Η Ευρώπη χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του Σκαμνού και των γειτονικών χωριών

FtS36

Οι πρώτες σκέψεις και σχέδια μπαίνουν στα σκαριά

Αν και δεν έχουμε στα χέρια μας λεπτομερή στοιχεία, φαίνεται ότι η ανεπίσημη είδηση που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ επαληθεύεται. Ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Παπανδρέου ήδη κινείται μαζί με άλλους κοινοτικούς άρχοντες από τα γύρω χωριά που συνεργάζονται στο πρόγραμμα, σε αναζήτηση του Διευθυντή της συσταθείσης Ανώνυμης Εταιρίας που θα διαχειρισθεί το πρόγραμμα.

Οι Σκαμνιώτες θα έχουν μία μοναδική ευκαιρία να δείξουν το δυναμισμό των. Να φιλοδοξήσουν και να διεκδικήσουν μερίδιο για το χωριό. Είναι μία πρόκληση που καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε μέσα στο πνεύμα που μας ζητάει η ΕΕ. Είναι ένα τεστ μέσα από το οποίο θα φανεί αν είμαστε πράγματι ταγμένοι να ξεπεράσουμε τη μετριότητα.

Έχουμε να χειριστούμε τους πόρους που θα διατεθούν με μεγάλη περίσκεψη και μόνο σαν το δαδί, το προσάναμμα που δα μας δώσει τη φλόγα για την παραπέρα δημιουργική πρωτοβουλία. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι στο έργο που θα προτείνουν, έστω ένα μικρό Ξενοδοχείο στα πλαίσια αγροτουρισμού. Το λιγότερο ένα έργο μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει το χωριό μας. Η συνεταιριστική μορφή που θα πάρει το σχήμα, αποτελεί το αμόνι στο οποίο θα κληθούμε να σφυρηλατήσουμε το πνεύμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης και συμβολής σε μία κοινή και εντελώς νέα προσπάθεια.

Για κάθε εκατομμύριο επένδυσης στα πλαίσια ενός εγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος, ένα γενναίο ποσοστό, θα δίνεται με τη μορφή επιχορήγησης, ας πούμε περίπου στο 70%. Το υπόλοιπο όμως ποσοστό του 30% έχουμε να καταβάλουμε εξ ιδίων. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι τα έργα που θα αναπτυχθούν δεν θα δώσουν ιδιαίτερα σημαντικούς καρπούς σε τρόπο που να δικαιολογείται η άποψη ότι πρόκειται για μία οπωσδήποτε κερδοφόρα επιχείρηση. Θα πρόκειται μάλλον για υποδομές με μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές εντατικής απόδοσης. Ο μέτοχος θα έχει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητά του αυτή και μέσα από την εταιρία που υποτίθεται πως θα συσταθεί, σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου που διέπουν τη λειτουργία των εταιριών.

Σίγουρα η εταιρία που θα συσταθεί δεν θα είναι η ευκαιρία να μοιρασθούν κάποια χρήματα με πρόχειρες προφάσεις. Η αντίληψη του συνετού οικογενειάρχη οφείλει να κυριαρχήσει. Αντίθετα προς τις αντιλήψεις που επικρατούν, έχουμε να αντιπαλέψουμε φαινόμενα που στον τόπο μας και βεβαίως σε πολύ μεγαλύτερη κλίματα, απ ότι στο μικρό χωριό μας που για πρώτη φορά θα απορροφήσει κάποια εκατομμύρια δρχ, τροφοδοτούν, ρίχνουν νερό στο μύλο της αναξιοπιστίας και οπισθοδρόμησης. Η προσπάθεια να μάθουμε να λειτουργούμε συλλογικά και μεθοδικά, να παίρνουμε αποφάσεις και να δεσμευόμαστε με συγκεκριμένες ευθύνες, να επιζητήσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και μίμησης, η -γιατί όχι- διαπαιδαγώγησης των συγχωριανών στην αναζήτηση μιας άλλης, καλύτερης ποιότητας ζωής, μέσα στον ίδιο το χώρο του, με σεβασμό και αγάπη για τον τόπο του, το περιβάλλον και τους ανθρώπους του.

Οι ικανότητες των συγχωριανών είναι μεγάλες, απλά χρειάζεται η ευκαιρία να εκδηλωθούν με αυτή ή οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία. Στο Σκαμνό υπάρχει σήμερα ένα μωσαϊκό αξιόλογων ανθρώπων με ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία στο κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό τομέα. Να δοθούν παραδείγματα από συμπεριφορές και ενέργειες συλλογικές ή μεμονωμένες. Να ενισχύσουμε ότι έχουμε κληρονομήσει καλό και να διορθώσουμε αυτά που πρέπει. Ωραία είναι, ας πούμε για παράδειγμα, τα κηπευτικά κάτω από την τρανή βρύση, ναι αλλά να αυτοδεσμευθούμε ότι δεν θα τα καλλιεργούμε με τα επιβλαβή φυτοφάρμακα. Να χρησιμοποιήσουμε την κοπριά. Να συμβουλευθούμε γεωπόνους να μας εξηγήσουν ποιά είναι τα στοιχεία αυτά ποιότητας των κηπευτικών. Το ίδιο για τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Προσοχή στις ζωοτροφές. Όχι ορμόνες. Τυρί, βούτυρο με αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας που θα κάνουν τα προϊόντα μας περιζήτητα, αν και με χαμηλότερες ενδεχομένως αποδόσεις. Αναβάθμιση των κανόνων αισθητικής για το χώρο, το περιβάλλον που ζούμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πάντα σχετίζονται με έξοδα. Να αναδείξουμε και να προβάλουμε αυτά τα στοιχεία.

Η ΕΕ επιζητά με τα προγράμματα αυτά μία ισορροπημένη ανάπτυξη. Γιατί όχι αγροτουρισμός. Οι επισκέπτες και η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να είναι χρήσιμοι, με αλυσιδωτές ευεργετικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Από τις προϋποθέσεις τονίζουμε την ανάγκη να συμβιβασθεί ο ντόπιος κάτοικος και να τα καταφέρει να ωφεληθεί. Να μην υπερτιμήσει τα οφέλη που δεν είναι πάντοτε χρηματικά.

Λίγη υπομονή λοιπόν και σύντομα θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε μία ευκαιρία, αν όχι ριζικής αναμόρφωσης του χωριού, σίγουρα μιας πρωτοφανούς πρωτοβουλίας που τουλάχιστον κατά τη γνώμη του υπογράφοντος, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν διακριθεί και από πλατειά συμμετοχή. Να επιδιώξουμε μία μετεξέλιξη, μία ανάπτυξη μαζί με τους ανθρώπους του χωριού, με όφελος και γι αυτούς.

Γιώργος Αποστολόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *