Ο Ξενώνας Σκαμνού

FtS40

Ζωηρό ενδιαφέρον έχει προκαλέσει στους συγχωριανούς και τους φίλους του χωριού μας η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία ενός Ξενώνα που τόσο πολύ τον έχει ανάγκη το χωριό μας. Μας ζητούν πληροφορίες και λεπτομερή στοιχεία και τον τρόπο να βοηθήσει ο καθένας όσο μπορεί. Είναι πράγματι συγκινητική και εντυπωσιακή η απήχηση, αφού και στους πιο φανατικούς υποστηρικτές της ιδέας στην αρχή δεν υπήρχε μία τόσο έντονη αισιοδοξία!

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Σκαμνιώτες και τους φίλους που έσπευσαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Σκαμνού, μα ιδιαίτερα αυτούς τους Σκαμνιώτες και φίλους του χωριού μας που ζουν μακριά από το χωριό και παρά ταύτα υποστηρίζουν την πρωτοβουλία. Είναι δύσκολη για την ώρα η ακριβής απαρίθμηση προσώπων και ποσών, αλλά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τον Γιατρό κ. Κώστα Αστρακά που ζει και διατηρεί κλινική στο ακριτικό Διδυμότειχο που αναγγέλλει την ανάληψη ποσού μετοχών 500.000 δρχ, ο κ. Δημήτρης Αστρακάς, Αρχιτέκτονας από τον Πειραιά ομοίως, τα εξαδέλφια του Απόστολου Δοσούλα κ. Θωμάς Παπαδόπουλος αναλαμβάνει ποσό 500.000 δρχ, ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος αναλαμβάνει την κάλυψη ποσού 100.000 δρχ κοκ.Φυσικά εδώ δεν προσμετρώνται οι καλύψεις που έχουν αναγγελθεί ήδη από την πρώτη στιγμή σύλληψης της ιδέας και επιβεβαιώνονται ανεπιφύλακτα.

Πολλοί συγχωριανοί ζητούν παραπέρα λεπτομέρειες για το έργο και το χρονοδιάγραμμα. Έτσι λοιπόν έχουμε να πληροφορήσουμε ότι εκπρόσωποί μας (οι κκ Τρύφων Φετφατζής, ο κ. Δημήτρης Ευστράτογλου και ο υπογραφόμενος) επισκεφθήκαμε στην Αμφίκλεια την διαχειρίστρια του προγράμματος Leader II, αναπτυξιακή εταιρία Παρνασσός -Οίτη ΑΕ και είχαμε αναλυτική συζήτηση με τον Γενικό Διευθυντή κ. Ντούβα και μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των υποβληθεισών προτάσεων. Η συζήτηση περιεστράφει γύρω από εκατέρωθεν διευκρινήσεις.

Εξηγήθηκε εκ μέρους μας και δια ζώσης η φιλοσοφία και οι θεμελιώδεις επιδιώξεις της πρωτοβουλίας μας, που ταυτίζονται με τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Προγράμματος. Τονίσαμε την αξία, τη σημασία και την διαγραφόμενη επισκεψιμότητα του Σκαμνού για το Φαράγγι του Ασωπού.

Σταθήκαμε ιδιαίτερα στον πολυμετοχικό χαρακτήρα της επένδυσής μας και υπογραμμίσαμε ότι για το υπόψη πρόγραμμα, αλλά και για μας τους Σκαμνιώτες, το ζητούμενο δεν είναι η συγκέντρωση του ποσού της ιδίας συμμετοχής από μία “παρεούλα” συγχωριανών, αλλά επιμένουμε στην καθολική συμμετοχή και εμπλοκή των συγχωριανών. Και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Σκαμνός έχει στους κόλπους του ανθρώπους οι οποίοι και το υπόψη οικονομικό βάρος μπορούν άνετα να καλύψουν και η μεγάλη αγάπη τους για το χωριό και τους ανθρώπους του είναι δεδομένη. Τα χρήματα της ΕΕ θα πιάσουν τόπο μόνο αν η όποια δραστηριότητα γίνει προς χάριν του χωριού και των ανθρώπων του, όταν γίνει μαζί με τους συγχωριανούς που καλούνται να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να ωφεληθούν στο παρόν και στο μέλλον με την ιδιότητα του προμηθευτή ντόπιων αγαθών (για παράδειγμα ειδών διατροφής, κρεατικών, γαλακτοκομικών, πουλερικών, μελισσοκομικών, κηπευτικών κλπ), με την ιδιότητα του απασχολούμενου κοκ.

Το ποσό που αντιστοιχεί στο 25% (8 εκ δρχ) της ιδίας συμμετοχής (32 εκ δρχ) έχει ήδη κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό και το υπόλοιπο ποσό, δεσμευόμαστε να καταθέσουμε μέσα στο χρονικό όριο υλοποίησης της επένδυσης (1998-1999). Οι ενισχύσεις καταβάλλονται ανάλογα με την πρόοδο του έργου και βεβαίως εφ όσον διαπιστώνεται κάθε φορά η καταβολή και του δικού μας ποσοστού ιδίας συμμετοχής.

Επισημάναμε φιλικά στους αρμόδιους ότι η προκήρυξη της Αναπτυξιακής Εταιρίας Παρνασσός Οίτη ΑΕ, εξαιρεί της επιχορήγησης τα “καταλύματα” και εκ των πραγμάτων παραπέμπει σε αναχρονιστικού τύπου κατασκευές κτιριακών συγκροτημάτων ενιαίων “μπλοκ” και όχι οικίσκων (bungalows) που επιβάλλει η αισθητική του τοπίου μας και οι σύγχρονες αντιλήψεις περί τουρισμού. Για τον ίδιο λόγο χρειάσθηκε πολύ δουλειά και αλλεπάλληλες αλλαγές των αρχιτεκτονικών μας σχεδίων, ώστε να “σπάσουμε” το ενιαίο του κτιριακού συγκροτήματος σε διαφορετικά επίπεδα και να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα δηλ. μία κατασκευή / έργο που μαζί με τα λοιπά στοιχεία που περιλαμβάνει ο φάκελος μας και δεν είναι ακόμη για λόγους ευνόητους ανακοινώσιμα, προσανατολίζεται στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.

Η τριμελής επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή της αναπτυξιακής εταιρίας, επισκέφθηκαν το Σκαμνό για να δουν επί τόπου το χώρο στον οποίο σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε το έργο και επακολούθησε εκ νέου συζήτηση με ερωτήσεις και διευκρινήσεις εκ μέρους του Προέδρου του Συλλόγου μας κ. Κ. Γέμελου και του υπογράφοντος.

Αναμφιβόλως είναι παρακινδυνευμένο να προεξοφλήσουμε το αποτέλεσμα της επιτροπής αξιολόγησης και βεβαίως την τελική κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα και στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμαρχος Αμφίκλειας και Πρόεδροι των εμπλεκομένων Κοινοτήτων χωρίς τη συμμετοχή του Σκαμνού τον οποίο, υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Κοινότητας Οίτης που είναι και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της υπόψη Αναπτυξιακής Εταιρίας.

Οι αρμόδιοι μας πληροφόρησαν ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα ανακοινωθούν περί το τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου 1998. Μέχρι τότε δεν έχουμε παρά να αναμένουμε με τη βάσιμη ελπίδα ότι έχουμε υποβάλλει έναν πάρα πολύ καλό φάκελο / πρόταση.

Κανόνες ευπρέπειας δεν επιτρέπουν σχόλια παρασκηνίου που θα δημιουργούσαν δυσχέρειες στο αμερόληπτο έργο των αξιολογητών και του ΔΣ. Σε ένα μόνο σημείο θα θέλαμε να σταθούμε γιατί υποψιασθήκαμε κάποια ανησυχία και στενόκαρδη προσέγγιση: Παρόμοιες δραστηριότητες των γειτονικών οικισμών, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, Ξενώνες δεν έχουν σε καμία περίπτωση να ανησυχήσουν από την επένδυση του Σκαμνού. Το αντίθετο μάλιστα! Ο Σκαμνός προσελκύει “πρωτογενή” πελατεία και δεν αφαιρεί πελάτες από άλλες συναφείς επιχειρήσεις. Πέραν αυτού οι πελάτες του Ξενώνα στο Σκαμνό, είναι φυσικό να εμπλουτίζουν το πρόγραμμά τους με εκδρομές στους γειτονικούς οικισμούς, όπως γίνεται και σήμερα και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση. Το ίδιο και γι αυτά τα ίδια τα καταλύματα, αφού σε περίοδο μεγάλης πληρότητας είναι φυσικό να αναζητούνται συμπληρωματικά κρεβάτια στα γειτονικά χωριά. Εάν λοιπόν ο Σκαμνός και το Φαράγγι τραβήξει κόσμο -που είναι απολύτως βέβαιο-, όλοι έχουμε στη γύρω περιοχή να ωφεληθούμε! Να σκεφθούμε τις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές όπου πολλές “ανταγωνιστικές” μονάδες ανθούν και αλληλοσυμπληρώνονται η μία δίπλα στην άλλη. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσεται συνολικά μία περιοχή, σε αντίθετη περίπτωση έχουμε να διαπιστώσουμε ότι από το ..τίποτα δεν μπορεί κανείς να περιμένει .. τίποτα.
ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *