Η μάχη του Γαρδικίου το 1824

FtS39

(14 Αυγούστου)
(Βλαχογαρδίκι κατά τον Πουκεβίλ, σήμερα Οίτη)

[Δυοβουνιώτης]

Υστερα από τις φονικές μάχες της Αμπλιανης (13-14.07.1824), της Πανάσαρης 14.07.1824, της Σουβάλας 15.07.1824, οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να περάσουν για τα Σάλωνα, τη Μάνη και το Μωργιά. Αρχηγοί των Τούρκων ήταν δύο γνωστοί Πασάδες στους πατριώτες μας από τα 3 προηγούμενα χρόνια.

Α. α) Ο Μπερκόφταλης ή Βερκόφτσαλης Γιουσούφ Πασάς από την Βραϊλα της Μολδαβίας και ο άλλος
β) Αμπάζ Πασάς Τουρκαλβανός από τη Δίβρη του Μοναστηρίου (Μπιτώλια) των Σκοπίων.

Β. Των Ελλήνων ο Γιώργος Γιάννη Ξιέκης, ο γνωστός Δυοβουνιώτης ο Νέος.

Οπως είδαμε προτίτερα μια και δεν προχώρησαν, ρήξανε “Ορδύ” (στρατόπεδο) στο πάνω μέρος της Γούρνας, όσπου να μπορέσουν να φύγουν πίσω. Ετσι εγκαταστάθηκαν από τη Γραβιά μέχρι το Μπράλο και όλα τα πάνω χωριά [“Χλωμός, Ευαγγελίστρια, Κάτω Κάνιανη, Γαρδίκι, Προκοβενίκο (=σήμερα Σκαμνός), Μπράλος”]. Υπέφεραν πάρα πολλά από τα λυσασμένα σκυλιά των Πασάδων, αλλά και οι δικοί μας καπεταναίοι δεν τους άφησαν ήσυχους. Ετσι με τις καθημερινές ενοχλήσεις, οι Τούρκοι απεφάσησαν να εγκαταλήψουν αυτό το στρατόπεδο στο δικό μας χώρο. Ετσι κατέστρωσαν ένα σατανικό σχέδιο για να παραπλανήσουν τους Ελληνες. Ενα μικρό τμήμα του τουρκικού στρατού, ήταν κάπου κοντά στο Γαρδίκι, αυτό παρέμεινε ακίνητο, ενώ το μεγάλο ανεχώρησε με γρήγορες κινήσεις και έφθασε στα Καλύβια του Γκόκου (Κόγκου) κοντά στο Ζητούνι (Λαμιώτικα Καλύβια, σήμερα).

Οταν όμως οι Καπεταναίοι έμαθαν από έναν Δελφινιώτη, ότι ο Μεγάλος Τούρκικος συρφετός, έφτασε στο Κάμπο, απεφάσησαν και χτύπησαν το μικρό τουρκικό τμήμα κοντά στο Γαρδίκι, και τους πήραν από κοντά και λίγοι έφτασαν στα Καλύβια.

Πληροφορίες δεν μας έδωσε κανένας Ιστορικός. Μαρτυρίες υπάρχουν μόνον σε πιστοποιητικά αγωνιστών. Μία μαρτυρία πέρνω από το φάκελλο του Μπουλουξή του 1821, ΖΗΤΟΥΝΙΑΤΗ ΑΝΤΩΝΗ του Ι. [Αρχείο Αγωνιστών, τμήμα χειρογράφων και Ομοιοτύπων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Αριθμός Κουτιού Α.Α.Κ.57 και Φάκελλος 28697-0]

Να τι λέγει ο ίδιος:

….Διακρήθηκε στις Μάχες Μενδενίτσας, Πατρατζίκι, ΓΑΡΔΙΚΙ, Χάνι της Γραβιάς, Κωσταλέξη με τον Δυοβουνιώτη. Στο Καματερό με τον Βούρβαχη, στη Νευρόπολη, Χλωμό, Πέντε Ορια με τον Πανουργιά. Στο Χαϊδάρι, Καπανδρίτι, Λειβανάτες, Προφήτη Ηλία, με τον Κριεζώτη. Στο Αλιβέρι, Ιερουσαλήμ, Στυλίδα με το Δυσσέα……

Η δε επιτροπή εκδουλεύσεων τον κατέταξε Υπαξιωματικό Β Τάξης Α.Λ. 6877.

Αυτά τα λίγα για τη μάχη του Γαρδικίου

Γιώργος Π. Τσίτσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *