FtS38 – Αλληλογραφία

Greek Orthodox Archdiocese of America
Δρ. ΦΙΛ. Αθανάσιος Αλέξ. Φούρας

Προς τη Φις, κ. Γ. Αποστολόπουλο

New York, 28.07.1997

Αγαπητέ μου Γιώργο,

έλαβα σήμερα το 37ο ΦΥΛΛΟ (Μάιος / Ιούνιος) της Εφημερίδας του Συλλόγου Σας “Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΣΚΑΜΝΙΩΤΩΝ” και δεν φαντάζεσαι την ιερή μου συγκίνηση. Δεν περίμενα να με φθάση ως εδώ η φωνή του τόπου μου. Το τόπου μου με τη στενή έννοια του όρου, γιατί ΛΕΥΤΕΡΟΧΩΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΜΝΙΩΤΕΣ δεν είμαστε απλά συντοπίτες και κτηματικοί συνορίτες. Γνήσιοι αιματολογικοί δεσμοί από παλιά δένουν τα δύο χωριά.

Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα διάβαζα τακτικά την Εφημερίδα κι΄ εγώ και ο πατέρας μου, που κοντεύει να κλείσει τα 91 του χρόνια. Και χάρηκα ακόμα πιο πολύ όταν είδα την εκτυπωτική βελτίωση του ΦΥΛΛΟΥ και τον πολλαπλασιασμό της ύλης του.

Μα η έκπληξη καραδοκούσε στη σελίδα 5. Ποιός είναι ο ΓΝΑ και από πού ξετρύπωσε τα στοιχεία αυτά; Ούτε ο φίλος μου Γιώργος Αστρακάς δεν τάχει στο Αρχείο του! Θερμά, θερμότατα τα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ….
…………………………………………………………………………………………………….

Το κείμενο “ΥΠΟΔΕΙΚΤΕΟΝ” αφορά τον ογκώδη Κατάλογο (ΧΧVIII+574 σελίδες) της εκθεσης “Η Δόξα του Βυζαντίου” στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (11 Μαρτίου – 6 Ιουλίου 1997), της οποίας οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 460.000 κατά τα γραφόμενα του ΤΥΠΟΥ. Δυστυχώς κατόπιν εορτής. Η εδώ άφιξή μου τέλη του Φλεβάρη, τα νέα μου καθήκοντα και ο τεράστιος όγκος του Καταλόγου δεν μου επέτρεψαν ταχύτερη αντίδρασή μου … “Κάλλιο αργά παρά ποτέ” είπα στον εαυτό μου και την εξαπέστειλα …

Μ΄αυτά τα λίγα απ΄την ξενιτειά και γειά-χαρά

Αθαν. Φούρλας

Υ.Γ. : Η επιταγή μου των 100 $ αποστέλλεται ως ελάχιστο δώρο στο Σύλλογο και την Εφημερίδα του.

ΓΝΑ: Είναι βεβαίως δική μας η χαρά και συγκίνηση επικοινωνώντας με κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού πνεύματος που σε καίριες θέσεις, όπως αυτή του Αρχιγραμματέα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τάχθηκαν να φυλάξουν τις Θερμοπύλες του Εθνους μας. Η τιμή και το καμάρι είναι για μας και είναι ασφαλώς διπλή που βλέπουμε τον δικό μας άνθρωπο, από τα δικά μας χώματα, να προασπίζεται με το τεράστιο απόθεμα ειδικών γνώσεων που διαθέτει, αμέσως από τη στιγμή που ανέλαβε τα νέα του σημαντικά καθήκοντα, τις Ελληνικές Αξίες.

Μπορούμε από τα γραφόμενά του αγαπητού μας Θανάση να καταλάβουμε, ότι παρά τις γενναίες χορηγίες (Τράπεζα Πίστεως, Μαρινόπουλος, Αγγελόπουλος κλπ) για τη σπουδαία αυτή έκθεση, για την οποία πολύ συζήτηση κάναμε κι εδώ στην Ελλάδα και ειδικώτερα στο Σύλλογό μας και πολλές ελπίδες είχαμε σ αυτήν εναποθέσει, δεν μπόρεσε τελικά να περάσει το μήνυμα στον μέσο αμερικανό επισκέπτη απ΄τις 460.000 άτομα που θαύμασαν το μεγαλείο των εκθεμάτων, ότι δηλ. τα εκθέματα αυτά που παρουσιάστηκαν από περιοχές, σημερινές χώρες της .. ανατολικής Μεσογείου, είναι Ελληνικά!!

Δεν αισθανόμαστε ότι κάναμε κάτι σπουδαίο, παρακολουθώντας τη δράση διαπρεπών συμπατριωτών μας. Είναι το λιγώτερο που έχουμε να κάνουμε!

Είμαστε σίγουροι πως ο Θανάσης θα έχει και άλλες ευκαιρίες και τίποτα δεν χάθηκε. Αποσπάσματα από το εκπληκτικής επιστημονικής τεκμηρίωσης κείμενο ανοιχτής επιστολής, του διακεκριμένου συντοπίτη – επιστήμονα, προς τον Πρόεδρο του Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, σχετικά με το μεγάλο αυτό γεγονός της έκθεσης ” η Δόξα του Βυζαντίου” που μόλις πρόσφατα έκλεισε τις πύλες της, δίνουμε σε άλλο σημείο της ΦτΣ, επειδή υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τα μέλη μας να ενημερωθούν σχετικά.

Είμαστε υπερήφανοι για τον Ελληνισμό της Διασποράς και ιδιαίτερα για τον Ελληνισμό της Αμερικής, που ήδη αναπτύσσεται στη μεγάλη αυτή χώρα, με αξιοθαύμαστες επιδόσεις. Προσέξαμε καλά, εδώ και κάμποσα χρόνια, την επίσκεψη του τότε αείμνηστου Πατριάρχη Δημητρίου στις ΗΠΑ και τα λόγια που Του απηύθυνε στη διάρκεια του επίσημου δείπνου ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, όχι για να κολακέψει το ελληνικό στοιχείο, μα για να καταγράψει μία απτή πραγματικότητα: “Η Ελληνική παροικία των ΗΠΑ αναδεικνύεται σύμφωνα με επιστημονικά ελεγμένες μετρήσεις, κορυφαία στις επιστήμες και το πνεύμα, ενώ κατέχει την τελευταία θέση στην εγκληματικότητα”. Αυτή είναι η συμβολή του ελληνικού στοιχείου στις ΗΠΑ που ήδη απαρτίζεται από την 3η περίπου γενεά. Αυτό το εξελιγμένο τμήμα του Εθνους χρειάζεται οπωσδήποτε κοντά του την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων μπορεί να υπολογίζει στην ακούραστη και δραστική συμβολή του Θανάση στο έργο Του.

Τί να πει κανείς για το Θανάση που πέρα και πάνω από τη προσφορά του σ΄ολόκληρο τον Ελληνισμό, σπεύδει να ενισχύσει γενναία το Σύλλογό μας με το ποσό των 100 $ που αντιστοιχεί σε 30. 000 δρχ περίπου; Προσευχόμαστε στο Θεό να έχει καλά τον διακεκριμένο συμπατριώτη μας και να του δίνει δύναμη.

Μουσονίτσα, “Η ΡΙΖΑ”

Ο κ. Νίκος Μώκος εκδίδει την εφημερίδα ” Η ΡΙΖΑ” που απεθύνεται στους κοντοχωριανούς μας της Μουσονίτσας και των άλλαν γειτονικών παμέμορφων χωριών της Γκιώνας. Ευχαριστούμε τους φίλους συντοπίτες για το ΦΥΛΛΟ Νο 8 Μαϊου 1997 που μας έστειλαν. Πρόκειται για αξιόλογη δουλειά με ποικιλία ύλης και θέματα επιπέδου, όπως για παράδειγμα “Η καταναλωτική μανία και το περιβάλλον”, ” Η Ανεργία” κ.ά.

Ευχόμαστε στην “ΡΙΖΑ” προόδους και στους φίλους μας κοντοχωριανούς υγεία και ευτυχία.

Η Φωνή της Καλοσκοπής

Λάβαμε το 4σέλιδο φύλλο της Καλοσκοπής που εκδίδεται από τον Σύλλογο των Καλοσκοπιτών στη Λαμία.

Διακρίνουμε ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο και συγχαίρουμε τους κοντοχωριανούς μας για την ευαισθησία τους και την πρόοδο που έχουν επιτύχει σε θέματα αιμοδοσίας. Τα θέματα περιβάλλοντος τα τοποθετεί η Καλοσκοπή, ψηλά -και μπράβο της- αφού σε συνεργασία και με τα Καστέλλια οργάνωσαν για τα μέσα Αυγούστου διήμερο Συνέδριο ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμού.

Ευχαριστούμε τους φίλους μας της Καλοσκοπής και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν αταλάντευτοι την προσπάθεία τους.

Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ναύπακτος

Η μαζική επίσκεψη των Σκαμνιωτών στις 10.08.1997 στην Ιερά Μονή έκανε καλή εντύπωση και να το μήνυμα που λάβαμε:

Αγαπητοί μας Αδελφοί,

Η παρουσία σας είναι αισθητή κοντά μας και ενισχύει αδιάκοπα τις ιερές προσπάθειές μας. Σας ευχαριστούμε για τη χριστιανική αγάπη σας και τη βοήθειά σας. Ο Κύριος και ο Θεός μας, Ιησούς Χριστός, ας σας ανταμείψει και ας σας προσφέρει όλα εκείνα τα οποία έχετε ανάγκη για τη ζωή σας.

Η προσευχή μας είναι μαζί σας. Προσπαθούμε με την προσευχή αυτή, να σας στηρίζουμε στις δυσκολίες και στα προβλήματα της ζωής σας.

Μετ΄ευχών, ευλογιών και αγάπης Χριστού

Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ
+ Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων
και οι Αδελφοί της Αδελφότητος

Ταυτόχρονα λάβαμε απόδειξη ποσού δρχ 30.000 δρχ που οι συγχωριανοί πρόσφεραν στην Μονή σαν δωρεά για την ενίσχυση των θρησκευτικών, φιλανθρωπικών και κοινωνικών σκοπών της Αδελφότητας.
ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *