Πότε μια ελιά γίνεται επικίνδυνη;

20131001

Ερώτημα Αναγνώστριας: Μόλις διαπίστωσα μια ελιά στην κοιλιά συμμετρική, σκουρόχρωμη, καφέ, γυαλιστερή με μέγεθος κεφάλι προϋπήρχε καρφίτσας, .Να ανησυχώ;

Απαντά ο γιατρός Καπετανάκης Δημήτρης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Δεν μπορούμε με μία περιγραφή μόνο να πάρουμε την εικόνα της ελιάς. Θα πρέπει να το εξετάσει γιατρός. Χρειάζεται μια απλή εξέταση με ένα κοινό φακό από έναν ειδικό δερματολόγο, όπου ο γιατρός θα κρίνει αν θα είναι απαραίτητο ένας περαιτέρω έλεγχος , είτε χαρτογράφηση, παρακολούθηση ή αφαίρεση. Επίσης, οι ελιές που είναι επικίνδυνες ακολουθούν τους κανόνες του ακρωνυμίου ΑΟΧΔ ( ABCD ):
Ασυμμετρία: Χωρίζουμε την ελιά σε ένα άξονα και εξετάζουμε πόσο διπλώνει ομαλά η μία πλευρά με την άλλη.
Όρια: όσο πιο ομαλά είναι τα όρια, τόσο πιο καλή είναι η ελιά. Όσο πιο πολύ ξεφεύγουν τα όρια, τόσο πιο πολύ επικίνδυνη είναι η ελιά.
Χρώμα: Αν υπάρχει διχρωμία, τριχρωμία, ανάλογα τι χρώματα επικρατούν
Διάμετρος: Η ελιά πάνω από 6 μιλιμέτρ γίνεται ύποπτη ή και επικίνδυνη.
Όσο λιγότερα κριτήρια συνυπάρχουν, τόσο λιγότερο επικίνδυνη γίνεται μια ελιά. Aντιθέτως, όσα περισσότερα από τα παραπάνω κριτήρια , τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται μια ελιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *