FtS41 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Γιορτή για τον νέο χρόνο

Στις 24.01.1998, ώρα 18:00, άρχισε στο κτίριο του Σχολείου του χωριού μας η προγραμματισμένη γιορτή για το καλωσόρισμα του νέου χρόνου με τις ευλογίες του ιερέα μας Παπα-Στάθη και την κοπή της πίτας που ακολούθησε αμέσως μετά από τον Πρόεδρο κ. Κώστα Γέμελο που απευθύνθηκε με ζεστά, συνετά λόγια και ευχές στους πολυάριθμους συγχωριανούς, πολλοί από τους οποίους ταξίδεψαν για το σκοπό αυτό από Αθήνα, Λαμία και άλλες περιοχές της χώρας. Αφθονα ποτά και λοιπά συνοδευτικά, συνέβαλαν σε μία καλή ατμόσφαιρα γιορτής και εγκάρδιας επικοινωνίας ανάμεσα στους συγχωριανούς.

Εκτός προγράμματος, προέκυψε αμέσως μετά, το βράδυ της ίδιας μέρας, μία πρωτοφανής συγκέντρωση Σκαμνιωτών στη θαλπωρή του τζακιού και των εκλεκτών μεζέδων της ωραίας ταβέρνας της δικής μας Γεωργίας Τζιβάρα / Παπαβασιλείου στο Λευτεροχώρι. Ξαφνικά κατακλήσθηκε ο γειτονικός οικισμός από αυτοκίνητα και αρκετές δεκάδες Σκαμνιώτες, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ένα ξέφρενο γλεντοκόπι με μουσικές και χορούς μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες!

Γιώργος Τσίτσας

Τη μεγάλη ευαρέσκειά του εκφράζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Κ. Γέμελος για τη συνδρομή του κ. Γ. Τσίτσα προς το Σύλλογό μας με τα κείμενά του που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τις στήλες της ΦτΣ. Ο ίδιος δέχθηκε τηλεφώνημα από το Γιώργο και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την δια ζώσης έκφραση των αισθημάτων φιλίας και υποστήριξής του προς το Σύλλογό μας και τη ΦτΣ, έτοιμος να συνδράμει και οικονομικά το έργο μας!

Ο Γιώργος πρόσεξε την προπολεμική φωτογραφία που δημοσιεύσαμε σε παλαιώτερο Φύλλο της ΦτΣ, από το προσωπικό αρχείο του κ. Δ. Τζιβάρα, με την παλαιά γέφυρα στο Βαθύρεμα και ασχολήθηκε εκτενέστερα με το ζήτημα. Ηδη έθεσε στη διάθεσή μας σημαντικά και άκρως ενδιαφέροντα σχετικά στοιχεία από την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας. Θα τα δημοσιεύσουμε με άμεση προτεραιότητα, προεκτιμώντας το έντονο ενδιαφέρον των αναγνωστών μας.

Ξενώνας Σκαμνού

Δεχόμαστε ερωτήματα για την πρόοδο στην υπόθεση του Ξενώνα. Ρωτούν συγχωριανοί και φίλοι, πότε πρέπει να καταθέσουν χρήματα για την ανάληψη μεριδίων της υπό σύσταση εταιρίας. Συμβουλεύουμε τους συγχωριανούς και φίλους να περιμένουν ειδοποίησή μας. Το ποσό που ήταν απαραίτητο για την υποβολή της αίτησης έχει καταβληθεί από ομάδα συγχωριανών. Οι παραπέρα εισροές πόρων έχουν νόημα μόνον εφ όσον μας δοθεί το πράσινο φώς, υπαγωγής στης επένδυσής μας στις ευεργετικές διατάξεις του Leader II. Οφείλουμε στο σημείο αυτό να διευκρινήσουμε, ότι σε καμία περίπτωση δεν δημιουργείται ζήτημα να μειωθούν τα δικαιώματα και οι ευκαιρίες συμμετοχής των συγχωριανών στην ωραία / κοινή προσπάθεια κατά το αρχικό αυτό μεταβατικό στάδιο.

Οι πληροφορίες που έχουμε από την αρμόδια αναπτυξιακή εταιρία ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΟΙΤΗ ΑΕ, στην Αμφίκλεια, που δώσαμε ήδη στο προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ, προδιόριζαν την οριστική λήψη των αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα γύρω στο τέλος Ιανουαρίου ’98 με αρχές Φεβρουαρίου. Ηδη όμως δίνεται μία νεώτερη πληροφορία ότι η απόφαση για την επιλογή των επενδυτικών προτάσεων, στις οποίες συγκαταλέγεται και αυτή του Σκαμνού, θα βραδύνει κατά 1-2 μήνες ακόμη.

Αναμφίβολα μας προβληματίζει αυτή η δυστοκία, αφού καθυστερεί την υλοποίηση του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά συσωρεύονται έξοδα διοίκησης του πακέτου με το φόβο στο τέλος να φάει … η φακή το λάδι! Ας ελπίσουμε ότι οι φίλοι συντοπίτες μας, που έχουν επωμισθεί την ευθύνη για την υπόθεση αυτή, δεν θα θελήσουν να αντιγράψουν τις καθυστερήσεις από άλλες παρόμοιες δράσεις στον τόπο μας για τις οποίες δεν είμαστε υπερήφανοι. Ερευνητέο είναι ακόμη αν η καθυστέρηση αυτή οδηγεί και σε παραπέρα παράταση της τελικής προθεσμίας, που ορίζεται για το τέλος του 1999 ή αν κληθούν οι επενδυτές να καλύψουν την γραφειοκρατική καθυστέρηση σε βάρος των έργων.

Αρχείο μελών

Ευχαριστούμε τον πάντα δραστήριο και πολύτιμο παράγοντα του Συλλόγου, ασφαλιστή κ. Τάκη Τζιβάρα στη Λαμία, που υποστηρίζει την προσπάθειά μας με τη διανομή της ΦτΣ στα μέλη / παραλήπτες της ΦτΣ. Ιδιαίτερα επίσης εκτιμήσαμε την συμβολή του στην συμπλήρωση του αρχείου μας δίνοντας αρκετά ονόματα συγχωριανών και συγγενών που είχαν παραληφθεί, ενώ μας πληροφόρησε για άλλα λάθη στις ταχυδρομικές διευθύνσεις.

Θα το εκτιμήσουμε αν το παράδειγμα του Τάκη μιμηθούν και άλλοι συγχωριανοί.

Υπουργείο Τύπου κ ΜΜΕ

Η ΦτΣ έτυχε της κρατικής υποστήριξης στο ζήτημα των ταχυδρομικών τελών. Είναι γεγονός ότι εκδόσεις όπως και η δική μας της ΦτΣ δεν μπορεί να έχουν μεγάλα έσοδα και τα ταχυδρομικά έξοδα αποστολής του φύλλου μας στα μέλη και φίλους του Συλλόγου, είναι σημαντικά.

Εκφράζουμε και από τη θέση αυτή τις ευχαριστείες μας στα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Τύπου που πρόσεξαν την δουλειά μας, εκτίμησαν την αξία και σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών από τους τοπικούς εκπολιτιστικούς Συλλόγους που αποτελούν τα κύταρα της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας και θεώρησαν σκόπιμη την κρατική υποστήριξη προς τη ΦτΣ.

Το κοιμητήριο του χωριού μας

Η Κα Αναστασία Αποστολοπούλου / Φουντοσταθοπούλου ζει στο Περιστέρι, για όσους δεν το γνωρίζουν, διατηρεί σπίτι στο χωριό του συζύγου της στην Καστριώτισσα, μα η καρδιά της δεν έπαψε να χτυπά για το Σκαμνό. Είναι εντυπωσιασμένη με τα καινούργια σπίτια και τους νέους Σκαμνιώτες που δίνουν νέα πνοή στο χωριό μας. Τα δύο παιδιά της, ήδη με συγκροτημένες οικογένειες, έχουν επηρρεασθεί από τη μάνα τους με μεγάλη συμπάθεια για το Σκαμνό. Διαθέτουν ιδιόκτητο οικόπεδο στο χωριό και μάλλον μπορούμε να μαντέψουμε ότι δεν θα αργήσουμε να καμαρώσουμε τη νέα γενιά από την οικογένεια αυτή και πάλι στο χωριό μας. Εχοντας βιώσει τον τελευταίο καιρό τις δυσκολες ώρες, η Τασία, με τον πρόωρο χαμό του αείμνηστου αδελφού της Δημήτρη, πρόσεξε και την κατάσταση του Κοιμητηρίου μας που στ αλήθεια δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν απ όλους μας.

“Γραψ΄τα Γιώργο με τον τρόπο σου, πές μου σε παρακαλώ, που να στείλω κι εγώ χρήματα, κάτι πρέπει να γίνει με το Κοιμητήριο του χωριού μας. Δεν μπορεί να είναι ο χώρος αυτός προσπελάσιμος από οποιοδήποτε ζώο, μέρα και νύχτα… Γράψε σε παρακαλώ στη θαυμάσια εημερίδα του χωριού μας!..”

Τί να πούμε στην Τασία; Εχει απόλυτο δίκαιο. Είχαμε αναφερθεί στο ζήτημα και πέρυσι το καλοκαίρι. Υπήρξε και μία κοινή ιδέα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής με το Σύλλογο. Παρόντες οι Απόστολος Χρ. Αποστολόπουλος, Πολύκαρπος Αστρακάς, Κώστας Γέμελος και ο υπογραφόμενος. Δεσμευθήκαμε να υποστηρίξουμε όλοι το έργο ευπρεπούς περίφραξης του Κοιμητηρίου. Στην πρόσοψη επί της ασφάλτου και στην κάθετη πλευρά, καλαίσθητη λιθοδομή και επιβλητική είσοδο για προσπέλαση με αυτοκίνητο. Πλακόστρωτη επίστρωση της προσπέλασης με αυτοκίνητο. Ωραία φυτά δεξιά και αριστερά. Πέτρινα σκαλοπάτια στην μικρή είσοδο. Μεγάλη η δαπάνη, αλλά είπαμε να το τολμήσουμε.

Κοντά στην Τασία κι ο υπογραφόμενος και ασφαλώς όλοι οι Σκαμνιώτες. Περιμένουμε το πράσινο φώς από τους αρμοδίους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. Θερμή παράκληση, όχι άλλη καθυστέρηση!! Θα το επαναλάβουμε: Η τιμή που αποδίδουμε στους νεκρούς μας, βαθμολογεί το επίπεδο του πολιτισμού μας. Αυτό τουλάχιστον διδασκόμαστε από την δική μας και την παγκόσμια Ιστορία.
ΓΝΑ

Γιάννης Λιόλιος, Nuernberg

Ο Γιάννης, ένα επίλεκτο μέλος της Σκαμνιώτικης κοινωνίας, γαμπρός της Ασημίνας Ζαλαώρα / Κοτρώνη, ζει και εργάζεται σαν πετυχημένος τεχνικός στην ΜΑΝ, στην Νυρεμβέργη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αποδεικνύει κάθε φορά τη μεγάλη του αγάπη για το χωριό μας και τους ανθρώπους του. Μας συγκίνησε τηλεφωνόντας μας για να ευχαριστήσει για την ΦτΣ που του στέλνουμε. Υποδειγματικός οικογενειάρχης με δύο χαριτωμένα παιδιά, προβληματίζεται με την εκπαίδευσή τους, αφού θέλει πολύ να τους εμφυσίσει τον Ελληνικό Πολιτισμό, την Ελληνική παιδεία. Στη Γερμανία γίνεται πράγματι μία σοβαρή προσπάθεια για την παιδεία των Ελληνόπουλων, αλλά φαίνεται ότι σε πολλούς γονείς δημιουργεί πονοκέφαλο η υποβάθμιση του ελληνικού μέρους της εκπαίδευσης. Ευχόμαστε στο Γιάννη και την οικογένειά του, υγεία, ευτυχία και κάθε καλό. Εχοντας γνωρίσει προσωπικά το Γιάννη, έχω εντυπωσιασθεί από τη σύνεση που τον χαρακτηρίζει.
ΓΝΑ

Σκαμνιώτικες Αποκριές

Εχοντας τον καιρό σύμμαχο, απήλαυσαν οι Σκαμνιώτες τη Γιορτή των Απόκρεω. Παραμονή βράδυ, έγινε μεγάλη γιορτή στην Ταβέρνα Πλιάτσικα. Ο κ. Δημήτρης Μπαλής προσπάθησε και κατάφερε να ευχαριστήσει τις δεκάδες Σκαμνιώτες πελάτες του που υπεραγαπά.

Ανήμερα το βράδυ μεγάλη ομάδα μασκαράδων αναστάτωσε ευχάριστα το Σκαμνό. Εκπληκτικές φιγούρες, κοστούμια και θέματα από την επικαιρότητα της Λάρισας κ.ά. Αδύνατον να τους αναγνωρίσει κανείς, αλλά τελικά μπορέσαμε να εξακριβώσουμε την ταυτότητα αρκετών από αυτούς, τους οποίους και συγχαίρουμε, ευχόμενοι να είναι πάντα το ίδιο κεφάτοι και να δίνουν χαρά σε όλους μας. Τον Τρύφωνα, τη Σούλα, τον μικρό Χάρη, την Γιούλη, τη Μαργαρίτα, τον Βασιλάκη, την Ελένη, τη Μάγδα.

Καθαρά Δευτέρα

Ολοι συμφωνούν ότι η φετεινή συμμετοχή στη Γιορτή με τα Κούλουμα στο Σκαμνό, ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Πολύ ωραία η προετοιμασία του Συλλόγου στα νηστήσιμα Σαρακοστιανά, αλλά και πάλι πολλές Σκαμνιώτισσες νοικοκυρές ενίσχυσαν το τραπέζι με τα δικά τους πρόσθετα εδέσματα. Σκαμνιώτικες οικογένειες πήραν μέρος στη Γιορτή συνοδευόμενες από πολυάριθμους φίλους και συγγενείς των.

Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταγράψουμε έστω και κατά προσέγγιση τις παρέες που τίμησαν το χωριό και το Σύλλογό μας. Μεγάλη η παρέα του κ. Δημήτρη Ευστράτογλου με τις αδελφές του οικογενειακώς, την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Σοφία και τον εξαιρετικό φίλο του χωριού μας, σύζυγό της κ. Γιάννη Τόδουλο, την Κα Ελένη Λαζάκη με την κόρη της, ήδη λαμπρή επιστήμονα αρχαιολόγο, το Σπύρο Μιχ. Αστρακά που μετά από καιρό επισκέφθηκε το χωριό δίνοντάς μας μεγάλη χαρά, αφού χαίρει μεγάλης αγάπης και εκτίμησης από την κοινωνία του χωριού μας, μαζί με τον ξάδελφό του κ. Αστρακά (ιδιοκτήτη του ομώνυμου οίκου ωρολογίων και κοσμημάτων στη Λαμία) μαζί με τον κ. Και κα Σαντοριναίου και με ωραία παρέα από συγγενείς και φίλους, τη συντροφιά και των κκ Τάκη Ζαλαώρα και Γιώργου Μακαρώνη με τους Μοτοσυκλετιστές από τη Λαμία που εντυπωσιάζουν με τις απαστράπτουσες μοτοσυκλέτες, σπάνια και πανάκριβα συλλεκτικά είδη, έδωσαν νοσταλγικές νότες στο χωριό από αλλοτινές εποχές, τον κ. Νίκο Κόκκινο, φίλο και καλεσμένο του κ. Κ. Γέμελου, εξαίρετου μέλους της Λαμιώτικης κοινωνίας, τους φίλους του Λάμπρου Νιάφα, του Δημήτρη Στεργίου, την παρέα του Μεταξά κ.ά.

Πέρα από την πετυχημένη Γιορτή, σημαντική είναι και η οικονομική επιτυχία του Συλλόγου, αφού την ίδια μέρα, οι προαιρετικές εισφορές προς το Σύλλογο ξεπέρασαν τις 480.000 δρχ!!

Ολα αυτά όμως δεν θα είχαν συμβεί, αν δεν υπήρχαν οι προσπάθειες αρκετών Σκαμνιωτών. Του Τάκη Ζαλαώρα που κατ έθιμον πλέον διαθέτει τα νόστιμα φασόλια (σε διπλάσια ποσότητα αυτή τη φορά), την Σημαία του Σκαμνού, τη Χαρίκλεια, που μαγείρεψε τη φασολάδα με απαράμιλλη επιτυχία (γειά στα χεράκια της!), το Φάνη με την οργάνωση της μουσικής (αυτή τη φορά ξεπέρασε με τις ωραίες επιλογές του, σε latin ρυθμούς, σε επιτυχία, ακόμη και τον εαυτό του, δημιουργώντας θαυμάσια ατμόσφαιρα), τις φίλες και τους φίλους που βοήθησαν στο σερβίρισμα, τα τραπέζια, τις καρέκλες, τα σκεύη, πριν κατά και μετά τη Γιορτή: Την Ελένη Κακαράντζα, τον Τάκη Τζιβάρα, το Δημήτρη Πολυζωϊδη, την Κούλα Γέμελου κ.ά.

Εξωραϊστικά έργα Σκαμνού

Ο επισκέπτης του χωριού μας εντυπωσιάζεται ευχάριστα το τελευταίο καιρό, αφού ευρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σειρά από έργα τοιχοποιϊας με λιθοδομές. Ιδιωτικές μάντρες χρηματοδοτούνται από τους ιδιοκτήτες, παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές σε δημόσιους χώρους, χρηματοδοτούνται από το Σύλλογο. Ολα μαζί αυτά τα έργα, χρωματίζουν σωστά τον οικισμό και αναδεικνύουν το στυλ της πέτρας που είναι ό,τι καλύτερο και συμβάλλουν θετικά στην εικόνα του χωριού.

Ας είναι σίγουροι οι φίλοι του χωριού μας ότι οι συνδρομές τους πιάνουν τόπο σε έργα που ανταποδίδουν σε όλους μας πόντους αισθητικής αναβάθμισης για την οποία όλο και περισσότεροι συγχωριανοί δείχνουν την προτίμησή τους.

Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας με τους άοκνους εκπροσώπους / στελέχη του, θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο τις επεμβάσεις του. Τώρα πλέον ξέρουμε τι είναι το σωστό και τι το λάθος. Λιθοδομή ή έστω επίστρωση με πλάκες πηλίου, όχι αποκρουστικά μπετά, όχι τσιμεντόλιθους! Οροφές από κεραμίδι, όχι τσιμέντο ή τσίγκους!

Με το νού μας στους ορειβάτες, ας μην ξεχνάμε επίσης: Απαραίτητες οι πρόσθετες και βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής στους χώρους κατασκηνώσεων, σχολείο, παιδική χαρά, Τρανή Βρύση.
ΓΝΑ

Πλατεία Σκαμνού

Λάβαμε και δημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενο επιστολής από 09.03.1998, που έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνιωτών προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας Οίτης.

Αγαπητοί Κύριοι,

ευτυχήσαμε στο Σκαμνό να έχουμε μόλις τους τελευταίους μήνες μία μικρή έστω πλατεία κάποιων δεκάδων τετραγωνικών μέτρων που τσιμεντοστρώθηκε, ενώ στις επί μέρους διαρρυθμίσεις είχε την ευκαιρία ο Σύλλογός μας να βοηθήσει και ιδιαίτερα μέσω των Μηχανικών, που συμβαίνει να ηγούνται του Συλλόγου μας. Ετσι λοιπόν υπήρξε με τους εκπροσώπους της Κοινότητας μία εποικοδομητική και, όπως εννοείται, χωρίς κανένα αντάλλαγμα συμβουλευτική συνεργασία.

Ευχαριστήσαμε την Κοινότητα και επαναλαμβάνουμε τις ευχαριστίες μας και από τη θέση αυτή για το κονδύλιο που διέθεσε. Είναι βεβαίως γεγονός ότι το μπετόν που κάλυψε το χώρο, δεν προσφέρει παρά ένα αποκρουστικό θέαμα. Οι κοινές μας συνεννοήσεις κατέληξαν στο ότι έπρεπε να ακολουθήσει μία επίστρωση του χώρου με πέτρινες πλάκες Πηλίου / Καρύστου. Ο Σύλλογός μας δήλωσε πρόθυμος στο μέτρο των οικονομικών του δυνατοτήτων να συμβάλλει για το έργο αυτό.

Ηδη πληροφορούμαστε με ικανοποίηση ότι η Κοινότητα ενισχύει την αποπεράτωση του έργου μας αυτού με ποσό 1 εκ δρχ, αλλά ο εκ των κοινοτικών μας Συμβούλων κ. Π. Αστρακάς, που φαίρεται εντολοδόχος για τη διαχείριση του ποσού αυτού, εμφανίζεται με την πρόθεση να προχωρήσει σε επίστρωση του χώρου με …πρόσθετο μπετόν! Αυτή τη φορά με τσιμεντόπλακες πεζοδρομίου. Μας έδωσε την εντύπωση ότι είναι σθεναρά προσηλωμένος σε μία τέτοια λύση που ευρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των Σκαμνιωτών, οι οποίοι έχουν διαμορφωμένες προτάσεις αρχιτεκτονικής και αισθητικής που επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τον οικισμό μας με βάση τα αποδεκτά παραδοσιακά υλικά και στοιχεία εναρμονισμένα προς το περιβάλλον.

Θέλοντας να αποφύγουμε ατυχείς ενέργειες και κατασπατάληση πόρων της Κοινότητας, αφού στη συνέχεια θα υποχρεωθούμε να υποβληθούμε σε πρόσθετη δαπάνη απομάκρυνσης των τσιμεντοπλακών, παρακαλούμε να λάβετε μέρος σε πασκαμνιωτική λαϊκή συγκέντρωση που συγκαλούμε για το σκοπό αυτό την Κυριακή 22.03.1998, ώρα 11:00 στο χώρο του σχολείου του χωριού μας, με σκοπό να συζητηθεί το ζήτημα και ληφθούν σωστές και αποδεκτές για τους Σκαμνιώτες αποφάσεις.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και διατελούμε με τιμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο του
Εξωραϊστικού κ Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνιωτών

ΦτΣ:
Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές εκκρεμεί η πραγματοποίηση της παραπάνω συνέλευσης και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι ευχές για καλή επιτυχία. Δεν θα θέλαμε να διατίθενται οι δαπανηρές στήλες της ΦτΣ για να προωθήσουμε τα αυτονόητα. Συμβαίνει να έχουμε στον κατάλογο των εκατοντάδων παραληπτών της ΦτΣ, εκλεκτούς αναγνώστες που μας τιμούν και παρακολουθούν με μεγάλη συμπάθεια τη δουλειά μας. Ας μην τους απογοητεύουμε! Οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν ήδη προβληματισθεί με το ζήτημα: Να υιοθετούμε τη γνώμη των πολλών (= θεμέλιο της Δημοκρατίας) ή την γνώμη του επαϊοντος (=αυτού που γνωρίζει το θέμα καλύτερα); Αν καλά καταλαβαίνουμε, εδώ συντρέχουν και οι δύο παράμετροι και διερωτώμαστε προς τί οι διχογνωμίες!
Αν το θέμα τίθεται από την πλευρά της αισθητικής, είναι και πάλι νομίζουμε απλό: Οταν ανακαλύφθηκε η λάσπη, πέρασε πολύς καιρός μέχρι που μας προέκυψε το τσιμέντο. Μεγάλος ο ενθουσιασμός στην αρχή, καθώς με την τσιμεντόστρωση αποφύγαμε τη λάσπη. Μετά ήρθε η υπεβολή και τσιμεντώθηκαν τα πάντα! Παρόμοια διαδρομή είχε και το nylon στη ζωή μας. Από ενδύματα μέχρι και τα πλέον απίθανα αγαθά οικιακής ή βιομηχανικής χρήσης, κατασκευάσθηκαν από το χημικό αυτό υλικό. Φάνηκαν τα προβλήματα του nylon και επανεκτιμήσαμε τα πλεονεκτήματα των φυσικών ινών, βαμβάκι, μαλλί. Το ίδιο με τα οικοδομικά υλικά, η πέτρα “δένει” με το περιβάλλον μας, δίνει το καλύτερο μοτίβο, ας το δεχθούμε χωρίς άσκοπες συζητήσεις!
ΓΝΑ

Το πρόβλημα με το κοκορέτσι

Ευαίσθητοι δέκτες της ανησυχίας και του έντονου προβληματισμού των Σκαμνιωτών για την τύχη που θα έχει το κοκορέτσι εν όψει των περιορισμών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά από την διαπίστωση της σοβαρής ασθένειας των τρελών αγελάδων, η ΦτΣ ήρθε σε επαφή με τις Βρυξέλλες, ώστε εν όψει των εορτών του Πάσχα να μπορέσει να ενημερώσει υπεύθυνα τους συγχωριανούς.

Η φοβερή αθένεια που μεταδίδεται και στον άνθρωπο, καθιστά υπεύθυνα τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή ηλικίας άνω των 12 μηνών. Υπό απογόρευση τελούν τα κεφαλάκια και το μυαλό, ενώ η Επιτροπή, ύστερα από σχετική εισήγηση του Επιτρόπου Φρανς Φίσλερ, επεκτείνει την απαγόρευση και στα εντόσθια, τον πατσά, τα πνευμόνια, τη σπονδυλική στήλη, τους αδένες και τη ραχοκοκαλιά των ζώων. Την σπλήνα την αποκλείουν για κάθε ζώο ή ηλικία ζώου.

Η απογόρευση καταλαμβάνει τις χώρες στις οποίες έχει εκδηλωθεί η ασθένεια και παρέχεται προσωρινή απαλλαγή γι αυτές, όπως και η Ελλάδα, όπου δεν εκδηλώθηκε η ασθένεια. Η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή εξετάζει αιτήματα χωρών (υποβολή μέχρι 30.06.98) και με τα παραπάνω κριτήρια, παρέχει απαλλαγή δηλ. το ελεύθερο για κατανάλωση των παραπάνω ειδών.

Ετσι λοιπόν διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα στερηθούμε το αγαπημένο μας και αρκούντως χοληστερηνούχο, κοκορέτσι.
ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *