FtS39 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Επικαιρότητα

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο όγκος της ύλης για την εφημερίδα μας είναι πολύ περισσότερος από αυτόν που μπορεί να δεχθεί ένα τετρασέλιδι φύλλο ή έστω ένα οκτασέλιδο. Το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Από την άλλη όμως πλευρά δεν μπορούμε και να μην εκδηλώσουμε τη μεγά χαρά και ικανοποίησή μας για την εξέλιξη αυτή που είναι από κάθε πλευρά θετική. Εκ των πραγμάτων υποχρεούμαστε να προωθούμε θέματα της άμεσης επικαιρότητας, αλλά και πάλι δεν το καταφέρνουμε. Ετσι λοιπόν στο προηγούμενο φύλλο δεν μπόρεσαν να δημοσιευθούν αρκετές ειδήσεις επικαιρότητας. Μεταφέρουμε μερικές από αυτές σ αυτό το φύλλο. Ταυτόχρονα ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους συγχωριανούς και φίλους που μας στέλνουν θέματα, ειδήσεις, απόψεις για την εφημερίδα μας. Ζητούμε συγνώμη αν κάποιο θέμα καθυστερεί να δημοσιευθεί, αλλά παρακαλούμε να γνωρίζουν ότι σίγουρα θα αξιοποιηθεί η δουλειά τους.

Σκαμνιώτες θύματα τροχαίων ατυχημάτων

Τις μέρες του 15-Αύγουστου είχαμε δυστυχώς δύο τροχαία ατυχήματα με θύματα Σκαμνιώτες φίλους μας.

Οι σύνγαμβροί Βαγγέλλης και Αβραάμ του Ευστ. Τζιβάρα τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λαμίας, όταν το αυτοκίνητό τους που οδηγούσαν από τη Γραβιά με κατεύθυνση τον Σκαμνό, παρεξέκλινε της πορείας του και ανετράπει λίγο έξω από τη Γραβιά. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους φίλους συγχωριανούς μας.

Το αγαπημένο μας ζεύγος Απόστολου και Γιούλης Δοσούλα είχε ένα παρόμοιο τροχαίο ατύχημα όταν παραμονές 15-Αύγουστου ταξιδεύοντας από την Αθήνα προς τον Σκαμνό με το αυτοκίνητό των, παρεξέκλιναν της πορείας των λίγο πριν τις σιδηροδρομικές γραμμές πλησίον της Αμφίκλειας. Το αυτοκίνητο ανετράπει και υπέστει αρκετές ζημίες, όχι όμως και οι φίλοι μας επιβαίνοντες που απλά τρόμαξαν.

Ευρείας κλίμακας ίωση

Τις ημέρες του 15-Αύγουστου διαπιστώθηκαν πολλά κρούσματα ίωσης στους κατοίκους του χωριού με εμμέτους και κοιλιακά άλγη. Ο μικρός γυιός της Στέλλας Ακρίβου, η αγαπητή μας Ροδοθέα Κ. Τζιβάρα, η Κυρία Ζωή Βασιλοπούλου, τα παιδιά Νίκος και μετά ο Κώστας Αποστολόπουλος, ο Βασίλης Δοσούλας κ.ά.

Δεν γνωρίζουμε αν και στους γύρω οικισμούς υπήρξαν παρόμοια κρούσματα, αλλά αρκετοί Σκαμνιώτες διερωτώνται αν το νερό του δικτύου παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα. Η υποψία ενισχύεται και από συγκεκριμένες διαπιστώσεις του Κώστα Πολυζωϊδη που δείχνουν ότι πρέπει να ελεγχθεί η ποιότητα και καθαρότητα του δικτύου.

Aπό σχετική έρευνα που κάναμε. Δεν αποκλείεται, και μάλλον ενισχύεται,η περίπτωση μιας γενικώτερης επιδημίας που ταλαιπωρεί κυρίως παιδιά για 3 ημέρες. Οι γιατροί συστείνουν προσοχή για τον κίνδυνο αφυδάτωσης σε περίπτωση πολλών κενώσεων ή εμέτων. Οταν η νόσος παρατείνεται επαβάλλεται η εισαγωγή του ασθενούς στο Νοσοκομείο.

Το θέμα ετέθει υπόψη του Προέδρου κ. Ανδρέα Παπανδρέου και πιστεύουμε ότι θα εξετασθεί το ζήτημα από την κοινότητα με την επιβαλλόμενη προσοχή. Γνωρίζουμε και από άλλες παρόμοιες εμπειρίες πχ Καστοριά, ότι το δίκτυο ύδρευσης ενοχοποιείται για παρόμοια φαινόμενα.

Αθανασία Ζαλαώρα

Σημαντικό εμβαδόν σε τετραγωνικά μέτρα χώρου επί της οδού Ι. Ζαλαώρα προς παιδική χαρά, παραχώρησε η υπέροχη Σκαμνιώτισσα Κυρία χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα, προκειμένου να αξιοποιηθεί για κάποια εξωραϊστική εγκατάσταση πρασίνου / πάρκου.

Ποιός είπε ότι λιγόστεψε το ψυχικό μεγαλείο σε ανθρώπους της σήμερον;

Αποστόλης Χ. Αποστολόπουλος

Θεωρεί ότι το καφενείο των παιδιών τη θερινή περίοδο του στέρησε μέρος της δουλειάς του. Κατανοούμε το παράπονό του, αλλά επίσης και το στόχο που εξυπηρετεί η δράση των παιδιών, που καταναλώνουν κυρίως αναψυκτικά. Το χωριό θα είχε ασφαλώς την ανάγκη μιας ταβερνούλας. Σε διπλανά επίσης μικρά χωριά λειτουργούν περισσότερες της μιας ταβέρνες και μάλιστα με καλή πελατεία, σημαντικό μέρος της οποίας αποτελούν οι Σκαμνιώτες που κατά γενική ομολογία θεωρούνται καλοί πελάτες.

Δίνουμε όμως απόλυτα δίκαιο και εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός, ότι ένα βράδυ – αρχές Αυγούστου- μετά τα μεσάνυχτα, παιδιά εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας, ενδεχομένως μέσα σε μία αίσθηση απόλυτης ελευθερίας και ασφάλειας που παρέχει το χωριό, υπερέβαλαν -προφανώς για αστεϊσμό- ενοχλώντας τον Αποστόλη και άλλους ηλικιωμένους συγχωριανούς. Ελπίζουμε να μην πληροφορηθούμε άλλη φορά παρόμοιο περιστατικό για παιδιά του χωριού μας, που έχει παράδοση σε θέματα υψηλού επιπέδου αγωγής και ιδιαίτερα σεβασμού απέναντι σε ηλικιωμένους συγχωριανούς μας.

Γιάννης Γκόλφης

Ο αγαπητός μας Γιάννης που για δεκαετίες ζει με την οικογένειά του στη Γερμανία και έχει επιτύχει μία θαυμάσια επαγγελματική εξέλιξη πιστοποιώντας το δαιμόνιο της φυλής μας, ολοκλήρωσε σχεδόν τις εργασίες στο σπίτι του, που αποτελεί κόσμημα για το χωριό και ένα σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής, ιδίως με τη χρήση των επενδύσεων με πέτρα, που παντρεύουν την σύγχρονη κατασκευή με παραδοσιακά στοιχεία.

Ο Γιάννης δείχνει μεγάλη αγάπη προς το Σύλλογο και την ΦτΣ που διαβάζει συστηματικά. Εχει στο νου του να αναπτύξει κάποια γενναία πρωτοβουλία στα πλαίσια των συλλογικών δραστηριοτήτων του χωριού, που θα ανακοινωθεί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Ματίνα – Δημήτρης Κατσικαδάκος

Οι έξοχοι αυτοί Σκαμνιώτες που είναι μέσα στην καρδιά μας, δεν δείχνουν λιγώτερη αγάπη για για χωριό από τον αλησμόνητο Νίκο. Δεν παραλήπουν να επισκέπτονται ττο χωριό και να υποστηρίζουν στο Σύλλογο. Τελευταία συνδρομή των 15.000 δρχ. Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε.

Οικοδομική δραστηριότητα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στην οικοδομή της κόρης του κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πάνω από το σπίτι του Τρύφωνα. Οι νέοι Σκαμνιώτες προέρχονται από το φιλικό περιβάλλον του κ. Κ. Γέμελου δηλ. μας έρχονται με τα καλύτερα διαπιστευτήρια. Χαιρόμαστε που μαθαίνουμε ότι οι γείτονες (Τρύφωνας, Χαρίκλεια) καλοδέχονται και προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στα πρώτα αυτά στάδια τους νέους συγχωριανούς μας. Συγχαρητήρια!

Γιορτή τεσσάρων αστέρων στο Σκαμνό με πάνω από 100 καλεσμένους!

Ανταποκρινόμενοι στα βασικά καθήκοντά μας για καταγραφή όλης της κοινωνικής ζωής και σχετικών εκδηλώσεων, μαθαίνουμε για τη μεγάλη γιορτή του Σκαμνού στο σπίτι του Τρύφωνα, στις 30.08.1997, με την ευκαιρία των γενεθλίων του αξιαγάπητου γιού του, του Χάρη.

Ετσι λοιπόν η Κα Μαρία Ν. Αποστολοπούλου, ειδική απεσταλμένη της ΦτΣ για την κάλυψη της εκδήλωσης, που είχε την καλή τύχη να λάβει μέρος στη γιορτή, μας πληροφορεί και υποσημειώνει σαν δείγμα μεγάλης αγάπης για ολόκληρο το χωριό την επιλογή της οικογένειας Φετφατζή να κάνει κάθε χρόνο αυτή την ωραία γιορτή στο Σκαμνό, με μεγάλη συμμετοχή συγχωριανών. Ετσι λοιπόν τείνει να γίνει μία οικογενειακή παράδοση γνωστή στο χωριό, η ετήσια αυτή οικογενειακή γιορτή.

Πολύς ο κόσμος από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της οικογένειας, μα και πάρα πολλοί Σκαμνιώτες, όπως η οικογένεια Κ. Γέμελου, Δ. Στεργίου, Γεωργίου Στ. Τζιβάρα, Απόστολου Δοσούλα, Γεωργίου Μ. Αστρακά, Μάκη Γ. Ζαλαώρα, Τάκη Τζιβάρα, Μαρία Ν. Αποστολοπούλου κλπ.

Δύο ατέλειωτοι μπουφέδες που ξεπερνούν σε ποικιλία και ποιότητα και τις πιο εξεζητημένες γαστρονομικές επιτυχίες κορυφαίων Ξενοδοχείων, υποχρέωσαν τους καλεσμένους να διακόψουν κάθε διαιτολογική πειθαρχία. Φυσικά όλα τα τυπικά σκαμνιώτικα σπεσιαλιτέ στις καλύτερες δυνατές εκδοχές, αλλά και ό, τι άλλο σκεφθεί κανείς από ορεκτικά, θαλασσινά, σαλάτες, ποτά.

Και βέβαια το σπουδαιώτερο απ όλα: Μία άνετη, ευχάριστη, ζεστή ατμόσφαιρα, καλή μουσική, υπέροχοι συνδαιτυμόνες. Πολύχρονος! Συγχαρητήρια γιά όλα! Να είστε καλά και του χρόνου!

Πρόβλημα με τη.. ρίγανη!

Παράπονα διατυπώνονται από πολλούς συγχωριανούς που βλέπουν ξένους να επιδίδονται σε συστηματικό μάζεμα της ρίγανης απ ολόκληρη την περιοχή ιδιοκτησίας Σκαμνιωτών. Οι επιδρομείς είναι τόσοι πολλοί που φαίνεται δύσκολο να αντιμετωπισθούν! Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο τρόπος συλλογής της ρίγανης, αφού πολλοί την ξεριζώνουν με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να μειώνεται η ποσότητά της. Το ίδιο δυστυχώς συνέβει και με την μέντα!

Και πάλι διάρρηξη στο Σκαμνό!

Για τρίτη φορά το σπίτι του Γ. Αποστολόπουλου σε διάστημα λιγώτερο του 1 ½ έτους, δέχθηκε επίθεση διαρρηκτών τον Ιούλιο. Οι δράστες κατέστρεψαν ένα παράθυρο και εισήλθαν στο σπίτι, αλλά αμέσως ενεργοποιήθηκε το σύστημα συνεγερμού και κινητοποίησε τους γείτονες. Κάτι ο συναγερμός, κάτι οι φωνές του καλού φίλου και γείτονα Κώστα Τζιβάρα, έτρεψαν τους εγκληματίες σε φυγή, χωρίς να αφαιρέσουν αντικείμενα του σπιτιού ή να χρειασθεί να επέμβουν οι λοιποί γείτονες που ενεργοποιήθηκαν και πήραν θέση μάχης με τις καραμπίνες! Οι διαρρήκτες απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο που περίμενε στον κεντρικό δρόμο, από πάνω, με αναμένα τα φώτα.

Καταστροφική πυρκαγιά

Ενώ τυπώνεται η εφημερίδα μας, πληροφορούμαστε για την καταστρεπτική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 29.08.1997 λίγο πριν την είσοδο της σιδηροδρομικής γραμμής στη μεγάλη σήραγγα Σκαμνού – Μπράλου στο σημείο που ονομάζουμε “σπίτι της Εταιρίας”, κατά πάσα πιθανότητα από αναμένο τσιγάρο κάποιου ασυνείδητου επιβάτη του ΟΣΕ.

Μέσα στη ατυχία όμως έχουμε για πρώτη φορά να καταγράψουμε τόσο άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση των συγχωριανών αλλά και των αρχών, σε τρόπο που η καταστροφή περιορίσθηκε στις δυτικές πλαγιές του Αι-Λιά και Αι-Στάθη. Στο τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν σχεδόν άμεσα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία πυροσβεστικά οχήματα με επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Ενώ ένα ειδικό μηχάνημα από το γειτονικό λατομείο του Μιχάλη έσπευσε για διάνοιξη των δρόμων πυρόσβεσης που στο μεταξύ είχαν εδώ και μερικά χρόνια κλείσει από φυτά.

Σημαντική και άξια συγχαρητηρίων είναι η ουσιαστική συμβολή των Σκαμνιωτών που έτρεξαν και βοήθησαν αποτελεσματικά στο τόπο της καταστροφής, δημιουργώντας με αξιοσημείωτη επινόηση λωρίδα προστασίας, όπου και τελικά περιορίσθηκε η φωτιά. Ενα μπράβο μέσα από την καρδιά μας, που σίγουρα συνοδεύεται και από το μπράβο όλων των Σκαμνιωτών, στους Τάκη Τζιβάρα, Βασίλη Ευστράτογλου, Τάσο Νιάφα, Κώστα Αθ. Γκόλφη, και Σταύρο Μολέ (φίλος της οικογένειας Αθανασίας Γ. Ζαλαώρα).

Η Χαρίκλεια, αλλά και άλλοι συγχωριανοί, είναι απαρηγόρητη αφού η φωτιά κατέστρψε όλες τις ελιές της από τις οποίες εξασφάλιζε το λάδι της χρονιάς.

Ηράκλεια

Με το θάρρος της ειλικρινούς φιλίας που μας συνδέει με τους κατοίκους της Ηράκλειας στην οποία εμείς οι Σκαμνιώτες έχουμε και πολλούς συγγενείς, θα θέλαμε να σημειώσουμε μία παρατήρηση.

Στη γέφυρα του Ντούνου που για πολύ καιρό παραμένει μισογκρεμισμένη, χωρίς βεβαίως ευθύνη των Ηρακλειωτών, συνηθίζουν πολλοί κάτοικοι του χωριού αυτού να αποθέτουν τα απορρίματά των. Η εικόνα που αντικρύζουν οι πάμπολλοι ορειβάτες που καταλήγουν εκεί μετά την μαγευτική διέλευση του φαραγγιού του Ασωπού, είναι απογοητευτική. Λίγες δεκάδες μέτρα παρακάτω και δίπλα ακριβώς από τον παλαιό εθνικό δρόμο Λαμίας – Αθηνών, έχουν αποκαλυφθεί σημαντικές αρχαιότητες που έρχονται να πιστοποιήσουν τη δόξα και το μεγαλείο των προγόνων μας στα ιερά αυτά χώματα.

Δεν νομίζουμε λοιπόν ότι κάπου αλλού θα πρέπει να αποτίθενται τα απορρίματα των οικιών (δυτική πλευρά της Γέφυρας προς το φαράγγι) αλλά και οι τεράστιοι όγκοι υπολειμμάτων από εργοστάσια κοπής μαρμάρων και άλλα παρόμοια οικοδομικά μπάζα και όχι μέσα ακριβώς ή δίπλα από το πανέμορφο τοπίο του ποταμού;

Το δημογραφικό και ο Σκαμνός

Με ιδιαίτερη χαρά έχουμε να αναγγείλουμε με κάποια ίσως καθυστέρηση -ας όψεται η ειδική συνεργάτης μας Χρυσούλα- ότι οι μεγάλη Σκαμνιώτικη οικογένεια ενισχύθηκε με μία πανέμορφη κόρη που γεννήθηκε μόλις τον Ιούλιο, όμορφη σαν τη μαμά της, τρίτο παιδί της Κυρίας και του Κυρίου Φάνη Σκαρή. Το Σκαρέϊκο, οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι είναι ομορφόσογο και είναι φυσικό να χαιρόμαστε όλοι για τη νέα κόρη μας! Θερμές ευχές, συγχαρητήρια στους γονείς και εξαιρετικούς φίλους μας!

Νέα ζωογόνα πνοή με τεράστια σημειολογική αξία και σημασία!

Μαθαίνουμε με ιδιαίτερα μεγάλη χαρά και συγκίνηση, ότι το σπίτι του αείμνηστου Γιώργου Ζαλαώρα, πιο κάτω από την τρανή Βρύση, με το τεράστιο πλατάνι που αποτελεί κομμάτι από την ψυχή όλων μας, με την καλοσύνη του μακαρίτη, την ανοιχτή καρδιά της Γεωργίας Αποστολοπούλου-Ζαλαώρα που σε μόνιμη βάση καλοδέχονταν όλους τους Σκαμνιώτες μικρούς και μεγάλους, με την καλύτερη κούνια Σκαμνού και περιχώρων, με την καλύτερη σκιά κάτω από το τεράστιο πλατάνι, με την κοπτική και ραπτική της Γεωργίας, θα πάρει και πάλι ζωή!

Ολα αυτά χάρις στην πρωτοβουλία της Εφης και του αξιαγάπητου συζύγου της, γαμπρού μας που σχεδιάζουν αναστείλωση και αποκατάσταση του πανέμορφου σπιτιού!

Θερμά συγχαρητήρια για την ιδέα και εγκάρδιες ευχές στους παλινοστούντες αγαπητούς Σκαμνιώτες!

ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *