Προστασία δασών και αιγιαλού

20140725

Πολλοί βουλευτές ψήφισαν χωρίς να το έχουν καταλάβει ρυθμίσεις του κ. Αθανασίου για την άρση του ελέγχου πόθεν έσχες βουλευτών, κάτι που εκθέτει ακόμη και καλοπροαίρετους ανθρώπους. ‘Ήδη, όμως τώρα, προωθείται νομοσχέδιο που θα προκαλέσει βλάβη στα δάση και τους αιγιαλούς με το πρόσχημα της ανάπτυξης. Χρειάζεται εγρήγορση και ιδιαίτερη προσοχή. Για το λόγο αυτό στείλαμε στους βουλευτές του θερινού τμήματος, το ακόλουθο μήνυμα: Τις ρυθμίσεις περί ασυλίας υπόλογων ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας, μπορούμε να τις ξαναδούμε σε λίγο, την καταστροφή όμως ή την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, είναι δύσκολο να την ανατάξουμε.

**** 

Αξιότιμε κ. / Αξιότιμη κα Βουλευτή,

Με το μήνυμα αυτό εκφράζω τη διαφωνία μου με το σχέδιο νόμου για την πολεοδόμηση και οικιστική ανάπτυξη των δασών καθώς και το σχέδιο νόμου που η Κυβέρνηση δημοσιοποίησε και ετοιμάζεται να καταθέσει προς κρίση και ψήφο σας για τον αιγιαλό και γενικότερα την παράκτια ζώνη.

Όπως θα έχετε και εσείς διαπιστώσει, οι απανωτές νομοθετικές πρωτοβουλίες που επιφυλάσσουν μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις με πρόσχημα την προσέλκυση επενδύσεων έχουν προκαλέσει μια πολύπλευρη και ακομμάτιστη αντίδραση από πρόσωπα, φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κλπ. Σε αυτή την αντίδραση συμμετέχω, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν αυτά τα νομοσχέδια.

Σας ζητάω να μην ψηφίσετε το σχέδιο νόμου για την οικοδόμηση των δασών που κατατέθηκε στη Βουλή στις 17 Ιουλίου και να μην υποστηρίξετε το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, καθώς και οποιοδήποτε νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που:

• Νομιμοποιούν οποιουδήποτε είδους αυθαίρετες κατασκευές και δραστηριότητες σε δάση, δασικές εκτάσεις και στην παράκτια ζώνη, και επανακαθορίζουν την έκτασή τους, για να εξαιρεθούν οι παρανομούντες

• Δεν διασφαλίζουν την προστασία φυσικών οικοσυστημάτων

• Επιδεινώνουν τους όρους δόμησης σε δάση, δασικές εκτάσεις και στην παράκτια ζώνη, επιτρέπουν έργα και δραστηριότητες που υποβαθμίζουν τα φυσικά οικοσυστήματα και παρακάμπτουν τις ισχύουσες ρυθμίσεις προστασίας σε εθνικά πάρκα και άλλες προστατευόμενες περιοχές

• Μειώνουν την έκταση της κοινόχρηστης και αδόμητης παραλίας.

Θα εκτιμήσω πολύ μια απάντησή σας, με την οποία θα με ενημερώνετε για τις προθέσεις σας σχετικά με τα δυο αυτά απαράδεκτα νομοσχέδια. Όπως γνωρίζω, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς θα φιλοξενήσει τις απαντήσεις αλλά και τη σιωπή όλων των βουλευτών σε ειδική για τον σκοπό αυτό σελίδα.

Με εκτίμηση,
Γ. Αποστολόπουλος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *