FtS37 – Κοινότητα, Σύλλογος, Αρχές

Το παλιό δίκτυο ύδρευσης

Μας φαίνεται περίεργο, αλλά πρέπει να αληθεύει:

Η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης που έγινε πέρυσι στο χωριό, δεν συνοδεύθηκε και από την αποκοπή του παλαιού δικτύου. Έτσι μπόρεσε να εξηγηθεί σειρά από διαρροές μας εξηγεί η Χαρίκλεια και ο Νίκος Καραμήτσος που αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα στο σπίτι του (το πατρικό Ν. Αποστολόπουλου). Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το πρόβλημα θα έχει έστω με καθυστέρηση τακτοποιηθεί με την ευγενική φροντίδα των φίλων μας συγχωριανών, συμβούλων της Κοινότητας, πριν κυκλοφορήσει η διμηνιαία ΦτΣ.

Περίφραξη του Νεκροταφείου

Ακούσαμε από τον Αντιπρόεδρο κ. Βασίλη Δοσούλα το πρόβλημα που δυστυχώς εκκρεμεί από καιρό. Οι πόροι της Εκκλησίας μας δεν επαρκούν, αφού το χωριό μας είναι μικρό, μα το έργο αυτό δεν μπορεί να περιμένει επ άπειρον. Η τιμή που αποδίδεται στους μεταστάντες συγχωριανούς μας, αντικατοπτρίζει το δικό μας επίπεδο πολιτισμού. Αυτό προκύπτει με σαφήνεια διά μέσου των αιώνων.

Ας μας επιτρέψει ο αγαπητός Πρόεδρος του κ. Συλλόγου, κ. Κώστας Γέμελος, να επικαλεσθούμε την ευρύτητα αντίληψης που τον διακρίνει και να παρακαλέσουμε για την βοήθεια του Συλλόγου στο μέτρο του δυνατού, παραβλέποντας τις συνήθεις τυπικές οριοθετήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ Εκκλησιαστικής Επιτροπής και άλλων Οργάνων, με το σκεπτικό ότι και η Εκκλησία δική μας είναι!

Η … άμεση αστυνομική επέμβαση για τις παράνομες ανασκαφές

Πολλά τα ερωτήματα, η εύλογη περιέργεια και ανησυχία των συγχωριανών από το σχετικό άρθρο μας στο προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ.

Το κωμικοτραγικό μας έρχεται από φίλη Σκαμνιώτισσα που έκανε ό, τι οφείλει ακριβώς να πράξει ένας υπεύθυνος πολίτης αυτού του τόπου. Τηλεφώνησε αμέσως στον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό που ευρίσκεται στον Μπράλο, για να λάβει την πληροφορία ότι θα επιληφθεί η Αστυνομία την επομένη:

• Θα το ερευνήσουμε αύριο. Ήταν η απάντηση.

Τον πληθυντικό “ερευνήσουμε”, τί τον ήθελε ο κατά τα άλλα συμπαθής αστυνομικός, αφού γνωρίζουμε ότι είναι ένας και μοναδικός που … επανδρώνει τον τοπικό σταθμό!

• Αν έρθετε αύριο θα σας πω εγώ τί θα συλλάβετε! ήταν η αυθόρμητη απάντηση της κάπως αθυρόστομης πλην άριστης Σκαμνιώτισσας!

• Πάρτε τους τα νούμερα κυκλοφορίας! ήταν η επόμενη αντίδραση / υπόδειξη του αστυνομικού οργάνου.

Δεν γνωρίζουμε αν επελήφθη η Αστυνομία την επομένη και τί προέκυψε γύρω από την μυστηριώδη αυτή υπόθεση. Κάποια όμως, έστω στοιχειώδης μέριμνα αστυνόμευσης της περιοχής, είναι βεβαίως αναμενόμενη από τους κατοίκους που δεχόμαστε απανωτά πλήγματα κλοπών, τα τελευταία χρόνια. Ειλικρινά έχουν ξεχάσει οι Σκαμνιώτες πότε για τελευταία φορά διαπίστωσαν την όποια απλή παρουσία ή διέλευση αστυνομικού από τον οικισμό τους.

Ο προβληματισμός είναι έντονος. Ακούσαμε ακόμη και την ιδέα να τοποθετηθεί στον δρόμο της “Παπαδιάς” και στο ύψος της Τρανή-Βρύσης μία μπάρα που θα κλειδώνει τουλάχιστον τη νύχτα. Να εμποδιστεί η διέλευση περίεργων επισκεπτών που στην καλύτερη περίπτωση είναι λαθροκυνηγοί ή .. καμικάζι οδηγοί δικύκλων που ασκούνται στο σπορ του μοτο-κρός προκαλώντας σοβαρό κίνδυνο σε όποιον άνθρωπο ή οικόσιτο ζώο βρεθεί μπροστά.

Οι κοινοτικοί μας Σύμβουλοι και το πρόγραμμα Leader II

Μία υπόθεση που απασχολεί τους γειτονικούς οικισμούς εδώ και πολλούς μήνες, ήταν άγνωστη στους Σκαμνιώτες, που έχουν κάθε δικαίωμα να ενημερώνονται. Η ΦτΣ μόλις και περίπου τυχαία πληροφορήθηκε από τον κ. Κώστα Γέμελο και με ιδιαίτερα ανεπαρκή στοιχεία (αφού και ο ίδιος δεν μπορούσε να αντλήσει περισσότερα) τη τελευταία στιγμή στο στάδιο εκτύπωσης του φύλλου της στο τέλος Φεβρουαρίου, όπως ασφαλώς πρόσεξαν οι αναγνώστες μας.

Με δεδομένο ότι η αναπτυξιακή εταιρία που διαχειρίζεται αυτό το πρόγραμμα, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των κοινοτήτων της περιοχής μας, απευθυνθήκαμε στους αγαπητούς μας κοινοτικούς άρχοντες που εκπροσωπούν τον Σκαμνό, έστω και εκ των υστέρων και χωρίς βεβαίως ουδεμία κριτική διάθεση, αλλά μόνο και μόνο για να διασκεδαστεί η εύλογη απορία των Σκαμνιωτών και για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται με βάση τις σχετικές θεμελιώδεις κατευθύνσεις της ΕΕ σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες των συγχωριανών. Από τους τρεις εκπροσώπους μας μπορέσαμε να συναντήσουμε τους δύο που τοποθετήθηκαν περίπου ως εξής:

κ. Πολύκαρπος Αστρακάς: Ναι, έγινε κρούση στις δύο οικογένειες του χωριού μας που ασχολούνται με κτηνοτροφική δραστηριότητα και δεν έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον.

Εμείς παρατηρούμε φιλικά: Ποιός είπε ότι αυτές οι επενδυτικές πρωτοβουλίες περιορίζονται αποκλειστικά και μόνον σε κτηνοτροφικές δραστηριότητες;

κ. Δημήτρης Ι. Τζιβάρας: Ο αγαπητός Δημήτρης δεν διατηρεί καμία συμπάθεια προς τα πάσης φύσεως κοινοτικά προγράμματα και επιδοτήσεις, που κατά κανόνα αποτελούν αφορμή διασπάθισης κοινοτικών πόρων, σκανδάλων (αναφέρει και συγκεκριμένες περιπτώσεις από τον ευρύτερο ελληνικό χώρο) και διαφθοράς. Ως εκ τούτου κρατά αποστάσεις από τέτοια εγχειρήματα και κατ επέκταση θεώρησε άσκοπο να το μεταφέρει στους συγχωριανούς.

Εμείς παρατηρούμε κι εδώ φιλικά: Αγαπητέ Δημήτρη, για τις διαπιστώσεις σου περί τη διαφθορά και την εκτροπή των πόρων αυτών από τους αρχικούς στόχους, που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει το Πανελλήνιο αλλά και τα Κοινοτικά όργανα, εκφράζουμε κι εμείς την απέχθειά μας και τη μελαγχολία μας. Το κάναμε δε, όπως γνωρίζεις, και σε … ανύποπτο χρόνο μέσω της ΦτΣ, καθ ό έχουμε δικαίωμα σαν Έλληνες πολίτες. Το ζητούμενο όμως εδώ, αγαπητέ Δημήτρη, είναι ότι με τη στάση αυτή, ούτε λίγο – ούτε πολύ, προδικάζει κανείς ότι και οι Σκαμνιώτες δεν μπορούν παρά να προσθέσουν ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των σκανδάλων περί την διαχείριση των κοινοτικών πόρων, κι αφού έτσι είναι τα πράγματα, άσε να τους προστατέψουμε από τέτοια πιθανά ανομήματα και να μην τους αναφέρουμε τίποτα. Να τους κρατήσουμε μακριά από τη διαφθορά. Με την συνεπακόλουθη αυτή συλλογιστική, λυπούμαστε αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Με ενδιαφέρον θα ακούγαμε και την άποψη πάνω στο θέμα, του τρίτου κοινοτικού μας άρχοντα κ. Κων/νου Χ. Ντάου, που δεν είχαμε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε.

Η κοπή των δέντρων στο Χωριό

Έντονο ενδιαφέρον και δυσαρέσκεια προκάλεσε η αναφορά μας στο προηγούμενο φύλλο στο ζήτημα της εκτεταμένης κοπής των δέντρων στην περιοχή Βαθυρέματα που οδηγεί ο δρόμος που μόλις πέρυσι διανοίχθηκε για πυροσβεστικούς λόγους.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ξένα αυτοκίνητα εντοπίσθηκαν να διέρχονται από την περιοχή του χωριού μας με κομμένα ξύλα. Λάθος -επισημαίνουμε εμείς- που δεν μπόρεσε κανένας συγχωριανός να σημειώσει τον αριθμό κυκλοφορίας των ύποπτων αυτοκινήτων και να ειδοποιήσει αμέσως το Δασάρχη κ. Πέτρο Ράπτη τηλεφωνικά.

Επειδή αναπτύχθηκαν και παρασκηνιακές συζητήσεις και εικασίες γύρω από το ζήτημα, ο Αντιπρόεδρος κ. Α. Δοσούλας μας μεταφέρει το περιεχόμενο συζήτησης που είχε με τον κ. Ευθύμιο Ν. Τζιβάρα. Ο αγαπητός Μάκης κατηγορηματικά διαβεβαιώνει ότι δεν έκοψε δέντρα για το σπίτι του και πολύ περισσότερο για να τα εμπορευθεί. Αναφέρει μόνο μία περίπτωση συγχωριανού όπου μία μικρή ποσότητα μεταφέρθηκε με το αυτοκίνητό του για τις ανάγκες του σπιτιού του και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Ομοίως ο Μάκης παίρνει θέση σχετικά με τα κρυμμένα χωματουργικά μηχανήματα στην περιοχή Κούκου / Αχλάδας και τις ύποπτες ανασκαφές, τονίζοντας ότι ουδεμία σχέση ή ανάμειξη έχει. Ο ίδιος είδε τη διάνοιξη του νέου αυτού δρόμου με ενδιαφέρον γιατί προγραμματίζει να εγκαταστήσει στην περιοχή αυτή μία κτηνοτροφική μονάδα (αγελαδοτροφείο), να ζήσει την οικογένειά του.

Μεταφέρουμε, όπως οφείλουμε, τις ειδικότερες αυτές πληροφορίες και ευχόμαστε στο Μάκη καλή επιτυχία στη σχεδιαζόμενη αυτή δραστηριότητά του. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι μπορούν όλοι οι συγχωριανοί να υπολογίζουν στον Μάκη, σαν το “μάτι” του χωριού και των Αρχών σ αυτή την περιοχή που φαίνεται ότι μέσα σε λίγο καιρό αναπτύχθηκε μία περίεργη και σε κάθε περίπτωση παράνομη δραστηριότητα.

Το ίδιο απευθύνουμε φιλική έκκληση σε κάθε Σκαμνιώτη και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους μας που διέρχονται από την γύρω δασώδη περιοχή να εντοπίζουν και καταγγέλλουν χωρίς δισταγμό, κάθε απόπειρα καταστροφής του φυτικού μας πλούτου.

Λήψη τηλεοπτικών σταθμών στο Σκαμνό

Το μόνιμο παράπονο του συνόλου σχεδόν των Σκαμνιωτών είναι ότι λόγω γεωγραφίας δεν μπορούμε να βλέπουμε παρά μόνον 2-3 κανάλια της τηλεόρασης. Το βουνό Καλλίδρομο, στις πλαγιές του οποίου είναι κτισμένο το χωριό, παρεμβάλλεται και αποκλείει τη λήψη για το πλείστον των τηλεοπτικών σταθμών. Χρειάζεται ένας αναμεταδότης που θα πρέπει να εγκατασταθεί στην απέναντι πλευρά της Οίτης. Ο κ. Απόστολος Χ. Αποστολόπουλος είχε προσπαθήσει κάτι να κάνει προ ετών, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα. Παρόμοια προσπάθεια ξεκινάει στη συνέχεια με πρωτοβουλία του κ. Τρύφωνα Φετφατζή, που συγκεντρώνει από διάφορους συγχωριανούς πόρους και μαζί με δική του οικονομική συμμετοχή ξεκινάει την εγκατάσταση του αναμεταδότη σε σημείο της Οίτης (στο άκρο του Οικισμού Οίτη). Για λόγους που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, αυτή η προσπάθεια και πάλι δεν υποστηρίχθηκε και έμεινε στη μέση. Ο Τρύφωνας επέστρεψε τα χρήματα στους συνδρομητές. Κρίμα!

Καταστροφή περιβάλλοντος, στην πλαγιά του Ελευθεροχωρίου

Ο κ. Κώστας Ε/Μ Τζιβάρας έκανε μία επισήμανση χρήσιμη, άξια να προβληθεί με την ευχή να ευαισθητοποιήσει όλους τους συγχωριανούς, αλλά και ..κοντοχωριανούς φίλους μας. Η νέα μεγάλη εθνική οδός Θερμοπύλες – Δελφοί που διέρχεται πάνω από το χωριό μας, δίχως άλλο αποτελεί έργο τεράστιας σημασίας και αξίας, αλλά προκάλεσε και φοβερές βλάβες στο περιβάλλον, όπως πολύ εύστοχα, επεσήμανε ο διακεκριμένος (βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ευαισθησία και δουλειά του για το περιβάλλον) Σκαμνιώτης δημοσιογράφος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε προηγούμενο φύλλο μας, κ. Νικόλαος Αλεξ. Ζαλαώρας.

Το βλέπει κανείς πάνω από το χωριό με τις χέουσες πληγές στο βουνό που επί τόσα χρόνια δεν λένε να κλείσουν με μία κάποια βλάστηση. Και πώς να συμβεί κάτι τέτοιο πάνω στους τεράστιους ογκόλιθους που μας εγκατέλειψαν οι εργολάβοι κατασκευαστές, έχοντας σαν αυτοσκοπό τη διάνοιξη του δρόμου και όχι τους κατοίκους της περιοχής, την αισθητική και το περιβάλλον. Το ίδιο σεληνιακό τοπίο βλέπουμε εμείς οι Σκαμνιώτες στην απέναντί μας πλευρά, στην πλαγιά του Ελευθεροχωρίου, που έχει κατασφαγεί σε πέντε πλαγιο-εγκάρσιες τομές με τεράστιες πλαγιές μπάζα από μεγάλες πέτρες που εξαφάνισαν το πράσινο. Να προσθέσουμε εδώ και την .. συνεισφορά του Λατομείου της Μαυροκοψιάς που αποφέρει κάποια έσοδα στο Ελευθεροχώρι και στο Σκαμνό το φοβερό θέαμα.

Με θλίψη ο Κώστας διαπίστωσε ότι οι φίλοι Λευτεροχωρίτες μεταφέρουν τα μπάζα από τις πάσης φύσεως δραστηριότητες στην πολύπαθη αυτή πλαγιά, στο σημείο της φουρκέτας, κοντά στον πύργο της ΔΕΗ και καθώς ανεβαίνουμε προς το Ελευθεροχώρι.

Για όνομα του Θεού! Απευθύνουμε φιλική παράκληση στον πολύ καλό και συνετό Πρόεδρο κ. Στάθη Παπαβασιλείου, για μία αποτελεσματική παρέμβαση. Σίγουρα αξίζει τον κόπο να βρούμε για κάθε οικισμό τα καταλληλότερα σημεία απόθεσης μπάζων, με τρόπο που να μην προκαλείται μεγάλη αλλοίωση και καταστροφή στο περιβάλλον. Είμαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι Λευτεροχωρίτες, δεν περιορίζονται μόνο στην προστασία του τοπίου που απολαμβάνουν στο χωριό τους, στην ανατολική πλευρά της πλαγιάς, αλλά το ίδιο θα ενδιαφέρονται και για την δυτική πλαγιά που αποτελεί τον καθημερινό καθρέφτη που θέλουν να βλέπουν οι Σκαμνιώτες.

Από κει και πέρα έχουμε να σκεφθούμε, να εισηγηθούμε και να προτείνουμε στις αρμόδιες νομαρχιακές αρχές (που είναι παραλήπτες της ΦτΣ) πως μπορούμε στο μέτρο του δυνατού με μεταφορά και επικάλυψη με χώμα να αποκαταστήσουμε κάπως το τοπίο, όπως συμβαίνει σε πολλές πλαγιές του Παρνασσού με τα μπάζα των μεταλλείων και με καλά αποτελέσματα.

Οδικό δίκτυο Σκαμνού

Με χαρά αναγγέλλουμε την τσιμεντόστρωση του δρόμου πρόσβασης με δαπάνες της Κοινότητας, από το Γούπατο, μέσα από το κτήμα του κ. Κ. Γκόλφη και μέχρι το σπίτι του κ. Ευθ.Γ. Ζαλαώρα.

Το ίδιο χαιρόμαστε, όντας σε θέση να αναγγείλουμε, όπως μας υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητάς μας, κ. Ανδρέας Παπανδρέου, ότι σύντομα θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος από την άνω είσοδο του χωριού στον Αι-Θανάση μέχρι το κτίριο του Σχολείου.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες και συγχαρητήρια μας στον πρόεδρο και τους δραστήριους κοινοτικούς μας Συμβούλους εκπροσώπους του Σκαμνού και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν το έργο τους με τον ίδιο ζήλο και σε άλλα οδικά τμήματα, σε ηλεκτροφωτισμό δρόμων σε κατοικημένα σημεία, για την αποφυγή ατυχημάτων και εύλογων διαμαρτυριών των συγχωριανών μας.

Δωρεάν παραχώρηση χώρου

Το ωραίο έργο του Συλλόγου στην ανατολική άκρη του χωριού (στου Ταξιάρχη) με τη λιθοδομή, τη βρύση, τα καθιστικά που πρόσφατα δόθηκαν σαν ένα νέο στολίδι στο χωριό και τους κατοίκους του, δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αν ο κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος δεν συναινούσε γιαυτό, αφού αυτή η κτιριακή σύνθεση κατέλαβε χώρο ιδιοκτησίας του κ. ΑΒ. Οφείλονται ευχαριστίες απ όλους μας προς τον κ. Α. Βασιλόπουλο που δεν δίσταξε καν, ούτε επεδίωξε κάποιο αντάλλαγμα για την παραχώρηση αυτή, αντιλαμβανόμενος ότι εισφέρει κάτι για το καλό του Σκαμνού.

Τις έχει ανάγκη αυτές τις συμπεριφορές το χωριό για να διευκολυνθεί η προσπάθεια για παραπέρα πρόοδο.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου προωθείται πρόταση να ονομασθεί το καλαίσθητο αυτό κτιριακό σύμπλεγμα “Βρύση Βασιλόπουλου”. Εμείς τί να πούμε; Να ευχηθούμε θετική τύχη στην πρόταση και συγχαρητήρια στους εμπνευστές που ξέρουν να εκφράζουν την οφειλόμενη ευαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας.

Ποιός μπορεί να ξεχάσει, τη δωρεά των αειμνήστων αδελφών Βασιλείου και Δημητρίου Ζαλαώρα, σε σημαντική οικοπεδική έκταση για την ανέγερση του σχολείου και του μητροπολιτικού Ι. Ναού μας; Το ίδιο έπραξαν και για το χώρο όπου και το κτίριο του Ιατρείου του χωριού μας, οι ίδιες αυτές οικογένειες. Πράξεις που δείχνουν ψυχικό μεγαλείο για το οποίο τους ευγνωμονούμε, τιμούμε τη μνήμη των και καλοτυχίζουμε τους απογόνους των οικογενειών αυτών.

Κοπή χόρτων, ευπρεπισμός χώρων

Οι πολλές βροχές είχαν σα συνέπεια να αναπτυχθούν πολλά τεράστια χόρτα που κατέκλεισαν το χωριό. Με δαπάνη “εκτός προϋπολογισμού” υποχρεώθηκε ο Σύλλογος να αναθέσει σε εργάτη την κοπή των χόρτων σε όλους του κοινοτικούς χώρους και δρόμους του χωριού, τρανή βρύση κλπ.

Ο Σύλλογος παρακαλεί όλους τους συγχωριανούς να συμβάλλουν σε τέτοιες προσπάθειες ευπρεπίζοντας τον χώρο που αντιστοιχεί στις ιδιοκτησίες των και τους πλησίον κοινοτικούς δρόμους και χώρους κόβοντας τα χόρτα και απομακρύνοντας οποιαδήποτε αντικείμενα (άχρηστα κλπ) δεν δίνουν καλή εικόνα στους διερχόμενους συγχωριανούς και λοιπούς επισκέπτες. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπονται, σε ανοιχτούς κοινοτικούς κλπ χώρους μέσα ή στους πλησίον δρόμους του χωριού παλιά ή μη αντικείμενα, εξαρτήματα, μηχανήματα κττ. Η εικόνα που δίνουμε σε μερικά σημεία, που δεν θέλουμε να αναφέρουμε αυτή τη φορά, κάθε άλλο παρά μας τιμά.
ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *