Εκδρομή του χωριού στη Ναύπακτο

FtS38

Πρωτόγνωρη εμπειρία για τα δεδομένα του Σκύμνου, όταν στις 10.08.1997, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων, μόνιμων και παραθεριστών, εγκατέλειψε για μία ολόκληρη ημέρα το χωριό του προκειμένου να πάρει μέρος στην ημερήσια εκδρομή με τελικό προορισμό τη Ναύπακτο που περιλάμβανε το πρόγραμμα του Συλλόγου.

Η αναχώρηση έγινε νωρίς το πρωί 07:30 και η επιστροφή το βράδυ περί ώρα 21:00. Το πολυτελές λεωφορείο πούλμαν με κλιματισμό και όλες τις σχετικές ανέσεις και τις 50 θέσεις, δυστυχώς δεν ήταν αρκετό για τους υπεράριθμους εκδρομείς που κυμάνθηκαν γύρω στους 60. Ετσι λοιπόν εκ των ενόντων στριμώχθηκαν -και πολύ το χάρηκαν – περισσότερα παιδιά στις τελευταίες θέσεις, ενώ οι συγχωριανοί της ώριμης ηλικίας τιμητικά κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις. Ενα πρόσθετο ΙΧ αυτοκίνητο επιστρατεύθηκε για να μεταφέρει μερικά ακόμη άτομα παρακολουθόντας το λεωφορείο πούλμαν με την γιγαντιαία ταμπέλλα “Σκαμνός ολέ!”

Ενά διάλειμμα στον πηγαιμό έγινε στην Ιτέα για να συνεχισθεί το ταξείδι μέχρι την όμορφη Ναύπακτο και συγκεκριμένα στον πρώτο σταθμό, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μόλις 4 χιλιόμετρα έξω και βορειοανατολικά της πόλης, πάνω στο ύψωμα που δεσπόζει φαντασμαγορικά της περιοχής.

Η επίσκεψη στην Μονή ήταν κατά γενική ομολογία η κορυφαία φάση της εκδρομής, αν και στο σύνολό της άφησε ευχαριστημένους όλους ανεξαίρετα τους συμμετασχόντες. Το μεγάλο πλήθος επισκεπτών προδιαθέτει για το τί σημαντικό θα δει και θα βιώσει ο επισκέπτης.Το γκρουπ των Σκαμνιωτών υποδέχθηκε φιλικά και ξενάγησε στο Μοναστήρι με μεγάλη ευχαρίστηση ο Ιερομόναχος Πατήρ Νικόδημος που στην αρχή τους μίλησε στο αμφιθέατρο των συνεδρίων με λόγια απλά και ουσιαστικά που άγγιξαν τις καρδιές και άκουσαν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον οι ευσεβείς συγχωριανοί.

Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε μόλις το 1977 και μονάζουν σ αυτό σήμερα 24 μοναχοί υψηλού / επιπέδου μόρφωσης από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ειδίκευση στη Θεολογία, τη Φιλοσοφία, την Ψυχολογία, ακόμη και τα Φυσικομαθηματικά. Η αμφιθεατρική αίθουσα των συνεδρίων φιλοξενεί μεγάλο αριθμό συνέδρων με άρτιο τεχνικό εξοπλισμό και έχει να καταγράψει στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα πλήθος δραστηριοτήτων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας για την ορθοδοξία, τα ελληνικά γράμματα, την κοινωνιολογία μέχρι και τα μαθηματικά. Γίνεται αναφορά στη διδασκαλία του Μεγάλου Βασιλείου που προτρέπει την καλλιέργεια της διανόησης με τη συνεδριακή μορφή και δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτουν οι συγχωριανοί.

Εντυπωσιάζει η αμεσότητα προσέγγισης των πραγμάτων από τον Ιερωμένο ενώ φωτίζονται κρίσιμα ζητήματα του γενικού προσανατολισμού της ορθοδοξίας αλλά και ειδικώτερα θέματα, όπως αυτό των ηλεκτρονικών μέσων επεξεργασίας δεδομένων, τους κομπιούτερς, για τους οποίους βλέπουμε συχνά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ακραίες εκδηλώσεις φανατικών πιστών που μιλούν για τον Σατανά και καλλιεργούν σύγχυση και αμφιβολία. Οι Σκαμνιώτες εκδρομείς πληροφορούνται ότι οι επιστήμονες Μοναχοί χρησιμοποιούν με μεγάλη επιτυχία την πληροφορική σε διάφορες εφαρμογές, όπως στη διαχείριση της αξιόλογης βιβλιοθήκης που αριθμεί ήδη 10.000 τόμους βιβλίων γύρω από την Ορθοδοξία, τον Ελληνικό Πολιτισμό με την τεράστια και διαχρονική του αξία κ.ά. σε τρόπο που να προσδιορίζεται αμέσως η συντεταγμένη του κάθε βιβλίου συναρτήσει του υπό μελέτη θέματος.

Το ίδιο με υποδειγματική επιτυχία χρησιμοποιείται σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών για την διαχείριση ενός πρότυπου ιχθυοτροφείου που είναι εγκατεστημένο στην Ιερά Μονή, προϊόν συνεργασίας Ολλανδών, Γερμανών και Ελλήνων επιστημόνων τεχνικών. Τα παραγόμενα ψάρια που ξεκινούν από το ιδιαίτερα δύσκολο -τεχνολογικά- στάδιο παραγωγής γόνου, φθάνουν στην κατανάλωση σε μέγεθος περίπου 450 γραμμαρίων και ικανοποιούν διατροφικές ανάγκες της Μονής και εν μέρει διατίθενται στην τοπική αγορά. Οι υπολογιστές ρυθμίζουν τις βέλτιστες συνθήκες οξυγόνωσης του νερού των δεξαμενών, την ανακύκλωση των υδάτων, την ιχθυοτροφή για την εντυπωσιακή ποικιλία που εκτρέφεται σε ψάρια με κύριο το είδος της “τσιπούρας” των γλυκών νερών.

Δεν τοποθετούνται με παροπίδες στη Μονή, κατά την έκφραση του πατρός Νικοδήμου, γύρω από τα τρέχοντα ζητήματα. Βλέπει τον υπολογιστή σαν ένα εργαλείο, όπως το μαχαίρι, που μπορεί να μας διευκολύνει στην καθημερινή μας ζωή, αλλά με την κακή χρήση του μπορεί να αποτελέσει το ίδιο και φονικό όργανο.

Οι επισκέπτες οδηγήθηκαν στον πλήρως εξοπλισμένο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μονής με τον οποίο επικοινωνεί με την ευρύτερη κοινωνία στην περιοχή για να διαφωτίσει, υποστηρίξει το σύχρονο άνθρωπο να σταθεί σωστά και διαδράμει όσο γίνεται καλύτερα την τροχιά του στον επίγειο αυτό κόσμο. Να του συστείσει ειρήνη, γαλήνευση και καταλαγή, αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον που μας πρόσφερε ο Μεγαλοδύναμος για σωστή διαχείριση και διατήρηση, ώστε να το έχουν και οι απόγονοί μας. Εξηγεί τη σημασία αυτής της επικοινωνίας με τον συνάνθρωπο που τη θεωρεί υποχρέωση της Μονής που δεν απάδει προς τον μοναχικό βίο. Το έργο του Μεγάλου Αντωνίου, αναφέρει, έστω και με διαφορετικό τρόπο, ακριβώς εδώ κατατείνει. Να ενημερώσει, να διδάξει όσους έσπευδαν να τον επισκευθούν και να λάβουν τα φώτα και τη ευλογία του. Κατά τα άλλα βέβαια ακολουθείται στην Ιερά Μονή το συνηθισμένο πρόγραμμα για τους μοναχούς με έγερση στις 03:00 κλπ.

Στο Μουσείο της Μονής εκτίθενται αξιόλογα έργα μεγάλης χρονικής εμβέλειας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι το σήμερα με αντικείμενο τον Ελληνικό Πολιτισμό, τους μεγάλους Ελληνες διανοητές, την Ορθοδοξία, την πρόσφατη λαϊκή παράδοση.

Ακόμη μπόρεσαν οι επισκέπτες να ενημερωθούν με λεπτομέρειες στο ειδικό στούντιο για τη σύγχρονη τεχνική της αγιογραφίας.

Γεμάτοι από εντυπώσεις, μηνύματα και πολύτιμη πνευματική τροφή, μεταφερόμαστε μέσα από την πόλη της Ναυπάκτου που ξεφεύγοντας από την καταστροφική μανία του πλείστου των ελληνικών οικισμών, κατάφετε να διατηρήσει μεγάλο αριθμό παραδοσιακών κτισμάτων εκπληκτικής ομορφιάς, στην όμορφη παραλία, όπου οι εκδρομείς επιδίδονται κατά βούληση στο κολύμπι ή το φαγητό.

Τα ωραία, όπως συμβαίνει πάντα, τελειώνουν γρήγορα και η επιστροφή αρχίζει με διάλειμμα / καφέ στο πανέμορφο Γαλαξείδι, που όπως και η Ναύπακτος, αποτελεί ακόμη ένα από τα ελάχιστα δείγματα οικισμού με παραδοσιακά και άριστα συντηρημένα κτίσματα του τόπου μας.

Το τίμημα συμμετοχής ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, εξισωτικού χαρακτήρα, όπως επιβάλλει η φιλοσοφία του Συλλόγου, μόλις για κάλυψη των δαπανών. Περίσσεψαν και 1.000 δρχ! Με χαρά όμως είδαμε την καθολική ικανοποίηση των Σκαμνιωτών και αυτό βεβαίως δικαιώνει απόλυτα το εγχείρημα.

ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *