FtS40 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Δενδροφύτευση

Η καθολική προσπάθεια για ενίσχυση του πρασίνου μας και την προστασία της βλάστησης δεν σταματάει ποτέ και ούτε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Με την ευγενική παρέμβαση του Σκαμνιώτη Δασάρχη κ. Μάκη Αποστολόπουλου στο Δασαρχείο Λειβαδιάς, μπορέσαμε να πάρουμε μέσω του Συλλόγου μας 140 ωραία δενδρύλλια που πρόθυμα φιλόπονοι συγχωριανοί φύτευσαν σε επίκαιρες περιοχές του οικισμού μας.

Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στον Μάκη, τον Τάκη Τζιβάρα που παρέλαβε από το φυτώριο Αλιάρτου τα φυτά και τα μετέφερε με το αυτοκίνητό του.

Το ίδιο και με ενέργειες του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου αποκτήθηκαν 200 λιγούστρα και 70 άλλα φυτά (δάφνες, καστανιές, κουκουναριές) για το χωριό μας.

Στη φύτευση συνέβαλαν αρκετοί Σκαμνιώτες που τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε, αναφέρουμε όσα ονόματα ακούσαμε: τον Γιαννούλη και Αθανασία Σαντοριναίου, το ζεύγος Βασίλη και Δρόσω, το ζεύγος Βάσω και Βασίλη Τζιβάρα, τον Ηλία Λιασκώνη, τον Δημήτρη Ευστράτογλου, τον Κώστα Γέμελο και Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Ανάδειξη και δημιουργία θέσης θέας

Στα πλαίσια του προγράμματος Leader II προβλέπεται και η ενίσχυση των κοινοτήτων προκειμένου να αναδείξουν και διαμορφώσουν θέσεις θέας. Από τη δαπάνη που προϋπολογίζεται καλύπτει η τοπική αυτοδιοίκηση ποσοστό 20%.

Εχοντας ήδη εκπονήσει τη γνωστή μελέτη του μηχανικού μας κ. Απόστολου Δοσούλα για το γήπεδο πάνω από τον Αη-Θανάση και στον ίδιο άξονα, προωθήσαμε το αίτημα του Σκαμνού στην αρμόδια αναπτυξιακή εταιρία.

Για την καλύτερη ενημέρωση των συγχωριανών μας παραθέτουμε αμέσως παρακάτω μικρό απόσπασμα του αιτήματος που υποβλήθηκε:

Η προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης ευρίσκεται στο Βορειοανατολικό άκρο του Οικισμού Σκαμνός, ακριβώς στο σημείο συμβολής της Εθνικής Οδού Θερμοπυλών – Ρίου και της επαρχιακής οδού Σκαμνός -Οίτη- Παύλιανη κλπ.

Η προτεινόμενη θέση ευρίσκεται σε υψόμετρο 710 μέτρων και καλύπτει μία επιφάνεια από 2.176 τετραγωνικά μέτρα. Οι επικλίσεις της υπόψη επιφάνειας δεν υπερβαίνουν το 3%. Ο χώρος ορίζεται βόρεια και βορειοανατολικά από τον Καλλίδρομο που υψώνεται επιβλητικά και απότομα αμέσως πάνω από την εθνική οδό, ενώ από κάτω από το πλάτωμα αυτό εντυπωσιάζει η “αγρια” χαράδρα του Καλλιδρόμου, το “Βαθύρεμα”. Αμέσως πιο δίπλα, βορειοδυτικά, δυτικά και νοτιοδυτικά αντικρύζει κανείς από το ίδιο πλάτωμα και σε πρώτο πλάνο, τις αλλεπάλληλες ποικιλόχρωμες λοφοσειρές σε εξαιρετικά επικλινείς πλαγιές μέχρι τον Ασωπό και την Παπαδιά, ενώ σε δεύτερο πλάνο μπορεί να αποθαυμάσει στη σειρά τις πανέμορφες κορυφές της Οίτης, Γκιώνας, πιο πίσω βαθύτερα τα Βαρδούσια και λίγο αριστερώτερα / νοτιοδυτικά τον Παρνασσό. Τα χωριά της περιοχής το Δέλφινο, Κουμαρίτσι, Δυό Βουνά, Οίτη, Κάνιανη, Σκλήθρο κλπ, φαντάζουν σαν πέρλες πάνω στα όμορφα βουνά του τόπου μας.

Το διαφορετικό τοπίο που ξαφνικά ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του διερχόμενου ακριβώς σ αυτή την περιοχή μεταξύ του Ανω Μπράλου και Αη-Γιώργη (ύψος Ελευθεροχωρίου), η πλαστικότητα του ορεινού και ημιορεινού όγκου και η πολυμορφία της πλούσιας πανίδας, συνθέτουν μία πρόκληση των αισθήσεων για κάθε περαστικό, Eλληνα ή Αλλοδαπό που κινείται προς ή από τους Δελφούς, Πάτρα κλπ. Δύσκολα αντιστέκεται κανείς στον πειρασμό, εξ όσων γνωρίζουμε οι κάτοικοι της περιοχή, να μην σταματήσει στο σημείο αυτό για κάμποση ώρα και να απολαύσει το τοπίο. Εκατοντάδες αυτοκίνητα διέρχονται κάθε ημέρα από το σημείο αυτό.

Εκτιμούμε ότι η προτεινόμενη περιοχή πληροί τις προϋποθέσεις και προσφέρεται για την διαμόρφωσή της σε ένα καλαίσθητο χώρο θέας. Στον οδικό άξονα των Δελφών ενδείκνυνται αναμφιβόλως τέτοιες πινελιές που ενισχύουν την καλή εντύπωση των διερχομένων για την περιοχή μας.

Μία σειρά από καλομελετημένες καλαίσθητες κατασκευές αναδεικνύουν το χώρο σε πραγματικό στολίδι για την είσοδο του χωριού μας και για τους πολυάριθμους διερχόμενους. Σύνολο δαπάνης περίπου 6 εκ δρχ, από τα οποία το 20% καλύπτονται από την Κοινότητα Οίτης ή το Σύλλογο Σκαμνού.

Το μεγάλο βάρος της κινητοποίησης σήκωσε (ποιός άλλος;) ο Πρόεδρος κ. Κ. Γέμελος. Πολύτιμη όμως ήταν η βοήθεια και η συγκεκριμένη τεχνογνωσία που με εντυπωσιακή προθυμία μας έδωσε το Κέντρο Ανάπτυξης Καλαμπάκας – Πύλης ΑΕ, όπου ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πύλης και υπεύθυνος του Γραφείου της αναπτυξιακής Μονάδας κ. Χρήστος Γκέκος, μαζί με τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Ευριπίδη Καζαντζή μας υποδέχθηκαν φιλικά και μας υποστήριξαν αποφασιστικά. Απέναντί τους είμαστε ιδιαίτερα υποχρεωμένοι, τους ευχαριστούμε εκ μέρους ολόκληρου του χωριού μας και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν την πράγματι ωραία δουλειά τους. Τέτοιους ανθρώπους, τους έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος μας.

Μία … Σκαμνιώτισσα παντρεύεται!

Εχουμε την ιδιαίτερη χαρά και το προνόμιο να πληροφορήσουμε για το ότι η Τίτσα, κόρη του προηγούμενου Διευθυντή σύνταξης κ. Γεωργίου Λ. Αστρακά, που τόσο αγάπησαν οι Σκαμνιώτες από τα ωραία κείμενά της μέσα από τη ΦτΣ με την ένδειξη “μία Σκαμνιώτισσα”, παντρεύεται.

Ο τυχερός γαμπρός του Σκαμνού κ. Βαγγέλης Ασημακόπουλος, κατάγεται από την Κλειτορία (Μαζέϊκα) της ένδοξης περιοχής των Καλαβρύτων, όπου η Τίτσα έχει διορισθεί Καθηγήτρια μέσης Εκπαίδευσης.

Η θρησκευτική γαμήλια τελετή θα γίνει στις 07.02.1998, ώρα 20:00 στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κορυδαλλού.

Στο νέο ζευγάρι του Σκαμνού εκφράζουμε τις πλέον εγκάρδιες ευχές μας για ευτυχία στο νέο ζευγάρι.

Ημερολόγιο Σκαμνού 1998

Κάθε Σύλλογος, μαζικός φορέας, πιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις κλπ συνηθίζουν να τυπώνουν κάθε χρόνο ένα ημερολόγιο που διανέμουν στο κοινό που απευθύνονται. Εχει παρατηρηθεί ότι η ποιότητα των ημερολογίων κυμαίνεται από τα επίπεδα που απλά τηρούνται κάποια προσχήματα προκειμένου να εισπραχθεί ένα ποσό, μιά συνδρομή, οπότε ο συνδρομητής καταβάλλει τον οβολόν του και διακριτικά στη συνέχεια απαλλάσσεται από το …ημερολόγιο και φθάνει η προσπάθεια σε αξιέπαινα επίπεδα ποιότητας, πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και τυπογραφικής δημιουργίας. Αυτά τα ημερολόγια όλοι μας τα ξεχωρίζουμε και τα διαφυλλάσουμε πολλές φορές και μετά το πέρας του υπόψη ημερολογιακού έτους στο προσωπικό / οικογενειακό μας αρχείο.

Χωρίς διάθεση υπερβολής ο Σύλλογος Σκαμνού παρουσιάζει κι εφέτος ένα τέτοιο ημερολόγιο τοίχου αξιώσεων που εντυπωσιάζει. Ολοι οι συντελεστές παίρνουν καλό βαθμό. Είναι γεγονός ότι και το πραγματικό κόστος κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά ο Σκαμνός έχει την τύχη που ακούει στο όνομα Απόστολος Σαντοριναίος (στοιχειοθεσία, φωτοσυνθέσεις, φίλμς με ειδικούς κομπιούτερς) και Δημήτρης Ευστράτογλου-Γιάννης Ξυνός ΟΕ (σύγχρονο τυπογραφείο υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών) που όλοι τους έχουν μέσα στην καρδιά τους σε περίοπτη θέση το Σκαμνό.

Το ίδιο και πέρυσι είχαμε ένα πολύ καλό ημερολόγιο, αλλά το καινούργιο στοιχείο φέτος είναι το φωτογραφικό υλικό που εντυπωσιάζει. Εντονη είναι η παρουσία του Φαραγγιού του Ασωπού, ενώ δεν υστερεί και το υπόλοιπο υλικό μέσα από το οποίο αντικατοπτρίζεται η σπάνεια ευαισθησία και φωτογραφική καλλιτεχνία του Απόστολου Δοσούλα, που αναδεικνύει τις ομορφιές του τόπου μας με θεματολόγιο το περιβάλλον, τα φυτά και τα ζώα, τα πτηνά, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το Σκαμνιώτικο σκηνικό σε όλες τις εποχές του χρόνου λες και αμίλλονται μεταξύ τους στην ομορφιά.

Συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους να μην χάσουν αυτό το ημερολόγιο γιατί πράγματι αξίζει. Δεν πρόκειται για διαφήμιση! Θεωρούμε ότι με ευχαρίστηση θα καταβάλλει κανείς ένα μικρό ποσό γι αυτό ενισχύοντας ταυτόχρονα και τα οικονομικά του Συλλόγου που το έχει ανάγκη. Με τη διανομή των ημερολογίων έχουν ευγενικά δραστηριοποιηθεί οι φίλοι μας: Τάκης Τζιβάρας, Χαρίκλεια, Ευθύμιος Τζιβάρας, Φάνης Σκαρής, Χρυσούλα Δουμανά, Κώστας Ντάος, Δημήτρης Πολυζωϊδης, Γιάννης Ζαλαώρας, Μάνος Γέμελος, Λάκης Δουμανάς, Γιώργος Αποστολόπουλος Κώστας Ε/Μ Τζιβάρας, Κούλα Γέμελου και Λάμπρος Νιάφας. Συστεινόμενη -προαιρετική / ενδεικτική- τιμή 2.000 δρχ το ένα.

Ατύχημα του Τάκη Τζιβάρα

Στο κυνήγι που πήγε ο Τάκης είχε ένα ατύχημα που τον υποχρέωσε να βάλει στο γύψο για ένα διάστημα το πόδι του. Του ευχόμαστε περαστικά, ώστε να μην δυσκολευτεί στην δουλειά του σε μία περίοδο που ανανεώνονται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και .. διανέμονται και τα ημερολόγια του Συλλόγου!

Νέοι Σκαμνιώτες!

Εχουμε την τιμή και τη χαρά να δώσουμε στην δημοσιότητα την πληροφορία ότι μία νέα οικογένεια προβλέπεται να ενταχθεί στην κοινωνία του Σκαμνού. Πρόκειται για την Κυρία και τον κ. Γιώργο Σγουτίδη, φίλο του Δημήτρη Ευστράτογλου από την Αθήνα που φιλοξενήθηκαν από το Δημήτρη στο Σκαμνό τις ημέρες των Χριστουγέννων. Εξαίρετοι άνθρωποι που γρήγορα κέρδισαν τη συμπάθεια όλων μας. Κι εκείνοι με τη σειρά τους, από τους λίγους γνήσιους Αθηναίους, φάνηκε να αγάπησαν το Σκαμνό και τους ανθρώπους του. Φίλοι μας, τους πληροφόρησαν και προθυμοποιήθηκαν να τους διευκολύνουν να βρουν ένα οικόπεδο. Θα χαρούμε ειλικρινά να γίνουν συγχωριανοί μας αυτοί οι υπέροχοι νέοι άνθρωποι. Ο κ. Σγουτίδης διατηρεί κατάστημα προϊόντων αργυροχρυσοχοϊας στο κέντρο της Αθήνας (Μιλτιάδου 10).

Τα κάλαντα

Αφού η πρώτη παρέα παιδιών εδώ και δύο μόλις χρόνια επανέφερε στο Σκαμνό το ωραίο έθιμο, φαίνεται ότι τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα παγιοποιήθηκαν σαν θεσμός και τα παιδιά έδωσαν και πάλι τη χαρά σε όλα τα σπίτια του Σκαμνού παραμονή Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιάς. Τα παιδιά έδειξαν να είναι πολύ ευχαρεστημένα καθώς οι Σκαμνιώτες ήταν ιδιαίτερα γαλαντόμοι!

Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος

Ωραία ατμόσφαιρα δημιούργησε ο Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στο χωριό με πρώτο και καλύτερο αυτόν του Συλλόγου στο μεγάλο έλατο του Ιατρείου και γύρω από το Ηρώο. Μπράβο στον Κώστα Γέμελο και Απόστολο Δοσούλα. Ωραίο διάκοσμο με στολισμένα δένδρα και λαμπιόνια είδαμε σε πολλά σπίτια, όπως στον Πολύκαρπο, Τρύφωνα, Τάκη Τζιβάρα, Παπα-Στάθη, Κώστα Γέμελο, Στέλιο, Βάσω, Γ. Αποστολόπουλο. Και του χρόνου με υγεία!

Επικοινωνία και ευχές απ όλους για όλους!

Κ¨ατι πολύ όμορφο προέκυψε σαν ξαφνική ιδέα τις ημέρες των Χριστουγέννων. Εκπρόσωποι του Συλλόγου και της ΦτΣ επισκέφθηκαν και χαιρέτησαν στα σπίτια τους όλους τους μόνιμους κατοίκους του Σκαμνού. Ηταν μία εκπληκτική εμπειρία. Πήραμε και δώσαμε χαρά.

Η πλατεία του Σκαμνού

Καλό σημάδι με το ίδιο αισιόδοξα μηνύματα προκύπτουν από το εξελισσόμενο έργο διαμόρφωσης της μικρής πλατίας του Σκαμνού. Ο, τι καλύτερο μπορεί να φαντασθεί κανείς σαν συναντίληψη, συναργασία, συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια, συντονισμός ενεργειών και προσφορών.

Η εκκλησία παραχωρεί το χώρο, στο νότιο τμήμα του Αγίου Κωνσταντίνου, η Κοινότητα Οίτης χρηματοδοτεί με ανάθεση στον Κώστα Ντάο (προϋπολογισμός περίπου 2-2,5 εκ δρχ) την διαμόρφωση / τσιμεντόστρωση του χώρου. Οι εκπρόσωποι της Κοινότητας συνεργάζονται αρμονικά με τους μηχανικούς του Σκαμνού που εισφέρουν πρόθυμα και αφιλοκρδώς γνώμες και ιδέες. Πρόβλεψη / ενσωμάτωση σωληνώσεων νερού και ρεύματος, παρτέρια για τα φυτά στη μέση και τις άκρες, καθιστικά τριγύρω. Ενα ακόμη μπετόν όμως κακοφαίνεται στους Σκαμνιώτες που ήδη έχουν διαμορφωμένες γνώμες και απόψεις για την αισθητική του χώρου και μάλιστα ενός χώρου που καλείται να αναδείξει το κέντρο του χωριού. Η πλακόστρωση αποφασίζεται να γίνει με πλάκες Πηλίου το δίχως άλλο. Εδώ καλείται και πάλι Σύλλογος. Ο Σύλλογος είμαστε όλοι μας και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ενισχυθεί ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η ωραία πλατεϊτσα.

Τηλεφωνικός Κατάλογος μελών και φίλων του Συλλόγου

Από καιρό είχαμε την ιδία να δημιουργήσουμε ένα τηλεφωνικό κατάλογο συνπληρωμένο με ταχυδρομικές διευθύνσεις και επαγγελματική δραστηριότητα των μελών και φίλων του Συλλόγου. Πολλοί φίλοι μας το έχουν ζητήσει. Με τον κατάλογο αυτό θα μπορέσει να αναπτυχθεί η ανθρώπινη επικοινωνία, η αλληλεγγύη σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο μεταξύ των μελών και φίλων του Σκαμνιώτικου Συλλόγου.

Το έναυσμα επανέρχεται βλέποντας μία τέτοια ωραία αντίστοιχη δουλειά της Καλοσκοπής. Διαθέτουμε ένα αρχείο στον υπολογιστή μας, αλλά χρεθιάζεται συμπλήρωμα. Ζητούμε τη συνεργασία και βοήθειά σας. Γράψτε μας στη διεύθυνση της ΦτΣ και δώστε μας τα τηλέφωνά σας και την επαγγελματική σας δραστηριότητα.

Για την πυρκαγιά του Αυγούστου

Σοβαρή μας παράληψη να αναφέρουμε σε σχετική είδηση προηγούμενου φύλλου μας την αποφασιστική συμβολή της Κας Βάσως Τζιβάρα που πρώτη διαπίστωσε την πυρκαγιά και κινητοποίησε συγχωριανούς και την πυροσβεστική υπηρεσία. Η Βάσω ευρίσκεται στην κορυφή του λόφου της παιδικής χαράς και έχει αυτό το πλεονέκτημα. Το πρόβλημά της είναι ότι χρειάζεται ένα ζευγάρι καλύτερα κιάλια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *