Κινδυνεύουν από ανακοπή όσοι υποφέρουν από υπνική άπνοια

20130615

Τα άτομα με άπνοια ύπνου (υπνική άπνοια), έχουν υψηλό βαθμό κινδύνου να πεθάνουν από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, αναφέρεται σε μια νέα μακροχρόνια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε από το περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Κολεγίου.

Η μελέτη βασίστηκε σε έρευνα, που συνέλλεξε πληροφορίες από τα κέντρα Διαταραχών Ύπνου της Κλινικής Mayo.

Μόνο στην Αμερική, έως και 18 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την υπνική άπνοια, ενώ πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν καν! Η Δρ Carol Ash, διευθύντρια του Ιατρείου Ύπνου στο Meridian Health, σημείωσε ότι, το 16% των ατόμων που πάσχουν δεν είναι παχύσαρκοι όπως είναι η κοινή αντίληψη για τη διαταραχή, ενώ ακόμα και τα παιδιά μπορούν να υποφέρουν από αυτή.

Όπως εξήγησε η Ash, «η υπνική άπνοια, κάνει την εμφάνισή της όταν το πάσχον άτομο πάει για ύπνο, χαλαρώνοντας τους μύες του λαιμού –περισσότερο από το φυσιολογικό- και κάνοντας το λαιμό να καταρρέει. Αν σταματάει κανείς να αναπνέει για 10 δευτερόλεπτα, πέντε φορές την ώρα, λέμε ότι έχει άπνοια ύπνου. Αν ακούγεται ροχαλητό, στη συνέχεια ένας θόρυβος πνιγμού, ο οποίος σταματά ξαφνικά και ακολουθεί σιωπή, αυτό είναι μια άπνοια.»

Όταν το μυαλό του ανθρώπου που έχει αυτή τη διαταραχή, καταλάβει ότι το σώμα είναι σε κατάσταση έκτακτης αναπνευστικής ανάγκης, αντιδρά, στέλνοντας αδρεναλίνη, η οποία ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και αυξάνει τις φλεγμονώδεις ουσίες. Ως εκ τούτου, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να τραυματιστούν και με την πάροδο του χρόνου, ο άνθρωπος να βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Για να καταπολεμηθεί αυτή η κατάσταση, οι ειδικοί προτείνουν διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία, και βοηθούν στο να διατηρηθεί ανοιχτός ο σωλήνας του λαιμού. Η χειρουργική επέμβαση και η απώλεια βάρους, αποτελούν επίσης θεραπευτικές επιλογές.

Επειδή, λοιπόν, δε γνωρίζουν όλοι, εάν το ροχαλητό τους είναι απλά μια ενοχλητική συνήθεια ή αποτελεί ένα τυπικό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας, είναι καλό –έως απαραίτητο θα έλεγε κανείς- να διερευνηθεί, αφού όπως προαναφέρθηκε, τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κατάστασης μπορεί να είναι και μοιραία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *