FtS82 – Αλληλογραφία

Από τη
Διεύθυνση Σύνταξης της ΦτΣ

Φίλες και φίλοι αναγνώστες

με καθυστέρηση έρχεται στα χέρια σας η ΦτΣ έχοντας εκτραπεί από τη διμηνιαία έκδοση, όπως έχει εδώ και 15 χρόνια καθιερωθεί. Εξ αρχής ζητάμε συγνώμη ανεξάρτητα από τον όποιο λόγο οδήγησε σ΄ αυτή την εξέλιξη. Πολύ περισσότερο σε πολλούς από σας που μας ρωτήσατε το πώς και το γιατί, δείχνοντας ταυτόχρονα την εκτίμησή σας για την ΦτΣ και την ταπεινή μας προσπάθεια οργάνωσης μιας κάποιας συστηματικής επικοινωνίας με τα μέλη και φίλους του Σκαμνιώτικου Συλλόγου.

Οι τριβές με την τοπική αυτοδιοίκηση που ταλαιπώρησαν το Σύλλογο και τη διοίκησή του, δεν άφησαν αλώβητη και τη ΦτΣ καθώς δεχθήκαμε παρεμβάσεις στο πως θα παρουσιάσουμε το θέμα, να μην γράψουμε αυτό ή εκείνο κοκ. Μεγάλη η αγάπη μας για το Σκαμνό και το Σύλλογο, το ίδιο, όμως μεγάλη και η προσήλωση μας στην ελεύθερη έκφραση και διατύπωση των σκέψεων που με τόση επιμέλεια καλλιεργήσαμε εδώ και πολλά χρόνια. Σεβαστή η διαφορετική ή και αντίθετη άποψη, αρκεί να διατυπώνεται με ευπρέπεια. Θεμελιώδης αρχή που την σεβαστήκαμε δίνοντας βήμα ακόμη και σε επικριτικές τοποθετήσεις σε βάρος μας.

Ο αιρετός εκπρόσωπός μας στην ΤΑ, που πριν τις περασμένες εκλογές δεν έκανε οικονομία στα καλά του λόγια για το Σύλλογο κέρδισε μονοκούκι τις ψήφους μας (μαζί με τον εξ Οίτης Μιχάλη Γρούσπα –για το δημοτικό Συμβούλιο- και το Δήμαρχο Π. Σπαθούλα). Αμέσως μετά την εκλογή του, όμως, σε μία αναιτιολόγητη στροφή 180 μοιρών, εκδήλωσε μη φιλική συμπεριφορά απέναντι στο Σύλλογο προκαλώντας σοβαρή ηθική και οικονομική βλάβη, αναστέλλοντας κατ΄ ουσίαν την εργώδη προσπάθεια και κοινωνική προσφορά του. Ερήμην του Συλλόγου που με απόφαση του Δήμου είναι ο νόμιμος νομέας του κτιρίου του δημοτικού σχολείου / πολιτιστικού κέντρου και πίσω από την πλάτη των στελεχών που με μεγάλη προσωπική εργασία και δαπάνη πολλών εκατομμυρίων δραχμών αναστήλωσαν, αναπαλαίωσαν, συμπλήρωσαν με πρόσθετες κτιριακές κλπ υποδομές και ανέδειξαν το εγκαταλελειμμένο κτίριο, προώθησε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να αλλάξει η χρήση του χώρου και να δοθεί σε ιδιώτη για ταβέρνα.

Ο ίδιος πρωτοστάτησε στην κατεδάφιση της κατασκευής επέκτασης του χώρου μπροστά από το σχολείο κατά λίγα τετραγωνικά μέτρα με περίτεχνη λιθοδομή. Αιτήσεις και σχέδια που υποβλήθηκαν δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν την κατεδάφιση. Στο όνομα της νομιμότητας υποχρεώθηκε ο Σύλλογος σε αυτοχειριασμό. Να κατεδαφίσει μία δαπανηρή κατασκευή που χρηματοδοτείται από το περίσσευμα του φιλότιμου συγχωριανού που νοιάζεται να δει κάθε φορά ένα νέο λιθαράκι να προστίθεται στο οικοδόμημα της ομορφιάς και προκοπής. Οι περιπέτειες στις οποίες υποβλήθηκε ο Σύλλογος φαίνονται σε άλλη σημείο με πειστική καταγραφή του χρονικού από τον πρόεδρο του Συλλόγου.

Είναι οδυνηρό ότι και ο εξ Οίτης συντοπίτης μας Μιχάλης Γρούσπας (εισηγητής υπέρ της κατεδάφισης) και ο Δήμαρχος Παν. Σπαθούλας, που επίσης μονοκούκι υποστηρίχθηκαν από το Σύλλογο, χωρίς αντισταθμίσματα και αντιπαροχές, κινήθηκαν πλησίστιοι προς τη γραμμή Πολύκαρπου. Ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είχε πρωτοστατήσει στην κατ΄ουσίαν κατάργηση της πλατείας για την ελεγχόμενης νομιμότητας κατασκευή του πνευματικού κέντρου Νο ΙΙ που εξ όσων βλέπουμε παραμένει περίπου αδρανές, όπως και η πετσοκομμένη «πλατεία» όπου ούτε ψυχή δεν πατάει πλέον.

Ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μία πολεμική κατά του Συλλόγου από τον ίδιο το Δήμαρχο. Υπόδειξη «να μην παραστεί στη συνεδρίαση ο τάδε» που συμβαίνει να είναι ο πρώτος εκ των πρώτων σε κοινωνική προσφορά και κύρος στο Σκαμνό, αλλά και αυτός που μας συνέστησε «μονοκούκι ψήφο στους τρεις!». Δεν ξέφυγε από την επίθεση και η ΦτΣ που «δεν προβάλλει το έργο του Δήμου», ενώ η αλήθεια είναι ότι οι φιλοφρονήσεις έχουν εκδηλωθεί χωρίς φειδώ.

Η εύλογη απορία που διατυπώνει κανείς είναι πως γίνεται η τοπική αυτοδιοίκηση που, ως θεσμός, από τη φύση της έχει επίσης κοινωνικό χαρακτήρα, να συμπεριφέρεται εχθρικά και εν κατακλείδι να αναστέλλει ή να καθυστερεί τη δράση ενός αποτελεσματικού Συλλόγου που αποδεδειγμένα έχει στο ενεργητικό του ένα εξόφθαλμο έργο, έχοντας αλλάξει την εικόνα του οικισμού;

Είναι πράγματι να απορεί κανείς. Πληροφορούμαστε ότι για επιχρίσματα στην ξερολιθιά εισόδου του συμπλέγματος Σχολείου – Εκκλησίας, χρειάζεται άδεια του Δήμου. Συστήθηκε να μην γίνει τίποτα. Εξοπλισμός παιδικής χαράς που αποκτήθηκε με δαπάνη 1.300 Ευρώ εδώ και ένα χρόνο από φιλότιμους συχωριανούς, μέλη του Συλλόγου, ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί, γιατί –μας ειπώθηκε- το κλίμα δεν επέτρεψε να τεθεί τέτοιο αίτημα (!?). Οργή και απογοήτευση για κάθε συνετό Σκαμνιώτη.

Από την πλευρά μας, ως όργανο του Πολιτιστικού Συλλόγου και ως σκεπτόμενοι άνθρωποι, προσηλωμένοι στην υπηρεσία της ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς και της προόδου, εκφράζουμε τη λύπη μας για τα φαινόμενα αυτά.

Γιώργος Πούλιος

Σε περιπέτεια υγείας που τον οδήγησε σε επέμβαση καρδιακής φύσης, ενεπλάκη ο καλός φίλος και διακεκριμένος αρθρογράφος μας κ. Γεώργιος Πούλιος. Πολλοί ρωτούσαν για το Γιώργο στη συνάντηση των ορειβατών του Ασωπού. Οι φίλοι του ΦΟΣ Ηλιούπολης , απ όπου και προέρχεται, δεν έπαυαν να δίνουν εξηγήσεις.

Περαστικά εξαιρετικέ μας φίλε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *