Λαμία: Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

20140410

Το Γραφείο Μουσείων του Τμήματος Πολιτισμού, του Δήμου Λαμιέων σας ενημερώνει, ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την 18η Μαΐου 2014, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (1941-1944) που θα λειτουργήσει σε ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο χώρο στο Δημαρχείο Λαμίας (Φλέμινγκ και Ερυθρού Σταυρού), ανοίγει τις πύλες του στο κοινό την Πέμπτη 22 Μαΐου 2014 από ώρα 9.00 – 13.00, ώστε οι δημότες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου και να αντλήσουν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες, για την Κατοχή και την Αντίσταση, από το πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.

Μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους σκοπούς του Μουσείου είναι :

α) Η γνώση και ανάδειξη της ιστορικής περιόδου της Κατοχής και της Αντίστασης γενικότερα, αλλά και η μελέτη της τοπικής ιστορίας και της συμβολής των τοπικών κοινωνιών κατά την περίοδο αυτή, ειδικότερα.

β) Η διάσωση υλικών αντικειμένων, αρχειακών και άλλων πηγών και τεκμηρίων της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, ώστε να προάγεται η συνειδητοποίηση της σημασίας των πηγών για τη γνώση της Ιστορίας και την έγκυρη και τεκμηριωμένη ανάπλαση του παρελθόντος.

lamia-ethniki-antistasi1

γ) Η αναθέρμανση του ερευνητικού και ιστορικού ενδιαφέροντος γύρω από τη σημαντικότατη αυτή περίοδο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

δ) Η ενίσχυση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της ιστορικής συλλογής του Μουσείου μέσα από την εκπόνηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικών ξεναγήσεων, προβολών, χρήση νέων τεχνολογιών, παιχνιδιού και κατασκευών, για κάθε ηλικιακή ομάδα.

ε) Η διοργάνωση Συνεδρίων Ιστορίας, με θέμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντίσταση, με μετάκληση ειδικών επιστημόνων και τη συνεργασία Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και άλλων φορέων.

στ) Η πραγματοποίηση εκδόσεων, αφιερωμάτων και εκδηλώσεων, που διατηρούν ζωντανή την ιστορική γνώση και αφυπνίζουν την εθνική συνείδηση.

ζ) Η δημιουργία βιβλιοθήκης με βιβλία και έντυπα, σχετικά με την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντίστασης.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (1941-1944) πρόκειται να εγκαινιαστεί επίσημα στα τέλη Ιουνίου 2014.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *