CNBC: Τι σημαίνει για το δολάριο η συμφωνία Ρωσίας- Κίνας

20140527

Πηγή:www.capital.gr

Αν υπήρχε ένα βασικό συμπέρασμα από τη διμερή συμφωνία Ρωσίας – Κίνας την προηγούμενη εβδομάδα, τότε αυτό θα ήταν σίγουρα πως η πρώτη «κοιτάζει» συνεχώς προς την Κίνα για εμπόριο και επενδύσεις, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του CNBC με τίτλο «Τι σημαίνει για το δολάριο η σχέση Κίνας –Ρωσίας».

Ενώ οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι χάνουν έναν φίλο από τη στροφή της Ρωσίας προς την Ανατολή, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με το δολάριο, καθώς η συμμαχία των δύο ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης της κυριαρχίας του αμερικανικού νομίσματος, παρατηρεί το πρακτορείο.

«Αν τις εξετάσουμε μεμονωμένα, αυτές οι ενέργειες δεν σημαίνουν το τέλος του δολαρίου ως κυρίαρχου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Αλλά συνδυαστικά με άλλες εξελίξεις ανά τον κόσμο περιλαμβανομένης της απογοήτευσης της Σαουδικής Αραβίας με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, και την «αδηφάγο» όρεξη της Κίνας για χρυσό, αυτές οι ενέργειες συνιστούν σημαντικά βήματα απομάκρυνσης από το δολάριο», σχολίασε στο πρακτορείο ο Jim Rickards διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην West Shore Group και εταίρος στην Tangent Capital Partners.

Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση που φιλοξενούσε το CNBC, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin περιέγραψε τα σχέδιά του για στενότερους δεσμούς με την Κίνα και μια νέα Ευρασιατική ένωση. Οι δηλώσεις του ακολούθησαν την ιστορική 30ετή συμφωνία ύψους 400 δις. δολαρίων της Gazprom με την Κίνα για τη μεταφορά αερίου.

Η εν λόγω συμφωνία είναι πολλά υποσχόμενη για τη Μόσχα, καθώς ο μεγαλύτερος πελάτης της – η Ευρώπη- επιταχύνει τις προσπάθειες περιορισμού της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο, ειδικότερα μετά τις τελευταίες ταραχές στην Ουκρανία.

Αν και πολύ λίγες λεπτομέρειες από τη συμφωνία έχουν γίνει γνωστές, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως οι εξαγωγές πετρελαίου σημαίνουν πως το κινεζικό γουάν θα μετατρέπεται άμεσα σε ρωσικό ρούβλι. Με αυτό τον τρόπο, οι δύο χώρες θα προσπερνούν το δολάριο ΗΠΑ, το νόμισμα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στο εμπόριο πετρελαίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η VTB (δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας) έχει υπογράψει συμφωνία με την Τράπεζα της Κίνας στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως οι συναλλαγές μεταξύ των δύο θα πραγματοποιούνται σε εγχώριο νόμισμα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Dmitry Medvedev, μιλώντας σε εγχώριο κανάλι, δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από ΕΕ και ΗΠΑ οδηγούν τη Ρωσία στο να χρησιμοποιήσει το ρούβλι στις εμπορικές συναλλαγές της μετατρέποντάς το τελικά από «μετατρέψιμο σε αποθεματικό νόμισμα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *