FtS82 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Νέοι Σκαμνιώτες

Με ιδιαίτερη χαρά ερχόμαστε κάθε τόσο να ανακοινώσουμε την ένταξη στην μικρή, πλην όμορφη κοινωνία μας, νέων συγχωριανών που η αγάπη τους για το Σκαμνό και τους ανθρώπους του, τους ώθησαν να αποκτήσουν δική τους κατοικία. Η αισθητική που δένει με το τοπίο, σεβόμενη το δικό μας αρχιτεκτονικό στυλ που εγγυάται ο μοναδικός Κώστας Γέμελος, προσθέτει πόντους στην συνολική αξία και ομορφιά του οικισμού.

Δίπλα από το σπίτι του γιατρού Ζιχάντ Νασσάρ στον βόρειο λόφο του Αγίου Αθανασίου, ένα ακόμη πανέμορφο σπίτι προστέθηκε. Είναι των καλών φίλων μας Γιώργου και Χρυσούλας Ασπρουλάκη που είναι επιχειρηματίες με έδρα στο Χαλάνδρι Αττικής. Έχουν ένα κοριτσάκι. Τους γνώρισαν οι συγχωριανοί καλύτερα, καθώς στο πανηγύρι του 15-Αύγουστου, μαζί με τον Μπάμπη Λυκουρίδη αναδείχθηκαν σε κορυφαίους χορηγούς με σημαντικά ηλεκτρονικά δώρα αξίας για τη λαχειοφόρο αγορά που συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου

Στην βορειοδυτική επέκταση του χωριού συντελείται μία κοσμογονία καθώς μία σειρά από νέες κατοικίες προστίθενται.

Πάνω από το αμπέλι του Γκόλφη ο αρχιτέκτονας Στέφανος Βασδέκης (από τα κορυφαία ονόματα του είδους στην ελληνική πρωτεύουσα), ανήγειρε μία πανέμορφη βίλα, δείγμα σεβασμού και απροσμέτρητης αγάπης στην μητέρα του, αλλά και τη δική μας, την αγαπητή μας Έλενα, που με τη σειρά της αγάπησε το μοναδικό τοπίο του Σκαμνού, σαγηνεύεται από την ηρεμία και δεν χορταίνει την απόλαυση της μουσικής της (η ίδια δεινή πιανίστρια), ενώ δεν παραλείπει να φροντίζει το σκύλο της που επίσης δείχνει ευτυχής με το νέο του περιβάλλον. Από τη μέχρι πρό τινος θάλλουσα ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο έλκει την καταγωγή της η Έλενα, από το πολύτιμο αυτό τμήμα της ελληνικής διασποράς, την ιδιαίτερη πατρίδα του Καβάφη και τόσων άλλων μεγάλων του πνευματικού και κοινωνικοοικονομικού μας βίου, στο οποίο η πατρίδα οφείλει πολλά, χάρις στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτισμού και προκοπής που ανέδειξε. Μας εντυπωσίασε και μας εξέπληξε ευχάριστα η πληροφορία για την Έλενα, που τον περασμένο χειμώνα έμεινε αποκλεισμένη από χιόνι επί τετραήμερο στο σπίτι του Σκαμνού και όχι μόνον δεν τρόμαξε, αλλά, καθώς μας λένε, πολύ το ευχαριστήθηκε! Αναλογιζόμαστε πως πολλές αυτόχθονες Σκαμνιώτισσες θα ζήλευαν το θάρρος της Έλενας.

Πιο πάνω από το Στέφανο, ο καλός φίλος κ. Σπύρος Μαυρόγαλος (που πρόσφατα μας εκπροσώπησε στην λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας) ανήγειρε την δική του πανέμορφη κατοικία, με κυρίαρχο στοιχείο τη λιθοδομή. Τόσο ο Σπύρος όσο και η σύζυγός του, η ευγενέστατη Δέσποινα, είναι Οικονομολόγοι, ανώτατα στελέχη σε μεγάλους επιχειρηματικούς οίκους και έχουν δύο χαριτωμένα παιδάκια, ένα αγόρι και ένα κοριτσάκι.

Στο στάδιο της κατασκευής βρίσκεται επίσης στην περιοχή Ασπρόστρατας, στη θέση Αγκορτσιά, μία μοναδική κατασκευή (εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί με βάση τα σχέδια, αλλά και την κατασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη με εντατικούς ρυθμούς) των πολύ καλών φίλων του Σκαμνού του Θανάση και Βίκης Κιτσάκη, που και οι δυο τους είναι μηχανολόγοι μηχανικοί, ανώτατα στελέχη επιχειρηματικών συγκροτημάτων. Έχουν και αυτοί δύο αγγελούδια, ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι που αν και δεν μπόρεσαν ακόμη να εγκατασταθούν στο σκαμνιώτικο σπίτι τους, δείχνουν να έχουν εξοικειωθεί με το περιβάλλον και να απολαμβάνουν την παρέα και τα παιχνίδια με τα συνομήλικα παιδάκια.

Ο Δημήτρης Γιοβάνης, αδελφός της κας Χριστίνας Τσαντήλα, χτίζει ένα υπέροχο σπίτι σε όμορο οικόπεδο στην Ασπρόστρατα. Συγχαίρουμε το Δημήτρη που ήδη είναι γνωστός και ιδιαιτέρως αγαπητός στο χωριό ευχόμενοι τα καλύτερα!

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η δυναμική που αναπτύσσεται στο Σκαμνό, που χάρις στην φυσική ομορφιά με την οποία ο Ύψιστος προίκισε το χωριό μας με το μοναδικό ανάγλυφο, τα πρανή, τους ονειρεμένους λόφους, τις ρεματιές, τις αναβαθμίδες των λοφοσειρών, την αποδεδειγμένη βιοποικιλότητα, τις πηγές, οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες με την μηδενική υγρασία, η καταξίωσή του ως υποδειγματικού θερέτρου μοναδικού κάλλους, αποτελεί απτή πραγματικότητα.

Το στοιχείο που με ικανοποίηση θέλουμε να υπογραμμίσουμε, είναι ότι οι νέες κατασκευές ενισχύουν αποφασιστικά την εικόνα του οικισμού χάρις στην αισθητική τους. Η συμπλήρωση των επεμβάσεων με πράσινο στους υπό διαμόρφωση αύλιους χώρους θα συμπληρώσει το σωστό αποτέλεσμα.

Ευχόμαστε τα καλύτερα στους νέους συγχωριανούς από βάθους καρδίας και προ πάντων καλή υγεία, προσωπική και οικογενειακή, να απολαύσουν όμορφες μέρες στο Σκαμνό που τους καλοδέχεται και τους συγχαίρει.

Παναγιούλα

Με ιδιαίτερη θλίψη οι συγχωριανοί πληροφορήθηκαν στο τέλος Αυγούστου για το ατύχημα από πέσιμο της αγαπημένης μας Παναγιούλας (90) που αποδείχθηκε μοιραίο (29.08.2005). Σπάνια περίπτωση ανθρώπου η Παναγιούλα, με πανθομολογούμενη και καθολική αγάπη και αποδοχή, καθώς δεν είχε στη ζωή της παρά μόνον φίλους. Και τούτο χάρις στον πηγαίο, αγνό και άκακο χαρακτήρα της, τον υπέροχο ψυχισμό της, το ευπροσήγορο και ήπιο στην ανθρώπινη επικοινωνία και συμπεριφορά της.

Δεν υπάρχει Σκαμνιώτης που να μην έκλαψε για την χαμό της Παναγιούλας, καθώς ο καθένας μας έχουμε δεχθεί τη φιλοφροσύνη και της περιποίησή της.

-Θες καφέ;

Ήταν η μόνιμη φράση της που ακολουθούσε σταθερά τα πρώτα λόγια καλωσορίσματος. Και τούτο αδιάλειπτα μέχρι τέλους!

Στις παλιότερες εποχές που οι τηλεφωνικές υποδομές δεν είχαν εξελιχθεί, η Παναγιούλα υπήρξε η άτυπη και άμισθη, πλην επιμελής και πιστή τηλεφωνήτρια για όλο το χωριό. Χρησιμοποιώντας εκείνο το ισχυρό μεγάφωνο που ακούγονταν ίσως και μέχρι τη Γέφυρα της Παπαδιάς, καλούσε τον κάθε συχωριανό να έρθει στο τηλέφωνο, σε όποιο σημείο και αν βρίσκονταν, ακόμη και στην Τρανή Βρύση!

-Ο Γιώργος Αποστολόπουλος στο τηλέφωνο!

Υπήρχαν και οι μαζικές ειδοποιήσεις. Όταν επί παραδείγματι ο ταχυδρόμος έφερνε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

– Ήρθαν οι λογαριασμοί της ΔΕΗΣ!

Οι πενιχρές γραμματικές γνώσεις, όπως συνέβαινε με το πλείστον των γυναικών στα περασμένα χρόνια, επέτρεπαν στην αξέχαστη Παναγιούλα να μετατρέπει την σύντμηση ΔΕΗ σε κλινόμενο όνομα γένους θηλυκού: Η Δεή –ής!

Ο Μεγαλοδύναμος την αντάμειψε για αυτό το ψυχικό της μεγαλείο, καθώς στάθηκε όρθια μέχρι το τέλος που τη βρήκε πλήρη ημερών, με πνευματική διαύγεια και με την ίδια πάντοτε ευγένεια και ανθρωπιά.

Ευχόμαστε στα παιδιά και εγγόνια της Παναγιούλας να ευτυχήσουν και να πάρουν όσο γίνεται περισσότερα από τα ψυχικά χαρίσματά της.

Καλό σου ταξίδι καλή μας Παναγιούλα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *