FtS36 – Ειδήσεις, Σχόλια

Συγχαρητήρια και ευχαριστίες

Πολλά θετικά σχόλια ακούσθηκαν για το φύλλο Νο 35 της ΦτΣ μετά την επανέκδοση, για την υψηλή ποιότητα του χαρτιού, για την πλατιά κάλυψη θεμάτων σε 8 ολόκληρες σελίδες.

Ναι, ευχαριστούμε, αλλά ο Σκαμνός ευτύχησε να έχει στις τάξεις του τον τυπογράφο κ. Δημήτρη Ευστράτογλου ο οποίος δεν δέχθηκε ούτε το κόστος του χαρτιού να εισπράξει!

Για μία ακόμη φορά ο Τάκης Ζαλαώρας συνεχίζει την παράδοση και διέθεσε δωρεάν τα φασόλια της γιορτής της Καθαρής Δευτέρας. Πολλές ευχαριστίες.

Ο αγαπητός Λάμπρος Νιάφας είναι σπουδαίος σφραγιδοποιός. Μία ωραία σφραγίδα κατασκεύασε και πρόσφερε στο Σύλλογο. Τον ευχαριστούμε.

Γάμοι

Ο κ. Βασίλης Δουμανάς, γιός της Χρυσούλας Αποστολοπούλου – Δουμανά και του Βελισάρη, θα νυμφευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του στις 11.05.1997 ημέρα Κυριακή και ώρα 19;00 στην Λαμία. Το μυστήριο θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει γαμήλια γιορτή στο ιδιόκτητο μουσικοχορευτικό κέντρο του γαμπρού, στη Λαμία “Μούσες” (τηλ.: 44 774).

Στο νέο ζευγάρι ευχόμαστε εγκάρδια, συγχαρητήρια και καλούς απογόνους του Σκαμνού!

Ευθύμιος Δ. Τζιβάρας

Ένα λάθος σε βάρος του αγαπητού Θύμιου, που οφείλουμε να σημειώσουμε προς τιμήν του, δεν επισημάνθηκε από τον ίδιο, παρεισέφρησε στην αναγραφή των ονομάτων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας στο ετήσιο ημερολόγιο και περιελήφθη το όνομά του όχι με την σειρά των σταυρών προτίμησης που έλαβε κατά τις αρχαιρεσίες του Αυγούστου. Με την ίδια εσφαλμένη σειρά περιελήφθη το όνομα του Θύμιου και στο προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ.

Έστω με καθυστέρηση, διορθώνουμε το λάθος και ζητούμε συγγνώμη από τον αγαπητό και σεμνό Θύμιο.

Διάρρηξη στο σπίτι του Γιώργου Μ. Αστρακά

Το ζήτημα των διαρρήξεων σπιτιών στο χωριό μας, φαίνεται δυστυχώς ότι τείνει να διαμορφωθεί σε μόνιμη ειδησεογραφική στήλη για την ΦτΣ. Το γεγονός ότι το χωριό μας ευρίσκεται πάνω σε έναν κεντρικό οδικό κόμβο, δίνει δυνατότητα εύκολης και γρήγορης διαφυγής στους κακοποιούς.

Το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, 10.03.1997, με αρκετό κόσμο στο χωριό, άγνωστοι διέρρηξαν και μπήκαν στο σπίτι του Γιώργου που είναι ακριβώς πάνω από την Τρανή Βρύση. Το συγκεκριμένο βράδυ, ο ήδη άσχημος καιρός με τις συνεχείς χιονοπτώσεις που είχαμε στο τριήμερο, επιδεινώθηκε περαιτέρω σε βαθμό που το συγκεκριμένο βράδυ αποκλείσθηκαν τα αυτοκίνητα αρκετών Σκαμνιωτών, αφού το χιόνι έφτασε τα 30 εκατοστά. Αυτή την βραδιά με τις ιδιαίτερα κακές καιρικές συνθήκες επέλεξαν οι άγνωστοι κακοποιοί για τη διάρρηξη του σπιτιού. Με βροχή ή χιόνι δεν μεταδίδονται μακριά οι όποιοι θόρυβοι. Οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν στη ΦτΣ αναφέρουν ότι οι δράστες έκαναν βανδαλισμούς, αναστάτωσαν το σπίτι και επέπεσαν στα τρόφιμα, γεγονός που μας επιτρέπει και πάλι να κάνουμε αντίστοιχες συνειρμικές σκέψεις για την προέλευση των κακοποιών. Εκ των υστέρων δυστυχώς πρόσεξαν οι γείτονες ότι τα σκυλιά του Τρύφωνα ήταν το βράδυ πολύ ανήσυχα.

Συμβουλεύουμε τους συγχωριανούς που δεν διαμένουν μόνιμα στο χωριό, να εξετάσουν το ζήτημα εγκατάστασης ενός σωστού συστήματος συναγερμού και ασφάλειας κατά κλοπής. Στον κύκλο των συγχωριανών μας υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να βοηθήσουν.

Κι άλλες διαρρήξεις

Μέσα Μαρτίου και σε διάστημα μιας περίπου εβδομάδας από το κρούσμα διάρρηξης του σπιτιού που αναφέρουμε παραπάνω, οι θρασείς εγκληματίες επανέρχονται με διάρρηξη και κλοπές στα σπίτια του Παναγιώτη (Τάκη) Ζαλαώρα και Νικολάου Ι. Ζαλαώρα.

Πέρα από τη γενική αναστάτωση που προκάλεσαν στα νοικοκυριά των συγχωριανών μας τα αντικοινωνικά αυτά στοιχεία, αναζητώντας προφανώς χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα, ουσιαστική υλική ζημία για τους ιδιοκτήτες δεν υπήρξε. Παραμένει ωστόσο ακέραιο το ψυχολογικό πρόβλημα που δημιουργεί η απεχθής αυτή εγκληματική δραστηριότητα, που φέρνει νέα άγνωστα μέχρι τώρα ήθη στο ήσυχο χωριό μας, όχι μόνον στους πληγέντες ιδιοκτήτες των κατοικιών / θύματα του οικισμού μας, αλλά και στο σύνολο των κατοίκων η αίσθηση ότι το “ιερό” του απαραβίαστου της κατοικίας, αντιμετωπίζεται από τους επιδρομείς ως ανοχύρωτη πόλη.

Όσον αφορά πλέον την προέλευση και την ταυτότητα των διαρρηκτών, είναι έντονος ο προβληματισμός και οι υποψίες των Σκαμνιωτών που κινούνται πλέον και πέραν του κύκλου των .. συνήθων υπόπτων.

Χρήστος Β. Αποστολόπουλος, Ενδιαφέρον και ενίσχυση

Οι επαγγελματικές ασχολίες δεν επιτρέπουν στο Χρήστο μία συχνότερη επαφή με το χωριό (διατηρεί ιδιόκτητη βιομηχανία παραγωγής οικοδομικών στοιχείων και υλικών), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υστερεί σε ενδιαφέρον και υποστήριξη προς το χωριό του. Έχοντας το νέο φύλλο της ΦτΣ στα χέρια του, μας τηλεφώνησε και με λόγια ειλικρινή μας ενθαρρύνει. Χαίρεται για τις ωραίες πρωτοβουλίες αναμόρφωσης του Χωριού, με τα έργα που εξαγγέλθηκαν και δηλώνει έτοιμος να μας βοηθήσει σε ό, τι χρειασθούμε. Με τη σειρά μας, ευχαριστούμε και δηλώνουμε ότι με τέτοιες συμπεριφορές συγχωριανών και τα πιο τολμηρά όνειρα ανάπλασης του οικισμού μας μπορεί να υλοποιηθούν.

Γεώργιος Τσίτσας, ιστορική τεκμηρίωση

Ο διακεκριμένος συντοπίτης μας, επιστήμων ιστοριοδίφης, μας μεταφέρει μέσω Γ.Λ. Αστρακά την ικανοποίησή του για την επανέκδοση της ΦτΣ και τη πρόθεσή του να συμμετέχει με την πολύτιμη δουλειά του, που όλοι οι αναγνώστες της ΦτΣ μπορέσαμε στο παρελθόν να εκτιμήσουμε. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον κ. Γ. Τσίτσα.

Αποκριές, Καθαρή Δευτέρα στο Σκαμνό

08.03.1997, Σάββατο. Κάτι ένα γεια σου, κάτι να ακούσουμε τα νέα του Σκαμνού και να σου μία κεφάτη συντροφιά από 25 άτομα στη Γεωργία στο Λευτεροχώρι. Χιονίζει για τα καλά. Ατμόσφαιρα καταχείμωνου! Άλλοι καιροί, άλλα ήθη και επίπεδο κοινωνικότητας, βεβαίως με καλά σημάδια για το χωριό. Ενα ποτό, όλοι μαζί στο Δημήτρη Ευστράτογλου στη συνέχεια που όμως εξελίσσεται σε κεφάτη γιορτή μέχρι αργά. Έξω το τοπίο έγινε ήδη άσπρο από το χιόνι. Ήταν κάτι για το καλορίζικο του νέου ωραίου σπιτιού του Δημήτρη, κάτι ας πούμε για τα πρώτα σχόλια για την επανέκδοση της ΦτΣ που μόλις κυκλοφόρησε. Οι συντάκτες άκουσαν τις εντυπώσεις από μία μερίδα αναγνωστών σε άμεση επικοινωνία μαζί τους. Πώς μας έκριναν; Πολλά καλά λόγια που φοβούμαστε υποκρύπτουν μεγάλη επιείκεια, μα σε κάθε περίπτωση μας καλούν να τιμήσουμε αυτές τις φιλόφρονες εκδηλώσεις και διευρύνουν την ευθύνη μας.
09.03.97, Κυριακή Αποκριάς. Χειμωνιάτικος καιρός με χιόνι που πέφτει συνεχώς, χωρίς όμως να το στρώνει. Οι συντάκτες έχουν προγραμματισμένη συνέντευξη στην Κα Παναγιού Ζαλαώρα για το απόγευμα.
10.03.97, Καθαρή Δευτέρα. Ο καιρός δεν είναι ο καλύτερος, αυτό όμως δεν εμποδίζει τους Σκαμνιώτες στο να γιορτάσουν τα Κούλουμα. Το μόνο πρόβλημα ο ανεπαρκής χώρος που κατ ανάγκην λόγω καιρού περιορίζεται στο εσωτερικού της αιθούσης του Συλλόγου. Γεμάτη η αίθουσα του σχολείου. Μια μεγάλη πρόσθετη παρέα, περί τα 15 άτομα, φιλοξενείται στο Δημήτρη Γιαννακόπουλο, που λειτουργεί εκ των ενόντων κάπως σαν παράρτημα της κεντρικής εκδήλωσης. Πολλοί Σκαμνιώτες και φίλοι που μας αγαπούν και μας τιμούν. Παρών και ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ανδρέας Παπανδρέου, ο Δασάρχης Φθιώτιδος κ. Π. Ράπτης, ο αιδεσιμότατος Πατέρας Συμεών με την πρεσβυτέρα κ.ά. Η φασολάδα στην ώρα της και πάλι από την Χαρίκλεια, που και πάλι δεν μπορούμε παρά να την χαρακτηρίσουμε σαν τη Σημαία του Σκαμνού, με ό, τι μπορεί να συμβολίζει αυτός ο όρος. Πολλά νηστίσιμα συμπληρώνουν το τραπέζι προσφορά του Συλλόγου μα και “συμμετοχές” από αρκετές Κυρίες του χωριού. Θαυμάσαμε μερικές συνταγές και σπεσιαλιτέ. Θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συνταγή για μερικές από αυτές μαζί με ένα δημόσιο μπράβο στις καλές μαγείρισσες, μα φοβούμαστε μήπως παραλείψουμε κάποιες άλλες και τις αδικήσουμε. Σε κάθε περίπτωση τις ευχαριστούμε και τις συγχαίρουμε.
11.03.97, Τρίτη. Το βράδυ που πέρασε, ο καιρός επιδεινώνεται. Ξημερώνει με 20 εκατοστά χιόνι. Δύσκολη η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Μεγαλύτερο το πρόβλημα με τον Τρύφωνα που αποκλείστηκε, ενώ ο μικρός Χάρης είχε να πάει στο σχολείο του. Με το αυτοκίνητο δυσκολεύεται. Θέλοντας να αποφύγει την Τρανή Βρύση με την δύσκολη στροφή, προχωράει προς τον Αϊ-Γιώργη, όπου όμως “ντεραπάρει” και “κολλάει”. Το ίδιο συμβαίνει και με το ειδικό αυτοκίνητο του Παπά-Στάθη που ευγενικά έτρεξε να βοηθήσει το φίλο συγχωριανό. Ας κρατήσουμε την ευχάριστη πλευρά της περιπέτειας στο χιονισμένο Σκαμνό.

Μητρώο μελών

Δεχόμαστε αρκετές παρατηρήσεις ότι η ΦτΣ δεν πηγαίνει σε πολλά μέλη της σκαμνιώτικης κοινωνίας μας. Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμην. Σκαμνιώτες, στενοί συγγενείς των Σκαμνιωτών, επίλεκτα μέλη από τον χώρο των φίλων του Σκαμνού που έχουν δείξει την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για το Σκαμνό και τους ανθρώπους του, δεν λαβαίνουν την ΦτΣ επειδή μας λείπουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, επαρκής ταχυδρομική Διεύθυνση και Ταχυδρομικό Κώδικα). Δεν γίνεται σκόπιμα αυτό, αλλά από κάποιο ανθρώπινο λάθος. Θα είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς να μας υποδεικνύονται αυτές οι παραλείψεις. Τα στοιχεία θα εισάγονται αμέσως στο ειδικό αρχείο του υπολογιστή μας. Είναι βεβαίως περιττό να διευκρινίσουμε ότι η ΦτΣ αποστέλλεται δωρεάν με έξοδα του Συλλόγου. Το μόνο που χρειάζεται σαν, ας πούμε, προϋπόθεση, είναι η κατά οποιοδήποτε τρόπο εκδήλωση αγάπης για το Σκαμνό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *