Εκτεταμένες και περίεργες μυστικές ανασκαφές και καταστροφική κοπή δέντρων στην περιοχή του χωριού

FtS36

Στο χωριό οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, μα τα ερωτήματα δεν έχουν λάβει απάντηση. Μάλιστα δε ανησυχία συνέχει τους συγχωριανούς γιατί έχουμε ενδείξεις ότι μία μυθιστορηματικού τύπου, πολύ καλά οργανωμένη εγκληματική επιχείρηση εξελίσσεται εν κρυπτώ, ακριβώς δίπλα μας. Ταυτόχρονα μία άμετρη υλοτόμηση αποψίλωσε από τα πολύτιμα δένδρα, όλη την περιοχή στα Βαθυρέματα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Τουλάχιστον με τη σειρά που δόθηκαν σ εμάς.

Λαθροϋλοτόμηση

Όλοι θα έχουμε ασφαλώς προσέξει τον νέο δρόμο που διανοίχθηκε στην πλαγιά του Βαθυρέματος στον παλαιό δρόμο Λαμίας – Αθηνών και στο σημείο “του Φούρλα το Μαντρί” προς τα κάτω της πλαγιάς. Ο δρόμος αυτός, μάλλον δασικός, αποβλέπει στη δασική προστασία της περιοχής από πυρκαγιά, αν και έχουμε παράπονα από Σκαμνιώτες για την επιλογή της διαδρομής, αφού προκάλεσε πολλές καταστροφές πολύτιμων δέντρων. Σαν να μην φτάνει αυτό, ο δρόμος που σαν πυροσβεστική υποδομή είναι αναμφίβολα καλοδεχούμενος, έδωσε την ευκαιρία σε παράνομους υλοτόμους να ολοκληρώσουν την καταστροφή σε όλη τη διαδρομή του. Σκαμνιώτες που επισκέφθηκαν την περιοχή, μας μιλούν για φοβερή καταστροφή, αφού οι ξυλοκόποι προχώρησαν σε μία ολοκληρωτική αποψίλωση.

Ο Δασάρχης της Νομαρχίας Φθιώτιδος κ. Πέτρος Ράπτης, που μας επισκέφθηκε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ανδρέα Παπανδρέου στο Χωριό την Καθαρά Δευτέρα, έδειχνε ιδιαίτερα προβληματισμένος με την καταστροφική υλοτόμηση στα Βαθυρέματα. Ο ίδιος παρά την αγάπη που έχει για το χωριό μας, είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει με αυστηρότητα τους λαθροϋλοτόμους. Παρακαλέσαμε τον κ. Ράπτη να μας εξηγήσει πώς ακριβώς έχει το νομικό πλαίσιο για το ζήτημα, προκειμένου με τη σειρά μας και μέσα από τις στήλες της ΦτΣ να ενημερώσουμε τους συγχωριανούς μας.

Ο Δασάρχης είναι σαφής και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρανοήσεις. Η κοπή ενός χλωρού / ζωντανού δέντρου είναι σε κάθε περίπτωση παράνομη και ανεπίτρεπτη. Για τις οικιακές ανάγκες των συγχωριανών και όχι για εμπόριο, το Δασαρχείο εγκρίνει την κοπή μερικών ξερών δέντρων. Η αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη υλοτόμηση απαγορεύεται και οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές, περιλαμβανομένης και της κατάσχεσης των χρησιμοποιουμένων από τους λαθροϋλοτόμους μεταφορικών κλπ μέσων.

Απευθύνουμε έκκληση στους συγχωριανούς να περιφρουρήσουν τον τόπο μας με κάθε νόμιμο τρόπο. Το πράσινο, το φυτικό βασίλειο που μας περιβάλλει, η χλωρίδα, όπως την λένε και η πανίδα δηλ. το ζωικό βασίλειο της περιοχής, δεν είναι μόνον στολίδι για τον τόπο μας, είναι η ίδια η ζωή η δική μας και αυτή των παιδιών μας. Ας τα διαφυλάξουμε λοιπόν χωρίς να χρειάζεται κάποιες Αρχές να μας νουθετήσουν για τα αυτονόητα με ποινές. Οι ξένες δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου κατέκοψαν και εξαφάνισαν υπεραιωνόβια φυτά εκπληκτικού κάλους στον Αϊ-Στάθη και στον Αϊ-Θανάση, όπως μας πληροφορούν οι πιο ηλικιωμένοι συγχωριανοί και τούτο βέβαια για στρατιωτικούς λόγους. Μπορούμε λοιπόν σήμερα να δεχθούμε τέτοιες καταστροφές από μας τους ίδιους; Τι θα διδάξουμε και τί θα πούμε στα παιδιά μας;

Λαθρανασκαφές

Με τον ίδιο ως άνω νέο δασικό δρόμο σχετίζεται και ένα τουλάχιστον περίεργο ζήτημα με διαπιστωμένες λαθρανασκαφές. Κατ αρχήν οι αρμόδιες Αρχές που ως επί το πλείστον είναι παραλήπτριες της ΦτΣ, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα παραλείψουν να ελέγξουν το διαδικαστικό μέρος του θέματος. Δηλ. αν η χάραξη του δρόμου έγινε με τους προβλεπόμενους τύπους και ποιός ήταν ο επισπεύδων για το έργο αυτό.

Πράγματα απίστευτα έρχονται στ αυτιά μας. Συγχωριανοί μας μιλούν για μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα καμουφλαρισμένα στην περιοχή Κούκος ( κοντά στη βάση της Γέφυρας της Παπαδιάς) που προφανώς εργάζονται νύχτα και πραγματοποιούν εκτεταμένες ανασκαφές χωρίς την έγκριση των ιδιοκτητών της γης ή των αρμοδίων Αρχών. Μερικοί συσχετίζουν τη διαπίστωση με ένα άλλο περιστατικό σύμφωνα με το οποίο πρόσφατα συγχωριανοί μας συνάντησαν αγνώστους που κρατούσαν συσκευές ασύρματης επικοινωνίας (CB) στην περιοχή Νεράκι, κοντά στο λατομείο της Μαυροκοψιάς. Η συμπεριφορά των αγνώστων ήταν αινιγματική, δηλώνουν φοβισμένοι οι συγχωριανοί μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *