Στα ύψη ο ρωσικός πατριωτισμός πριν την επέτειο της νίκης κατά των Ναζί

20140509

[Σχόλιο ΓΑ: Ενοχλούνται οι Γερμανοί από τον εορτασμό της νίκης των Σοβιετικών κατά των Ναζί! Περιττεύουν άλλα σχόλια]

*** 

Αγγελική Στελλάκη / Newsroom ΔΟΛ

Μόσχα, Ρωσία
Πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από τους ρωσικούς εορτασμούς για την 69η επέτειο της νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στην ουκρανική κρίση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολούθησε την Πέμπτη στρατιωτικά γυμνάσια και εκτοξεύσεις πυραύλων.

«Θα διεξάγουμε γυμνάσια για να δοκιμαστεί το επίπεδο ετοιμότητας των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Αυτό είχε ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο πέρυσι. Στα γυμνάσια αυτά θα συμμετάσχουν όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων σε όλη τη χώρα» είπε ο Πούτιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, πολλοί κάτοικοι της Μόσχας σημείωσαν στο Twitter ότι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια αναρωτήθηκαν εάν τα μαχητικά πραγματοποιούσαν πτήσεις εν όψει της μεγάλης παρέλασης της Παρασκευής ή εάν προετοιμάζονταν για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, αναφέρουν οι Moscow Times.

Φέτος οι πεζοναύτες της Μαύρης Θάλασσας θα κρατούν σημαίες της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης.

Μάλιστα, φήμες θέλουν τον Πούτιν να μεταβαίνει για πρώτη φορά στην Κριμαία για τη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου. Ερωτηθείς από τη γερμανίδα καγκελάριο εάν θα παραστεί στην παρέλαση στην Κριμαία, ο ρώσος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι εάν ο Πούτιν παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση, αυτό θα περιέπλεκε τα πράγματα.

«Θα ήταν κρίμα μια τέτοια ημέρα να χρησιμοποιηθεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσεων για την διοργάνωση μιας παρέλασης» είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες η γερμανίδα καγκελάριος.
Αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος των στρατιωτικών ασκήσεων είναι να τονώσουν τον πατριωτισμό των Ρώσων.

«Η σημασία της μνήμης και του εορτασμού αυτού αυξάνεται κάθε χρόνο: οι αναμνήσεις των ανθρώπων, το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και του καθήκοντος συνοδεύονται από πράξεις για την αντιμετώπιση την αναγέννησης της φασιστικής ιδεολογίας στην Ευρώπη και τον κόσμο» είπε ο Λαβρόφ, λίγο πριν τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης.

Η 9η Μαΐου εορτάζεται σε όλα τα πρώην σοβιετικά κράτη. Φέτος, ωστόσο, στη σκιά της κρίσης, η Ουκρανία δήλωσε ότι ακυρώνει τη στρατιωτική παρέλαση, αν και σκοπεύει να διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσει τη νίκη κατά των Ναζί.

Η Ημέρα της Νίκης γιορτάζεται στην Ευρώπη στις 8 Μαΐου.

Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τιμάται στις 9 Μαΐου στην πρώην Σοβιετική Ένωση, καθώς η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας υπογράφηκε αργά το βράδυ της 8ης Μαΐου στο Βερολίνο, δηλαδή στις 9 Μαΐου ώρα Μόσχας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *