Σκαμνός: Στο κατώφλι του 2014

20140102

Με αισιοδοξία ατενίζουμε στο Σκαμνό το ξεκίνημα του νέου χρόνου!

Κι ας μην μπερδευτεί κανείς. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις παρανοήσεις. Η εκτίμηση αυτή δεν έχει να κάνει με την πολυ-διαφημιζόμενη ανάκαμψη της χώρας και την διανομή στους πολίτες του λεγόμενου «πλεονάσματος». Για τούτο το τελευταίο δεν παίρνουμε καμία απολύτως ευθύνη.

Για να ακριβολογούμε, μιλάμε για το μικρό χωριό μας, στην καρδιά της Ρούμελης, το Σκαμνό και τους λιγοστούς κατοίκους του, πού όμως διαθέτουν φρόνημα και αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, όπως αυτή εδώ και κοντά 40 χρόνια σμιλεύεται μέσα από τις τάξεις του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Αυτό το ήθος δεν σχετίζεται με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της ευρύτερης επικαιρότητας και εν πολλοίς ακολουθεί το δικό του δρόμο. Το δρόμο που δίδαξαν άξιοι συγχωριανοί που ηγήθηκαν και στήριξαν το κοινωφελές έργο του Συλλόγου για τον εξωραϊσμό της εικόνας τόσον του χωριού ως οικισμού, όσον και του ψυχισμού των συγχωριανών. Υποκλινόμαστε με σεβασμό και ύψιστη τιμή στη μνήμη του ιδρυτή Γιάννη Ζαλαώρα και στη συνέχεια του Κώστα Γκόλφη και της οικογένειάς του σύσσωμης, καθώς επίσης στη μνήμη του αξέχαστου Γιώργου Μιχ. Αστρακά και της εξαιρετικής οικογένειάς του. Υποκλινόμαστε και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους Κώστα Γέμελο, Δημήτρη Ευστράτογλου, Γιώργο Λ. Αστρακά, στους … τόσους και τόσους άλλους φιλότιμους αγωνιστές της τιμής και της φιλαλληλίας.

Και όμως, φίλες και φίλοι συγχωριανοί, αυτό το έργο θα ήταν κολοβό, αν δεν είχαμε τη μεγάλη ευτυχία να δεχτούμε στους κόλπους του χωριού και του Συλλόγου μας τα ασύγκριτα ψυχοπαίδια του Σκαμνού, που μπόλιασαν και πότισαν το δέντρο της κοινωνικής προσφοράς για την ανόρθωση και την προκοπή του χωριού. Όπως ακριβώς άλλοτε οι μεγάλοι φιλέλληνες, ο λόρδος Βύρων, ο Ελβετός Μάγιερ και τόσοι άλλοι κομιστές ανώτερων ιδανικών και κουλτούρας, που ενστερνίστηκαν τις καταβολές, τους πόθους και τα δίκαια του γένους, ο Σκαμνός έχει τους δικούς του νέους συγχωριανούς που κομίζουν σπάνιες αρετές που τις εκδηλώνουν με κάθε ευκαιρία. Υποκλινόμαστε με αίσθηση βαθύτατης εκτίμησης και ευγνωμοσύνης σ’ αυτούς που με τη θέλησή τους μοιράζονται μαζί μας και σε πολλές περιπτώσεις γίνονται μπροστάρηδες στο πολιτιστικό και κοινωφελές έργο του Συλλόγου.

Η ταπεινότητα του υπογράφοντος έχει την ιδιαίτερη τιμή να πληροφορήσει τους συχωριανούς μας ότι το έργο που ανέλαβε ο Σύλλογός μας για την θέρμανση του κτιρίου του πνευματικού μας κέντρου, έχει ολοκληρωθεί. Έτσι λοιπόν μας δίνεται εφ εξής η δυνατότητα να πραγματοποιούμε εκδηλώσεις ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο. Ήδη συνεννοούμαστε και θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση για την κοπή της πίτας στο Σκαμνό, κάπου στο τέλος του Γενάρη. Το κόστος της εγκατάστασης κινείται γύρω από το ποσό των 1.500 Ευρώ και θα καλυφθεί από το Σύλλογό μας. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια βλέπουμε τους καλούς συγχωριανούς μας, να στέλνουν τις συνδρομές τους [συμπληρώνοντας με το ονοματεπώνυμό τους την επικαιροποίηση του μητρώου μελών] και ευελπιστούμε ότι το κόστος θα καλυφθεί στο ακέραιο. Δεν έχει λιγότερη αξία και σημασία η ελάχιστη καταβολή ετήσιας συνδρομής 10 Ευρώ, από συγχωριανούς που δεν έχουν μεγαλύτερη άνεση. Το πράγμα παίρνει άλλη διάσταση, αν αναλογιστούμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των συγχωριανών μας δέχεται τα σκληρά πλήγματα της κρίσης, που προκάλεσαν ανεύθυνοι ταγοί της πατρίδας μας, ασκώντας το απεχθές επάγγελμα του ιδιοτελούς πολιτικού και κομματάρχη, εκμαυλίζοντας, κοπαδοποιώντας και ευτελίζοντας μεγάλες μάζες του λαού μας, στοχεύοντας πότε στα προβλήματα και τη δυστυχία των συμπολιτών και πότε προσεταιριζόμενοι πονηρούς και καιροσκόπους που τίποτα από το ιδεώδες του έθνους δεν ενστερνίζονται.

Ο Σκαμνός, φίλες και φίλοι, ποτέ δεν είχε μέγεθος ικανό να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Αυτό, ο Σύλλογός μας, το πήρε χαμπάρι και απευθύνθηκε στους συγχωριανούς και το φιλότιμό τους. Μικρός ο Σκαμνός, μεγάλο το μήνυμά του για ολόκληρη τη χώρα! Ο Σύλλογός μας δεν έχει ευθύνη για την κατάντια της πατρίδας μας. Δεν φίλησε κατουρημένες ποδιές. Δεν κινήθηκε με διαπλοκή και δεν άπλωσε το χέρι του παρά μόνον στα παιδιά του και το υστέρημα των.

Σ΄ αυτή τη στάση ζωής δηλώνουμε εραστές, τη στάση της αξιοπρέπειας, με νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο και πιο πολύ στις ευπαθείς ομάδες των συχωριανών μας. Τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. ¨Ένα τέτοιο λιθαράκι προσφοράς αποτελεί και η συνεχής αναβάθμιση του πολιτιστικού μας κέντρου.

Με αυτή την σιγουριά για το Σκαμνό και το Σύλλογό του στέλνουμε τις εγκάρδιες ευχές μας για το νέο έτος, προσβλέποντας και στην συνάντησή μας στην θαλπωρή του πολιτιστικού μας κέντρου για την κοπή της πίτας, που συντόμως θα αναγγελθεί ως προς την συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΓΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *