FtS39 – Κοινότητα, Σύλλογος, Αρχές

Ανάπλαση του χώρου της μεγάλης διασταύρωσης Αγίου Αθανασίου

Με βάση τα σχέδια που εκπόνησε ο αγαπητός μας Απόστολος Δοσούλας προχωράει το έργο της ανάπλασης και ανάδειξης του μεγάλου γηπέδου στην είσοδο της Εθνικής Οδού προς το χωριό μας και στον περίβολο του Αγίου Αθανασίου.

Ιδιαιτέρως καλαίσθητα παρτέρια από λιθοδομές, στολίζουν το χώρο, αλλάζοντας την εικόνα στο τοπίο. Χρειάζεται βεβαίως ακόμη πολύ δουλειά και οι πόροι του Συλλόγου μας είναι περιορισμένοι. Ο ακούραστος Πρόεδρός μας Κώστας Γέμελος, δεν το βάζει κάτω. Εφαρμώζει με εκπληκτική επιτυχία το θεμελιώδες αξίωμα της οικονομίας: Το μεγαλύτερο και καλύτερο αποτέλεσμα με τα λιγώτερα μέσα! Τα υλικά που περίσσεψαν στο Γ. Αποστολόπουλο, τσιμέντα, άμμος κλπ πιάνουν θαυμάσια τόπο στον Αι-Θανάση! Χαιρόμαστε μαθαίνοντας ότι ο Κώστας Ντάος εξασφάλισε δύο αυτοκίνητα πέτρες δωρεάν για τα εξωραϊστικά έργα του Συλλόγου Σκαμνιωτών ώστε να μην σταματήσει το έργο των λιθοδομών. Εκφράζουμε και τη δική μας ευαρέσκεια.

Τοπική αυτοδιοίκηση

Με ικανοποίηση δέχθηκαν οι Σκαμνιώτες την επίσκεψη του Πρόεδρου της Κοινότητας κ. Ανδρέα Παπανδρέου, προκειμένου να μιλήσει απ ευθείας μαζί τους, να ακούσει με τα ίδια του τ αυτιά τις σκέψεις και προβληματισμούς των συγχωριανών για τον συνοικισμό μας. Από μόνον του αυτό το γεγονός και ανεξάρτητα από το αν τα εκκρεμή ζητήματα που καταγράφηκαν αντιμετωπισθούν στο σύνολό τους, μπορεί κανείς να το δει με θετικό και μόνο μάτι. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι θα ήταν καλύτερο αυτή η συνάντηση να γινόταν τις ημέρες του 15-Αύγουστου οπότε και θα υπήρχε πολύ καλύτερη συμμετοχή από Σκαμνιώτες, αλλά και πάλι μένει υπόλοιπο θετικό και ευαρέσκεια των συγχωριανών. Καλύτερα βεβαίως θα ήταν αυτές οι ανταλλαγές σκέψεων και απόψεων να είχαν απασχολήσει ενωρίτερα την “οικογένεια” των Σκαμνιωτών, κάτω από την προεδρία των τριών κοινοτικών μας συμβούλων που ευτυχίσαμε να αναδείξουμε, ώστε οι σκέψεις και οι προτάσεις μας να προωθηθούν κάπως περισσότερο “επεξεργασμένες” στον Πρόεδρο. Οπωσδήποτε γιαυτό μόνο τον Πρόεδρο δεν μπορούμε να μεμφθούμε.

Η νέα πραγματικότητα που ονομάσθηκε “Καποδίστριας”, το “μαύρο κουτί” με τα όποια καλά ή κατάρες μας επιφυλλάσσει, είναι ήδη μπροστά μας. Μάταια ψάξαμε στους πίνακες του “Καποδίστρια” που δημοσιεύθηκαν, να δούμε που εντάσσεται ο Σκαμνός! Πουθενά γραμμένος ο Σκαμνός! Μας έσβυσαν απ το χάρτη; Διερωτήθηκαν με απόγνωση πολλοί Σκαμνιώτες. Η απάντηση είναι ότι ο Σκαμνός ήταν ήδη δορυφόρος της Οίτης. Υπάγεται στην Κοινότητα Οίτης και στη συνένωση γίνεται λόγος μόνο για Κοινότητες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Σκαμνός στηρίζεται στους Σκαμνιώτες και γιαυτό μόνο σ αυτούς έχουμε να προσβλέπουμε. Δεν νομίζουμε, και μακάρι να αποδειχθεί ότι κάνουμε λάθος, ότι ο “Καποδίστριας” που μετέφερε ξαφνικά τον ορεινό οικισμό μας από τα 700 μέτρα υψόμετρο στον κάμπο της Λαμίας, θα σώσει το χωριό μας, θα κατανοήσει ικανοποιητικά τα προβλήματά μας ή θα λύσει έστω κάποια από αυτά, μέσω .. Μοσχοχωρίου!

Η απαρίθμηση των θεμάτων που έγινε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο κ. Α. Παπανδρέου είναι σωστή και ελπίζουμε ότι από τους διαφημιζόμενους πόρους του Δήμου Γοργοποτάμου, κάτι θα περισσέψει και για τον Σκαμνό που είναι .. άγραφτος! Ο Σκαμνός, σαν οικισμός εξαιρετικού κάλλους, σαν η Πύλη του φαραγγιού του Ασωπού, πρέπει να υποστηριχθεί για να συμβάλλει με τη σειρά του και να εισφέρει τη δική του προίκα στο νέο Δήμο.

Ενα από τα στοιχεία που προσθέτει θετικούς πόντους σε έναν προικισμένο με φυσική ομορφιά οικισμό, σαν το Σκαμνό, δεν είναι μόνο να μπεί κάποια λάμπα της όποιας τοπικής αυτοδιοίκησης για να μην σκοντάφτουν τα βράδια οι κάτοικοι, ή να αποφεύγονται ατυχήματα με τα αυτοκίνητα μέσα στις σκοτεινές πλαγιές και “φουρκέτες”. Αυτά ήταν τα ζητούμενα εδώ και μερικές δεκαετίες πίσω!

Αν θέλεις πράγματι κάτι να κάνεις σε τέτοιους όμορφους από τη φύση οικισμούς, όπως ο Σκαμνός, χρειάζονται κι άλλες πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα κατάργηση των στηλών του τηλεφώνου και της ηλεκτροδότησης μέσα στον οικισμό, με ταυτόχρονη υποκατάσταση των δικτύων αυτών με υπόγειες παροχετεύσεις βάσει σχεδίου, φωτισμός των δρόμων και δημοσίων χώρων με καλαίσθητες παραδοσιακές μαντεμένιες κολώνες που προσθέτουν και δένουν με το σύνολο. Οσο ωραία κτίσματα και αν προστίθενται, οι κολώνες του ΟΤΕ και της ΔΕΗ μέσα στους παραδοσιακούς οικισμούς είναι σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα! Με την προοπτική που θα πάρει το χωριό μας σύντομα, θα χρειασθεί και δίκτυο αποχέτευσης. Η ενίσχυση της ύδρευσης και η μεταφορά της υδατοδεξαμενής σε υψηλώτερο σημείο, πάνω από την εθνική οδό, συνιστά άμεση ανάγκη. Οι εκατοντάδες σήμερα και οι χιλιάδες αύριο των επισκεπτών του φαραγγιού δεν σχετίζονται με το πόσους κατοίκους μέτρησε στο Σκαμνό η στατιστική το χειμώνα του ’91! Να υποστηριχθεί η πολεοδομική θεσμοθέτηση της λιθοδομής για τα νέα κτίρια με υποχρεωτικό το παραδοσιακό στυλ, όπως έγκυροι ειδικοί συγχωριανοί έχουν εξηγήσει από το βήμα αυτό της ΦτΣ. Το ίδιο για όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα, το ύφος του οικισμού μας.

Φ.Ο.Σ. Ηλιούπολης

Το φαράγγι του Ασωπού που ελκύει πολλούς φίλους φυσιολάτρες, καλλιεργεί και τις φιλικές σχέσεις με τον δικό μας “Εκπολιτιστικό Σύλλογο” και τη “Φωνή των Σκαμνιωτών” που εδρεύει και δρα ακριβώς στο φαράγγι του Ασωπού. Ετσι λοιπόν δεχθήκαμε μία ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να παρευρεθούμε στη γιορτή των 2ων γεννεθλίων του δραστήριου “Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου (=ΦΟΣ) Ηλιούπολης” με το διακριτικό τίτλο ” Ο Υμηττός” στις 12.10.1997, που συμμετείχε με εκπροσώπους του στο πρόσφατο πέρασμα του δικού μας φαραγγιού. Η γιορτή τελέσθηκε στο όμορφο πευκοδάσος του Υμηττού, πάνω ακριβώς από την Ηλιούπολη. Συναντηθήκαμε και συνομιλήσαμε φιλικά με ορειβάτες, λάτρες του Ασωπού και ακούσαμε και τις δικές τους σκέψεις και ένδιαφέροντες προβληματισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος που στην Ηλιούπολη, ακούει στο όνομα Υμηττός. Υμηττός που δεν είναι φυσικά υπόθεση της Ηλιούπολης, μα ολόκληρου του λεκανοπέδιου της Αττικής. Είναι ευχάριστο και παρήγορο να βλέπει κανείς τέτοιες πρωτοβουλίες και ευαισθησίες.

Ο ΦΟΣ Ηλιούπολης, κάτω από τη Προεδρία του κ. Γιώργου Μητρόπουλου, την υποστήριξη του Γραμματέα κ. Σωτήρη Ρωμανά, του διακεκριμένου στελέχους του Συλλόγου / Δικηγόρου και φίλου μας κ. Γιώργου Πούλιου (όλων φανατικών φίλων του Ασωπού) και πολλών άλλων άξιων στελεχών και μελών, επιτελούν έργο σημαντικό που εκτιμάται και επικροτείται με την αμέριστη υποστήριξη της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακούσαμε το Δήμαρχο κ. Σπύρο Γεωργάκη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, που παρέστησαν στην εκδήλωση, να δείχνουν με σαφήνεια την βαθιά εκτίμηση και αναγνώριση στο έργο των φυσιολατρών που ανέλαβαν χωρίς οικονομικές απαιτήσεις την αναδάσωση και τη πυροπροστασία του χιλιοτραγουδισμένου Υμηττού. Το ίδιο σε αγαστή συνεργασία Δήμος και Φυσιολάτρες να προστατέψουν το πολύπαθο δάσος από τους πολυποίκιλους εγκληματίες κερδοσκόπους / καταπατητές.

Διακεκριμένες προσωπικότητες που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συζητήσουμε για το δικό μας τόπο και το φαράγγι του Ασωπού ήταν παρούσες και κοσμούσαν την ωραία εκδήλωση, όπως η Πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας κα Αννα Πετροχείλου, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος κα Αννα Βάσιλα, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Κηφισιάς “Πολύφωνο” κ. Δημήτρης Μελετόπουλος, ο κορυφαίος και πάντα αειθαλής Ελλην Ορειβάτης κ. Μίχος Καλλίγερος κ.ά.

Εξ ονόματος ολόκληρου του επιτελείου της ΦτΣ και του Συλλόγου μας, εκφράζουμε και από τη θέση αυτή τις θερμές ευχαριστίες για την πρόσκληση και την ιδιαίτερα φιλική και ζεστή υποδοχή και φιλοξενία στον ΦΟΣ Ηλιούπολης, ευχόμενοι ταιτόχρονα να χιλιάσει τα χρόνια της κοινωφελούς δράσης του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *