FtS38 – Σύλλογος, Κοινότητα, Αρχές

Ασφαλτοστρώσεις

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρέτησαν οι Σκαμνιώτες τα έργα ασφαλτόστρωσης στο μεγαλύτερο μέρος το οδικού δικτύου. Μερικά παράπονα για τους δρόμους που εξαιρέθηκαν και τα κριτήρια ιεράρχησης που υιοθετήθηκαν από τους τοπικούς κοινοτικούς μας άρχοντες δεν θα πρέπει να μειώσουν την αξία και σημασία των έργων που συμβάλλουν δραστικά στην παραπέρα αναβάθμιση του όμορφου οικισμού μας.

Από Σκαμνιώτες που έχουν ειδική εμπειρία ακούσαμε επίσης επιφυλάξεις για το δύσκολο οδικό τμήμα του Αγίου Αθανασίου μέχρι το σχολείο, όπου δεν έπεσε παρά μόνο ένα στρώμα ασφάλτου και αυτό όχι από την ειδική αντιολισθητική άσφαλτο, με άμεσο τον κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων σαυτό το οδικό τμήμα με τις ιδιαίτερα μεγάλες κλίσεις. Το ίδιο επισημαίνεται η έλλειψη καναλιών / ρείθρων για τα όμβρια νερά που με την πρώτη βροχή μετατρέπει το δρόμο αυτό σε ορμητικό χείμαρρο. Ακόμη στην απόληξή του στο ταυ με τον παλαιό κεντρικό εθνικό δρόμο, είναι απαραίτητη η λύση ροής των όμβριων υδάτων δεξιά και αριστερά διότι οι υφιστάμενες εσφαλμένες κλίσεις δημιουργούν συνεχώς μία απέραντη λίμνη με λασπόνερα. Το πρόβλημα των ρείθρων εμφανίζεται και σε ένα μεγάλο μέρος του δρόμου προς Τρανή Βρύση.

Παναγία η Σκαμνιώτισσα

Παραμονή 15-Αύγουστου, εσπερινός στο πανέμορφο εκκλησάκι Κοίμησης της Θεοτόκου στο οποίο αυτή τη φορά οι πιστοί πρόσεξαν ότι πάνω από την είσοδό του είχε μία ψηφιδωτή εκπληκτικής ομορφιάς εικόνα της Παναγίας. Εξαιρετικό έργο.

Το σπουδαιότερο ήταν βέβαια η ακολουθία που τελέσθηκε με αρτοκλασία στην οποία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Καθηγούμενος της Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος Πατήρ Ιγνάτιος, με τον εκπληκτικό ιεροψάλτη και διαπρεπή Ιατρό – Διευθυντή του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Λαμίας, κοντοχωριανό μας -από τον Μπράλο- κ. Ντούρο. Το σύνολο ήταν μεγαλοπρεπές και οι στιγμές βυζαντινής μεγαλοπρέπειας που βιώσαμε, αξέχαστες, καθώς μάλιστα υπήρχε ειδική αφιαίρωση της Ακολουθίας στους νέους του Σκαμνού για τη φώτιση των οποίων έγινε δέηση. Για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία με ευχάριστη έκπληξη να επισημάνουμε ότι τα ονόματα των Σκαμνιωτόπουλων ανήλθαν στον αριθμό 65 και μνημονεύθηκαν όλα ανεξαιρέτως, ενώ παρόντα ήσαν 30 – 40 παιδιά που εντυπωσίασαν με την αθρόα παρουσία τους όλους τους πιστούς μα και ιδιαίτερα τον Πατέρα Ιγνάτιο που μίλησε ειδικά για τα παιδιά με καίριες παραινέσεις και συμβουλές.

Το ίδιο ευτύχησαν πολλοί Σκαμνιώτες και πολλοί περισσότεροι πιστοί από τα γύρω χωριά ή και πιό μακρυνές περιοχές, να παρακολουθήσουν ανήμερα της Παναγίας τη Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο ειδικά για την Παναγία τη Σκαμνιώτισσα απεσταλμένος εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου, Ιερομόναχος Αρσένιος.

Παρών και ο Πατήρ Ιγνάτιος και ο ιεροψάλτης Ιατρός κ. Ντούρος. Ο πατήρ Αρσένιος μετέφερε τις πατρικές ευλογίες και ευχές του Μητροπολίτη μας ο οποίος ως γνωστόν είχε μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Τήνο και αμέσως μετά ανέλυσε και τεκμηρίωσε για τους πιστούς σε ιδιαίτερα υψηλό θεολογικό επίπεδο το ζήτημα της ολόσωμης Ανάστασης της Παναγίας.

Στην τελετή αρτοκλασίας που ακολούθησε, ό Πατήρ Ιγνάτιος ανέπεμψε δέηση υπέρ του Πρόεδρου, των Διοικητικών Συμβούλων και όλων των μελών του Συλλόγου Σκαμνιωτών.

Η λαμπρότητα της μεγάλης Γιορτής της Χριστιανοσύνης κάπως σκιάσθηκε στο Σκαμνό, οφείλουμε με ιδιαίτερη λύπη μας να ομολογήσουμε, ελπίζοντας ότι έτσι διερμηνεύουμε και την θέση των περισσότερων συγχωριανών, από το γεγονός ότι κάποιοι παράγοντες πίεσαν τον Ιερέα μας Παπα-Στάθη να τελέσει παράλληλη Λειτουργία ανήμερα της Παναγίας στον Κεντρικό Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Το γεγονός προκάλεσε σύγχυση και σοβαρό προβληματισμό στους Σκαμνιώτες πιστούς, αφού δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν σε ένα τόσο μικρό χωριό σε ποιά από τις δύο εκκλησίες, έπρεπε να εκκλησιασθούν. Το ίδιο οι ξένοι επισκέπτες έδειχναν απορία, ακούγοντας τα μεγάφωνα και τις καμπάνες των δύο εκκλησιών σε κάποιο είδος ανεπίτρεπτου ανταγωνισμού. Μερικές οικογένειες αποφάσισαν ευρισκόμενες μπροστά στη δύσκολη αυτή κατάσταση να κατανείμουν στα μέλη τους εξ ημισείας και στις δύο εκκλησίες, άλλοι έσπευσαν και στο εκκλησάκι της Παναγίας μετά την Θεία Λειτουργία στον Αγιο Κωνσταντίνο και τέλος άλλοι έκριναν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επικίνδυνο διχασμό των πιστών που υποστηρίζουν διάφορες από την κάθε πλευρά επιχειρηματολογίες που δεν θα θέλαμε να μεταφέρουμε στις στήλες της ΦτΣ.

Μας λείπουν δυστυχώς οι ειδικές εκκλησιαστικές και θεολογικές γνώσεις, ώστε να τοποθετηθούμε στο ζήτημα και το μόνο που μπορούμε, είναι να προσευχηθούμε στην Παναγία να μας φωτίσει και να μας συγχωρήσει για τις όποιες απρέπειες διαπράττουμε.

Διάρκεια παραμονής και ψήφος στο χωριό

Αυτά είναι τα στοιχεία που προσέχει ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ανδρέας Παπανδρέου όπως μας πληροφορούν.

Ασφαλώς δεν έχουμε ουδεμία αντίρρηση και συμφωνούμε, αλλά δυστυχώς οι συνθήκες που επικροτούσαν παλαιά, αλλά και σήμερα ακόμη δεν επέτρεψαν στους περισσότερους κατοίκους την μόνιμη παραμονή μας στο χωριό. Η ανάγκη επιβίωσης ή και βελτίωσης των όρων ζωής μας υποχρέωσαν να μεταφερθούμε σε άλλες πόλεις στη Λαμία, στην Αθήνα, σε άλλες πόλεις της χώρας μας, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι μειώθηκε η αγάπη, το ενδιαφέρον και η ποικιλότροπη προσφορά για το χωριό μας. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η στάση των περισσοτέρων Σκαμνιωτών. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους καινούργιους Σκαμνιώτες, νύφες, γαμπρούς αλλά και τόσους άλλους φανατικούς συγχωριανούς που με πολύ ουσιαστικό τρόπο και συγκεκριμένο έργο και προσφορά έχουν αποδείξει την αξία τους ως μελών της Σκαμνιώτικης κοινωνίας. Έτσι λοιπόν θυμίζουμε στον αγαπητό μας Πρόεδρο, ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη Διοίκηση του ισχυρού Συλλόγου Σκαμνιωτών (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος) αναδείχθηκαν στα πλαίσια των περυσινών αρχαιρεσιών δύο ..”θετά” παιδιά του Σκαμνού που οι συγχωριανοί μας ξέρουν να τους τιμούν και να αναγνωρίζουν την σπουδαία προσφορά των.

Η ψήφος φοβούμαστε δεν είναι καταλυτικό κριτήριο, αφού παραπέμπει σε πελατειακές σχέσεις, μα αν χρειασθεί θα γίνει και αυτό με γνώμονα το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις υποστήριξης από την κεντρική Διοίκηση λαβαίνεται υπόψη ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων ως βασικό κριτήριο για κάθε οικισμό.

Leader II, Ξενώνας στο Σκαμνό

Ενθουσιασμό και έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε η ανακοίνωσή μας στο προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ

Πολλοί συγχωριανοί και φίλοι του Σκαμνού ζητούν περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε στο προηγούμενο φύλλο μας και ανησυχούν μήπως και δεν προφθάσουν να εγγραφούν για την κάλυψη του ιδρυτικού κεφαλαίου. Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε για τη διάθεση συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια και την αγάπη για το Σκαμνό.

Οι νεώτερες πληροφορίες μας λένε ότι πολύ σύντομα ο Πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρίας (και Πρόεδρος της Κοινότητάς μας) Παρνασσός – Οίτη ΑΕ, κ. Ανδρέας Παπανδρέου, θα ανακοινώσει, όπως προβλέπεται, τα σχετικά δίνοντας λεπτομερή στοιχεία στη δημοσιότητα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ισως η διαδικασία αυτή καθυστέρησε κάπως περισσότερο απ ότι αρχικά προεβλέπετο. Κατά τα άλλα τίποτα δεν αλλάζει. Εχουμε βάσιμες τις ελπίδες μας να πραγματοποιήσουμε το έργο που ανταποκρίνεται πλήρως στο πνεύμα και στο γράμμα του αναπτυξιακού αυτού προγράμματος.

Βραδυά με ψήσιμο καλαμποκιού στο Σκαμνό

Κάτι από τα παλιά σκέφθηκε να επαναφέρει ο Πρόεδρος κ. Κ. Γέμελος και μάλιστα πιό συγκροτημένα, οργανώνοντας το Σάββατο 09.08.1997 βραδυά καλαμποκιού.

Ολα ετοιμάσθηκαν στην εντέλεια. Ενα μεγάλο τσουβάλι με διαλεγμένα καλαμόκια για ψήσιμο, ψησταριά, φλούδες από έλατο. Κόσμος πολύς και κέφι ανάλογο. Τα πρώτα καλαμπόκια άρχισαν να ετοιμάζονται λαχταριστά, ώσπου μία καταρρακτώδης βροχή, μπουρίνι της εποχής, με απίστευτη ποσότητα και σφοδρότητα νερού, διέλυσε τα πάντα. Η βροχή ήταν τόση πολύ που και για λίγα μέτρα μετάβασης από το υπαίθριο στέγαστρο του σχολείου -που δεν παρείχε σχεδόν καμία προστασία- στο κτίριο του σχολείου, έγιναν οι καλαμποκοπανηγυριστές εντελώς μούσκεμα!

Και του χρόνου … με λιγότερη βροχή!

Τα παιδιά σε πλήρη δράση

Εντυπωσιακή είναι η δραστηριότητα των παιδιών που επισημάνθηκε αυτή τη σαιζόν. Τα μυνήματα είναι εντυπωσιακά.

Πρωταγωνιστές στη βραδυνή γιορτή της Τρανή-Βρύσης υπό το σεληνόφως, με την σημαντική συμμετοχή στην προετοιμασία και ευπρεπισμό του χώρου υπό τις οδηγίες του Κώστα Γέμελου, Τάκη Τζιβάρα κ.ά., τα κεριά επιπλέοντα στη μεγάλη δεξαμενή, με το ψήσιμο των μεζέδων και τα σουβλάκια, το κυνήγι του Θησαυρού.

Το δίπλωμα και οι ετικέτες της ΦτΣ προκειμένου να ταχυδρονηθεί στα μέλη και λοιπούς φίλους μας που αριθμούν πολλές εκατοντάδες, είναι μία κοπιαστική δουλειά. Τα παιδιά έτρεξαν για βοήθεια με μεγάλη προθυμία και εργάσθηκαν με κέφι στο σπίτι του κ. Κ. Γέμελου. Σημειώνουμε όσα ονόματα συγκρατήσαμε στη μνήμη μας και ζητούμε συγνώμην απ όσα παιδιά ενδεχομένως ξεχάσαμε: Σοφία Ξύνη (εγγονή Νικολάου Σπ. Τζιβάρα), Μαρία Αθ. Γκόλφη, Μαρία Μαγνήσαλη (κόρη Νότας Κ. Τζιβάρα), Δάφνη Μωρίκη (εγγονή Κων. Σπ. Τζιβάρα), Ιουλία Φάνη Σκαρή.

Στο Μπαρ του Σχολείου συγκρότησαν καφενείο νεολέας με καλή οργάνωση και κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων. Ο διακριτικός τίτλος που δόθηκε είναι “Το Εκλεκτόν”. Νίκος Τζιβάρας (σέφ), Βασίλης Δοσούλας (επικεφαλής), Χάρης Φετφατζής και Λόης Ξεϊνης (σερβοτόροι), Γιώργος Ευθ. Τζιβάρας και Γιώργος Σκαρής (παραγγελίες, εφοδιασμός) κ.ά σε ρόλο σερβιτόρων και υποδοχής πελατών. Προσφέρεται καφές ελληνικός, φραπέ και αναψυκτικά. Δίνουν ακριβή λογαριασμό στο Σύλλογο και παίρνουν χαρτζιλίκι για να ασκούνται στο πνεύμα και τους κανόνες της αγοράς.

Τους γονείς και τα στελέχη του Συλλόγου χρεώνουν με πολλαπλάσια του κανονικού ποσά! Παράδειγμα: Για τέσσερις καφέδες 4.000 δρχ στην συντροφιά Τρύφωνα, Κούλας, Κώστα, Τάκη, Δημήτρη!! (προσοχή! Η ΦτΣ όλα τα πληροφορείται!)

Το καινούργιο τραπέζι πιγκ πόνγκ που εγκαταστάθηκε στην αίθουσα του Σχολείου, έγινε με μεγάλη ευχαρίστηση δεκτό από όλα τα παιδιά κάθε ηλικίας. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σπάνια ευρίσκεται διαθέσιμο! Μπράβο στο Σύλλογο. Μα ακόμη οφείλεται ένα μπράβο και ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Δημήτρη Πολυζωϊδη που μεσολάβησε στο ειδικό κατάστημα Λαμίας αθλητικών ειδών, Στασινός Σπόρ, και έτσι δόθηκε μία γενναία έκπτωση! Καιρός να αποσπώνται μερικά παιδιά από τον συνωστισμό που παρατηρείται συνήθως στο γήπεδο μπάσκετ.

Ευπρεπισμός χώρων, ασπρίσματα

Ελαμψε το χωριό μετά από μία καθολική εξόρμηση ασπρίσματος! Συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές. Ευχόμαστε αυτή η τακτική να γίνει μόνιμη συνήθεια και να βρει μιμητές.

Φίλε συγχωριανέ, προστάτεψε το περιβάλλον του χωριού μας! Βοήθησε να αναδείξουμε τις ομορφιές του οικισμού μας και συμβούλεψε όσο μπορείς το διπλανό σου για το καλύτερο! Είναι υπόθεση όλων μας!

Σκαμνιώτικη βραδιά στη Τρανή Βρύση υπό το σελινόφως!

Παρασκευή 25.06.1997: Πολύ δουλειά για την προετοιμασία της γιορτής που έχουν επινοήσει τα παιδιά, μα κέρδισε την αγάπη και την καθολική συμμετοχή και των μεγάλων και να που καθιαιρώνεται. Ο χώρος της Τρανή-Βρύσης καθαρίζεται και ευπρεπίζεται. Κόβονται χόρτα, καθαρίζεται η στέρνα. Εθελοντές που εργάσθηκαν φιλότιμα οι Τρύφωνας και Τάκης (Τζιβάρας) με τη βοήθεια εργατών.

Αγορά των απαραίτητων εφοδίων και υλικών για τη Γιορτή (Κώστας Γέμελος και Τάκης Τζιβάρας): Σουβλάκια, πιατάκια, πηρουνάκια κλπ μπύρες, αναψυκτικά.

Σάββατο πρωϊ: Οι εργασίες προετοιμασίας συνεχίζονται. Ασβέστωμα, χόρτα κλπ . Τα παιδιά συμμετέχουν βοηθώντας τον Κώστα Γέμελο. Φάνης Σκαρής: ηλεκροφωτίζει όλο το χώρο, και εγκαθιστά μουσική. Τόσα πολλά απαραίτητα τραπέζια και καρέκλες μεταφέρει από το σχολείο ο Τάκης Τζιβάρας. Φλούδες για ψήσιμο, ψησταριές, ο Τρύφωνας!

Για το παιχνίδι του κρυμένου Θησαυρού εργάζονται και κρύβουν τους ..θησαυρούς ήδη από την ημέρα, κρυφά από τα παιδιά. Συντονιστής ο Δημήτρης Πολυζωϊδης. Ο Δημήτρης εξήγησε από νωρίς το απόγευμα στα παιδιά στο χώρο του σχολείου, τους κανόνες του παιχνιδιού. Χώρισε τα παιδιά σε δύο ομάδες. Περίπου 20 παιδιά αγόρια και κορίτσια. Κερδισμένα τελικά, τα κορίτσια! Μπράβο τους! Έπαθλο: Μία τούρτα παγωτό από το Ζαχαροπλαστείο Λαμίας The Best με τη φροντίδα του Τρύφωνα και με ειδική έκπτωση από το φιλικό μας Κατάστημα!

Το βράδυ φθάνει και όλα είναι έτοιμα και μεγαλόπρεπα. Παιχνίδι, ψήσιμο, κέφι, γιορτή, συμμετοχή, ανθρώπινη επικοινωνία για μικρούς και μεγάλους! Στην μεγάλη στέρνα επιπλέουν αναμένα φυτίλια με λάδι προσφέροντας μαγευτικό θέαμα!

Ψήσιμο σωστό από τους Τάκη Τζιβάρα, Μάκη Ζαλαώρα, Χρήστο Καλπουζάνη. Μα ο μπουφές που συγκροτήθηκε ενισχύθηκε δραστικά από εθελοντικές προσφορές από φίλες Σκαμνιώτισσες. Θυμούμαστε -συγνώμην εκ των προτέρων για τυχόν παραλήψεις!- τις Χαρίκλεια, Χρυσούλα / Χρύσανθο, Ελένη Κακαράντζα, Κα Τζιβάρα (μαμά της Σοφίας), Πόπη Τζιβάρα.

Πολύ ικανοποιητική η συμμετοχή. Πάνω από 70 άτομα, ενώ αγαπητοί φίλοι του Σκαμνού με τις οικογένειές τους μεγαλώνουν την παρέα: Μάκης Παπαναστασίου, από τη Λαμία, Θανάσης Ντούλας από τη Γραβιά. Τους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και της αγάπη τους.

Στους συμμετέχοντες απευθύνθηκε ο Γραμματέας του Συλλόγου μας Φάνης Σκαρής και αφού ευχήθηκε κάθε χρόνο και μεγαλύτερη επιτυχία στη γιορτή, κάλεσε τους πάντες να αγκαλιάσουν και υποστηρίξουν και του χρόνου αυτή την ωραία εκδήλωση για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Προτροπή που έγινε με ενθουσιασμό δεκτή.

Με μεγάλο κέφι στήθηκε χορός που κράτησε για πολύ ώρα.

Τα παιδιά που πρωτοστατούν κατά παράδοση στη γιορτή αυτή, εισπράττουν από εθελοντικές εισφορές 118.500 δρχ για το Σύλλογο.

Γεώργιος Κοτσάκης

Ο αγαπητός μας Θεολόγος κ. Γεώργιος Κοτσάκης δεν κρύβει την αγάπη του για το Σκαμνό και τους ανθρώπους του. Φίλος ο ίδιος του νέου Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικολάου, Τον ενημέρωσε για το χωριό και τους ευσεβείς συγχωριανούς μας. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, παρά το ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα του Μητροπολίτη μας, το ενδεχόμενο να αξιωθούμε με την πρώτη ευκαιρία να Τον υποδεχθούμε στο χωριό και να μας δώσει την ευλογία Του.

Ο κ. Κοτσάκης έχει πολλά να προσφέρει στους συγχωριανούς από το μεγάλο του απόθεμα γνώσεων με τις οποίες είναι προικισμένος. Το κάνει ήδη και πιστεύουμε ότι δεν θα πάψει να το πράττει και στο μέλλον.

Φαράγγι Ασωπός / Ντούνος

Οπως είχαμε προϊδεάσει, εδώ και μήνες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσουμε τους φίλους μας ότι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πεζοπορία διέλευσης του Φαραγγιού. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ορισθεί μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Νεώτερα μαθαίνουμε τηλεφωνόντας στον κ. Κώστα Γέμελο.

Αγιος Ευστάθιος

Ο ιεροψάλτης μας κ. Κωνσταντίνος Ε/Α Τζιβάρας με την μεγάλη ευαισθησία που τον διακρίνει για όλες τις πανέμορφες εκκλησίες του χωριού μας, μας μίλησε για το εξωκκλήσι μας τον Αγιο Ευστάθιο που στολίζει το λόφο ακριβώς πάνω από τη γέφυρα της Παπαδιάς. Χρειάζεται, μας λέει ο Κώστας, η μία πόρτα στο πλάϊ του τέμπλου προς το ιερό, αποκατάσταση της αγιογράφησης. Μεταφέρουμε το μήνυμα από τη θέση αυτή με την βάσιμη ελπίδα ότι οι συγχωριανοί μας θα σπεύσουν να συνεννοηθούν με τον Κώστα ή την αρμόδια εκκλησιαστική επιτροπή συγχωριανών μας, ώστε να αποκατασταθεί η αγιογράφηση.
ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *