Ορθοδοξία: Στην πρώτη γραμμή για τον Ελληνισμό, το περιβάλλον, την ανθρωπότητα

FtS40

Ενας χρόνος με έντονη τη παρουσία και τη δράση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κυρίως εκτός συνόρων, καταγράφεται από τον ετήσιο συνοπτικό απολογισμό.

Κορυφαία γεγονότα τράβηξαν την προσοχή μας, όπως η δόξα του Βυζαντίου, η έκθεση που διοργανώθηκε τους πρώτους μήνες του ’97 στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης για την οποία ενημερώθηκαν οι αναγνώστες μας μέσα από τις στήλες της ΦτΣ.

Υιοθετούμε εξ άλλου την άποψη πολλών, ότι το κορυφαίο γεγονός στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Θεσσαλονίκη, κατά το περασμένο έτος ήταν αναμφίβολα η έκθεση των θησαυρών του Αγίου Ορους. Η όλη οργάνωση, προετοιμασία, το κόστος κλπ της διοργάνωσης αυτής στη Θεσσαλονίκη -ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης-, όπως κατά καιρούς εμφανίσθηκε στο φως της δημοσιότητας, μόνο σε μελαγχολία μας έβαλε. Οι θησαυροί του Αγίου Ορους μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους.

Το ακτοπλοϊκό ταξίδι του Πατριάρχη στις ακτές της Μακεδονίας και της Θράκης και στη συνέχεια στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, με κεντρικό θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, έδοσε στην Ορθοδοξία και τον “πράσινο Πατριάρχη”, Βαρθολομαίο, όπως προσφυώς ανά την υφήλιο πλέον τον αποκαλούν, μεγάλη αίγλη και αναδείχθηκε σε κορυφαίο γεγονός. Εδώ βεβαίως προσμετρώνται και οι απρεπείς τουρκικές αντιδράσεις κατά την προσέγγιση του κρουαζιεροπλοίου με τους συνέδρους στις τουρκικές ακτές. Γεγονότα που εξέθεσαν περισσότερο τους Τούρκους στη διεθνή κοινή γνώμη.

Το δίχως άλλο κρίνεται σπουδαίο το ταξίδι του Πατριάρχη στις ΗΠΑ το διάστημα από 19 Οκτωβρίου μέχρι 17 Νοεμβρίου ’97, σαν ένα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και σημασίας γεγονός.

Το ίδιο τονίζει σε άρθρο του στο Γερμανικό τύπο, ο δικός μας διαπρεπής Καθηγητής / Αρχιγραμματέας της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αθανάσιος Φούρλας:

die Reise des Ökumenischen Patriarchen Bartolomaios in die USA hatte nicht nur für die dortige Griechisch – Orthodoxe Kirche Bedeutung, sondern auch für die interorthodoxen, interchristlichen, interreligioesen und die internationalen Beziehungen.

Το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ, είχε σημασία όχι μόνον για την εκεί Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, αλλά επίσης για τις διορθόδοξες, διαχριστιανικές, διαθρησκειακές και διεθνείς σχέσεις.

Στο διάστημα των παραπάνω τεσσάρων εβδομάδων, μας πληροφορεί ο Θανάσης, αναπτύχθηκε το πρόγραμμα ταξιδίου του Ηγέτη της Ορθοδοξίας με επισκέψεις από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ μέχρι και τις ακραίες δυτικές περιοχές. Συνοδευόμενος στις περισσότερες περιπτώσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Σπυρίδωνα, επισκεύθηκε 16 Πολιτείες και έκανε περισσότερες από 150 ομιλίες!

Τί ωραία θα ήταν αν και οι Ελλαδικοί Θρησκευτικοί Πατέρες μας, τροφοδοτούσαν την επικαιρότητα με αντίστοιχες δράσεις, αντί να ερίζουν αδιάκοπα; Ας σκεφθούμε όλοι οι ερίζοντες, ότι ήδη στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μετρούμε και πάλι θύματα από την Τουρκική βαρβαρότητα! Να διαχωρίσουμε τα μάταια και ασήμαντα, από τα σοβαρά και διαχρονικά!
ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *