Διασκέδαση στο Σκαμνό

FtS36

Χρήσιμες πληροφορίες και ιδέες που ίσως αγνοείτε.

Τσίπουρο Σκαμνού

Καλά δεν έχουμε αντίρρηση ότι το καλύτερο είναι το παραδοσιακό πρόγραμμα του Σκαμνού. Συντροφιές φιλικές με Σκαμνιώτες, καφεδάκι, λίγο ποτό, ευχάριστη συζήτηση για την επικαιρότητα και τα σχετικά της περιοχής και των ανθρώπων μας. Κάποιοι μάθαμε ότι επανέφεραν με μεγάλη επιτυχία την συνταγή παραγωγής του τσίπουρου, το ίδιο και καλύτερα από τους παππούδες μας. Δοκιμάσαμε και ενθουσιαστήκαμε. Μην περιμένετε βέβαια να σας αναφέρουμε τον παραγωγό και ιδιοκτήτη του ουζοβάρελου. Θα αυξηθούν ραγδαία οι φιλικές επισκέψεις στο σπίτι του και ίσως δεχθούμε τα παράπονά του. Το μόνο που θα ζητούσαμε από τον αγαπητό μας συγχωριανό από τις στήλες της ΦτΣ είναι να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική συνταγή. Γνωρίζουμε ότι και ο ίδιος δέχθηκε συμπληρωματικές οδηγίες και τεχνολογία από φίλο βορειοηπειρώτη διπλανού χωριού γιατί είχαν χαθεί μερικά … τεύχη ειδικής εμπειρίας από τους προγόνους μας.

Το εκκρεμές ζήτημα με το κρασί

Τελικά δεν μπορέσαμε να ομονοήσουμε στο θέμα με το κρασί. Δεν φθάνει που ελάχιστα αμπέλια καλλιεργούνται πλέον από τους συγχωριανούς, δεν φθάνει που και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποθαρρύνει από την καλλιέργεια αμπελώνων, λόγω υπερπαραγωγής, έχουμε και τη διαφωνία ποιά είναι η καλύτερη πηγή και προέλευση μούστου. Δύο είναι οι κυριότεροι πυρήνες και ομάδες που ανέκυψαν. Η μία περί τον Αποστόλη Χ. Αποστολόπουλο, υπέρμαχο του ροδίτη πελοποννησιακής προέλευσης σε ακατέργαστη μορφή σταφυλιού, για να διαπιστώνεται η γνησιότητα του προϊόντος και η άλλη ομάδα συσπειρώνεται γύρω από τον Ευστάθιο Α. Τζουβάρα που παίρνει μούστο από το Μοσχοχώρι.

Η ΦτΣ στην προσπάθειά της να εξομαλύνει την κατάσταση ανέθεσε σε ειδικό δοκιμαστή οίνων, να γνωματεύσει, αλλά και για τις δύο ποιότητες κρασιού είχε να υπογραμμίσει θετικά στοιχεία και μας άφησε με το ίδιο δίλημμα. Έτσι το μόνο που μας μένει είναι να επανέλθουμε στην επόμενη αμπελουργική περίοδο με νέες δοκιμές. Μέχρι τότε όμως … καλόπιοτες όλες οι ποικιλίες.

Σκαμνιώτικο τραπέζι

Κοντοσούβλι, μπριζόλα, κοκορέτσι είναι από περισσότερο αγαπητά εδέσματα του Σκαμνιώτη. Κάπου όμως έχουμε να αναθεωρήσουμε αυτό το διαιτολόγιο που γνωρίσαμε από τους γονείς μας. Σήμερα υπερβάλλουμε σε ποσότητες και συχνότητα στην κατανάλωση κρεατικών. Παράλληλα οι περισσότεροι δεν ασκούνται σωματικά σε κάποια εργώδη προσπάθεια, είτε σαν σπορ, είτε σαν επαγγελματική δραστηριότητα. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τις παραπάνω διαιτολογικές τακτικές, προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας με σοβαρές συνέπειες για την καρδιά ή και κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γιατροί του Σκαμνού δεν χάνουν ευκαιρία να μας τονίζουν αυτούς τους κινδύνους.

Ας αποφεύγουμε λοιπόν τις υπερβολές στα κρεατικά και να θυμόμαστε συχνότερα τις χορτόπιτες, σπανακόπιτες που μόνον οι Σκαμνιώτισσες νοικοκυρές ξέρουν να παρασκευάζουν με την παροιμιώδη των πλέον νοστιμιά.

Κάπου έξω από το σπίτι

Ευρίσκεσθε στο Σκαμνό χωρίς πολλά εφόδια και προετοιμασίες. Κανένα απολύτως πρόβλημα, ει μη μόνον η επιλογή κάποιας από τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις που εντελώς πρόχειρα συλλέξαμε, χωρίς να παραβλέπουμε επίτηδες ίσως και κάποιες άλλες.

Λευτεροχώρι Γεωργία (τηλ. 0231- 81 734)

Ωραία εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κάθε φίλος του Σκαμνού. Πίτες, μπριζόλες, φέτα, γιαούρτι κλπ γνήσια και νόστιμα. Τις πίτες τις παρασκευάζει η Γεωργία, Σκαμνιώτισσα βέβαια και η ίδια, με τα χεράκια της περιλαμβανομένου και του φύλλου! Τα κρεατικά προέρχονται από την κτηνοτροφική μονάδα που διατηρεί η εξαιρετική αυτή οικογένεια του αγαπητού Στάθη Παπαβασιλείου.

Στον συμπαθητικό χώρο θα προσέξει σίγουρα κανείς τη τάξη, τα υφασμάτινα καλοσιδερωμένα και πεντακάθαρα τραπεζομάντηλα και όλα αυτά στον γειτονικό μας πανέμορφο οικισμό μέσα στα έλατα, με τζάκι το χειμώνα και αρκετή δροσιά τους θερινούς μήνες. Μα πάνω απ όλα η Γεωργία με την οικογένειά της, πάντα φιλικοί, πρόσχαροι, υπέροχες προσωπικότητες με θετικές ανησυχίες, ενδιαφέροντα και απόψεις για τη ζωή και τους ανθρώπους.

Ενα τηλέφωνο για την απαραίτητη προετοιμασία βοηθάει καλύτερα, ιδίως αν πρόκειται για μεγάλη συντροφιά.

Γρήγορο φαγητό στου Πλιάτσικα

Μόλις πάνω από το χωριό στον Άνω Μπράλο. Το εστιατόριο διαχειρίζεται ο φίλος Δημήτρης Μπαλής που έχει μεγάλη συμπάθεια στους Σκαμνιώτες. Μέχρι αργά το βράδυ ο Δημήτρης, μαζί και η σύζυγός του, πάντα κάτι έχει να προσφέρει για φαγητό.

Διαχειριζόμενος ο ίδιος και το πρατήριο καυσίμων είναι πρόθυμος να μεταφέρει πετρέλαιο θέρμανσης σε οποιοδήποτε σπίτι στο Σκαμνό την χειμερινή περίοδο.

Άλλες ιδέες και προτάσεις στο επόμενο φύλλο. Μέχρι τότε υπομονή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *