Γιατί οι Φινλανδοί κοιμίζουν τα μωρά σε χαρτόκουτα;

20131219
Πηγή: Infokids

Εδώ και 75 χρόνια, οι μέλλουσες μαμάδες στη Φινλανδία λαμβάνουν από το κράτος ένα κουτί. Είναι κάτι σαν δώρο-πακέτο, με ρουχαλάκια, σεντόνια και παιχνίδια, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν κρεβάτι. Έρευνες υποστηρίζουν ότι το κουτί αυτό συμβάλλει στα χαμηλά ποσοστά βρεφικών θανάτων της χώρας παγκοσμίως.
Το παραδοσιακό αυτό κουτί, το οποίο συμβολικά θέλει όλα τα παιδιά των Φινλανδών, ανεξαρτήτως από την κοινωνική τους τάξη, να έχουν ίση αρχή στη ζωή τους, περιέχει και ένα μικρό στρώμα στον πάτο του, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται αυτόματα σε πρώτο κρεβατάκι για το μωρό, από πολλές μαμάδες.

Κατά την δεκαετία του 1930, η Φινλανδία ήταν μία φτωχή χώρα με υψηλά ποσοστά βρεφικών θανάτων. Από το 1938 και μετά, όμως, οπότε καθιερώθηκε ο θεσμός του κουτιού, τα νούμερα βελτιώθηκαν σημαντικά. Ίσως ρόλο να έπαιξε ότι για να λάβει μία έγκυος το κουτί, έπρεπε πρώτα να επισκεφθεί κάποιους γυναικολόγους που θα την εξέταζαν και θα αποφαίνονταν για την πορεία της εγκυμοσύνης της.

Στις μέρες μας, οι νέες μαμάδες έχουν τη δυνατότητα αντί του κουτιού να λάβουν ένα εφάπαξ επίδομα, της τάξης των 140 ευρώ. Ωστόσο, το 95% αυτών επιλέγει το κουτί. Όσες δεν το κάνουν είναι ίσως γιατί χρησιμοποιούν τα είδη του πρώτου κουτιού και στο δεύτερο παιδί τους. Τα χρώματα, άλλωστε, των ρούχων είναι σκόπιμα ουδέτερα.
Οι περισσότερες νέες μαμάδες λένε πως λατρεύουν το εθιμοτυπικό του κουτιού και πως τις κυριεύει μεγάλος ενθουσιασμός όταν το λαμβάνουν, καθώς και ανυπομονησία για το τι ακριβώς περιέχει, σε τι χρώματα, σχέδια κ.λ.π. Δεν είναι, λίγες, επίσης αυτές που επιδοκιμάζουν το κρατικό αυτό δώρο, το οποίο τους εξοικονομεί όχι μόνο χρήμα, αλλά και χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να ψάχνουν στα καταστήματα για τα πρώτα αυτά βασικά είδη του μωρού.

mora-finland2

Σωστή διαπαιδαγώγηση

Ένα ακόμα σημαντικό όφελος που έφερε το κουτί στις οικογένειες, είναι το γεγονός ότι παρακίνησε τους γονείς να μην κοιμίζουν πια το μωρό στο κρεβάτι, ανάμεσά τους, κάτι που ανέκαθεν ήταν επικίνδυνο για τη ζωή του μωρού. Έτσι, το μωρό μάθαινε πιο εύκολα να μεταβαίνει σιγά-σιγά σε δικό του κρεβάτι.

mora-finland3

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αποσύρθηκαν και τα μπιμπερό από το κουτί, προκειμένου να προωθηθεί ο μητρικός θηλασμός –κάτι που στα νούμερα φαίνεται ότι έγινε.

mora-finland4

Τέλος, πρόσφατα συμπεριλήφθηκε και ένα βιβλίο με εικόνες στο κουτί, με σκοπό να εξοικειώνονται τα μωρά με τα βιβλία από νωρίς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως επισημαίνει ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου του Helsinki, Panu Pulma, το κουτί αποτελεί σύμβολο. Ένα σύμβολο της ιδέας της ισότητας και της σπουδαιότητας των παιδιών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *