Καύση νεκρών με απλή έγγραφη δήλωση

20140725

«Πράσινο» φως στη δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) ανάβει η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης».

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις, που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Υγείας Μάκης Βορίδης και Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, διαμορφώνουν ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο θα στηριχθούν οι δήμοι που θα αποφασίσουν την ίδρυση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων.

Σημειώνεται επίσης πως οι διατάξεις απαγορεύουν την ίδρυση ΚΑΝ σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου των υφιστάμενων εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως.

Επιπροσθέτως, επιχειρείται η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κοιμητήρια μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους δήμους που τα διαχειρίζονται, να δημιουργούν εντός αυτών «μονάδες αποτέφρωσης οστών νεκρών».

Πέραν αυτών, για την αποτέφρωση νεκρών ορίζεται ότι «συντάσσεται ληξιαρχική πράξη εντός 60 ημερών από το θάνατο» και αφού προηγουμένως προσκομιστεί έγγραφη δήλωση ή σημείωμα του θανόντος ότι επιθυμούσε την αποτέφρωση της σορού του.

Σε διαφορετική περίπτωση, η αίτηση μπορεί να υπογραφεί από τους συζύγους, τους συντρόφους με σύμφωνο συμβίωσης ή από συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.

Επίσης, απαιτείται πιστοποίηση ιατροδικαστή, που θα βεβαιώνει ότι δεν απαιτείται σχετική διερεύνηση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *