Το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς

FtS39

Ποιό είναι το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς για το όμορφο χωριό μας; Μήπως το Πάσχα με τις ευωδιές, τις Αγιες μέρες, τη Λαμπρή, τον οβελία και το κοκορέτσι που μόνο εμείς οι Σκαμνιώτες, αιχμή του δόρατος της γαστρονομικής πανδαισίας των Ρουμελιωτών, ξέρουμε να γιορτάζουμε; Μήπως είναι τα χιονισμένα Χριστούγεννα που όλο και περισσότερους Σκαμνιώτες και φίλους προσελκύουν για διαβίωση στο χωριό; Μήπως η μεγάλη συγκέντρωση, ραντεβού της Πρωτομαγιάς στη Λίμνη του Καλλιδρόμου, με τις ψησταριές και τα πικ νίκ, όπου συρρέουν τόσοι κοντικοί και μακρυνοί φίλοι; Μήπως το καλοκαίρι με την κοσμοσυρροή, τις τόσες εκδηλώσεις που διοργανώνονται με επιτυχία και το αποκορύφωμα του 15-Αύγουστου;

Το ερώτημα αυτό έχει μόλις απαντηθεί, αγαπητές φίλες και φίλοι, χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς να υπάρχει η πρόθεση να υποτιμηθούν άλλες μέρες, στιγμές στη ζωή του όμορφου χωριού μας. Η απάντηση είναι τόσο καταλυτική που κανένας μας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, εκτός και αν δεν έλαβε μέρος στη διέλευση του φαραγγιού του Ασωπού. Η φετεινή δράση είναι η 2η Πανελλήνια που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28.09.97 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Λαμίας και την συμμετοχή άλλων ακόμη 17 αντίστοιχων ΕΟΣ απ όλες της περιοχές της χώρας μας.

Φυσικά εδώ υπήρξε και η ολόπλευρη υποστήριξη του Συλλόγου των Σκαμνιωτών. Των Σκαμνιωτών που δικαιολογημένα αισθάνονται και συμπεριφέρονται σαν σωστοί οικοδεσπότες, όσο κι αν είναι δύσκολο τόσο λίγοι οικοδεσπότες να υποδεχθούν και περιποιηθούν τόσους πολλούς φίλους. Πέρυσι, μας λένε ότι συμμετείχαν περίπου 50 άτομα ορειβάτες, φέτος ο αριθμός των ορειβατών κυμάνθηκε γύρω στα 350 – 400 άτομα. Πόσοι θα είναι του χρόνου; Ισως περισσότεροι από 1000 ορειβάτες στο Σκαμνό. Και αυτό δεν είναι παρά η Αρχή. Υπερβάλλουμε; Οχι βέβαια! Απλά εξηγούμε ότι αυτό το θείο δώρο, το μεγαλείο της φύσης με το οποίο προικίσθηκε ο τόπος μας, μόλις τώρα αποκαλύπτεται! Οι έμπειροι ορειβάτες εξηγούν ότι σίγουρα το φαράγγι του Ασωπού είναι ένα από τα τρία κορυφαία του τόπου μας, δηλ. δίπλα σ αυτό της Σαμαριάς και του Βίκου που ο υπογραφόμενος είχε την καλή τύχη να γνωρίσει. Ο Ασωπός έχει ωστόσο στοιχεία απαράμιλλα, εκπληκτικής ομορφιάς που τον καθιστούν μοναδικό!

Είναι αλήθεια ότι πολλοί συγχωριανοί μιλούν για τον Ασωπό, αναφέρονται στο Νερόμυλο που επισκέπτονταν παλιά, άλλοι ακόμη αναφέρουν ότι περνούσαν παλαιώτερα κοντά στο φαράγγι από την περιοχή με φορτωμένα τα μουλάρια τους ξύλα κλπ με κατεύθυνση προς και από τη Λαμία. Αλλοι πάλι συγχωριανοί μας, αναφέρονται στην πορεία τους στις γραμμές του σιδηροδρόμου. Φυσικά αυτές οι διαδρομές δεν έχουν ουδεμία σχέση με το ζητούμενο, που δεν είναι παρά η διέλευση στην κήτη του φαραγγιού, με τα νερά και τα “λαγούμια” όπως περιγράφει θαυμάσια εκλεκτός φίλος ορειβάτης σε άλλη στήλη. Το μαγικό τμήμα αρχίζει μετά τον νερόμυλο! Στη φετεινή διέλευση πήραν μέρος κάπου δέκα Σκαμνιώτες. Γιώργος Στ. Τζιβάρας, Κώστας Γέμελος, Λάμπρος και κα Νιάφα, κα Καλπουζάνη με τον γιό της και την κόρη του Πολύκαρπου, Γ. Αποστολόπουλος και μικρός γιος του Κώστας. Σε άλλη παρέα είδαμε τον γαμπρό του Στρατηγού Κώστα Τζιβάρα, που συνόδευε μεγάλη παρέα ορειβατών από τη Λαμία. Πολλοί ανεξάρτητοι ορειβάτες από τα γύρω χωριά.

Θεωρούμε, αγαπητοί φίλοι ιδιαίτερα τυχερούς τους εαυτούς μας που αξιωθήκαμε να βιώσουμε αυτή την ασύλληπτη εμπειρία. Είναι γενική η εντύπωση. Το βεβαιώνουν οι ορειβάτες που έφθασαν και κατασκήνωσαν στο Σκαμνό ήδη από το Σάββατο, απ όλες τις περιοχές της χώρας. Από τα Χανιά, το Αγρίνιο, τη Χαλκίδα, Αθήνα, Ελευσίνα, Ηλιούπολη, Λαμία, Λάρισα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη κ.ά. Λεωφορεία πούλμαν, πολλά ιδιωτικά αυτοκίνητα, κοσμοπλημμύρα πρωτοφανής για τα δεδομένα του μικρού χωριού μας, τηρουμένων βεβαίως και των αναλογιών. Πολλοί ορειβάτες έφθασαν κατ ευθείαν το πρωϊ της Κυριακής επίσης με πούλμαν και ΙΧΕ. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους μέλη των οργανωμένων ΕΟΣ μα και τόσοι άλλοι που ενημερώθηκαν με πολλούς άλλους τρόπους, ακόμη φυσικά και με την προαναγγελία μας μέσα από τη ΦτΣ. Ακόμη και αλλοδαπούς επισημάναμε στο φαράγγι. Ακούσαμε να μιλούν γερμανικά και πιάσαμε την κουβέντα στη γλώσσα τους: Ναι, είμαστε από το Αμβούργο, μένουμε σ ένα Ξενοδοχείο στις Ράχες και ακούσαμε ότι υπάρχει ένα πανέμορφο και κάπως “δύσκολο” φαράγγι. Είμαστε ευτυχείς γι αυτό που βιώνουμε!

Θέλουμε τις παραπέρα προοπτικές και την προσδοκώμενη επισκεψιμότητα του φαραγγιού; Πάρε το παράδειγμα της Σαμαριάς. Αναρίθμητα πλήθη από ορειβάτες και κυρίως αλλοδαποί διέρχονται τη Σαμαριά ολόκληρο το έτος! Γύρω από αυτά τα στοιχεία, πλέκεται ένα ωραίο είδος τουρισμού, που αποζητά και χρειάζεται στ αλήθεια ο σύγχρονος άνθρωπος. Να έρθει κοντά στις ομορφιές της φύσης, να αναζωογονηθεί ψυχικά, να ασκηθεί σωματικά. Ο Ασωπός είναι μία βασική πέρλα φυσικού κάλους στη μέση της ηπειρωτικής Ελλάδας με πολύ καλές προσβάσεις στο Σκαμνό που είναι η πύλη και το ορμητήριο του φαραγγιού.

Στο ρόλο του οικοδεσπότη οι Σκαμνιώτες φαίνεται ότι πήραν άριστα. Πολλά καλά σχόλια ακούσθηκαν από τους ορειβάτες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, ευχαριστούμε όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο τους επισκέπτες και τους συγχαίρουμε από καρδιάς. Είναι αναμφίβολα μεγάλη η τιμή όταν πιστοποιείται ότι η ευλογία του Ξένιου Δία, έπιασε τόπο στο χωριό μας και δεν περιήλθε σε εκφυλισμό που παρατηρείται δυστυχώς σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Ναι! Αξίζει αυτή την αρετή να τη διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Η καλοσυνάτη υποδοχή στους επισκέπτες, η πρόθυμη βοήθειά τους, πού θα κατασκηνώσουν, πού είναι οι υπαίθριες βρύσες, ακόμη και καταλύματα προσφέρθηκαν, φυσικά χωρίς αντάλλαγμα για διανυκτέρευση χωρίς κερδοσκοπική διάθεση. Τί να πει κανείς για τους Σκαμνιώτες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού και ωστόσο έσπευσαν από τη Λαμία ή και την Αθήνα για να υποδεχθούν και βοηθήσουν τους αναρίθμητους επισκέπτες; Τι να πει κανείς για τα μέλη του Συλλόγου Σκαμνιωτών που κινητοποιήθηκαν, εργαζόμενοι σκληρά. Πρόσεξαν οι ορειβάτες και εξέφρασαν τις ευχαριστίες των για το φαγητό που προσφέρθηκε δωρεάν και σε επάρκεια. Το μεγάλο καζάνι με τα φασόλια, τα κρεμμύδια, τόσα πολλά νόστιμα λουκάνικα που ψήθηκαν το μαγικό Σαββατόβραδο. Το βαρέλι με το κρασί κάτω από τις συστάδες από έλατα, που εξαντλήθηκε μεν, πλήν κρίνεται ότι δεν το στερήθηκαν οι φίλοι. Οι Σκαμνιώτες έτρεχαν στους διοργανωτές να τους δηλώσουν ότι έχει πολύ διαθέσιμο κρασί ακόμη το βαρέλι στο σπίτι τους! Τους σημαιοφόρους της προσπάθειας, τη Χαρίκλεια και πάλι, που μαγείρεψε τη φασολάδα, τον Τάκη Τζιβάρα, το κ. Καλπουζάνη, τον Δημήτρη Ευστράτογλου,το Δημήτρη Στεργίου με την Ελενίτσα, να ψήσουν τα λουκάνικα, το Φάνη Σκαρή σε ρόλο ηλεκτρολόγου και DJ, φυσικά τον Κώστα και την Κούλα Γέμελου, τον Απόστολο και τη Γιούλη Δοσούλα, το Γιώργο Μ. Αστρακά με τη σύζυγό του, το Γιώργο Στ. Τζιβάρα, το Γιάννη Ζαλαώρα, το Λάμπρο Νιάφα, τον Κώστα Τζιβάρα, τον Πολύκαρπο οικογενειακώς.

Κάτι σαν παραπροϊόν της όλης εκδήλωσης, μα με πολλή αξία και σημασία, πρέπει να καταγραφεί η όλη ατμόσφαιρα του Σαββατόβραδου σ αυτή την Πανελλήνια συνάντηση στο Σκαμνό που κατέγραψε και η τοπική τηλεόραση. Πολλά ωραία στοιχεία αποτέλεσμα προετοιμασίας, αλλά και άλλα, αυθόρμητα, προέκυψαν από μόνατους!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας Κώστας Γέμελος απευθύνθηκε σε όλους τους ορειβάτες και τους καλοσώρισε με λόγια ζεστά και φιλικά, όπως ταιριάζει στον καλό οικοδεσπότη. Ο Πρόεδρος ΕΟΣ Λαμίας κ. Γιώργος Τσώρος, κατατόπισε και έδωσε σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες. Εκανε ιστορική αναφορά, δικαιολογημένο ύμνο για την περιοχή μας ξεκινώντας από τη Φθία και τον ομηρικό Αχιλλέα, θύμισε το Λεωνίδα και τους Θεσπιείς στις Θερμοπύλες το 480 πΧ. Εξήγησε πώς βάσιμες είναι οι υποθέσεις πως το φαράγγι του Ασωπού, ενδέχεται να είναι η ατραπός του Εφιάλτη. Για να φθάσει στα νεώτερα χρόνια της απελευθέρωσης του γένους μας από τον Τούρκικο ζυγό και τους ήρωες της περιοχής μας. Τον Οδυσέα Ανδρούτσο στο Χάνι της Γραβιάς, τον Αθανάσιο Διάκο στην Αλαμάνα. Και τέλος στην πρόσφατη ιστορία του τόπου μας στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο, κατά τον οποίο η περιοχή μας υπήρξε κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων, με το Γοργοπόταμο και τόσα άλλα κορυφαία γεγονότα για την πορεία του τόπου μας και την ιστορική ροή. Εδωσε πρακτικές όσο και ουσιαστικές συμβουλές για την πορεία στο φαράγγι. Αλλοι ομιλητές με εγκώμια για την πρωτοβουλία του ΕΟΣ Λαμίας μα και για το Σκαμνό με τους καλόκαρδους και φιλόξενους ανθρώπους του.

Ωραία η μουσική του Φάνη από τη στερεοφωνική εγκατάσταση του Συλλόγου, μεγάλο το κέφι, ξέφρενος χορός, μα και ο μουσικός από τα Γιάννενα με τους θαυμάσιους σκοπούς στο κλαρίνο του, το ίδιο με τη φλογέρα, τους ηπειρώτικους σκοπούς, άλλοι φίλοι με την κιθάρα και τα ωραία τραγούδια, δίπλα στην πυρά με τις τεράστιες γλώσσες από φλόγες, φαίνεται η βραδιά μαγική, οι κρητικοί φίλοι μας με τα δικά τους τραγούδια. Ολα μαζί ήδη ένα όμορφο πολιτιστικό παζλ.

Και τί σημαίνει η εξέλιξη αυτή για το Σκαμνό; Προβλέπουμε χωρίς κανένα δισταγμό, ότι η αποκάλυψη του φαραγγιού προοιωνίζεται σημαντικές επιπτώσεις στο χωριό και τη ζωή του. Ο Σκαμνός εδώ και αιώνες ευνοήθηκε από την αποκλειστική για όλη τη Φθιώτιδα καλλιέργεια του μεταξιού με τις σκαμνιές που έτρεφαν τους μεταξοσκώληκες και έμειναν ακόμη σήμερα σαν το απαραίτητο φυτό σε κάθε σπίτι, δίνοντας και το όνομα στο χωριό. Σήμερα το λαμπρό μέλλον του χωριού, ταυτίζεται με το φαράγγι. Ο Σύλλογος είναι το κανάλι μέσα από το οποίο οφείλουμε όλοι οι Σκαμνιώτες να στρατευτούμε, να δουλέψουμε, να προσφέρουμε. Το όφελος ασφαλώς θα προκύψει. Να μην κάνουμε όμως λάθη. Να μην βάλουμε το κάρο πριν από το άλογο! Τα λάθη που δυστυχώς παρατηρούνται σε αρκετές από τις λεγόμενες “αναπτυγμένες” τουριστικά περιοχές, όπου κυριαρχεί η κακογουστιά, η έλλειψη φιλοξενίας και αισθητικής, το κίτς, ο τυχοδιωκτισμός, το υπερβολικό κέρδος, η τσαπατσουλιά, δηλ. στοιχεία που λερώνουν την εικόνα του ευλογημένου τόπου μας. Στη συνέχεια οι εμπλεκόμενοι διερωτώνται γιατί δεν προχωράει η τουριστική κίνηση. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Ξενώνα στο Σκαμνό φαίνεται πλέον κάτι περισσότερο από επιτακτική και σκόπιμη. Ο Σκαμνός είναι μεν ένα μικρό χωριό, αλλά έχει έναν πρωτοφανή δυναμισμό και μεγάλη συνοχή. Είναι σε θέση να πετύχει πολλά!

Και του χρόνου με υγεία!

Το ίδιο και ακόμη καλύτερη προετοιμασία και στενώτερη συνεργασία με τον ΕΟΣ Λαμίας. Αυτό που φέτος φάνηκε καλό, του χρόνου θα είναι ανεπαρκές. Καλύτερη σήμανση στο οδικό δίκτυο, περισσότερο οργανωμένη υποδοχή. Γραφείο πληροφοριών και εξυπηρέτησης, σε χώρο εμφανή, ίσως στο κτίριο του Ιατρείου. Πληροφοριακό έντυπο υλικό. Να δοθεί λόγος και αφορμή να μείνει ο επισκέπτης όχι μόμο 24 ώρες, αλλά 48 ώρες ή και περισσότερο. Να γνωρίσει και να “δεθεί” με την περιοχή. Εστιατόρια περιοχής, καταλύμματα, γιατρός, φαρμακείο, αστυνομία, συγκοινωνίες. Αλλα ενδιαφέροντα της περιοχής, οι πέντε εκκλησίες των Σκαμνιωτών, η μονή Δαμάστας, η Ευρώπολη, το Λευτεροχώρι. Να κατατοπίζει για τη γεωγραφία, τοπολογία, οδικά δίκτυα και μονοπάτια και την ιστορία της περιοχής. Χρήσιμες για τους επισκέπτες πληροφορίες. Δωμάτια που μπορούν να διατεθούν, χώροι προετοιμασμένοι για υποδοχή κατασκηνωτών με παροχή νερού πόσιμου και βασικές υποδομές (τουαλέτες, ντους). Οι χώροι που προσφέρθηκαν για κατασκήνωση ήταν καλοί, στις συστάδες με τα έλατα του Σχολείου, στην πλατεία δυτικά της Εκκλησίας, στην πλατεία του μπάσκετ και της παιδικής χαράς. Μπορεί ακόμη στην Τρανή Βρύση, αλλά και σε πολλά σπίτια με ωραίες αυλές, όπως στου Στρατηγού Τζιβάρα, να δοθούν χώροι για κατασκήνωση, με ύδρευση και υποδομές υγιεινής με πολύ καθαριότητα. Να δούμε με το Σύλλογο τη δυνατότητα δημιουργίας και άλλων τέτοιων εγκαταστάσεων Camping. Πού μπορούν να έχουν ένα ποτό, πού προσφέρεται φαγητό. Στο βραδυνό φαγητό να δούμε αν μπορούμε να προσθέσουμε, έστω με συμβολικό κόστος για τις νοικοκυρές, τα ωραία εδέσματα που μόνο οι Σκαμνιώτες ξέρουν να φτιάχνουν. Τις χορτόπιτες, μπαμπανέτσα, γιαούρτι με μέλι, τυρόψωμα στο φούρνο! Σήμανση του μονοπατιού μέχρι το νερόμυλο Ντούνου, γιατί πολλοί ορειβάτες μπερδεύτηκαν. Η γιορτή με περισσότερη οργάνωση και ίσως προγραμματισμένες συμμετοχές καλλιτεχνών. Να αποφύγουμε τους πολλούς επιτόπιους αυτοσχεδιασμούς και διχογνωμίες. Υπάρχει μικροφωνική εγκατάσταση του Συλλόγου και πρέπει να ενεργοποιηθεί. Ροή του προγράμματος αναψυχής: Αυτή τη μουσική! όχι την άλλη μουσική! Να κατανεμηθούν στα στελέχη των δύο Συλλόγων, σαφείς ρόλοι και αρμοδιότητες χωρίς κενά και επικαλύψεις! Η παρουσία της τροχαίας και ενός ασθενοφόρου, αχρείαστο νάναι, κρίνονται απαραίτητα. Ο φίλος μας μπραλιώτης γιατρός κ. Ντούρος, Διευθυντής του Κρατικού Νοσοκομείου Λαμίας, είναι σίγουρο ότι θα συνδράμει.
ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *