Καρύστου. Η δαπάνη της Κοινότητας ανέρχεται σε 4,75 εκ δρχ και υποστηρίχθηκε από ειδικούς ότι μπορούσε να καλύψει τις ειδικές αισθητικές απαιτήσεις παραδοσιακού στυλ που ζητούν οι Σκαμνιώτες.

Στα θετικά εντάσσεται συμβιβαστική πρόταση κοινοτικού συμβούλου να περιορισθεί το πρόβλημα μέχρις εδώ και εφ εξής να συνεχισθεί η κάλυψη του μπετόν με πέτρινες πλάκες και με βάση ένα σχέδιο που θα συμφωνηθεί με τους μηχανικούς του Σκαμνού. Ο ίδιος συγχωριανός δεσμεύθηκε να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη της κατασκευής με τους υφιστάμενους πόρους. Ωστόσο η πρόταση αυτή τελεί υπό την έγκριση του Κοινοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση με ψήφισμα της Συνέλευσης κατηγορηματικά αποδοκιμάζεται η τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα και καλείται η Κοινότητα να υιοθετήσει την επιθυμία των Σκαμνιωτών υπέρ των οποίων δημιουργείται το έργο και η δαπάνη.
ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *