FtS39 – Αλληλογραφία

Η Φωνή της Καλοσκοπής

Λάβαμε το 4σέλιδο φύλλο της Καλοσκοπής που εκδίδεται από τον Σύλλογο των Καλοσκοπιτών στη Λαμία.

Διακρίνουμε ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο και συγχαίρουμε τους κοντοχωριανούς μας για την ευαισθησία τους και την πρόοδο που έχουν επιτύχει σε θέματα αιμοδοσίας. Τα θέματα περιβάλλοντος τα τοποθετεί η Καλοσκοπή, ψηλά -και μπράβο της- αφού σε συνεργασία και με τα Καστέλλια οργάνωσαν για τα μέσα Αυγούστου διήμερο Συνέδριο ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμού.

Ευχαριστούμε τους φίλους μας της Καλοσκοπής και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν αταλάντευτοι την προσπάθεία τους.

Γεώργιος Τσίτσας, Νάουσα Πάρου

Ο αγαπητός μας Γιώργος, τ. Πρόεδρος Φ.Ε. Μπράλου, όχι απλά συντοπίτης από τον Μπράλο, αλλά και με πολλούς συγγενείς στο Σκαμνό, ζει και εργάζεται στην όμορφη Πάρο, μα πάντα δέχεται με ευχαρίστηση τη ΦτΣ. Μας στέλνει τα θερμά συγχαρητήριά του για την ΦτΣ που τη χαρακτηρίζει “αξιόλογη Εφημερίδα”. Μας τιμούν πράγματι και μας ενθαρρύνουν αυτές οι εκδηλώσεις, προερχόμενες μάλιστα από διακεκριμένους συντοπίτες μας. Ο Γιώργος συνοδεύει το μήνυμά του και με το ποσό των 5.000 δρχ.

Εγκάρδιες ευχαριστίες Γιώργο, σου ευχόμαστε εκ μέρους όλων των Σκαμνιωτών να είσαι πάντα καλά. Το ποσό που μας έστειλες θα παραδόσουμε στον Ταμία του Συλλόγου.

Γιώργος Π. Τσίτσας (Ψηλός)

Προς τη Φωνή των Σκαμνιωτών
κ. Γ. Αποστολόπουλο

Αγαπητέ εξάδελφε Γιώργο,
όπως σου διαβίβασε ο Γιώργος Αστρακάς, σου εύχομαι καλή υπομονή και θα προσπαθήσω να είμαι κοντά σου για το καλό της ΦτΣ. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια.
Γιώργος Π. Τσίτσας
ΥΓ : Θέλω 4 τεύχη από κάθε εφημερίδα.

ΦτΣ:Θέλουμε και από τη θέση αυτή να ευχαριστήσουμε τον αγαπητό μας Γιώργο για την αγάπη του και την προσφορά του. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Γ. Αστρακάς μου είχε μιλήσει με πολύ καλά λόγια για την σπουδαία δραστηριότητα του Γιώργο. Αυτό που ο ίδιος αντιλήφθηκα επισκεπτόμενος το Γιώργο στο γραφείο του με εντυπωσίασε. Ο Γιώργος ασχολείται, χωρίς να είναι ιστορικός κατ επάγγελμα, με τη συστηματική μελέτη της Ιστορίας του τόπου μας. Εκτιμώ ότι είναι ένας ιστοριοδίφης μεγάλου βεληνεκούς με πολύτιμο έργο. Η ζωή τα φέρνει έτσι που ακόμη και αυτό τον διαπρεπή εξάδελφό μου για τον οποίο αισθάνομαι ιδιαίτερη υπερηφάνεια, τον .. ξαναγνώρισα μόλις πρόσφατα και ύστερα από περίπου 30 χρόνια!

Θαυμάσαμε την ευαισθησία του για την ιστορία και την πορεία αυτού του τόπου, μα περισσότερο το ενδιαφέρον του για τα δικά μας χώματα, στα ιδιαίτερα χωριά μας. Μας έδωσε σημαντικά στοιχεία για τη μάχη του Βλαχογαρδικίου (η σημερινή Οίτη) το 1824. Που τα προωθούμε για δημοσίευση. Ο Γιώργος συγκινήθηκε από τη συνέντευξη που πήραμε προ καιρού από την κα Ζαλαώρα και τις αφηγήσεις / αναφορές της στο Χάνι Ζαλαώρα στο Πουρναράκι. Μας εμπιστεύθηκε -και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γιαυτό- σοβαρό ιστορικό ντοκουμέντο συμβολαιογραφικής πράξης μίσθωσης ακινήτου στο Πουρναράκι, από τον 18ο αιώνα! Η ίδια η ιστορία του τόπου μας καθρεπτίζεται εκεί με στοιχεία για τα συναλλακτικά ήθη και τακτικές της εποχής εκείνης. Θα προσπαθήσουμε το γρηγορώτερο να δημοσιεύσουμε αυτό το κείμενο μα και να δόσουμε κάποιο φωτογραφικό ομοίωμα του ντοκουμέντου. Αξίζει σε μελετητές σαν το Γιώργο κάθε υποστήριξη στο έργο που επιτελεί. Δεν γνωρίζουμε τις νομικές λεπτομέρειες, αλλά ελπίζουμε ότι ο σημερινός αξιότιμος συμβολαιογράφος Γραβιάς να φυλάσσει το παλαιό αρχείο του αείμνηστου συγγενή μας Καρδάκου και να διευκολύνει το Γιώργο στην έρευνά του για πράξεις του περασμένου αιώνα που έχουν μόνον ιστορική αξία.

Είμαστε ευτυχείς στην ΦτΣ να υπολογίζουμε σε τέτοιες συνεργασίες.

Συνδρομές

Ασφαλώς κάποια υπερβολική επαγγελματική απασχόληση εμπόδισε τον αγαπητό μας ταμία κ. Γιώργο Αστρακά να μας στείλει τη συνηθισμένη λίστα συνδρομών. Είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνει με το επόμενο φύλλο της ΦτΣ. Ωστόσο θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους που ενίσχυσαν το Σύλλογο.

Μας μεταφέρθηκε η περίπτωση του αγαπητού κ. Τάκη Αποστολόπουλου από την Ηράκλεια που είναι συγγενής της οικογένειας Κ. Γκόλφη, που ενίσχυσε το Σύλλογο με 5.000 δρχ. Για τον ίδιο μαθαίνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι χτίζει σπίτι στο χωριό μας, πάνω από αυτό του Κ. Γκόλφη. Τον συγχαίρουμε, τον ευχαριστούμε και τον καλωσορίζουμε. Μας δίνει μεγάλη χαρά και τιμή να τον έχουμε πιο κοντά μας.

Ομοίως μας πληροφορούν για τον Απόστολο Ν. Αποστολόπουλο που μέσω του κ. Ευστ. Τζιβάρα έστειλε στον Ταμία μας το ποσό των 10.000 δρχ. Ο Στάθης εκτίμησε τη χειρονομία και σε ανταπόδοση δέχθηκε τον Αποστόλη σε μία από τις γνωστές Σκαμνιώτικες μεζεδοψησταριές!

ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *