Πατήρ Μητροφάνης

FtS39

Ιδιαίτερα δυσχερές καθήκον μας υποχρεώνει, αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι του Σκαμνού, να σας πληροφορήσουμε ότι στις 18 Οκτωβρίου 1997 ο Σκαμνός έχασε σε τροχαίο ατύχημα, έναν εξέχοντα φίλο του, μαζί του βεβαίως και η Αγιορίτικη Πολιτεία και η Χριστιανοσύνη. Ο Πατέρας Μητροφάνης που κέρδισε τις καρδιές μας μετέχοντας στη τελετή των εγκαινίων της Εκκλησίας μας Κοίμησης της Θεοτόκου το Σεπτέμβριο του 1993, επί κεφαλής ακολουθίας ιερομονάχων του Αγίου Ορους, που όλοι έχουν να λένε για την αγιοσύνη Του, δεν είναι πλέον κοντά μας. Ο πνευματικός άνθρωπος που κέρδισε τις καρδιές μας, μα και ο ίδιος αντίστοιχα, αγάπησε το χωριό μας, έδειχνε με κάθε τρόπο τη στοργή και το ενδιαφέρον του. Εδώ και λίγες μόλις εβδομάδες μας έστειλε το μήνυμα και μας πλημμύρισε από χαρά, ότι θα συμμετείχε ενεργά στη δράση της ΦτΣ, φωτίζοντάς μας με τα δικά Του πνευματικά μηνύματα που τόσο πολύ τα έχουμε ανάγκη. Μία πρόσφατη υπόσχεση που θα μείνει ανεκπλήρωτη, ίσως για να μας μείνει πιο έντονο το αίσθημα της αναμονής και εντονώτερης αναζήτησης του καθαρού και φωτισμένου λόγου.

Ο αξέχαστος Αγιορίτης Ιερωμένος, κατά κόσμον Βασίλειος Βασιλίμης, γεννήθηκε το 1947 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και μετά το πέρας των σπουδών μέσης εκπαίδευσης προσήλθε στο Αγιο Ορος χρησθείς Ρασοφόρος Μοναχός για να εξελιχθεί σταδιακά σε Πνευματικό και Αρχιμανδρίτη. Με πρόσκληση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Βερροίας και Ναούσης Παντελεήμονος, διετέλεσε Πνευματικός – Εξομολόγος της Πόλης της Ναούσης.

Με την άγνοια και του αμαθούς, του μέσου πιστού ας πούμε, είχα τη μεγάλη τύχη να αναλάβω κατά την εγκαίνια της δικής μας Εκκλησούλας στο χωριό να παραλάβω τον αξέχαστο Πατέρα Μητροφάνη, από το σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου και να τον μεταφέρω στο Σκαμνό, και δοκίμασα απρόσμενη έκπληξη, έχοντας στη διαδρομή το σπάνιο προνόμιο να έχω μία ιδιαίτερη συζήτηση με τον πνευματικό άνθρωπο, τον Αγιορίτη από τη Σκήτη της Μικράς Αγίας Αννης και να διαμορφώσω πολύ εντυπωσιασμένος, επί τέλους μία προσωπική μου άποψη για το πνευματικό βεληνεκές του και την εκπληκτική αμεσότητα προσέγγισης των προβλημάτων που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο.

Διερμηνεύοντας και τα αισθήματα όλων των συγχωριανών μας εκφράζουμε τα ειλικρινή συλληπητήριά μας στην Κοινότητα του Αγίου Ορους και τους οικείους του διαπρεπούς εκληπόντος, την μνήμη του οποίου θα διατηρούμε άσβεστη και αιώνια μέσα στις καρδιές μας.

Γιώργος Αποστολόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *