Σκοπιμότητα δημιουργίας Ξενώνα στο Σκαμνό

FtS39

Οπως έχουν ήδη προενημερωθεί οι συγχωριανοί, είμαστε μόλις σε θέση να δώσουμε την πληροφορία ότι, υποβλήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1997, λίγο πριν τυπωθεί η εφημερίδα μας, στην αρμόδια τοπική αναπτυξιακή εταιρεία ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ – ΟΙΤΗ ΑΕ, που εδρεύει στην Αμφίκλεια, ο φάκελλος με τις προτάσεις μας για το έργο του Ξενώνα στο Σκαμνό.

Στο μεταξύ μία πελώρια ταμπέλα τοποθετήθηκε πάνω από τον Αι-Θανάση στην είσοδο του χωριού μας, στο σημείο της μεγάλης διασταύρωσης με την εθνική οδό Θερμοπύλες – Δελφοί, με την ένδειξη ότι από αυτό το σημείο και εφ εξής αρχίζει η γεωγραφική περιοχή εφαρμογής του προγράμματος Leader II.

Από τον αξιόλογο όσο και ογκώδη φάκελλο που υποβλήθηκε από τον Σκαμνό, δίνουμε αμέσως παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Πρόκειται για μία μονάδα που περιλαμβάνει 7 διαμερισματάκια / Studios, εστιατόριο, Bar κλπ. Το κόστος επένδυσης, χωρίς τον ΦΠΑ, θα ανέλθει στα 80 εκ δρχ, από τα οποία το 60% προβλέπεται να καλυφθούν από το Κοινοτικό Πρόγραμμα Leader II. Η ιδία, όπως λέγεται συμμετοχή, ανέρχεται σε 32 εκ δρχ και προβλέπεται να καλυφθεί από το μετοχικό κεφάλαιο που θα συγκροτηθεί με καταβολές συγχωριανών και φίλων του χωριού μας μέχρι τέλους του έτους.

Η υποβολή του φακέλου συνοδεύεται και από παραστατικά κατάθεσης ποσού ίσου προς το 25% της ιδίας συμμετοχής δηλ. ποσού 8 εκ δρχ που πρόθυμα κατέθεσαν συγχωριανοί μας. Η προθεσμία προετοιμασίας που μας δόθηκε ήταν απρόσμενα μικρή, αφού μόλις στο τέλος Σεπτεμβρίου έγινε η σχετική ανακοίνωση με προθεσμία μέχρι τις 14.10. και κατά παράταση μέχρι τις 29.10.1997.

Θέλουμε και από τη θέση αυτή να συγχαρούμε και ευχαριστήσουμε εξ ονόματος όλων των συγχωριανών μας τους ειδικούς μελετητές μηχανικούς, οικονομολόγους και λοιπούς επιστήμονες του χωριού μας που εργάσθηκαν χωρίς οικονομικές αξιώσεις ακόμη και νυχθημερόν ή παίρνοντας ειδική άδεια από την τακτική απασχόλησή τους, όλο αυτό το διάστημα για την τεκμηρίωση του αιτήματος μας. Ομοίως ευχόμαστε αυτού του είδους η συμπεριφορά να αποτελέσει τον μπούσουλα και για την παραπέρα στάση των ιδίων και των λοιπών συγχωριανών μας, στην υλοποίηση του έργου μας.

Για την επενδυτική ιδέα και τη σημασία της, αρμόδια είναι η προβλεπόμενη από το πρόγραμμα Leader II επιτροπή. Εμείς στεκόμαστε σε δύο μόνο σημεία που εντυπωσιάζουν: Η ανάδειξη του φαραγγιού του Ασωπού και η πολυμετοχική / πανσκαμνιώτικη μετοχική βάση. Στοιχεία που είναι πάρα πολύ ισχυρά και ανταποκρίνονται απόλυτα στους φιλοσοφημένους στόχους του Ευρωπαϊκού προγράμματος.

1. Σύντομη περιγραφή της δράσης

Ο Σκαμνός αν και από τους ομορφότερους οικισμούς της περιοχής, στερούμενος αγροτικών εκτάσεων που θα μπορούσε να προσφέρονται σε μηχανική καλλιέργεια, διαθέτει σπάνιες φυσικές ομορφιές και ένα ιδιαίτερα γραφικό τοπίο. Με το γραφικό τοπίο το στομάχι δεν γεμίζει, αλλά να που με τους σωστούς συνδιασμούς, όλα μπορεί να αλλάξουν. Το φαράγγι του Ασωπού του οποίου το χωριό μας αποτελεί την φυσική είσοδο, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε από τους ορειβάτες, έλληνες και αλλοδαπούς.

Σε όλες τις εποχές του χρόνου ο Σκαμνός ελκύει επισκέπτες και αυτοί θα ήσαν πολλοί περισσότεροι και η παραμονή των στον οικισμό μας -και στην ευρύτερη περιοχή- μεγαλύτερη, αν υπήρχε κάποια ελάχιστη υποδομή για την υποδοχή και φιλοξενία των.

Η ανάγκη ίδρυσης ενός ξενώνα γίνεται για στους Σκαμνιώτες -και όχι μόνον- επιτακτική. Η σκοπιμότητα υποστήριξης και υλοποίησης της πρότασής μας, δεν αφορά μόνο το Σκαμνό και τους κατοίκους του, αλλά εξ αιτίας του Φαραγγιού του Ασωπού, αποκτά ευρύτερη σκοπιμότητα.

Σκοπός της εταιρίας μας “Σκαμνός Αγροτουριστική ΑΕ”, είναι κάθε είδους επιχειρήσεις και παροχές υπηρεσιών σε σχέση με τον αγροτουρισμό και δη:

α) Η σύσταση και λειτουργία ξενοδοχειακών καταλυμμάτων, εστιατορίων, μπαρ, καφενείων, αναψυκτηρίων, διαμερισμάτων, πανδοχείων, εγκαταστάσεων Camping.

β) Η πάσης φύσεως εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις αναψυχής και άθλησης.

γ) Η διοργάνωση τουριστικών περιηγήσεων, συνεδριακών εκδηλώσεων και η εκμετάλλευση χερσαίων επιβατικών μεταφορικών μέσων.

δ) Η πάσης φύσεως αγροτική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση κατά τους κανόνες της οικολογίας και της υγιεινής.

ε) Η ανάπτυξη και εκμετάλλευση παραδοσιακών δραστηριοτήτων οικοτεχνίας και χειροτεχνίας.

ζ) Η πάσης φύσεως παραγωγή και εμπορία ειδών διατροφής , ειδών οικιακού εξοπλισμού, ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής, ειδών λαϊκής τέχνης, διακόσμησης και ταξιδίων.

2. Στόχοι, επιδιωκόμενα αποτελέσματα και τεκμηρίωσή τους

Αγαπητοί συντοπίτες,

υποβάλλοντας το φάκελλο με τα προβλεπόμενα στοιχεία για τη δημιουργία Ξενώνα στο Σκαμνό, έχουμε την τιμή να θέσουμε υπόψη σας και να σας καταστήσουμε κοινωνούς σε μερικές συνολικώτερες σκέψεις και επιδιώξεις μας πέρα κι έξω από τα τεχνικά στοιχεία και το αριθμητικό υλικό. Μέσα από τους προβληματισμούς μας για τον τόπο μας, προκύπτουν οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας που θέλουμε να υλοποιήσουμε με την προτεινόμενη δράση μας:

Πρόγραμμα Leader

Όπως αποδείχθηκε, το πρόγραμμα Leader της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνοδεύτηκε από επιτυχία η οποία και συνεχίζεται. Οι στόχοι του προγράμματος είναι ορθοί και γι αυτό η κοινοτική αυτή δράση συνεχίζεται προς την ίδια κατεύθυνση. Η πρότασή μας κινείται στα πλαίσια της φιλοσοφίας του προγράμματος αυτού και ειδικώτερα στον τομέα που ονομάζουμε ορεινό αγροτουρισμό.

Η ενίσχυση διαφόρων δραστηριοτήτων στους αγροτικούς και ορεινούς οικισμούς μας, έχει σαν αποτέλεσμα την ανάσχεση της εσωτερικής μετανάστευσης και κοσμοσυρροής στις πόλεις, τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου δυστυχώς παρατηρείται μία συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, αύξηση της ανεργίας και άλλων συναφών δυσμενών εξελίξεων.

Ταυτόχρονα βλέπουμε με κάποια παρηγοριά, να ανασυστείνεται ένας νέος ιστός δραστηριότητας στους ορεινούς οικισμούς, να ανακόπτεται η ερήμωση της υπαίθρου, όπου κτυπάει ακόμη η καρδιά της Ελλάδας. Η παραπέρα επιτυχία θα είναι όχι μόνο η ενίσχυση των ορεινών αυτών οικισμών μας με καινούργια σπίτια, δευτερεύουσες κατοικίες ή έστω με παλινοστούντες συνταξιούχους κατοίκους, αλλά να προστεθούν και νέα νοικοκυριά που θα μπορούν μέσα από το νέο αυτό πλέγμα δραστηριοτήτων να τα καταφέρνουν με παραδεκτούς όρους επιβίωσης.

Την εικόνα αυτή έχουμε να παρατηρήσουμε στους οικισμούς της περιοχής μας και βεβαίως στο Σκαμνό, όπου αν και μικρός οικισμός, χωρίς αγροτικές εκτάσεις που προσφέρονται για μηχανική καλλιέργεια, πλήν με σπάνια φυσική ομορφιά, γίνεται τα τελευταία 10-15 χρόνια πόλος έλξης για ανοικοδόμηση νέων κατοικιών πολλές από τις οποίες ιδιαίτερα υψηλού κάλλους και κόστους. Οι δευτερεύουσες -και φυσικά οι βασικές- κατοικίες δέχονται ενοίκους για μεγάλα πλέον χρονικά διαστήματα, με αιχμή τη θερινή περίοδο και τις διακοπές των Χριστουγέννων και Πάσχα.

Οι αρμόδιες αρχές εντάσσουν ήδη το Σκαμνό στους οικισμούς εξαιρετικού κάλλους. Το πρόγραμμα Leader II μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά.

Παράλληλα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Είμαστε βέβαια Ελληνες με υπερηφάνεια για τον τόπο μας και την πολιτιστική κληρονομιά μας, μα όχι με νοσηρή έπαρση ώστε να μην βλέπουμε τα λάθη μας και να διδασκόμαστε από αυτά. Τα σφάλματα τα δικά μας ή των κατά καιρούς κυβερνώντων -μία τέτοια οριοθέτηση δεν έχει πια σημασία- προκύπτουν με τρόπο σαφή, αν συγκρίνουμε την πορεία μας σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρώπης που επίσης επλήγησαν από τον Πόλεμο. Τόσες και τόσες πόλεις και οικισμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη υπέστησαν φοβερές καταστροφές κατά τον πόλεμο, αλλά αναστυλώθηκαν με μεγάλο σεβασμό στην αρχιτεκτονική που υπήρχε πρώτα, σε τρόπο που σήμερα δεν βλέπει κανείς παρά άρτια συγκροτημένες πόλεις που έχουν να δείξουν και να πείσουν για τον πολιτισμό των.

Που βρισκόμαστε τώρα

Τα ελάχιστα κτίρια που μας απέμειναν, που και που, με τη φροντίδα και την ομολογουμένως σημαντική δαπάνη συμπατριωτών μας, αλλά και αρκετών αλλοδαπών σε επιλεγμένους παραδοσιακούς οικισμούς της επαρχίας, που φαίνεται ότι σέβονται περισσότερο από εμάς την πολιτιστική μας κληρονομιά, προσφέρονται σαν σημεία αναφοράς για να δείξουν το μέγεθος του εγκλήματος που έχει σ αυτό τον δοξασμένο τόπο συντελεσθεί.

Η επιστροφή, έστω και με κάποιες ιδιοτυπίες, στο χωριό, είναι πια γεγονός. Καλούμαστε σ αυτό εδώ το ρεύμα να μην κάνουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος. Εδώ ακριβώς οι Σκαμνιώτες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και θέλουν να παρέμβουν θετικά με τη δική τους πλατιά πρωτοβουλία και συμμετοχή και τη δική σας συνδρομή μέσα από το πρόγραμμα Leader II.

Επιχειρηματική προσέγγιση και λοιπές επιπτώσεις

Είναι συνηθισμένο σε επενδυτικές πρωτοβουλίες και αναμφίβολα σόφρον, να γίνονται σε βάθος αναλύσεις οικονομικότητας και αποδοτικότητας για να φανεί η ικανότητα αποπληρωμής δανείων που συναρτώνται με την επένδυση ή το αναμενόμενο κέρδος, επαναπόκτησης των επενδυθέντων για τους μετόχους επενδυτές. Εδώ αν και έχουμε ευοίωνες προοπτικές που υπόσχονται διαρκή παρουσία ορειβατών για ολόκληρη τη θερινή περίοδο, όρα περίπτωση Σαμαριάς -αν και ο Ασωπός έχει σοβαρά πλεονεκτήματα- δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την λοιπή δραστηριότητα από επισκέπτες το χειμώνα, για χειμερινή διαβίωση και επίσκεψη στον Παρνασσό, την Ανοιξη γιορτές Πάσχα, το θέρος με το φαράγγι και τα ιαματικά λουτρά στις Θερμοπύλες και τα Ψωρονέρια, τους προσκηνητές στη Μονή Δαμάστας, το γεγονός ότι στον καίριας σημασίας οδικό κόμβο στο σημείο του Σκαμνού και στον άξονα Θερμοπύλες Δελφοί, δεν υπάρχει ούτε ένα κατάλυμα, την εύλογη διεκδίκηση μεριδίου εκδρομέων από τις αστικές περιοχές για ολιγοήμερες διακοπές, Σαββατοκύριακα κλπ,

Δικό μας πρωταρχικό στόχο έχουμε να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς και να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στον τομέα της αρχιτεκτονικής, τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας.

Είναι αναμφίβολα φυσικό να δούμε μέσα από την πρωτοβουλία μας μία τοποθέτηση πόρων που αξίζει τα χρήματά της με τη διασπορά των πόρων αυτών και πάλι στην περιοχή μας, αφού τόσο στο κατασκευαστικό στάδιο, όσο και κατά τη λειτουργία του ξενώνα, το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοροών θα κατανέμεται στους δικούς μας κατοίκους. Τους Σκαμνιώτες, αλλά και σ αυτούς των γειτονικών οικισμών. Αυτή τη διαδικασία οφείλουμε να τη δούμε μέσα από τη απασχόληση, αλλά και τις προμήθειες υλικών, αγαθών και υπηρεσιών.

Τί θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας ξεκινώντας από τον Ασωπό;

Με τη σκόπιμα επιλεγμένη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του συγκροτήματος, τον εξοπλισμό, τα εδέσματα, τη διακόσμιση, τους συμπληρωματικούς χώρους και εγκαταστάσεις και τις ποικίλες δραστηριότητες, θέλουμε να αναδείξουμε τα καλύτερα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, χωρίς κακέκτυπα και αντιαισθητικές αντιγραφές. Ολα σε συνδιασμό και συμβιβασμό με το περιβάλλον, την κουλτούρα και την παράδοσή μας, ενώ διακριτικά θα εισαχθούν όλες οι σύγχρονες ανέσεις που ζητά ο επισκέπτης απαιτήσεων με σκοπό να τον κάνουμε να αγαπήσει ακόμα περισσότερο το χώρο και τον τόπο μας ευρύτερα. Να παρατείνει την παραμονή του, να επαναλάβει την επίσκεψή του, να αιφνιδιαστεί ευχάριστα.

3. Καινοτομίες, μεταφορά τεχνογνωσίας

Οι Σκαμνιώτες έχουν τη φιλοδοξία, τις γνώσεις και την ικανότητα να πρωτοτυπήσουν στο παραπάνω έργο που μπορεί να θεωρηθεί πιλοτικό και σημείο αναφοράς για τον τόπο μας. Με κάθε σεμνότητα παρακαλούμε να θελήσετε και δείτε τα σύντομα βιογραφικά μερικών μόνον εκ των ιδρυτικών μελών της εταιρίας μας που προαλοίφονται για τη στελέχωση του Διοικητικού μας Συμβουλίου και άλλες θέσεις, ώστε να μπορέσετε να επισημάνετε το επαγγελματικό και επιστημονικό βεληνεκές των σε σημαντικούς τομείς που αφορούν την πρωτοβουλία μας, αλλά και φυσικά στον Τουρισμό.

Να δέσει μία “ξεχασμένη” ορεινή περιοχή με τις σύγχρονες τάσεις του τουρισμού και της διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου.

Να επιχειρηθεί μία “τομή” και συνάμα σύζευξη του όμορφου ντόπιου στοιχείου της αγροτοκτηνοτροφικής ζωής με την ευαισθησία για το περιβάλλον και το κάλεσμα του σύγχρονου “αστού” , Ελληνα ή Ευρωπαίου, κοντά σ αυτό που αποζητά η ψυχή του, το “αγνωστο”, το γνήσιο. Το αυθεντικό στη φύση και στις ανθρώπινες ψυχές. Μία άλλη μορφή τουρισμού που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι ανατέλει.

Να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα χρησιμοποιώντας τις καλές σχέσεις που έχουν οι Σκαμνιώτες με το εξωτερικό με τους νέους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τους οποίους ζούμε μαζί και έχουμε να γνωριστούμε ακόμη καλύτερα και να συνεργαστούμε. Το ίδιο και ακόμη καλύτερα τα παιδιά μας σε λίγο. Να κινηθούμε σε επόμενα βήματα με τις σωστές πρωτοβουλίες και υποστήριξη της ΕΕ σε στενώτερες σχέσεις με άλλους ευρωπαϊκούς οικισμούς και δημιουργικές ανταλλαγές, αδελφοποιήσεις κττ. Μα πρώτα απ όλα κάπου να μπορούμε να τους δεχθούμε! Γι αυτό θέλουμε τον Ξενώνα.

Να δώσουμε την ευκαιρία στους μόνιμους κατοίκους να προσφέρουν στην υπό σύσταση μονάδα τα γνήσια κηπευτικά, πουλερικά, μέλι, γαλακτοκομικά, κρεατικά τους προϊόντα.Να ενισχυθεί το εισόδημά τους, αλλά και τα φορολογικά έσοδα της φίλτατης πατρίδας μας. Να πάρει ζωή και φως ο τόπος τους. Να μην ξενητεύονται. Να βρουν ευκαιρία για απασχόληση. Απασχόληση κατά την ανέγερση του συγκροτήματος, μα και στη συνέχεια στο στάδιο της λειτουργίας τους. Να παράξουν και να διαθέσουν τα μοναδικά προϊόντα της δικής οικοτεχνίας, τα υφαντά, τα ξυλόγλυπτα.

4. Συνάφεια (συμπληρωματικότητα) με άλλες δράσεις του αιτούντος

Από τις θέσεις που αναπτύχθηκαν και ειδικώτερα από τους σκοπούς της υπό σύσταση εταιρίας μας, καθίσταται σαφές ότι ο Ξενώνας είναι η βάση πάνω στην οποία προτειθέμεθα να στηρίξουμε μία αλυσίδα από ποικίλες συμπληρωματικές και αλληλοϋποστηριζόμενες δραστηριότητες που έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην περιοχή μας.

5. Επιπτώσεις στην απασχόληση

Για την τακτική λειτουργία η μικρή υπό σχεδιασμό μονάδα μας δεν επιτρέπει θεαματικό αριθμό θέσεων εργασίας, αλλά οπωσδήποτε, σε σχέση με τον μικρό οικισμό μας, η βοήθεια θα είναι εντυπωσιακή κυρίως σε εποχιακή ή με ωρομίσθιο απασχόληση.

Δεν μπορεί βεβαίως να παραβλεφθεί στο σημείο αυτό η τόνωση στη ζήτηση και η συστηματική προώθηση της παραγωγής με τους κανόνες της οικολογίας και υγιεινής φυτικών και ζωϊκών τροφοεφοδίων. Το ίδιο για προϊόντα οικοτεχνίας, χειροτεχνίας.

6. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Η δημιουργία της προτεινόμενης επένδυσης θα επιφέρει σημαντικές και μόνον ευεργετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οχι μόνον δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί το περιβάλλον, αλλά η πρότασή μας ταυτίζεται με την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος.

7. Κάλυψη ιδίας συμμετοχής

Χρηματοδότηση

Οι Σκαμνιώτες, έχουν καιρό τώρα που μελετούν αυτό το έργο και τοποθετούνται θετικά, έτοιμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους. Αυτό φάνηκε με σαφήνεια, με την πρώτη μόλις αναγγελία της ιδέας το Πάσχα που μας πέρασε, αφού οι παρευρισκόμενοι συγχωριανοί, υποψήφιοι χρηματοδότες, κάλυψαν ευθύς αμέσως ένα ποσό 10 εκ δρχ.

Απομένει βεβαίως και η δίκαια υποστήριξη μέσω του προγράμματος Leader. Το Σκαμνό που δεν έχει μεν την τύχη να αντιπροσωπεύεται στο Διοικητικό σας Συμβούλιο, αλλά αυτό κατ ουδένα λόγο δεν μας ανησυχεί και προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στην αντικειμενική κρίση σας υπό το πνεύμα της ΕΕ και τους συνολικότερους στόχους του τόπου μας.

8. Βιογραφικά

Σε μία πολυμετοχική εταιρία είναι δύσκολο να παρατεθούν όλα τα βιογραφικά των εμπλεκομένων μετόχων ιδρυτών που ο καθένας έχει να εισφέρει όχι μόνο το μικρό η μεγάλο ποσό για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής, αλλά και να διαδραματίσει έναν ξεχωριστό ρόλο με ενεργό συμμετοχή στην κοινή μας προσπάθεια. Ενας κόσμος ολόκληρος με μία ποικιλία γνώσεων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Το κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των βιογραφικών των μετόχων ιδρυτών της εταιρίας μας είναι η αγάπη για το Σκαμνό και η όρεξη για προσφορά στην κοινή προσπάθεια.

ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *