Όταν το παιδί δεν πειθαρχεί…

20130615

Πηγή: mother.gr

Η άσχημη συμπεριφορά των νηπίων προβληματίζει τους γονείς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές αναζητούν τρόπους για να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους και να τους κόψουν κακές συνήθειες, όπως για παράδειγμα να χτυπούν, να τσακώνονται με άλλα παιδιά ή να τα θέλουν όλα δικά τους κλπ.

Υπάρχουν, ωστόσο, και μικρότερης σημασίας θέματα συμπεριφοράς, τα οποία οι γονείς προτιμούν να αγνοούν ή να αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά. Κι όμως αυτά τα θέματα, αν δεν αντιμετωπιστούν στη νηπιακή ηλικία, μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα, καθώς το παιδί μεγαλώνει. Ας δούμε μερικά από αυτά:

-Το παιδί σάς διακόπτει συνέχεια, όταν μιλάτε. Αν επιτρέπετε συνεχώς στο παιδί να σάς διακόπτει, δεν θα μάθει ποτέ ότι πρέπει να περιμένει και να σκέφτεται τους άλλους, εκτός από τον εαυτό του. Εξηγήστε του, ότι, αν θέλει κάτι, καλό είναι να περιμένει μέχρι να τελειώσετε αυτό που λέτε ή κάνετε. Εννοείται ότι εξαιρούνται επείγουσες περιπτώσεις, όπως αν θέλει να πάει τουαλέτα.

-Το παιδί είναι επιθετικό. Σίγουρα θα επέμβετε αν δείτε το παιδί σας να χτυπάει ένα άλλο παιδάκι, όμως έχετε σκεφθεί ότι η επιθετικότητα έχει πολλές μορφές; Μην ανέχεστε τσιμπήματα, σπρωξίματα, τράβηγμα μαλλιών κλπ, καθως έτσι περνάτε στο παιδί το μήνυμα ότι η επιθετική συμπεριφορά είναι αποδεκτή.

-Το παιδί προσποιείται ότι δεν σας ακούει. Αν συνηθίζετε να λέτε κάτι πέντε φορές στο παιδί σας, μέχρι να σας ακούσει, τότε ξέρετε ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάμε. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που από νωρίς θα πρέπει να αλλάξετε, διαφορετικά το παιδί, μεγαλώνοντας, θα σας αγνοεί όλο και περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *